Plastic om ….en IN ons voedsel?

Alhoewel ik meest biologisch inkoop, moet ik ook op de kleintjes letten, en koop daarom ook wel eens niet-biologische groenten. Vooral broccoli. Deze is biologisch soms drie keer duurder. Aangezien broccoli bijna dagelijks op mijn menu staat, wil het voorkomen dat ik broccoli in de supermarkt koop. Deze zitten verpakt in een strak stukje plastic. Dit geeft vaak irritaties. Het plastic zit vaak zo strak om de steel gewikkeld dat er niets anders op zit dan de steel met plastic en al door te snijden om zo het plastic te kunnen verwijderen.

img_0171

Onlangs kocht ik weer een stronk broccoli in een supermarkt. Toen ik het plastic verwijderde, ontdekte ik tot mijn verbazing dat diep in de rozen van de broccoli een stuk plastic vast zat gewikkeld aan de stelen. Dit viel niet indirect op, pas bij het snijden ontdekte ik het plastic binnen in. 

Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het zette mij wel weer eens opnieuw aan het denken. Wat doet al die verpakkingsmaterialen werkelijk met onze gezondheid? Lees verder

Yakon siroop maken

Over yakon heb ik al erg veel geschreven. Wil je meer informatie? Klik hier.   Klik hier, om naar het artikel te gaan over yakonsiroop. Als je beide artikelen hebt gelezen, zul je begrijpen hoe bijzonder en gezond deze knol is. In Nederland is hij onbekend en daarom onbemind. Je kunt de knollen dan ook erg moeilijk kopen. Sommige biowinkels verkopen yakon knollen in bakken met aarde. Dit moet, omdat de knol niet van droogte houdt en zich het beste kan bewaren in de aarde. Mocht je yakon toch ergens kunnen vinden, bewaar deze dan in een bak met aarde,

sam_9470

Sinds kort verbouwt Jouke Berg van www.moringasfinest.nl ook yakon. Het was zijn eerste experiment en de knollen groeien zeer goed. Ik kreeg onlangs een mega doos vol knollen! Daar was ik erg blij mee, want het staat al heel erg lang op mijn wensenlijst om iets met yakon knollen te gaan doen. Zoals je eerder in mijn artikelen hebt kunnen lezen kunnen yakon knollen perfecte suikervervangers zijn. Je kunt de siroop bijvoorbeeld als zoetmiddel gebruiken in tal van recepten waar bijvoorbeeld honing of agave wordt gevraagd.  Aangezien ik nooit met deze zogenaamde suiker-suikervervangers ( want het blijft gewoon suiker) werk, ben ik al een poosje bezig om een perfecte vervangers te ontwikkelen. Yakon knollen lijken daarvoor de perfecte kandidaten. Toen ik de knollen kreeg, ben ik dan ook direct aan de slag gegaan. En met resultaat!  Lees hier hoe je zeer eenvoudig zelf yakon siroop maakt!

sam_9471

Het is belangrijk, dat je de knollen goed afspoelt. Er kan flink wat aarde aan zitten. Droog ze met wat keukenpapier en snij de vervolgens in stukken. Je kunt de schil erom laten zitten, maar deze zijn nogal bitter door de tannines .Je kunt ze  dan ook het beste schoon schrapen. met een dunschiller lukt dit perfect. Het is meest handig, om een slowjuicer te gebruiken om het sap uit te persen. Je kunt de knollen ook in een goede keukenmachine blenden, maar dit geeft een minder goed resultaat. De slowjuicer perst het sap er echt goed uit. Ik haalde uit ongeveer twee kilo yakon een liter sap.

sam_9479

Het sap doe je vervolgens in een ( liefst gietijzeren) pan. Breng deze aan de kook, en zodra het kookt, het vuur laag zetten. Doe de deksel op de pan en  laat dit op laag vuur ongeveer drie uur indikken. Het sap verkleurt bijna zwart. Als de massa goed is verkleurd en ietsje stroperig van de lepel af glijdt, is de siroop klaar. Zeef de siroop en laat goed afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast.

sam_9483

WAT KUN JE ERMEE?

Met siroop kun je ontzettend veel. Je kunt het verdunnen tot een drank, toevoegen aan baksels om te zoeten, door desserts, over pannenkoeken, De yakon siroop is licht zoet van smaak. Wil je het iets zoeter? Dan kun je er enkele druppels stevia aan toevoegen. Yakon knollen kun je rauw ( geraspt) verwerken door salades en andere gerechten. Geschild en gekookt kun je ze ter vervanging gebruiken voor de aardappel.

sam_9480

Je kunt yakon knollen direct bestellen via www.moringas finest. Klik hier om direct naar de bestelpagina te gaan. 

 

 

 

Avocado olie…de gezondste onbekende!

Als iets vreselijk trendy en hip is, krijgt het erg veel media-aandacht. Dit resulteert in ontelbare artikelen op internet, ieder artikel nog lovender dan de ander. In deze artikelen wordt altijd geschreven over de gezonde voordelen en het betreft altijd de producten in pure vorm. Honing is daar een goed voorbeeld van. De vele lovende artikelen over honing gaan over rauwe, koud geslingerde honing van streek imkers, die er eigenlijk bijna niet meer zijn in Nederland. Door deze lovende verhalen zijn we massaal honing in gaan kopen als de gezonde suikervervanger. Vrijwel alle honing die wij hier in de winkel kunnen kopen is echter afkomstig uit het buitenland. Dit gaat ten koste van de voedingswaarde. Om de honing in vaten te transporteren, wordt honing meestal al direct verhit om kristallisering tijdens het vervoeren tegen te gaan. Aangekomen in de fabriek wordt het verder verhit. Dit zorgt voor een versuikering waardoor honing net zo schadelijk wordt als gewone suiker. Door de lovende artikelen over “ echte” honing zien we alle honing als gezond en voedzaam. Terwijl dit van geen kanten klopt.  Lees verder

Arla Skyr drink…..en weer verder?

Afgelopen dagen stuitte ik steeds op een reclamespot van Arla. Dit keer zetten ze een nieuw drankje in de spotlights : Arla Skyr drinkyoghurt. Vorig jaar lanceerde Arla al de yoghurt. Je kunt het review lezen door hier te klikken. In de desbetreffende reclamespot wordt de nadruk gelegd op het hoge eiwit gehalte in het flesje. “ ..Dan kan je lekker even door” luidt de slogan. Is dit zo? Of gaat dit weer om een ordinaire marketingtruc waarbij eiwitten dit keer de pisang zijn om te worden misbruikt? Lees verder

Zelf pure extracten maken…kinderlijk eenvoudig!

Als je op zoek gaat naar een extract, om bijvoorbeeld je taart, gebak en cake heerlijk op een bepaalde smaak te brengen, belandt je al snel bij de bakproducten in de supermarkt. Je kunt ze ook vinden in bak-speciaalzaken of via internet. Deze extracten bevatten naast een flinke lading suikers ook erg veel kunstmatige hulpstoffen. De smaken worden vrijwel altijd nagebootst met kunstmatig nagemaakte kleur/geur en smaakstoffen. Als je leest in dit artikel, hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf extracten te maken van echt pure ingrediënten, loop je voortaan deze schappen lachend voorbij.  Lees verder