Grootste meuk-onzin top 10

Alhoewel we zeker afgelopen twee/drie jaar steeds bewuster zijn geworden van wat we werkelijk naar binnen proppen, zijn we er nog lang niet. We zijn nog altijd té goed gelovig,  vertrouwen nog té blind op wat fabrikanten ons willen doen laten geloven. Aangezien fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen dit ook goed weten zal de cirkel altijd rond blijven. Immers: consumenten die steeds blijven kopen,houden deze cirkel rond. Lees verder

Alpro, Al-meuk, deel twee

Omdat ik ontzettend veel reacties kreeg op mijn blog “ Al”pro”?Al-meuk!”ga ik in dit blog verder voortborduren op o.a aangevraagde varianten van het merk Alpro, maar ook wat er in de biowinkel verkrijgbaar is aan melkvervanging. En zijn al deze varianten wel zoveel gezonder en beter? Daarnaast zal ik enkele alternatieven geven om zelf je melkvervanger te maken. Overigens vind je ook veel melk-vervangende recepten in mijn basiskookboek. Op de receptenpagina alhier vind je tevens een recept om zelf kamutmelk te maken, als je geen bezwaar hebt tegen gluten. Maar ook een heerlijk recept om zelf haver en andere melkvervangers te maken.

 

In mijn vorige blog heb ik reeds meerdere varianten besproken van het bekende “ supermarkt-merk” Alpro. Deze soorten zijn vrijwel overal goed verkrijgbaar, behalve in biowinkels ( uitzonderingen daar gelaten). In erg veel varianten vinden we naast veel suikers, ook vrij veel zout en hulpstoffen. Ook worden er kunstmatige vitaminen toegevoegd. Mijn blog deed veel stof opwaaien omdat veel mensen zich totaal niet zo bewust zijn van de vele suikers in deze melkvervangende producten. Men denkt gezonder bezig te zijn, maar zijn vaak nog slechter af.  Zeker het gebruik van deze melkvervangers voor kinderen baart zorgen. Het kan net als cola werken en overgewicht en zelfs ziekten als diabetes in de hand werken. Juist omdat er zoveel onbewustheid heerst rondom suikers in melkvervangers, geven ouders in alle onschuld hun kroost soms wel een halve liter tot een liter per dag, wat aardig kan tikken naast de andere dagelijkse inname van suikers uit onze voeding. Ook voor mensen die om welke reden dan ook koemelk mijden, zijn niet echt zoveel beter af. Heb je een koemelk-allergie, dan kunnen deze producten een ware uitkomst zijn, maar anderzijds weer een boosdoener. Lastig dus.

IMG_6681 IMG_6682

Zoals Alpro het zelf al verkondigt op hun verpakking, zijn de originele sojamelk varianten meest verkocht.Het lijkt verder ook vrij gezond, met alle claims op de verpakking, maar ook hierin vinden we suiker. En water. Suikerwater dus. Wat zit erin?

water,gepelde sojabonen(5,9%)suiker,tricaliumfosfaat,zuurteregelaar(monokaliumfosfaat) zeezout,aroma,stabilisator ( gellangom) vitaminen ( B2,B12,D2)

Zoals je kunt lezen, begint de lijst met water en suiker. Dit vinden we ook terug in de voedingswaarde: per 100 ml melk tik je 2,5 gram suiker naar binnen. Per glas toch goed voor 7,5 gram suiker of meer. Ongeveer drie scheppen suiker. Dat is best veel. Daarnaast weer dat hoge zoutgehalte: per 100 ml 0,11 gram.

IMG_6676 IMG_6677

“ Ben ik beter af met de light variant?” werd mij n.a.v mijn blog ook veel gevraagd. Simpel antwoord: nee. Light is namelijk nooit een goed idee en vooral een marketing-truc. En ook hier is dat het geval. De soja light bevat ook even zo goed suiker, en dat niet alleen: nog veel meer.Kijk maar:

water,gepelde sojabonen (4,1%) maltodextrin ( vezel) fructose,suiker,calciumcarbonaat,zuurteregelaar (monokaliumfosfaat)zeezout,aroma,stabilisator (gellangom) aroma,vitaminen(riboflavineB2)B12,D2)

Veel alias suikers en ook zien we twee keer “ aroma”.Waarschijnlijk geldt eentje om smaakversterkers te maskeren. In de voedingswaarde zien we per 100 ml even zo goed 1,4 gram suiker staan.En dus is het niet suikervrij gewaard. Trap niet in “ light”. Totale onzin naar mijn mening.

