Biologische reinigingsmiddelen bij de Action….is het wat?

We willen niet alleen milieuvriendelijk, diervriendelijk en biologisch eten en drinken, we willen ook hetzelfde doorvoeren in de rest van ons dagelijks leven. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook schoonmaken. Net als bij voeding springt de industrie hier ook graag op in, en kunnen we bijvoorbeeld nu biologisch WC papier kopen, maar ook heel veel “ ECO” reinigingsmiddelen. In biowinkels kun je de bekendere merken vinden, deze zijn al enkele jaren verkrijgbaar. Maar sinds de biologische trends vinden we biologische reinigingsmiddelen zelfs bij discounters als Lidl, Aldi en….Action. Lees verder

Heerlijke wafel recepten ( ook vegan!)

Wie is er niet dol op? Ik moet degene in ieder geval nog tegenkomen die geen wafels lust. Zeker zo rond de feestmaanden worden er weer erg veel wafels gebakken in vele oliebollen-kramen en thuis. Wie kent de echte Belgische wafel niet? Kortom, wafels zijn een enorme lekkernij. Helaas zijn ze niet erg gezond te noemen. De meeste wafels worden gemaakt van witmeel, suiker, eieren, gist en melk.

IMG_0200

Ook zijn de wafelijzers waarin ze massaal worden gebakken, niet wat je zegt gifvrij/vrij van teflonlagen. Ik ben daarom best lang op zoek geweest naar een wafelijzer voor thuisgebruik, die 100% gifvrij is. Onlangs vond ik eindelijk een prachtig wafelijzer, deze heb ik mogen reviewen en in een mooie kortingsactie mogen aanbieden. Ik ben zelf nog nooit zo blij geweest met een wafelijzer. Ik heb er al aardig wat ” versleten” eer ik tot deze van Breville kwam. Ik wilde immers toch best eens een lekkere meukvrije wafel maken, en tja, dan nam ik die teflon lagen er maar op de koop toe omdat ik destijds werkelijk geen beter alternatief kon vinden. Toch bleef dat vervelende detail flink aan mij knagen, zelfs zo erg, dat ik toch besloot de ijzers naar de kringloop te brengen…..dan maar géén wafels……;(

IMG_0207

Toch bleef het verlangen. En daarom ben ik extra blij met mijn Breville wafelijzer! Sinds dat ik hem in mijn bezit heb staat hij dagelijks aan. Want dankzij de vier-laagse keramische lagen koekt werkelijk niets snel aan en is schoonmaken geen crime meer. Wil je alles lezen over de Breville? Klik hier.

De kortingsactie destijds was een gigantisch succes. De ijzers waren in no-time uitverkocht. En dus hebben nu inmiddels erg veel mensen de Breville in huis. Daardoor kwamen er bij mij vragen als ” heb je lekkere wafelrecepten?” binnen stromen. Ik ben daar uiteraard direct mee aan de slag gegaan en geef hieronder een aantal heerlijke meukvrije recepten die je in nog geen kwartiertje in je wafelijzer kunt maken! Opgelet: de recepten zijn uiteraard ook te gebruiken in andere wafelijzers, maar ik weet niet hoe deze resultaten zullen zijn.

IMG_0399

SNELLE CHOCOLADE WAFELS

Deze verrukkelijke wafels maak je in nog geen 15 minuten. Ze bevatten weinig ingrediënten en enkel gezonde, voedzame ingrediënten waardoor de wafels bijvoorbeeld ook perfect zijn als ontbijt!  Uit dit recept maak je ongeveer vijf dikke grote wafels.Dit recept is geschikt voor veganisten!!!!!!

Dit heb je nodig:

  • 85 gram biologische magere cacaopoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een grote banaan, gepureerd
  • 85 gram lijnzaad
  • 25 gram chiazaad
  • 25 gram sesamzaad
  • een vol koffiekopje kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
  • warm water

IMG_0396 IMG_0398

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alles door elkaar en voeg steeds hele kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Bak van het beslag wafels in je ijzer. Lekker met greensweet-stevia Icing poedersuiker! 

IMG_0402

TOMAAT-UI WAFELS

Wauw, wat een heerlijke, hartige rakkers! Lekker voor de stevige trek en als voedzame lunch! Dit recept geeft ongeveer 5 grote, dikke wafels.

Dit heb je nodig:

  • 450  gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen
  • 15 druppels greensweet-stevia amandel 
  • twee eetlepels ras el hanout kruiden
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie verse eieren
  • vijf tomaten, waarvan drie in kleine stukjes gesneden en twee in plakjes
  • een kleine ui, fijn gesnipperd
  • warm water

IMG_0402  IMG_0403

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer de stukjes tomaat en ui door de rest van de ingrediënten, hou de plakjes tomaat apart. Voeg steeds hele kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Schep de twee wafel-platen vol met wat beslag, beleg deze met plakjes tomaat en schep opnieuw een flinke lepel beslag op de plakjes. Druk het ijzer enih=ge tijd goed dicht zodat alles goed in elkaar wordt gedrukt en wordt verwarmd.

