Boekweit plaatbrood

Ik ben dol op brood. Ik maak het altijd zelf, ik kan mij de dag eerlijk gezegd niet meer heugen wanneer ik brood in een winkel kocht. Brood lijkt super-ingewikkeld om te maken, maar de grap is dat het juist één van de meest simpelste dingen is om zelf te maken. Veel mensen gebruiken ingewikkelde broodmachines, of doen er uren over om een brood te laten rijzen ( gist )

Je kunt het zo ingewikkeld maken als je wenst, maar ook veel simpeler. Want wist je, dat je in nog geen uurtje tijd een heerlijk geurend en voedzaam brood kunt bakken? Je gebruikt gewoon bakpoeder in plaats van gist. Nog een groot voordeel van het bakken met bakpoeder is dat het brood veel luchtiger wordt van textuur. Veel heeft het bovendien aan ingrediënten niet nodig. Je kunt het prima doen met bijvoorbeeld havermout, water, en bakpoeder. Dit geeft een meest voedzaam brood.  Dit heerlijke recept is wat meer luxe. Ik heb er een aantal lekkere dingen aan toegevoegd plus een aantal ingrediënten die het brood meer voedingswaarde geven zoals eiwitten en vezels. Dit brood is zo gigantisch lekker en voedzaam dat je het de hele dag door wel zou willen eten!

Dit heb je nodig:

  • 1000 gram volkoren boekweitmeel
  • vijf eetlepels psyllium 
  • twee eetlepels biologische erythritol
  • het rasp van een biologische sinaasappelschil
  • 125 gram gemengde zaden en pitten ( ik heb bijvoorbeeld zonnebloempitten, lijnzaad en pompoenpitten gebruikt )
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • drie verse grote eieren
  • warm water

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185• C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar en voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevige, smeuïge massa ontstaat. Stort de massa op de bakplaat en boetseer tot een stevige bol of slof. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, blijf GOED controleren tussendoor, omdat het bij de ene oven sneller kan gaan dan de ander. Laat afkoelen.

20 Reacties op “Boekweit plaatbrood

  1. Hallo Monique,

    Allereerst bedankt voor alle moeite die je genomen hebt om dit allemaal door te geven!

    Nu mijn vraag, ik verdraag geen wijnsteenzuur, wat kan ik dan gebruiken?

    Fijne avond,

    Hella

    • gewone bakpoeder zonder wijnsteen volstaat ook prima, of baking soda.Succes!

  2. Ik heb dit nu in de oven staan, ik hoop dat alles goed gaat, want het was moeilijk inschatten hoeveel water ik nodig had. Ik had een nogal plakkerig, kauwgom achtig deeg? Of moets het stevig zijn zoals een echt brooddeeg?

  3. Ik heb net van het brood geproefd en het enige minpuntje dat ik proef is dat ik zout mis. Verder is het een heerlijk stevig brood met een aangename textuur. Ik had in het mijne stukjes walnoot gedaan omdat ik geen zaden en pitten in huis heb. Ik had alle ingredienten speciaal voor dit recept besteld en ben dus blij dat het goed gelukt is. Ik ga dit zeker meer maken en handig ook dat het zo snel is, geen rijstijden dat scheelt veel. Heel erg bedankt voor dit recept.

    Groetjes,
    Tanja.

  4. Ben helemaal niet zo’n bakster maar toch een vraag , zou dit ook met havermeel lukken i p v boekweitmeel?

  5. Ga dit zeker maken binnenkort, zo leuk dit!!
    En mijn tweeling zus vast ook🙂

    Groetjes Rosa.

  6. Hallo Monique,

    De stokbroden zijn echt goed gelukt en lekker, ik heb er van gesmuld, bedankt voor het recept.

    Ik heb laatst ook een brood gebakken van Rienke met zoete aardappelen en zij geeft aan, De temperatuur mag nooit hoger vanwege het lijnzaad.

    Bij jou broodrecepten is de temperatuur boven de 100 graden, hoe kijk jij hier tegen aan?

    Groetje Mandy

  7. Hallo Monique,
    De brood recepten wil ik graag uitproberen maar zonder pfysilium.
    Ik krijg vreselijke last van mijn darmen.
    Waarmee kan ik dat vervangen
    Groetjes Micky

  8. Is het echt nodig om eieren in dit recept te gebruiken? Wat voor brood wordt het zonder eieren: zo hard dat je er iemand z’n kop mee kan inslaan, of te compact
    t, niet lekker genoeg?

  9. Ik heb het brood vandaag gemaakt, met wat aanpassingen zoals teff meel met boekweit, gedroogd fruit noten pitten en zaden.
    Het lijkt wel een kerstbrood zo lekker.
    Dank je wel Monique voor je voorzet.

  10. Hoi Monique,
    Sinds kort bekend met gluten intolerantie en vermijd het liefst dierlijke eiwitten.
    Kun je de eieren in dit brood ook vervangen door bijv. Chiazaad of lijnzaad papje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *