De vijf grootste suikerbommen in de supermarkt

Het is inmiddels algemeen bekend, dat de producten die we in supermarkten kunnen kopen, vol zijn gepropt met zout en suiker. Gelukkig worden we steeds bewuster en lezen we etiketten. Maar helaas doen ontzettend veel consumenten dit niet, en vertrouwen blind op wat een fabrikant uit zijn/haar nek kletst op de verpakkingen. Er zijn erg veel producten die zijn neergezet als gezond en verantwoord, en zo een smetteloos imago hebben weten op te bouwen. Juist deze producten blijken propvol te zitten met suikers en zout. Welke producten zien we het meest aan voor gezond, maar zijn juist regelrechte aanslagen op je gezondheid? Ik geef een top vijf van producten met de meeste suikers, en een top vijf van producten met ongelooflijk veel zout. Deze volgt na het publiceren van dit artikel.  Er zit vast een product bij, waarvan jij het helemaal niet zou verwachten…. Lees verder

Wafels en stroopwafels maken! Zo doe je dat!

Wie kent ze niet? De onweerstaanbare stroopwafels, de Belgische wafels, en de vele variaties hierop? Zeker rond de feestdagen worden er weer extra veel wafels gebakken. Rond de tijd dat de oliebollenkramen weer op iedere hoek van de straat zijn te vinden, krijgen we er extra veel zin in. Helaas zijn wafels nu niet wat je zegt supergezond. Er wordt erg veel suiker en bloem gebruikt, en dit kan aardig oplopen per wafel. Zo’n wafel kan dan een aardige aanslag wezen op je lichaam, ook al eet je het niet vaak.  Lees verder

Monique’s meukvrije moorkoppen

In mijn basiskookboek staat een heerlijk recept voor een meukvrije moorkop te maken. Deze is echter niet glutenvrij. Ik heb met volkoren biologisch/dynamisch speltmeel gewerkt. Toch wilde ik ook erg graag een glutenvrije variant uitproberen. Helaas lukten deze nooit. De soezen rezen niet mooi uit en werden van binnen niet hol. Eindelijk, na heel lang ploeteren, experimenteren en testen is het me dan uiteindelijk toch gelukt! Ik ben dan ook echt trots op dit recept, en deel hem graag met jullie! De eerste ECHTE 100% MEUKVRIJE moorkop!!!!!!!!

 

Ik heb gebruik gemaakt van homemade slagroom. Hoe je dit maakt kun je hier lezen. Je kunt ook biologische, lactosevrije verse slagroom kopen in de biowinkel. Het merk : swiss-premium.

sam_1195

Het staat bij de zuivelproducten in het koelschap.

sam_8518

Uit dit recept haal je vijf moorkoppen. Bind je short maar om, en get started!

DIT HEB JE NODIG:

  • 100 ml water
  • 100 ml haver of andere melkvervanging
  • twee flinke eetlepels fiberfin of psyllium ( ik heb fiberfin gebruikt, geeft het allerbeste resultaat)
  • 120 gram rijstmeel
  • 60 gram kokosolie
  • drie verse eieren

Voor de vulling en topping:

  • 200 ml homemade slagroom  of lactosevrije biologische slagroom
  • een theelepel stevia sweet Xtra

Voor het chocoladeglazuur:

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de fiberfin door het meel. Doe het water, melk, en kokosolie in een pan met dikke boden, en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te borrelen en de kokosolie volledig is gesmolten, het meel in één keer toevoegen en blijven roeren tot de massa vanzelf van de bodem loslaat en een soort bal wordt. Haal de pan van het vuur en zet op een onderzetter. Klop met een mixer één voor één de eieren erdoor. Vul een spuitzak zonder kartelmond met het beslag en spuit grote toeven op de bakplaat. Bak de soezen in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten. LET OP: controleer ACHTER HET GLAS, doe tijdens het bakken de ovendeur niet open. Zodra de soezen mooi goudbruin zijn verkleurd, de deur snel openen en voelen of de soezen ook hard aanvoelen. Zet de oven uit, en laat de soezen met de ovendeur dicht ongeveer 20 minuten nagaren. Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen.

sam_8520

Maak een klein gaatje onderin iedere soes. Maak de slagroom volgens het recept, of klop de slagroom stijf met de stevia. Vul een spuitzak met de slagroom en spuit de soezen vol.  Hou een beetje slagroom achter voor de toefjes.

sam_8522

Meng de cacaopoeder door de poedersuiker.Voeg steeds kleine beetjes melk toe tot een stevig glazuur ontstaat. Verdeel over de soezen en laat hard worden. Spuit tenslotte wat slagroom op het glazuur.

 

 

 

Kindermarketing…en waarom wij er blind intrappen

Onlangs had ik een zeer felle discussie in mijn Facebook groep. Aanleiding was mijn post over een potje chocoladepasta wat was gericht/bedoeld voor baby’s. De eigenaresse van “ de kleine keuken”, ( de fabrikant)  zat toevallig ook in mijn groep en reageerde. Haar reacties waren natuurlijk zeer zorgvuldig uitgekozen, en er werd hevig geprobeerd om de zogenaamde “ gezondere punten” aan deze pot chocopasta uit te melken. Helaas kun je van een potje suiker geen potje water maken, en ik gaf mijn tegenreacties dan ook een stevige onderbouwing, welke steeds weer werd tegengesproken.  Lees verder

De ECHTE verhalen achter kokosolie

Kokosolie is, terwijl het zowel negatieve als positieve aandacht krijgt, gekomen om te blijven. We lijken langzaam maar zeker te zijn overgestapt van marganine, halvarine en andere ( vloeibare) bakproducten naar kokosolie. Kokosolie bestaat al jaren, maar kreeg ongeveer 3/4 jaar geleden pas de echte positieve aandacht en werd populair. Aan kokosolie worden zeer gezonde voordelen toegeschreven. Maar is dit nu allemaal ook zo?  Lees verder