Vegan kaasje

Het heeft heel wat mislukkingen gekost, om uiteindelijk tot dit heerlijke recept te komen. Een veganistisch kaasje maken lijkt eenvoudig, maar dat is het niet als je je ideetjes tot uiting brengt. Ik heb erg veel ingrediënten samen gebracht, maar dan viel het weer uiteen van ellende, of was de smaak niet van-je-het.

SAM_2630

Blijven oefenen is dan het credo. Als ik mij eenmaal in iets vastbijt, laat ik niet los en ik moest en ik zou dan ook een veganistisch kaasje ontwikkelen. Dit vooral omdat er erg veel naar werd gevraagd, Ikzelf eet ook geen kaas. Terwijl ik het erg lekker vind en vroeger alleen maar kaas at. Ik ben vooral fan van overjarige brokkelkaas, waar het zweet uit de gaten loopt. Het water kan mij enkel bij de gedachten al in de mond lopen. Ik eet echter al jaren geen kaas meer omdat mijn maag daar niet zo fijn meer op reageert. Daarnaast is kaas vaak bewerkt en niet meer zoals het vroeger was. Mijn ouders kochten vroeger kaas direct van een kaasboerderij. Niets was lekkerder.

SAM_2628

Afijn, kaas dus. Het blijft voor mij toch iets, wat ik af en toe kan missen. Daarom was ik extra gebrand, om een lekker veganistisch kaasje te ontwikkelen. En TADAAAH! Zie hier, na een stuk of 10-12 mislukkingen is het mij dan eindelijk GELUKT! Ik ben nu al dol op mijn eigen gebrouwen kaasje! Het fijne is, dat het niet in basis bestaat uit tofu, zoals vele andere veganistische kaasjes. Niet dat ik iets heb tegen biologische zuivere tofu, want daar is niets mis mee. Maar veel mensen willen ook geen soja. Om deze groep mensen ook tegemoet te komen, bedacht ik een basis van….cashewnoten. Csshewnoten hebben in de verte een kaas-achtige smaak, waardoor deze specifieke noot zich perfect verleent om te verwerken in een kaasje.Daarnaast gebruik ik edelgist. Velen denken nog altijd, dat dit gewone gist is, maar klik hier om te lezen dat dit helemaal niet zo is.

SAM_2629

Dit kaasje kun je gebruiken op brood, in dunne plakjes met de kaasschaaf gesneden, geraspt, of lekker uit het vuistje. Het heeft een dusdanige stevigheid dat je het kunt raspen en snijden. Dit biedt mogelijkheden te over. Denk aan een lekker korstje over tal van gestoomde groente. Natuurlijk smelt het niet zoals gewone kaas. Maar het komt er dichtbij. Het is niet geschikt om mee te bakken, strooi geraspte kaas bijvoorbeeld na het stomen of bakken over je gerechten.

SAM_2632

Dit heb je nodig:

  • 90 gram ongezouten cashewnoten, ongeveer 3/4 uur in heet water geweekt, uitgelekt
  • vier flinke eetlepels edelgist
  • een mespunt keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper
  • een theelepel gele mosterdpoeder
  • 200 ml ongezoete ( liefst homemade) amandelmelk
  • vier gram agar agarpoeder
  • avocado olie om in te vetten

SAM_2627

Zo maak je het:

Doe de melk met de Agar in een pannetje, en breng dit aan de kook. Maal intussen de rest van de ingrediënten tot een fijne massa, dit kun je het beste doen met een blender of staafmixer. Zodra de massa begint te koken, het mengsel toevoegen en continu blijven roeren tot de massa mooi glad is opgelost.

SAM_2631

Vet een rond kommetje in met avocado olie. Stort de massa erin en tik enkele keren op het aanrecht aan. Laat de massa tenminste 3/4 opstijven op een koele plek. In de koelkast kan natuurlijk ook.

SAM_2633

Laat het kaasje liefst 24 uur harden. Dan is het geschikter om bijvoorbeeld te snijden en te raspen. Bewaren in de koelkast op een schaaltje.