IMG_0338

MINI WAFELTJES

Deze schatjes zijn erg leuk om neer te zetten tijdens een kinderverjaardag of bij een high-tea! JAe haalt uit dit recept een flink bord vol mini-wafeltjes.

Dit heb je nodig:

  • 450 gram havermoutmeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee verse eieren
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia swer Xtra
  • een theelepel vanille bourbon
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • warm water

IMG_0336

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alle ingrediënten goed door elkaar, voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg maar homogeen is geworden. Schep steeds een eetlepel beslag in het ijzer en bak de mini wafeltjes. Lekker met greensweet-Icing poedersuiker!

IMG_0210

HET BASISRECEPT

Eigenlijk kun je je fantasie compleet laten gaan. Als je aan het basisrecept allerlei lekkers toevoegt, zoals lekkere specerijen, of zoiets als geweekte rozijnen, gojibessen, moerboeien, noten, zaden,pitten, kokosrasp/snippers, amandelschaafsel, cacaonibs, enz kun je je wafels zo lekker mogelijk maken als je wenst. Maak dit basisrecept en roer er alles doorheen wat je maar wenst! Denk ook aan lekker vers intact fruit, groente, en kruiden!

Dit heb je nodig:

  • 350 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • drie verse eieren
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 druppels greensweet-stevia chocolade
  • een half theelepeltje vanille bourbon of ceylon kaneelpoeder ( of, nu het toch de tijd van het jaar is, speculaaskruiden ????  )
  • drie flinke eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • haver of andere melkvervanging ( je kunt ook warm water gebruiken)

Roer alle ingrediënten door elkaar in een kom, en voeg steeds kleine beetjes melk toe tot er een stevig ( maar niet TE stevig) beslag ontstaat. Laat dit kort even staan. Bak wafels in het ijzer.

IMG_0209

Wil je meer lezen over wafels, wafelijzers en méér recepten? Klik hier

IMG_0870

Hazelnoot wafels

Verrukkelijke wafels gemaakt met hazelnootmeel. Met een zalige chocolade-poedersuiker er overheen gestrooid echt onweerstaanbaar!

Dit heb je nodig:

  • 250 gram hazelnootmeel ( hazelnoten fijn vermalen)
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • een theelepel vanille bourbon
  • 200 gram lupinemeel of amandelmeel
  • drie verse eieren
  • 45 ml haver of amandelmelk

Voor de chocolade-poedersuiker:

  • vier flinke eetlepels greensweet-stevia ICING poedersuiker
  • een eetlepels biologische magere cacaopoeder

IMG_0871   IMG_0869

Zo maak je het:

Zet het wafelijzer aan. Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Maak de wafels. Meng de poedersuiker door de cacao en bestrooi de wafels rijkelijk.

IMG_1339

Hartige bonen-wafels

Peulvruchten zijn knetter-gezond. Alleen eten we ze nog veel te weinig, grotendeels te danken aan het gebrek aan inspiratie. Deze verrukkelijke wafels zijn gemaakt van oldambster wierdebonen, maar je kunt ieder gewenste peulvrucht gebruiken, zoals zwarte bonen, witte/bruine bonen, kievitsbonen, oog-bonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen enz. Op deze manier eet je voortaan graag meer peulvruchten!

Dit heb je nodig:

300 gram gekookte peulvruchten ( zie hierboven) gepureerd

twee eetlepels ras el hanout kruiden

een eetlepel Italiaanse kruiden 9 of gebruik kruiden naar keuze)

10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

drie verse eieren

350 gram havermoutmeel of boekweitmeel

warm water

IMG_1338 IMG_1337

Zo maak je het:

Zet het ijzer aan.Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg is. Bak wafels in het ijzer. Lekker bestrooid met een beetje bonenkruid!

Kipster eieren bij de Lidl…..zijn ze werkelijk 100% milieu en diervriendelijk???

Ik heb het grote geluk, dat ik mijn eitjes vers bij een boer in kan kopen. Vaak komt de boer ook in mijn wijk, en brengt hij ze zelfs even langs. Daar ben ik echt heel erg blij mee, want geen eitje lijkt eigenlijk hetzelfde. Ik gebruik zelf eieren, en verwerk ze ook in mijn recepten, maar ik eet ze niet dagelijks. Nu komt het wel eens voor dat de blije kippetjes van de boer niet zo’n zin hebben om veel eitjes te leggen waardoor hij geen aanbod heeft. Dan koop ik ze in de biowinkel van DEMETER ( het 0 ei) Maar eigenlijk komt dat nooit voor. Alhoewel de DEMETER eitjes ook erg lekker zijn, gaat er voor mij toch niets boven een vers eitje uit het kippenhok.  Lees verder

10 voedingsmiddelen voor een gezond immuumsysteem!