IMG_6673 IMG_6675

Er was ook veel vraagstelling over de zogenaamde “ groeimelk” van dit merk. Deze sojamelk is speciaal gericht op kinderen om goed te groeien.De melk wordt geadviseerd vanaf een jaar. Wat we zien op de verpakking, is dat het vooral een goedje betreft waaraan erg veel vitaminen en mineralen zijn toegevoegd ( kunstmatig). Ook staat er te lezen dat het “ arm is aan suiker”. Nu lijkt dat “ arm aan” een vrij breed begrip bij Alpro, want als ik de ingrediënten er eens op nalees kan ik dat “ arm aan” nu niet bepaald plaatsen:

water,maltodextrine,gepelde sojabonen( 4,9%)ruwe rietsuiker,fructose,plantaardige olie,(zonnebloem)calciumcarbonaat,zuurteregelaar( monokaliumfosfaat)aroma’s,vitaminen( C,riboflavine( B2)B12,D2)emulgator,zonnebloemlecithine)stabilisator( gelangd)ijzerpyrofosfaat,valiumjodide

Per glas van 250 ml tik je toch 6,3 gram suikers weg. Da’s aardig wat voor een kleine dreumes. Daarnaast ook hier vrij wat zout en ook vetten uit zonnebloemolie. De zonnebloemlecithine zorgt voor de romige smaak aan de melk .Want van water en suiker wordt een melk-surrogaat niet echt “ milky”. Ik vraag mij werkelijk af waarom er zoveel meuk in een peuterdrank wordt geplempt. De vitaminen en mineralen kunnen we ook uit andere bronnen halen zoals groene bladgroenten en fruit. Deze “ kant en klaar” ellende zou ik geenszins adviseren, het went jonge kinderen bovendien ook nog eens aan de mierzoete smaak. Daarnaast kan deze melk het kindergebit aantasten.

BIOLOGISCH BETER?
Goed, tot zover de Alpro producten. Moge het duidelijk zijn dat niet alles is wat het lijkt, al helemaal niet als het komt op melkvervangers. Wil je echt zo meukvrij mogelijk, dan is de weg naar de biowinkel de beste weg. Maar:ook daar is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.Wat in ieder geval wel de meeste garanties geeft, is dat al deze varianten in de biowinkel vrij zijn van kunstmatige hulpstoffen en dat de granen/bonen/noten ook GMO vrij zijn. Sowieso de veel betere keuzes dus, om te maken. Echter blijft het suikergebruik ook in biologische varianten soms verrassend hoog. De melkvervangers worden gezoet met “ biologische suikers” als rietsuiker, honing, agave en rijststroop. Biologisch en natuurlijk of niet: ook deze zoetmiddelen worden in ons lichaam precies hetzelfde omgezet als gewone suikers. Qua suikers is biologisch dus eigenlijk geen echte verbetering en dus moet er ook hier goed worden gelet op voedingswaarde en ingrediënten. Gelukkig zijn er een aantal varianten in de biowinkel vindbaar, die hooguit drie tot vier ingrediënten bevatten en geen ( natuurlijke) suikers.  In de biowinkel vind je ook een ruim assortiment aan melkvervangers, gemaakt van bijvoorbeeld granen, zaden, noten en pitten. Ook vind je in sommige biowinkels sojamelk gemaakt van gefermenteerde biologische sojabonen. Al zijn deze zeer sporadisch verkrijgbaar. Wat vinden we zoal in de biowinkel? Vooral veel onbekende merken, die veelal uit het buitenland afkomstig zijn. Ik neem er een aantal door.