 

 

 

 

Review Humble brush bamboe tandenborstel

Ik ben zowel een “ elektrische tandenpoetser” als een “ handmatige tandenpoetser”.  S’ochtends na het ontbijt en s’avonds voordat ik ga slapen poets ik mijn tanden met de elektrische tandenborstel. Ik werk het hele programma af van de borstel. Overdag poets ik na iedere maaltijd mijn tanden kort handmatig. Of als  ik het nodig vind om ze even snel tussendoor te poetsen. Dit gebeurt ongeveer twee keer per dag en daarom vind ik een goede tandenborstel nét zo belangrijk als de opzet stukjes van mijn elektrische tandenborstel. Ik was tot voor kort eigenlijk niet zo erg kritisch op een tandenborstel. Ja, hij moest goed zijn, beetje hard, niet te soft, en geen eentje van 50 cent. Ik kocht meestal een tandenborstel van Oral B. Geen idee of deze nu beter zijn maar ik vond ze prettig. VOND? Ja, vond, want de laatste tandenborstel beviel mij geenszins. De haren stonden na vier/vijf keren poetsen ( en ik poets echt niet met een paardenkracht!) al op half zeven. Ik kon de borstel dus meteen weg mikken. Ik ben toen eens gaan kijken voor een echt goede borstel, en bedacht mij, dat dit ook vast wel een beetje milieuvriendelijker en diervriendelijker kon.  Ik besloot in plaats van bij de drogist, eens mijn licht op te gaan doen bij het eerstvolgende bezoekje aan mijn biologische supermarkt. En daar bleek, dat er meer dan genoeg milieuvriendelijke tandenborstels verkrijgbaar zijn. SHAME ON ME!  Lees verder

Hippe pindakaas…gezonder?

Nu dat er steeds meer weerstand komt van de consument, moeten fabrikanten harder gaan trekken aan tafelpoten om hun handel te blijven verkopen. Dit ontpopt zich vooral in hippe, trendy en “ gezonde” producten. Als we al de sprookjes-verhalen op verpakkingen mogen geloven, dan blaken we van gezondheid, want er is niets meer ongezond. Koekjes, reepjes, snoep, en zelfs junk-food heeft opeens een gezond imago gekregen. We mogen het volgens de voedselindustrie dus gerust blijven kopen en consumeren. Margarine is gewoon super-gezond, goedkopere en dus minder winstgevende producten als roomboter zijn ongezond. Als we het allemaal moeten geloven……. Lees verder

Koekjes van eigen deeg!

Koekjes…..supermarkten liggen er overvol mee. Hele gangpaden om uit te kiezen. Helaas….er zijn tussen al deze koekjes hooguit twee of drie varianten die enigszins verantwoord zijn. De rest bestaat uit heel veel kletspraatjes en suiker en palmvetten. Ik persoonlijk vind het jammer, dat we bijna niets zelf meer maken. Zeker koekjes bakken kan zo ontzettend leuke bezigheid zijn, vooral met kinderen. Ik heb erg warme herinneringen aan mijn bak-middagjes in het keukentje bij Oma. Daar heb ik ook erg veel geleerd.

amandel krullen 1

amandel krullen

Veel mensen denken, dat het zo’n gedoe is. En dat er veel bij komt kijken. Ik wilde daarom met een boek komen, waarin het tegendeel valt te ontdekken! Want gezonde, meukvrije koekjes bakken kost je gemiddeld nog geen half uurtje, en bevat vaak maar drie of vier simpele ingrediënten die je in een kom door elkaar roert. Er komt dus geen apparaat of keukenmachine bij kijken. Je handen zijn je twee beste machines, als het op koekjes bakken aankomt!

bastogne koeken 2

bastogne koeken

Makkelijk, snel, en vooral knettergezond!

Ik sta uiteraard bekend om mijn meukvrije aanpak. Wat houdt dit nu precies in?

