Boodschappen zijn en worden steeds duurder……hoe bespaar je?

Oktober 2021: uit een inventarisatie van marktonderzoeker GFK blijkt, dat we de afgelopen negen maanden veel meer geld moesten betalen voor onze dagelijkse boodschappen. Dit geldt zowel voor fysieke als on-line supermarkten en deze gigantische stijging is volgens landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit Koos Gardebroek te danken aan de de explosieve vraag naar landbouwproducten. Het aanbod bleef stabiel, maar de vraag steeg explosief, het gevolg van de coronacrisis. In Mei 2021 was al bekend dat we gemiddeld zo’n 9% meer betalen aan onze boodschappen, dit is dus alleen maar meer en meer geworden.

Het is voor de consument, zeker die met de smallere beurzen, erg slecht nieuws. Wel zit er een goede kant aan dit verhaal. Welke? 😦 Wel…..dat de verkoopprijzen van niet-biologische producten nu vrijwel gelijk opgaan aan de biologische alternatieven in biowinkels en bio-supermarkten. Zij halen veel uit de streek en uit eigen land, zodat ook de kosten niet als een raket mee stegen met de conventionele voedselstroming. Anders gezegd kost een stronk broccoli in de biowinkel bijna evenveel als een stronk uit de supermarkt. De prijzen van biologische alternatieven in de supermarkten stegen echter gezellig mee.
Linksom of rechtsom, of je nu wat te besteden hebt of niet, we zouden met zijn allen ons koopgedrag eens goed onder de loep moeten liggen om zo uiteindelijk enorm veel geld te kunnen besparen. In dit artikel geef ik een aantal praktische tips om ook jouw porto-mo-knippie wat voller te houden na ieder bezoekje aan een supermarkt of winkel.

1) KIJK JE KASSABON ALTIJD NA!

Je zult het vast niet geloven, maar wist jij, dat supermarkt ketens vele duizenden euro’s extra verdienen aan ons nonchalante gedrag? Ik leg het je allemaal haarfijn uit in DIT ARTIKEL. Kortingen die niet worden afgehouden ( bonus aanbiedingen ) is de grootste extra inkomstenbron, daarnaast de verkeerde prijs-aanduidingen onder de producten in het schap. Ook stiekeme prijsverhogingen zijn voor veel consumenten de grote verrassing op de kassabon. KIJK DAAROM ALTIJD JE BON METEEN NA. Los het probleem meteen op als er iets niet klopt, in de meeste gevallen wordt je door verwezen naar de klanten balie. Al is het maar 10 eurocent, sta op je strepen. Want onthoud goed dat al die dubbeltjes bij elkaar duizenden euro’s opleveren aan supermarkt-ketens….Het is JOUW geld.

2) DOE ZO VROEG MOGELIJK OF JUIST LATER OP DE DAG BOODSCHAPPEN OM TE PROFITEREN VAN AFGEPRIJSDE PRODUCTEN

Je komt ze vast ook wel eens tegen, de vele afgeprijsde producten die een opvallende sticker opgeplakt hebben gekregen met daarop de hoogte van de korting. Dit kan oplopen tot 50%. Met name de dagverse producten als vlees, vis, brood en zuivel kunnen aan een begin van een dag of juist aan een eind van een dag enorm veel korting krijgen omdat een HOUDBAAR TOT datum aan strikte wet en regelgevingen voldoen om onze voedselveiligheid te kunnen bewaren. Koop jij bijvoorbeeld een stuk kipfilet wat op de dag van jouw bezoek met 50% korting wordt aangeboden, dan kun jij dit stukje kip dezelfde dag eten of bereiden en invriezen. De afprijzingen worden meest gedaan voordat de supermarkten openen, en aan het eind van een dag, Op deze tijdstippen kun jij het beste je slag slaan. Dagverse producten die je moet bereiden, zoals vlees , kun je bereiden en invriezen om zo nog een portie in je vriezer te hebben. Let uiteraard wel op hoe iets eruit ziet. Stinkend en verkleurd vlees kun je beter laten liggen.

3) AFGEPRIJSDE ZUIVELPRODUCTEN

Met melk en melkproducten zijn we nog steeds voorzichtig. Vroeger ( jaren 60-70) was dit ook erg belangrijk, omdat melk toen nog niet zo vreselijk werd bewerkt ( ik noem het mishandeld ) en er daadwerkelijk een risico was om ziek te worden van de bacteriën in de melk. Echter is dit nu nauwelijks tot niet meer aan de orde omdat zuivel wordt gepasteuriseerd om langer houdbaar te maken voor consumpties. Ook gelden er vrij strenge wet en regelgevingen op het verkopen van zuivelproducten. Een boer mag bijvoorbeeld niet zomaar verse melk gaan verkopen, al gebeurt dit her en der stiekempjes nog steeds.
Zuivelproducten in de supermarkten zijn allemaal bewerkt. De naturel varianten ( varianten waaraan verder niets is toegevoegd ) zijn meest ontvankelijk aan bederf. Daarom zijn deze zuivelproducten ook meer streng op HT datums overgeleverd. Ook moet je goed onthouden dat zuivel altijd goed gekoeld moet blijven. Zuivel wat is gefermenteerd / aangezuurd met melkzuurbacteriën kunnen na een verstreken houdbaarheidsdatum dagen erna nog prima eetbaar en drinkbaar zijn. Denk aan yoghurt en kwark, maar ook aan kefir. Verse dagmelk kun je meestal één of hooguit twee dagen na de verstreken houdbaarheidsdatum nog prima drinken. Als het pak bol staat, de melk zuur ruikt en is gaan schiften is het niet meer drinkbaar en moet je dit weggooien.
Zuivel wat is bewerkt met o.a toevoegingen als suiker en aroma’s, verdikkingsmiddelen en kleur / geur en smaakstoffen kunnen zelfs weken na een verstreken datum nog eetbaar zijn als het verder goed gekoeld is bewaard. Ik deed eerder een test met een beker magere kwark, die ik maanden in de koelkast heb bewaard. De kwark was nog prima te eten. KLIK HIER om dit te lezen.
In het koelschap wordt dagelijks veel afgeprijsd want ook hier gelden wet en regelgevingen. Dit kan erg veel geld schelen, als je daar eens goed op let. Dit geldt overigens ook in vele biowinkels.

4) LET OP WEEK AANBIEDINGEN

Iedere week hebben zowel de grotere supermarkt ketens als de kleinere biologische ondernemingen week-aanbiedingen. Dit geldt ook on line . Puur & Fit heeft bijvoorbeeld sinds mijn komst iedere zondag + maandag een week-kortingsaanbieding wat echt ontzettend veel geld kan schelen als het nét die producten zijn die jij gebruikt. Schrijf je daarom in op alle nieuwsbrieven waar jij graag boodschappen doet, en hou on line alle week aanbiedingen scherp in de gaten. Sommige aanbiedingen kunnen echt aardig wat geld besparen . En nog een fijne tip: ga fietsend alle winkels af op aanbiedingen, zo blijf je ook nog eens fit! 😃👨🏻‍🦼

5) VRIES IN!

Je vriezer is je beste vriend, zeg ik wel eens gekscherend en dat is zo gek nog niet. Want met een vriezer in huis kun je niet alleen ENORM VEEL GELD besparen, maar ook voedselverspilling tegen gaan. Diepgevroren kun je ontzettend veel lang bewaren, en heb je altijd iets in huis. Je kunt veel afgeprijsde producten invriezen, of even vooraf bereiden en dan in porties invriezen. Het zorgt ook voor vel tijdwinst. Gebruik je vriezer daarom intensief!

6) KOOP BIJ LOKALE BOEREN IN EN KLEINERE BIOLOGISCHE WINKELS

Je zult het vast niet verwachten, maar ook in grotere steden als Rotterdam ( my hometown ) wordt er flink “ geboerd”. Er zijn vele boerderijen vindbaar in mijn nabije omgeving die vaak hun biologische groente en fruit aanbieden. Soms gewoon via een bord langs de weg, soms in een speciaal boerderij winkeltje. Je kunt bij deze boeren vaak heel veel voor weinig inkopen. Kijk eens rond in jouw omgeving. Google eens in het rond, vaak vind je dit soort schattige kleine ondernemingen ook on line.

7) LET OP DE OP = OP AANBIEDINGEN IN SUPERMARKTEN

Tegenwoordig zijn erg veel supermarkten bezig om een speciaal “ dood” hoekje in hun winkels te vullen met een groot schap / tafel waarin je veel producten kunt vinden die bijvoorbeeld tegen een houdbaarheidsdatum aan lopen, maar ook producten die uit een assortiment gaan of waarvan verpakkingen zijn beschadigd. Dit wordt gedaan om zo niets weg te moeten gooien wat nog prima bruikbaar is. Een fijn middel dus om voedselverspilling tegen te gaan. Vaak zijn deze producten groot gestickerd met een op = op prijsje. Het kan serieuze pingels opleveren. Zoek daarom in jouw supermarkt en / of winkels zo’n schap op en kijk of er iets van jouw gade bij zit, Ik doe dit iedere week. En telkens zit er wel weer iets tussen. AH doet dit echt aardig. Zij zetten vaak biologische producten die uit hun assortiment gaan in deze bakken weg wat echt kan schelen. Van zaden tot pitten, van havermout tot veganistische producten. De moeite waard dus om daar regelmatig even doorheen te spitten.

8) BEZOEK VERS MARKTEN LAAT IN DE MIDDAG

In vrijwel alle steden zijn er wekelijke markten waar je veel verse groente en fruit kunt kopen. Aan het eind van een marktdag willen marktkooplieden zo snel mogelijk van hun waar af en kun jij zeer voordelig je verse groente en fruit inkopen. Durf gerust af te dingen, Marktkooplieden zijn dit echt gewend, geneer je er dus niet voor. Het komt zelfs vaak voor dat marktkooplieden hun waar gratis weggeven. Ga dus aan het eind van een dag even kijken wat je kunt scoren.

9) LET OP KORTINGSACTIES ON LINE

Toen ik bij Puur & Fit in dienst trad was mijn eerste missie : iedere week een leuke kortingsactie. Gelukkig kreeg en krijg ik alle ruimte bij Puur & Fit om mijn ideetjes te verwezenlijken en daarom kun je iedere zondag en maandag ( 48 uur) bij ons een zeer leuke kortingsactie vinden. Zeker als je bijvoorbeeld supplementen gebruikt, kan dit enorm veel geld schelen.
Kijk bij al jouw favoriete on-line-winkels of zij leuke kortingen hebben. Dat kan echt veel schelen, ondanks de verzendkosten. Kom je bovendien boven een bepaald bedrag uit ( bij obs is dat € 60 euro ) dan zijn de verzendkosten gratis. Kom je niet of nooit aan zo’n bedrag? Vraag dan eens rond in je vrienden / familiekring of er mensen zijn die samen met jou van kortingen gebruik willen maken om zo verzendkosten te besparen of eventueel te delen.

10) MAAK ALLES ECHT OP!

Het is triest, maar nog steeds gooien wij met zijn allen veel bruikbaar voedsel weg. Kliekjes die niet meer worden gebruikt, producten die in een impuls zijn gekocht..het zijn zomaar wat voorbeelden van ons weggooi gedrag. Koop daarom GERICHT IN. Ja, maak gerust maar weer die oude vertrouwde boodschappenlijstjes. Alle hippe apps ten spijt, dat oude lijstje lijkt het nog altijd het beste te doen.
Schrijf op wat je ECHT nodig hebt en hou je daar ook aan. Laat je niet verleiden tot impuls of andere aankopen omdat iets toevallig in een aanbieding is. Alleen als zo’n aanbieding echt waardevol is, kun je dit extra inkopen.

