review Rockfrogs kindertoetjes van AH

Als ergens mijn nekharen recht overeind van gaan staan, is het wel kindermarketing. Er komt steeds meer onzin op de markt wat speciaal gericht is op kinderen. Denk aan de vele koekjes, koeken, ontbijtproducten en “ kinder-zuivel”. Wat al deze producten met elkaar gemeen hebben zijn de soms bizarre hoeveelheden suikers. Ook komen we additieven tegen in hoeveelheden die meer dan goed zijn voor de kleintjes onder ons. Daarnaast vinden we ook erg veel kunstmatige zoetstoffen ( Slimpie siropen!) terwijl wetenschappelijk onderzoek al meerdere keren heeft uitgewezen, dat een teveel aan deze chemische stoffen nadelig kunnen zijn voor kinderen. 

Wat we ook steeds vaker zien zijn samenwerkingen tussen supermarkten en fabrikanten. Zo heeft AH en Slimpie ( kunstmatige siropen) al een grote deal gemaakt ( waarin erg veel geld omgaat) en ook zijn de populaire tekenfilm-helden en/of kindersterretjes een grote trekpleister. Grotere fabrikanten kunnen zich dit prima veroorloven en hebben daardoor ook een veel groter winstaandeel in supermarkten. Kleinere fabrikanten, die juist hun best doen om een écht gezond product op de markt te zetten, maken hierdoor geen schijn van kans. We zien daarom de echt gezondere producten komen maar snel weer gaan, en belanden in uitverkoop-bakken…

AH heeft sinds September 2016 weer een nieuwe “ melkkoe” gevonden om kinder-meuk te promoten. Dit keer is er een bekende tekenfilmserie gebruikt om een reeks aan producten gericht op kinderen te lanceren: Rockfrogs. Aangezien ik zelf geen kinderen heb, gaan alle nieuwe kinder-trends aan mij voorbij, en had ik nog nooit eerder gehoord van deze tekenfilmhelden. Het blijken vier poppetjes te zijn die samen een bandje vormen en de wereld over reizen. Hartstikke leuk, aanstekelijk en prikkelend. Goed gekozen dus.

IMG_9431

Het wordt gelanceerd als “ iets lekkers én gezonds”. “ Kidsproducten die een gezondere keuze makkelijk en leuk maken”. “ Wat je ook kiest : je zit sowieso goed!” 

Is dit ook zo? Een review. Lees verder

Golden milk…het gouden drankje van nu!

Ik ben al heel wat jaartjes een groot fan van kurkuma. Ik ben zo’n “ die hard” die iedere morgen een glas kurkuma met wat peper in water mengt en in één keer achterover slaat. Dit doe ik trouw iedere morgen, ik sla geen dag over, en dit inmiddels al zeker 6 jaar. De grootste reden waarom ik dit doe, is dat het knetter-gezond is. Ik vind kurkuma ook niet vies. Ik gebruik het vrij regelmatig door mijn voeding.  Lees verder

Review Arla Protein kwark

Mijn mailbox ontplofte onlangs weer 😉 Dit keer gingen de vragen over een kwark, van het merk Arla. Deze kwark zou heel veel extra eiwitten bevatten om op die manier meteen na je work-out/ sportbeoefening de verloren eiwitten aan te vullen. Of als je gewoonweg wat meer behoefte hebt aan meer eiwitten in je voeding. Ik ben er meteen maar in gedoken. Wat is het, en IS het wat? Een review. Lees verder

Review Cup-a-soup met ” echte” tomaat

Laatst viel mijn oog op deze opmerkelijke reclame in een tijdschrift:

IMG_9404

Met name de zin “ gemaakt met echte tomaten” viel op. Je kunt het humoristisch bekijken, en denken, dat andere zakjes cup-a-soup worden gemaakt met plastic tomaten, maar de nadruk wordt vooral gelegd op het gezonde en natuurlijke aspect van de tomaat. Cup-a-soup wil ons graag doen laten geloven, dat er verse, rood-blozende tomaten in hun zakjes instant meuk zitten. Is dit zo? Een review.

WAT IS INSTANT NU PRECIES?

We kennen instant als poedervorm.  Hier zijn vele manieren voor om te maken. Dit wordt Agglomeratie genoemd.  In dit artikel vind je een zeer duidelijke omschrijving van de verschillende technieken. 

Welke techniek cup-a-soup hanteert, is niet bekend. Ook bij navraag bij klantenservice werd dit “ top secret” bestempeld en dus niet vrij gegeven. Wat op zich best opmerkelijk te noemen is. 

Een vloeibaar of nat product ( wat de tomaat is) drogen of in een poeder veranderen is een redelijk gecompliceerd proces. Er zijn verschillende droogthechnologiën op de markt, en iedere technologie is weer geschikter en ongeschikter voor diverse producten. 

Duiken we wat verder terug in de tijd, zien we, dat de instant droge soepen oorspronkelijk is uitgevonden door Julius Maggi, in 1889. Hij bedacht een manier om peulvruchten te vermalen en daaruit een gezonde soep te bereiden. De instant van vandaag lijkt echter in geen velden en wegen nog op de soep van welleer. Het zijn nu vooral kunstmatig in elkaar geknutselde poedertjes.  

IMG_9405

WAT ZIT ERIN?

Als we de reclames mogen geloven, dan bulkt het product uit van de verse “ echte” tomaten. In de tv-commercial zien we een meneer flink zijn best doen, om de tomaten zo rood en vers en intact mogelijk te houden, en insecten en ander gespuis van de tomatenplantages weg te houden. Grappig bedoeld, maar de onderliggende boodschap die hieruit onbewust wordt gegeven is: “ gezond”  “ puur” . Als we naar de ingrediënten gaan kijken, ontdek je, dat alles verre van gezond n puur is…

TOMAAT 38%: Dit zijn dus die zogenaamde “ echte” tomaten…Na alle bewerkingsprocessen blijft er uiteraard zeer weinig “ echte” tomaat over. Bovendien is 38% ( het minimale wettelijk toegestane ) in verhouding tot de rest van de meuk zeer weinig te noemen.

AARDAPPELZETMEEL: bestaat dit product voor het grootste deel uit. Aardappelzetmeel wordt gebruikt voor een sterke binding, en heeft geen invloed op de smaak. Deze zetmeel wordt industrieel zeer veel gebruikt. Het wordt gemaakt van het zetmeel uit aardappelen, van de zetmeelkorrels in de aardappelen. De aardappelen worden vermalen, waardoor de zetmeelkorrels door de kapotgemaakte cellen vrijkomen. Dit wordt vervolgens gescheiden en gedroogd tot poeder.

SUIKER: een goede derde plek in de ingrediëntenlijst….het bevat dus aardig wat suiker. Beetje vreemd, suiker in je soepje….. Suiker wordt hierin vooral als smaakmaker gebruikt.

CROUTONS 11% ( gemaakt van witbrood: tarwebloem, zout, gist, raapzaadolie) : croutons zijn stukjes brood, die worden geroosterd, of ( industrieel) in boter of olie worden gebakken. Zoals je ziet worden de croutons niet van al te gezonde ingrediënten gemaakt. 

PALMOLIE: nogal omstreden soort olie. Voor deze olie worden erg veel regenwouden verwoest. Dit is een zeer grote bedreiging voor veel dieren die daar leven. 

ROZEMARIJNEXTRACT: wordt gebruikt als antioxidant.

DEEGWAAR 8% ( harde tarwegries, zout) Ook hier weer geen al te beste keuze gemaakt om deegwaar te verwerken. Tarwe is en blijft industrieel de meest goedkoopste grondstof. 

ZOUT: daar staan de instant soepjes om bekend: ze bevatten ( teveel) zout. 

GISTEXTRACT: een smaakversterker die nogal omstreden is. Fabrikanten praten deze smaakversterker altijd goed, maar het gaat vaak gewoon om de smaakversterker E 621. Het bevat glutamaat, wat bij te grote hoeveelheden schadelijke effecten kan hebben op de algemene gezondheid. Het zit vooral in soepen, chips en…instant meuk. 

PALMVET: hard en dus slecht vet.

UI: gedroogde vorm ( en dus ook niet “ echt” ) 

SPECERIJEN( knoflook, peper, lavas) gedroogde kruiden.

PETERSELIE: gedroogd.

GECONCENTREERD GROENTENSAP ( selderij, wortel, ui en prei) bewerkt en gedroogd. 

Nee, inderdaad….

Je wordt hier niet bepaald vrolijk van. Dit lijstje is naast lang ook vooral kunstmatig in elkaar geknutselde meuk.  Het is een poeder wat bestaat uit 38% gedroogde tomaat, aardappelzetmeel en suiker en een cocktail aan gigantische meuk. Dit zie je ook terug in de voedingswaarden:

IMG_9408

Per zakje bereide soep ( 175 ml) tik je 6,3 gram suiker weg ( dat is anderhalve schep suiker) en 1,5 gram zout. Dat is erg veel, als je je bedenkt dat de ADH ligt tussen de 2,4 tot een maximum van 6 gram per dag. 