  • geen geraffineerde suikers, geen honing, geen dadels, geen agave, geen rietsuiker, geen kokosbloesemsuiker, geen ahornstroop en andere graan en rijststropen
  • geen koemelk
  • geen gluten
  • geen transvetten
  • geen kunstmatigheden
  • alles 100% puur,vers en zoveel mogelijk biologisch
  • alles zo dicht mogelijk uit de natuur gehaald, dus geen pakjes en zakjes en kant en klaar
  • geen industrieel zout, maar alleen keltisch zeezout
  • alleen biologische koud geperste olijfolie, avocado olie en kokosolie
  • geen synthetische kleurstoffen
  • alles “ from scratch” zelf gemaakt, bijvoorbeeld amandelspijs en extracten
  • geen vlees en dierlijke vetten
  • zoveel mogelijk veganistisch.

Ik maak gebruik van verse eieren, en sporadisch van biologisch/dynamische geitenzuivel. Bij ieder recept waarin ik dit gebruik, geef ik een veganistisch alternatief. Eieren kun je 1:1 vervangen met een halve geprakte banaan, of kijk hier voor meer ei-alternatieven.

robuuste haver-choco koeken 3

choclate-chip cookies

Doordat ik 100% meukvrij werk, zijn de recepten geschikt voor ontzettend veel doelgroepen, zoals speciale voedselstromingen als veganisme en rauw, mensen met diverse allergieën en/of intoleranties, mensen die graag op hun suikergebruik willen letten maar toch lekker willen eten en drinken, mensen die E nummers mijden enzovoort.

kokoscreme koeken 4

kokoscréme koeken

De recepten zijn ontzettend eenvoudig gehouden. Je hebt er geen machine voor nodig, eigenlijk is alles wat je nodig hebt een kom, en een lepel. De meeste recepten zijn een kwestie van roeren en hup, de oven in. Zeker omdat je alles maakt met echte en natuurlijke ingrediënten kan koekjes bakken naast leuk en lekker en gezellig ook educatief zijn voor kinderen. Ze leren meteen, dat echt voedsel niet uit pakjes en zakjes komt. Dit boek bevat maar liefst 75 recepten ! Je vindt zowel nieuwe recepten door mij bedacht, als populaire koekjesrecepten zoals bokkenpootjes, maïzena koekjes, en lange vingers.

lange vingers 3

Lange vingers

KOEKJES VAN EIGEN DEEG, verkrijgbaar bij Puur & fit, KLIK HIER om te bestellen.  Hij kost 19,95

 

FRAGMENTEN UIT HET BOEK:

avocado cremekoekjes 1

AVOCADO KOEKEN

choco spiraalkoeken 1

SOFT SPRITSEN

kamille koekjes 3

KAMILLE KOEKJES

hazelnoot bokkenpootjes 1

HAZELNOOT BOKKENPOOTJES

pindakaas softies 2

SOFT PINDAKAAS COOKIES

no cheese koekjes 3

NO CHEESE KAASKOEKJES

vegan boter blokjes 1

VEGAN ” BOTER” KOEK

zand koekjes 1

ZAND KOEKJES

 

 

 

 

 

Voedingsvezels…en hoe belangrijk ze zijn!

“ ja, erg gezond hoor, want er zitten vezels in! “ 

Heb jij deze zin vaak gehoord, of heb je deze zin zelf vaak uitgeroepen? Zonder dat je eigenlijk weet wat die vezels nu zijn en waarom ze zo gezond zijn? We staan er niet zo bij stil, maar vezels, ook wel voedingsvezels, zijn belangrijker dan we denken. Zij regelen erg veel processen in ons lichaam, waarvan de belangrijkste de spijsvertering. Zonder vezels zouden we bijvoorbeeld niet goed kunnen poepen. Mensen die te weinig vezels eten kampen daarom ook met stoelgangproblematiiek zoals obstipatie. Veel mensen weten niet wat vezels nu precies zijn.  Laat staan waar ze goed voor zijn en/of waar ze in zitten.Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid eten we maar twee derde van de ADH hoeveelheid vezels.  Vandaar ik heb besloten om een helder en begrijpelijk artikel te schrijven over deze belangrijke gast voor ons lichaam.  Lees verder