IMG_6643 IMG_6641

Een vrij vaak voorkomend merk is het merk Isola-bio. Dit merk vertegenwoordigt enorm veel varianten,van kokosrinks tot sojadrinks,van rijstemelk tot granenmelk. Goedkoop is dit merk niet, maar de kwaliteit mag er wel naar zijn.Wat zit er in deze biologische rijstdrank met kokosnoot?

water,rijst ( 17%)kokosmelk(4%)zeezout,natuurlijk kokosnoot-aroma

Wat meteen opvalt zijn de weinige ingrediënten. En ook dat er van het bestanddeel waar het om zou moeten gaan ( rijst in dit geval) zeker voor 17% aanwezig is. Als we dit in vergelijking trekken met de Alpro varianten, zien we dat daar vaak hooguit 5 tot 6% van het bestanddeel aanwezig is, soms nog minder, terwijl de drank wel de naam draagt. In deze biologische variant zien we dat er geen extra hulpstoffen aan zijn toegevoegd om smaak, kleur en romigheid te versterken. Kijken we naar de voedingswaarden, zien we dat 100 ml evengoed maar liefst 6,5 gram suikers geeft. Dit is dus afkomstig uit de kokosnoot en uit de rijst. Rijst is van nature vrij rijk aan koolhydraten, en dit zie je hier weer sterk naar voren komen omdat er geen verdere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Natuurlijke suikers dus, maar even zo goed flink wat suiker.

IMG_6648 IMG_6650 IMG_6651 IMG_6652

Mijn meest favoriete merk op gebied van melkvervangers is ongetwijfeld Oatly. Dit Zweedse merk onderscheidt zich vooral, omdat zij bijvoorbeeld in al hun haverdranken werken volgens een uniek gepatenteerd productieproces wat is ontwikkeld door wetenschappers (Universiteit van Lund in Zweden).Dit proces zorgt ervoor dat de oplosbare voedingsvezels van haver bewaard blijven (beta-glucanen) wat de drank extra voedzaam maakt. Maar ook valt Oatly niet onder de heilige boontjes in melkvervangers-land. Oatly werkt naast met biologische natuurlijke suikers zelfs in sommige varianten ook met gewone suiker. Wat ik persoonlijk ontzettend jammer vind. Een goed voorbeeld is de haver/vanilledrank:

water,haver( 10%) agavestroop,zeezout,biologisch vanille bourbon extract uit Madagaskar

Ook hier een heerlijk kort maar krachtig ingrediëntenlijstje. Maar dus gezoet met agave, en dat zien we meteen terug in de voedingswaarde: per 100 ml tik je 5,5 gram suikers mee. Dat is aardig wat voor een haverdrank die ook gewoonweg zonder suiker overheerlijk van smaak is.
Neem nu mijn allergrootste favoriet. Deze havermelk is zeer eenvoudig in elkaar gefabriceerd met als ingrediënten: water,haver (ook hier 10%) en zeezout.Toch zien we ook hier de natuurlijk aanwezige suikers botvieren: per 100 ml evengoed 4 gram. Echter komen deze van haver, wat het sowieso een veel beter alternatief voor suiker maakt. Het zoutgehalte in deze melk is ook verwaarloosbaar te noemen met 0,1 gram per 100 ml. Alhoewel je hiervan uiteraard ook geen liters moet wegklokken ,is deze havermelk wat mij betreft de beste melkvervanger die ik tot nu toe ben tegengekomen. Uiteraard missen we nog wel wat extra vitaminen en mineralen, die er bij Alpro kunstmatig in zijn verwerkt. Maar zoals eerder gezegd kunnen we deze vitaminen en mineralen ontzettend makkelijk uit andere natuurlijke bronnen halen.

IMG_6678 IMG_6679

Een andere variant die we naast in de biowinkel tegenwoordig ook steeds vaker is terug te vinden in supermarkten naast de Alpro-varianten, is het merk Rice dream. In biowinkels vind je echter alleen de biologische varianten, zoals de variant op de foto. Deze vind je ook in sommige supermarkten, maar in supermarkten vinden we van dit merk vooral de niet-biologische. Rice dream produceert enkel rijstdranken. Wat zit er in deze biologische variant?