WAAROM ZOU JE DEZE MEUK WILLEN ETEN?

Zeker in de herfst en winterperiode zijn deze instant soepen niet aan te slepen. Waarom eten we toch zo graag deze meuk? Om te beginnen: het is lekker. Dit komt door de vele smaakversterkers en de suikers. Hierdoor gaan we meer eten dan we eigenlijk nodig hebben. En willen we steeds meer. 

Daarnaast is het onwijs gemakkelijk. Even wat heet water toevoegen en klaar ben je. Het wordt ook gezien als “ versterkend” als je even in een dipje zit. Het werkt eigenlijk hetzelfde als suiker: je krijgt even een opkikker dankzij de vele smaakversterkers, maar lang duurt dit nooit. 

Zelf je ( instant) soep maken lijkt voor velen een brug te ver, terwijl er niets meer eenvoudiger is dan dat.. Klik hier en vind een basisrecept om zelf je eigen instant poeder te maken!!!! En je zult zien, dat het kinderlijk eenvoudig is. 

Je kunt ook zeer eenvoudig ECHT VERSE soep maken. Kook verse groente kort, en pureer dit samen met lekkere verse ( en/of gedroogde) kruiden….klaar ben je. Dit kun je ook meenemen in een thermoskan naar werk/school. Kijk hier voor inspiratie. 

RESUMEREND:

Laat dit spul lekker staan in de schappen. Het voegt totaal niets toe aan je gezondheid, al wil de fabrikant met zijn “ echte” tomaten anders suggereren. Er is niets “ echt” aan of in deze instant-ellende. 

Ik heb voor een tweede keer teruggebeld naar de klantenservice. Opnieuw kreeg ik een ( overigens vriendelijke) dame aan de telefoon die al direct om mijn gegevens vroeg na mijn eerste vraag over het gistextract. Ik heb deze aanvankelijk niet direct gegeven, maar omdat de arme vrouw totaal niets wist te beantwoorden op al mijn vragen ( Hoe wordt het gistextract gemaakt?    Hoe zijn de croutons gemaakt, gebakken in boter?   Hoe worden de “ echte” tomaten zo verziekt tot een zielig hoopje instant ellende? ) heeft ze mijn mailadres gekregen, om deze antwoorden toe te zenden. We kunnen er al een beetje op wachten, wat daar weer voor uitgekauwde onzin in valt af te lezen, maar afijn, ik ben benieuwd…wordt vervolgd. 

Aanvulling:

Inmiddels heb ik een mail ontvangen van de consumentenservice van Cup-a-Soup. Zij hebben mijn artikel gelezen. Ze hebben mijn vragen beantwoord. De tomaten worden volgens hen bewerkt tot tomatenpuree, en vervolgens gesproeidroogd. Volgens Cup a soup zit er per zakje zo’n 140 gram tomaat in een kop.

Ik vroeg mij ook af, hoe de croutons zijn vervaardigd. Ze zijn gebakken in raapzaadolie ( extra vetrijk dus)

Over het gistextract kreeg ik uiteraard weer geen antwoord. Dit blijft een vaag en lastig iets voor deze fabrikanten 😉 Verder kreeg ik opmerkingen over mijn artikel. Zo vonden ze het ” vervelend” dat ik de anderhalve lepel suiker als zodanig aangaf. Er werd geschreven dat 4,3 gram van de 6,3 gram uit de tomaten afkomstig waren en ja, OK, de 2 gram uit toegevoegde suikers. Alsof dit een wezenlijk verschil zou maken. Suiker = suiker. Bovendien staat dit nergens vermeld op de verpakking.

Daarnaast kreeg ik commentaar op mijn opmerking over de ” niet-zo-gezonde” deegwaren ( tarwegries) Ik heb teruggeschreven dat ik mij op mijn beurt afvroeg waarom dit in hemelsnaam in deze soep voor moest komen en dat er betere keuzes gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld volkoren deegwaar.

Afijn, het zijn de standaard antwoorden, zoals ik deze ook verwachtte….

Het grote limonadesiropen-review

Steeds opnieuw krijg ik erg veel vragen over limonadesiropen. Met name de soorten die door fabrikanten op de markt worden gedrukt als “ gezond” en “ suikervrij” wekken erg veel vragen op. Ik heb reeds meerdere artikelen/reviews geschreven over diverse soorten, toch blijven er veel vragen ronddwalen. Ik besloot daarom, om dit uitgebreide artikel/review te gaan schrijven, hopende dat ik zo erg veel vragen kan beantwoorden.  Lees verder