De vier meest gezond verklaarde ongezonde suikervervangers

Als we door een willekeurige supermarkt wandelen, dan lijkt niets ongezond. Alles is volgens de verpakkingen wel ERGENS goed voor. Rijk aan vezels, rijk aan vitaminen en mineralen, rijk aan omega 3-6 enzovoort. Daarnaast kunnen we groots lezen wat het product NIET bevat, zoals geen kleur/geur en smaakstoffen, geen suikers of 0% vet. Heb je ooit eens wat nuchterder nagedacht waarom dit is? En waarom we nooit andere ingrediënten zoals suiker, transvet en zout net zo groot af kunnen lezen? Stel je eens voor, dat enkel de “ gewoonlijke” ingrediënten groots vermeld zouden worden op verpakkingen…… “ rijk aan transvet!”  Vol met kunstmatige zoetstoffen! “  “ rijk aan suiker!”  Bevat 5% zout!” Zouden we het dan nog kopen? Nee, natuurlijk niet.   Lees verder

De Vegetarische Slager….vegetarisch, maar niet altijd gezonder

Ik herinner mij alle commotie in 2010 nog goed, als rasechte veggie. De allereerste vegetarische slager ter wereld werd geopend, gewoon in ons eigen kikkerlandje. Bedenker en eigenaar van deze bijzondere slagerij is Jaap Korteweg. De slagerij kreeg internationale aandacht. Ook ik was ontzettend nieuwsgierig, ik ben vrijwel direct na de officiële opening afgereisd naar Den Haag en vond de slager vooral ontzettend “ geinig”. Ik kocht een pakje nuggets en vond deze best lekker. Maar ontdekte ook, dat er vrij veel additieven zijn gebruikt.  Lees verder

Met hetzelfde gemak…..maken we het ook zelf!

Als we door een supermarkt wandelen, zou je bijna kunnen denken, dat we geen keuken meer nodig hebben. Alles is voor ons uitgedacht, voorbereid, uitgekauwd, en kant en klaar voorgeschoteld. We hoeven steeds minder zelf in de keuken te staan. De grootste handelingen die we nog moeten doen is hooguit opwarmen, en verpakkingen openmaken. Je zou kunnen denken “ da’s toch lekker makkelijk???”  Lees verder

Review rauwe yoghurt Raw Milk Company

Ik ben sinds dat ik mij het kan herinneren gek op zuivel. Van toetjes tot melk, ik dronk het graag. Tot ik last kreeg van mijn maag/ darmen, en uit vele onderzoeken voortkwam dat ik o.a een overgevoeligheid had voor koemelk / lactose. Mijn ouders hebben toen direct al het koemelk uit mijn voedsel gehaald. Ik kwam dus al erg vroeg in aanraking met melkvervangers. Die waren in die tijd lang niet zo hip als nu. Ik vond het ook niet zo lekker waardoor ik het zelden dronk.  Lees verder

100% meukvrije wentelteefjes maak je zo!

Als kind kon mijn oma en mijn moeder mij niet blijer maken als zij mij beloofden om wentelteefjes te gaan bakken. Daardoor hebben wentelteefjes voor mij een mooie herinnering  die mij meteen weer even terugbrengen naar mijn kleutertijd. Wat was ik dol op deze heerlijke wentelteefjes, vooral die oma maakte, want zij gebruikte extra kaneel 😉

SAM_0571

Wat zijn wentelteefjes nu precies?  Het is een zoet gerecht en het wordt gemaakt van brood., meestal van oud brood. Dit wordt ondergedompeld in een mengsel van eieren, melk, suiker en kaneel. De wentelteefjes zijn in ons land erg populair, ze worden vaak gegeten. Maar ook in andere landen van Europa en in de VS ontdekken steeds meer mensen hoe heerlijk de wentelteefjes smaken. Je vraagt je misschien af hoe de wentelteefjes zijn ontstaan. Men wilde vroeger geen eten weggooien. Er was namelijk sprake van schaarste. Nu is dat anders, maar wanneer het brood bijv. te oud is dan eten we het liever niet op. Je kunt het dan wel gebruiken voor de wentelteefjes, je proeft dan namelijk niet of dat het vers brood is of dat het brood al een paar dagen oud is. Eten wordt vaak verspild ook nu. Daar kunnen we nu wat aan doen en daarom kun je dus wentelteefjes eten wanneer het brood niet meer vers is. Je kunt er ook vers brood voor gebruiken, maar oud brood lukt veel beter.

SAM_0569

We willen uiteraard wel graag 100% meukvrij. Daarom bedacht ik een broodrecept wat is gemaakt van 100% glutenvrije havermout en verder heb ik de suiker vervangen met stevia en erythritol. 

SAM_0570

Wentelteefjes zijn op hun lekkerst als er nog een laagje kaneelsuiker overheen wordt gestrooid. Dit maak je zeer eenvoudig, door 50 gram erythritol suiker met een theelepel ceylon kaneelpoeder te vermengen.

SAM_0447

We gaan eerst beginnen met de basis: het brood. Dit maak je zeer eenvoudig. Het brood hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Het bevat daarom enkel het hoognodige om een stevig brood te maken. De smaak wordt toegevoegd en is in het brood zelf overbodige luxe 😉  Voor een heel brood heb je nodig:

  • 500 gram 100% glutenvrij havermout ( droog)
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een heel klein snufje keltisch zeezout
  • twee eieren
  • 325 ml water ( indien meer nodig, meer toevoegen)

Zo maak je het brood:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een vierkant broodblik met bakpapier. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar. Als de massa wat te droog en te los-korrelig blijft, iets meer water toevoegen. Stort het beslag in de vorm en tik op het aanrecht een paar keren aan zodat alles goed is verdeeld. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen.

TIP:

Je kunt het brood het beste twee/drie dagen van tevoren maken. Het brood is dan wat steviger en meer geschikt om te bakken. Snij het brood in dunne mooie boterhammen. Hoe dikker het brood, hoe ” zomiger” de wentelteefjes worden. Niks mis mee als je dat lekker vind natuurlijk! 😉 Doe het goed afgekoelde brood in een papieren zak en controleer steeds even of het al ” oud” genoeg is. Je kunt het brood uiteraard ook vers en goed koud afgekoeld gebruiken.

SAM_0567

Om de wentelteefjes te maken heb je nodig:

  • twee eieren
  • 225 ml amandel of andere plantaardige melkvervanging ( ik heb havermelk gebruikt)
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • een theelepel greensweet-stevia sweet Xtra
  • optioneel: het merg uit een verse vanillepeul ( deed mijn oma altijd 😉 )

ZO MAAK JE DE WENTELTEEFJES:

Kluts alle ingrediënten stevig door elkaar. Leg de sneetjes brood erin en laat even trekken. Laat in een koekenpan op middelhoog vuur een beetje avocado olie of zuivere kokosolie  heet worden en bak de wentelteefjes om en om goudbruin knapperig.  Lekker met een beetje kaneelsuiker!!!!!!!

SAM_0566