water,rijst (14%)zonnebloemolie,zeezout

Weer zo’n heerlijk kort ingrediëntenlijstje, wat aantoont dat het dus absoluut mogelijk is om een product op de markt te zetten met minimale ingrediënten. Helaas geeft rijst erg veel koolhydraten, ook in suikers. Dit zien we direct terug in de voedingswaarde:als je een glas van 250 ml opdrinkt krijg je maar liefst gemiddeld 17,6 gram suiker binnen. Dit komt voornaam,omdat Rice Dream net als Oatly zeer zuiver uit hun bronnen werken. Er wordt in dit product bijvoorbeeld gewerkt met 14% rijst. Vergeleken met de Alpro rijstemelk zien we opmerkelijke verschillen in suikers, terwijl Alpro ook met 13% rijst werkt. Het suikergehalte in de rijstemelk van Alpro is echter aanzienlijk minder per 100 ml: 3,3 gram. Terwijl dit bij Rice dream dus per 100 ml 7,1 gram betreft. Echter voegt Alpro diverse kunstmatige hulpstoffen toe waardoor diverse voedingswaarden sterk worden gemodificeerd. De reden:dit maakt productie stukken goedkoper. Rice dream maakt meer gebruik van de biologische rijst om zo verder geen onnodige extra toevoegingen te moeten doen. Qua zonnebloemoliën ontlopen Rice dream en Alpro elkaar niet. Het vetpercentage is bijna gelijk. echter zit het grote verschil in de biologische en niet-biologische vorm van zonnebloemolie. Alpro gebruikt “ plantaardige olie”.Dit is olie wat sterk wordt geraffineerd. De olie wordt onder zeer hoge temperaturen en hoge druk geproduceerd. Resumerend: Rice dream is een betere keuze, maar bevat ook vrij veel suikers.

GOED OPLETTEN
Ook in de biowinkel is het dus flink opletten geblazen.Afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen ( suikers mijden of niet, meuk mijden of niet) kun je echter in de biowinkel wel de beste keuzes maken. Helaas zijn de varianten in de biowinkel over het algemeen genomen iets duurder. Maar beslis wat voor jou belangrijk is. En vind voor jezelf uit of wat meer geld neertellen voor een écht gezonder product het waard is. Persoonlijk vind ik gezondheid het meest belangrijkste wat er is, maar dit lang niet zo wordt gezien. Grijpen naar gemaksproducten, geloven wat fabrikanten ons vertellen op hun verpakkingen terwijl de waarheid sterk verschilt van hun claims, makkelijk omdat het in supermarkten verkrijgbaar is…het zijn afwegingen die ieder voor zichzelf moet maken. Mijn weg is in ieder geval naar de biowinkel.

ZELF MAKEN
Ik maak mijn havermelk ( ik drink vrijwel alleen havermelk)vrijwel altijd zelf, maar soms pak ik een literpak Oatly mee bij de biowinkel.  Het lijkt misschien ontzettend moeilijk en ingewikkeld,d at zelf melk maken, maar dat is het geenszins. Havermelk maak je bijvoorbeeld in een handomdraai.Een simpel recept:

Laat 150 gram havermout een nachtje weken in water.Spoel de volgende dag af en laat het weekwater weglopen .Gooi de havermout samen met 700 ml water in een keukenmachine of blender en voeg naar wens wat erythritol suiker toe, of een ander gewenst zoetmiddel. Zoet op smaak. Laat de keukenmachine kort draaien. Zeef de massa boven een kom, vang de melk daarin op. Herhaal deze stap steeds tot je een flinke kom melk hebt verkregen. Gooi dit over in een fles en bewaar in de koelkast. Met het pulp kun je weer overnight oats maken of verwerken in baksels!

Je kunt dit basisrecept ook gebruiken voor tal van andere varianten, zoals rijstemelk ( gemaakt van gekookte zilvervliesrijst) noten ( zoals geweekte amandelen en hazelnoten) en granen.( pseudo graan Quinoa bijvoorbeeld,of amarant) Het lijkt in het begin misschien wat omslachtig, maar je zult zien dat oefening kunst baart en het een routineklusje gaat worden. Kortom: maak je eigen keuze: meuk of meukvrij?

Nog een heerlijk recept om zelf melk te maken: kamutmelk

Meer lezen over Alpro melkvervangers? Klik hier

 

 

Al”pro”? Al-meuk!

