Boekweit

Boekweit valt onder de zogeheten pseudogranen. Vaak wordt gedacht dat boekweit een graansoort is, maar dat is niet zo. Boekweit is een kruidachtige plant, boekweit korrels zoals wij ze kennen zijn de vruchtjes van deze plant. De vorm lijkt een beetje op een mini beukennootje. Het kapje wordt voor gebruik verwijderd, en vermalen tot meel of verwerkt als korrelvorm.

Het is een erg gezond “graan”. Het komt vrij vaak voor in tal van voedingsmiddelen, met name biologische producten. Het bevat meer eiwitten dan graansoorten en het heeft een hoge dosis aminozuren als lysine en arginine. Lysine is bijvoorbeeld essentieel voor het herstel van weefsel, de aanmaak van hormonen, enzymen en antilichamen. Arginine zijn essentieel voor je spieren en zorgt voor een sterk afweersysteem. Het bevat meer anti-oxidanten dan graan en werkt gunstig op onze bloedvaten. Boekweit heeft ook een vrij lage Glycemische index. Je bloedsuiker stijgt hierdoor minder snel en je hebt minder snel trek. Het grootste voordeel is wel dat boekweit vrij van gluten is en dus toepasbaar voor vrijwel iedereen.

Boekweit is vrijwel overal voor te gebruiken. Van flensjes tot pannenkoeken, van soep tot sauzen. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld de boekweit gruttenpap. Boekweitvlokken worden ook veel gebruikt in keukens van restaurants om gerechten te binden. Het is echter moeilijk om er brood mee te bakken. Het heeft geen goede samenhang. Het beste is om een glutenvrije melen mix te maken van verschillende glutenvrije meelsoorten. Boekweit is redelijk goed verkrijgbaar. Er zijn supermarkt merken die boekweitmeel in hun assortiment hebben. Let op de ingrediënten als je deze wilt aanschaffen, omdat in deze varianten vaak toegevoegde hulpstoffen verstopt zitten. De beste keuze om boekweit in te kopen is de molen en de bio winkel. Bewaar boekweit op een droge, donkere en koele plek. Zo blijft het meel het langst houdbaar.

Vroeger werd boekweit vooral als “grutten” gegeten. Het zijn dezelfde zaden als waarvan meel wordt gemalen, alleen zijn grutten nog intacter gebleven. Boekweitgrutten zijn gepelde, gebroken boekweitzaden. Vroeger werd het erg veel gebruikt om pap mee te maken. Naast boekweitmeel en boekweitgrutten zijn boekweitvlokken ook weer wat populairder geworden. De vlokken zijn ook perfect te verwerken in pap, maar kan ook worden gebruikt als bindmiddel.

 

Kasha

Naast de gewone boekweit in meel en fijne korrel,is boekweit er ook in een geroosterde vorm: kasha.Dit zijn licht geroosterde hele boekweitkorreltjes,die door deze roostering een heerlijke,nootachtige smaak krijgen.Kasha is een perfect ingrediënt om bij je homemade muesli en/of granola toe te voegen,maar je kunt de korreltjes ook perfect gebruiken ter garnering van tal van baksels.Ook erg lekker door desserts en toetjes! Of gewoon zo uit het vuistje,een heerlijke en gezonde snack! Je kunt met kasha ook je baksels heerlijk in smaak versterken.

 

 

 

IMG_6166

 

 

 

 

 

3 Reacties op “Boekweit

 1. Wat heerlijk dit recept.
  Ik maak het meestal met andere noten waar hij niet allergisch voor is.
  Bijvoorbeeld walnoten.

  Maar hier ben ik ook benieuwd naar. Ik ga op zoek naar Kasha.

  Dank je wel.

  Jade

  • omdat dit een voorbeeld foto betreft. Bij de recepten vind je talloze andere broodrecepten met boekweit. Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *