Bakvormen……welke wel, welke niet?

Als je meukvrij wilt eten en drinken, zijn de keukenhulpen die je gebruikt net zo belangrijk als het voedsel zelf. Pannen en potten, maar ook bakvormen zijn zeer essentieel als je gezonder wilt gaan koken en bakken. Het is bijvoorbeeld “ water-naar-de-zee-dragen” als je wel meukvrije ingrediënten kiest om jouw cake te bakken, maar dit bakt in een goedkope siliconen bakvorm. Welke materialen je kiest is dus NET zo belangrijk als het kiezen van je producten. Maar hoe maak je die juiste keuzes? Ook in de wereld van bak/kookmaterialen heerst er veel onduidelijkheid, wildgroei en vaagheid omtrent giftige stofjes en laagjes. Een artikel over bakvormen, en welke je het beste kunt kiezen, en welke niet. Lees verder

Wereldgerechten! Vegan kookboek van het jaar 2018!

Eindelijk is het er toch van gekomen: een kookboek met meer dan 50 recepten voor ieder dag! Het is zelfs een bijzonder kookboek geworden, want er staan naast nieuwe verassende snelle recepten voor door-de-week ook bijzondere wereldse recepten in! WERELDGERECHTEN is door de Nederlandse Vegetariërsbond verkozen tot VEGAN KOOKBOEK VAN HET JAAR ( 2017/2018)   Lees verder

Review MORSO kookpot

Onlangs werd Nederland weer opgeschrikt door een bericht over de pannen-actie van Albert Heyn. De pannen konden bij elkaar worden “ gespaard” ( met fikse bijbetalingen, dus sparen?) met zegels. De pannen zagen er mooi uit, en het werd dan ook een regelrechte hit. De pannen werden massaal gespaard en zegelkaarten vol werden verhandeld via Marktplaats en Facebook. Ik was aanvankelijk ook gecharmeerd van de gietijzeren pan. Ik ben bezeten op kookgerei wat maar enigszins van gietijzer is vervaardigd, en deze pan leek mij een leuke aanvulling op mijn gietijzer-collectie. Tot het moment dat ik de pan in de winkel op display kon bewonderen. De rare glanzende binnencoating deed mij direct vermoeden dat hier teflon is gebruikt. Ik heb direct bedankt voor de actie. Uiteraard kon ik mij niet sterk maken, maar voor mij was de pan direct een misser. Bij twijfel doe ik namelijk niets. Onlangs kwam er een verhaal naar buiten over een dame die haar bij elkaar gespaarde en betaalde koekenpan in gebruik nam en daarbij last kreeg van haar ogen. Niet veel later lagen haar vogels ook op de vloer van hun kooitjes….Duidelijk: een teflon vergiftiging.  Lees verder

Waarom maken Nederlanders niets meer zelf?

Wist je, dat we ergens ver onderaan bengelen op de lijst van het zelf maken van ons voedsel? Heel veel buitenlandse keukens maken vrijwel alles zelf, vaak nog op traditionele wijze, met zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit de natuur. Ik woon in Rotterdam, een multi-culti stad. Ik kom daardoor in aanrakingen met verschillende culturen en hun keukens. Dit is voor mij enorm fascinerend en geeft mij een zee aan inspiratie. Telkens weer vraag ik mij af, waarom wij Nederlanders zo ver zijn afgedreven van onze eigen keukens. Hoe komt het toch, dat we alles uit pakjes en zakjes halen? En zeer weinig tot geen tijd meer doorbrengen in onze zeer luxe keukens? Want dat is het grappige van dit hele verhaal: we bezitten WEL de meest luxe en geavanceerde keukens ter wereld.  Lees verder

Zo maak je KROKANTE patat in de airfryer!

Airfryers staan vooral bekend om gezondere patat mee te kunnen bakken. Dat lijkt echter lang niet zo eenvoudig. Veel gehoorde klachten zijn dat de patat er niet krokant uitkomt. Ook het weglaten/toevoegen van olie helpt niets. Met deze simpele tips lukt het je om voortaan gezonde, olie-vrije, maar ook KROKANTE patatten te fryen!  Lees verder