” Monique,die melk van Alpro is toch wel in orde?” Deze vraag krijg ik nog altijd dagelijks gesteld. Niet zo vreemd, gezien dit merk een erg groot aandeel behapt in de markt. We kunnen in iedere supermarkt inmiddels wel iets van dit merk terugvinden en het verspreidt zich ook als een soort olievlek. Waar we het tot voor kort enkel in de schappen van de langer houdbare producten konden vinden, vinden we het nu ook in het koelschap en zelfs bij de vegetarische producten.  Lees verder

Appeltje voor de dorst..

 

Wij Nederlanders eten als het op fruit aankomt nog altijd het liefst een appeltje. Naast de banaan zijn appels het meest gegeten stukje fruit. En dat is ook best logisch, als je je bedenkt dat je een appel zeer gemakkelijk kunt opeten, waar je ook bent, onderweg of thuis. Het vult lekker en smaakt heerlijk. Ook gebruiken we veel appels om te verwerken in tal van gerechten, appelmoes is bijvoorbeeld nog altijd één van de best verkochte producten uit de supermarkt in Nederland. Appelmoes kan ook dienen als een heerlijke suikervervanger in tal van baksels.

WAT ZIJN APPELS?

We nemen een appel eigenlijk voor lief, maar zo vanzelfsprekend is zo’n appel niet te noemen.
Appels zijn vlezige vruchten bestaand uit drie verschillende lagen. Binnenin zit een klokhuis. Dit wordt een endocarp genoemd. Hierin huizen zich ook de pitten. In het midden zit de vaatbundel die naar het steeltje leidt.

Een appel mag gerust worden beschouwd als superfood, Ze bezitten namelijk nogal wat belangrijke voedingsstoffen. Een normale appel bevat ongeveer 3 gram aan voedingsvezel. Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels .Oplosbare vezels verlagen bijvoorbeeld het LDL cholesterol ( Laat Dat Liggen!) en de onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Appels zijn tevens rijk aan antioxidanten. Deze gaan lichamelijke veroudering tegen en bevorderen het geheugen.
In appels zit ook pectine. Dit is een stof die giftige metalen uit je lichaam haalt, zoals kwik en lood. Let op, pectine vind je voornamelijk in de schil van de appel. Pectine vind je naast in de schil van appels ook in citrusvruchten. Appels bevatten relatief veel fructose ( natuurlijke vruchtensuikers) Een gemiddelde appel weegt zo’n 150 gram. Daar zit zo’n 15-18 gram fructose in. Als je de appels uitperst hou je enkel deze suikers ( appelsap) over wat erg suikerrijk kan zijn, en minder gezond dan als je de hele appel zou eten. Eet daarom altijd de gehele appel, inclusief schil. Op deze manier blijven de voedingsstoffen in de appel perfect in balans waardoor ook de fruitsuikers gelijkmatiger worden opgenomen. Let ook op het gebit, met het eten van fruit/sappen. Teveel fructose kan het tandglazuur aantasten ( tanderosie veroorzaken)
Appels bevatten ook vitaminen en mineralen. Een lekker en gezond hapje dus! En laten wij nu die hapjes totaal VERKEERD nemen!