Zodra het kouder wordt, begint het geëmmer weer…..loopneuzen, hoesten, proesten, niezen, en in het ergste geval een griep. Alhoewel je dit uiteraard niet 100% kunt voorkomen, kun je er zelf wel erg veel aan doen om zo min mogelijk risico te lopen dat je wordt gegrepen door een griepje of verkoudheid. En dat kun je, via je voeding. Er zijn een aantal belangrijke stoffen in ons voedsel, bijvoorbeeld antioxidanten, die essentieel zijn voor onze weerstand. Combineer je de vele andere essentiële voedingsstoffen, kun je deze wintermaanden misschien wel de dans ontspringen !  Lees verder

Lactosevrij/suikervrij / glutenvrij alternatief voor rijst/ gortepap! ( vegan)

Ik maak er geen geheim van dat ik dol ben op biodynamische yoghurt en kwark en roomboter op zijn tijd. Dit zijn de enige zuivelproducten die ik geniet. Koemelk drink ik al ruim 30 jaar niet meer, ook niet biodynamisch. Mijn lichaam reageert daar minder goed op, en ik vind het ook minder lekker dan aangezuurde zuivel. Het enige wat ik altijd wel bleef missen was rijste/ of gortepap. Die bekende bekers uit de supermarkt, van MelkUnie….ik vond ze echt heerlijk.

IMG_0358

Daarom ben ik zelf eens gaan experimenteren. De eerste experimenten waren niet echt succesvol. Plantaardige melk is heel anders van textuur waardoor het indikken ook eigenlijk uitblijft en dat maakt rijstepap of gortepap juist zo lekker. Ik gaf toch niet op en ben na tientallen mislukkingen eindelijk tot een verrukkelijk basisrecept gekomen!  Omdat ik ook weinig tot geen rijst eet ( vanwege de voor mij persoonlijk te hoge koolhydraten) bedacht ik een alternatief op rijst en op gort ( waar gluten in zit) Ik heb deze vervangen met….gierst. Het is echt heel erg jammer dat gierst lang niet zo populair is want gierst heeft zoveel gezonde voordelen in huis , is relatief goedkoop i.v.m andere ( pseudo) graansoorten, en is gewoonweg ONTZETTEND LEKKER. Het heeft een licht mild zoete smaak. Meer lezen over gierst? Klik hier

IMG_0173

Het tweede ingrediënt is kasha. Dit is niets meer of minder dan geroosterde boekweitkorrels. Dankzij het roosteren krijgen ze een noot-achtige smaak. Je kunt kasha vinden in de biowinkel en bij diverse webwinkels.

SAM_6788-1200x800

Ik maak het dessert met mijn eigen homemade havermelk. Dit is lekker dik en lobbig, en geeft extra veel voedingswaarde aan het dessert. Ik heb het geprobeerd met diverse andere plantaardige melksoorten uit de biowinkel, zoals notenmelk, rijstmelk en zelfs sojamelk, maar dit gaf minder romige resultaten dan mijn havermelk, dus ik adviseer je wel, om deze vooraf te maken. Je kunt dit op twee manieren doen: via het originele recept, en op de snelle manier met een hoge snelheidsblender. KLIK HIER om naar het originele recept te gaan.Zo maak je in nog geen 5 minuten havermelk in de HS blender:

Voeg ongeveer 100 gram glutenvrije havermout, 600 ml water, en 10-15 druppels greensweet-stevia ( ik koos voor de karamelsmaak) in de kan en zet de blender 5 minuten op hoge snelheid. Zet een kom klaar, met een hydrofiele of kaasdoek, en schenk de massa in de doek, knijp uit. Klaar is je havermelk. 

Nogmaals wil ik je adviseren deze melk te gebruiken. Het geeft de allerbeste resultaten. Andere melksoorten deden het echt beduidend minder, en gaf een waterige massa. Ik heb het ook geprobeerd met mijn eigen gemaakte amandelmelk en daar lukt het ook best aardig mee, maar minder goed dan met de havermelk. Gebruik in ieder geval liever geen melk uit de winkels. Deze zijn gebaseerd op water en dan kun je beter gewoon water uit de kraan gebruiken. OK, let’s get started!

Dit heb je nodig:

( voor ongeveer 800 ml smuldessert)

IMG_0362

Zo maak je het:

Kook de gierst en de kasha in ruim water ongeveer 15 minuten. Giet af. Roer de gierst/kasha door de melk in een bewaardoos. Breng op smaak met stevia druppels. Zet het dessert liefst 24 uur in de koelkast, terwijl je tussentijds even omroert. Dit geeft het beste romige resultaat wat gorte en rijstepap zo lekker en kenmerkend maakt. Bestrooi bij uitserveren wat kaneelpoeder over het dessert.

IMG_0361

Dit smuldessert is niet alleen ontzettend lekker, het is ook ontzettend voedzaam. Het barst van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, vezels en bétaglucaan. Dit is een zeer krachtige oplosbare vezel, die in de havermelk terugkomt. Het zorgt voor een gezonde darmflora, en een bacterie-groei van de goede soorten in ons spijsverteringsstelsel. Je geniet dus niet alleen van dit dessert, maar je kietelt ook je goede gezondheid! 😉