apple-1294762_960_720

LESJE APPELS ETEN

Huh? Verkeerd? Ja! Wij eten appels echt totaal verkeerd. We beginnen te happen ergens in het midden en knabbelen door tot er een klokhuis overblijft, die wordt weggegooid. Daarmee gooi je niet alleen veel extra smaak weg, maar ook veel belangrijke voedingsstoffen. Veel mensen schillen de appels ook. Dit in verband met de waslaag die op de appels zijn gespoten ( consumptieappels voor reguliere verkoop) om de appels zonder kneuzen en wormengaatjes op de markt te kunnen brengen. Met het gif betreft valt het gelukkig reuze mee. Goed en zorgvuldig wassen en goed oppoetsen is al voldoende om een appel verder geheel intact gelaten te consumeren. Het meeste ” gif” hoopt zich op in het ” kuiltje” waarin het steeltje vast zit. Je kunt dit stukje er eventueel uit happen of wegsnijden, maar zorgvuldig wassen volstaat ook. Onthou dat een waslaagje er niet meer af kan worden gewassen of gepoetst. Eenmaal bespoten blijft bespoten. Ook speciale azijn-badjes helpen daar niets tegen.
Het blijft daarom het beste om biologische appels te kopen of lekker zelf te gaan plukken bij de boer. Vele telers bieden hun vers geplukte appels ook te koop aan. Deze zijn verder ook onbespoten.
Veel mensen denken ook dat het klokhuis en de pitten niet eetbaar zijn, dit is dus een fabel. Eet dus gewoon lekker het klokhuis mee op!
Om een appel in zijn volledigheid te benutten moeten we niet ergens in het midden de eerste hap aanzetten, maar onderop in het midden. Zo merk je ook helemaal niets van een klokhuis.Wil je echt de pitten niet eten, kun je deze steeds uit de mond nemen of verwijderen. Het steeltje is het enige aan een appel wat niet eetbaar is. Ook het kroontje kun je dus gerust opeten.
Om voortaan op deze manier een appel te eten ben je niet alleen gezonder af, maar ook help je de afvalberg behoorlijk te slinken.
Want wist je dat wij ontzettend veel klokhuizen per jaar weggooien? Volgens de Amerikaanse gezondheidsspecialist James Hamblin gooien we jaarlijks voor maar liefst 13 miljard dollar aan klokhuizen weg!   ZONDE!

Maar…..die pitten, zijn die niet giftig? Dat klopt, de pitten zijn inderdaad giftig, maar niet meteen in paniek raken. De pitten bevatten amigdaline. Dit is een glycoside waar onder andere cyanide ( ook wel blauwzuur) in zit. Dit komt pas vrij nadat je de pitten enkele uren eerder hebt gegeten. De hoeveelheden cyanide in appelpitten is echter zo vreselijk klein, dat je totaal niets merkt als je een paar pitten eet. Het heeft geen schadelijke gevolgen. Om ziek te kunnen worden zou je wel heel erg veel appelpitten moeten eten. Er is één dodelijk geval bekend. Het slachtoffer had maar liefst 250 gram appelpitten opgegeten. In een gemiddelde appel zitten ongeveer zo’n 15 pitten, maar vaak nog minder dan 10 pitten. Een pitje weegt nog geen gram. Het slachtoffer heeft 250 gram opgegeten, wat neerkomt op zo’n 25-30 appels. Dus geen zorgen, als je wat pitten doorslikt.

VELE SOORTEN

Appels….er zijn inmiddels wel duizenden verschillende appelrassen. En as we speak komen er steeds meer bij omdat er continu geëxperimenteerd wordt met verschillende soorten om zo steeds weer nieuwe interessante rassen te ontwikkelen. De ene appel is de andere niet, elk ras heeft zijn specifieke smaak, kleur, vruchtvlees en textuur. Heeft dit enige invloed op de voedingwaarde, oftewel, zitten er verschillen in voedingswaarden per ras? Alhoewel ze soms aardig uiteenlopen in smaak, dichtheid uiterlijk en sappigheid verschillen de voedingswaarde niet tot nauwelijks. Een klein significant verschil zien we wel in rode appelrassen. De stof anthocyaan komt alleen maar in rode appelrassen voor. Deze stof behoort tot de flavonoïden, een stof die beken staat om zijn grote gezonde voordelen. In dat opzicht zijn de rode appels ietsje gezonder.

De meest bekendste soorten in Nederland zijn de Jonagold, Granny Smith, Elstar, Golden Delicious, Cox,  Pink Lady en de goudreinet tijdens de feestdagen, Maar er zijn uiteraard nog veel meer soorten. Een kleine greep:

  • Alkmene
  • Ariwa
  • Braeburn
  • Bramley’s Seedling
  • Choupette
  • Cox’s Orange Pippin
  • Elstar
  • Evelina
  • Fuji
  • Gala
  • Glorie van Holland
  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Greenstar
  • Honey Crunch
  • Idared
  • James Grieve
  • Jazz
  • Jonagold
  • Jonagored
  • Jonathan
  • Junami
  • Kanzi
  • Karmijn de Sonnaville
  • Notarisappel
  • Otava
  • Pink Lady
  • Pinova
  • Rambour d’Hiver
  • Red Delicious
  • Rajka
  • Reine des Reinettes
  • Royal Gala
  • Santana

( Bron: info Nu)

Appels hebben zure, zoete of zoet/zure smaken. Er is dus voor iedereen wel een lekkere appel te vinden. Ook het vruchtvlees verschilt van appel tot appel. Net als bij aardappelen heb je melige appels, zure appels en zeer sappige appels. En daar tussenin zweven dan ook nog eens honderdtallen andere appelrassen. Genoeg keuze!

Wat kunnen we met appels?

Natuurlijk eten we met zijn allen flink wat appels uit het vuistje weg, maar er wordt ook ontzettend veel mee gebakken en gekookt. Appels zijn namelijk geweldige gasten in tal van baksels. We kennen allemaal de appeltaart, maar appels worden ook gebruikt in bijvoorbeeld een tarte tatin, appelcake, muffins en cupcakes. Heel veel gebak, taart en koek hebben als basis een appelvulling. Omdat de appel van nature erg veel pectine bevat worden er ook veel broodbeleggingen mee gemaakt zoals stroop, jam en compote. Maar appels hebben nog veel meer in hun mars.

Zo kun je appels gebruiken ter vervanging voor suiker. Ze zijn van nature flink zoet. Als je de gehele appel, dus inclusief schil en klokhuis fijn maalt in de keukenmachine heb je een gezonde suikervervanger om tal van baksels mee te zoeten. Schil de appels niet en gebruik de HELE appel. Wil je liever geen pitten, verwijder deze dan. Met een appelpuree kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt het zo eten, of als garnering in toetjes, als vulling in taart, als zoetstof/middel, bij een warme maaltijd, kortom, de mogelijkheden zijn oneindig.

SAM_2958

Een zeer eenvoudig basisrecept: Snij drie appels ( welk ras maakt niets uit) in de schil in stukken en gooi de stukken in de keukenmachine, samen met twee eetlepels ceylon kaneelpoeder en eventueel ( niet nodig maar wel lekkerder) enkele druppels greensweet-stevia druppels ( bijvoorbeeld vanillesmaak)  en maal zeer fijn. Je hebt nu een lekkere moes/compote die je werkelijk overal op/aan/naast/onder/in kunt gebruiken om iets te zoeten!

SAM_2959

Waar koop je ze het beste?

Appels zijn werkelijk overal verkrijgbaar, en je ziet geen verschil behalve in prijzen. Toch ligt het genuanceerder. Appels vallen helaas onder de meest bespoten fruitsoorten. Eerder vertelde ik a over de waslagen, en dat deze, er eenmaal op gespoten, niet meer af zijn te weken/poetsen/schrobben. Gelukkig is er in Nederland een strenge controle op de toegelaten hoeveelheden aan pesticiden. Houdt een fabrikant/ teler zich hieraan dan heeft het geen directe schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Wel is en blijft het chemische ellende, en je kunt daarin voor jezelf een keuze maken, of je dit liever wel of niet in je lichaam wilt. Biologische appels of appels direct geplukt bij een hobby boer zijn de beste opties. In ieder appelseizoien huden veel streekboeren ” pluk-dagen” waar je een mand vol appels kan komen plukken ( leuk om te doen met de kids!) en voor weinig de appels mee naar huis mag nemen. Dit scheelt voor de boer een hoop werk, en hij is meteen van zijn oogst af. Koop je biologische appels liefst in een biowinkel, daar worden helemaal geen bespoten producten verkocht waardoor ” kruisbesmettingen” niet aan de orde zijn.

Dropjes ellende

Gisteren kreeg ik een telefoontje van een kennis. Ze wilde graag wat advies om haar fikse diaree te stoppen. Ze was gelukkig niet gegrepen door een één of andere bacterie, maar ze had enorme darmklachten gekregen nadat ze wat suikervrije dropjes, gezoet met stevia had gegeten. Aangenomen dat deze dus gezonder zijn dan andere suikervrije of originele dropjes, ging ze er blind voor en heeft geheel onschuldig enkele dropjes gesnoept. Als grote drop-fanaat vond ze deze snoepjes een uitkomst. ” ..Ik kreeg vrij snel last van rommelde darmen en moest niet veel later naar de WC rennen! Ik ben er gewoon zeker van dat het aan die dropjes ligt! ”  Lees verder