HEB JIJ NOG NUTTIGE TIPS? LAAT ZE HIERONDER ACHTER EN HELP ELKAAR !

10 Reacties op “Boodschappen zijn en worden steeds duurder……hoe bespaar je?

  1. Heb je nog restjes groenten over, rauw of gekookt? Maak er soep van, snel en lekker. Ik neem dat vaak mee als lunch

  2. Kijk regelmatig op de too-good-to-go app voor aanbiedingen van bedrijven bij jou in de buurt.

    • Zorg dat je eerst hebt gegeten voor je boodschappen gaat doen.
      Als je honger hebt neem je gemakkelijker allerlei onnodige dingen mee. Schrijf op wat je moet halen en wijk er niet vanaf

  3. Kies wat vaker voor een voordeliger groente. Wortelsalade kost minder dan bv veldsla.

  4. ‘Gebruik als het even kan alles , zo schil ik mijn aardappelen, appels, wortels , courgettes, komkommers niet , maar was ze gewoon goed. Wil je liever wel alles schillen, was je schillen dan goed en gebruik waar mogelijk om er bouillon van te trekken. Gebruik waar mogelijk rauwe groente dan heb je er minder van nodig. Is je brood niet zo vers meer,maak er dan tostis of wentelteefjes van of maak er paneermeel van. Maak je dat paneermeel bruin of meergranen brood dan is dat ook veel lekkerder/ Denk je nu ,maar dat brood is veel duurder, in mijn geval eet ik veel minder boterhammen van wat duurder brood dan van goedkoop supermarktbrood dus niet echt duurder bovendien bespaar je dan ook op boter en beleg. En stap eens over van A merken naar een goedkoper merk, bij heel veel dingen is het een kwestie van wennen, van sommige dingen vind ik een Amerk nu niet eens lekker meer,

  5. Stoppen met alle kant en klare producten! De flessen, potten en zakjes met o.a. sausen, kruidenmixen, maaltijden, salades enz. Ook die van de biowinkel, ondanks dat daar dan minder aan is toegevoegd, het is en blijft een extra investering. Maak het allemaal zelf van verse producten of heel ingevroren producten zonder toevoegingen dit is vaak veel goedkoper ook al zie je dat niet meteen aan lachende prijsjes en sparkelende producten, omdat je er zelf nog wat van moet maken.

    Die moeite kun je ook zien als meditatie, een stukje zen zijn, terug komen van je drukke dag en even een uurtje voor jezelf in de keuken in het hier en nu te zijn en met niks anders bezig zijn. En simpelweg de lasten van de dag van je af te laten glijden voordat je weer met drukte te maken hebt. Als je dit drie keer per dag doet heb je drie meditatie/ rust momenten om goed voor jezelf te zorgen en energie op te doen.

    Vaak zijn er stadstuinen waar je gratis kruiden kunt plukken. Doe dit wel netjes zodat het kan blijven doorgroeien en we dit dan ook met meer mensen kunnen blijven delen. En de gemeente dit voor in de toekomst ook blijft goedkeuren.

    Sterk in je schoenen staan doe je door mentaal een lijstje te maken van je diepste, meest innerlijke kernpunten en hierbij flink wat eigenwijsheid of wel standvastigheid bij te gooien om je eraan te houden waar je ook bent. Ongeacht wat anderen ervan denken. Om toch nee te zeggen nadat de hele discussie (ook met jezelf) voorbij is. Deze waarden hoor je te trainen en jezelf er op terug te roepen ook op je zwakke momenten om uiteindelijk toch nee te zeggen en het terug te leggen. En complimenteer je zelf er dan thuis ook mee dat je dit gedaan hebt! Want je moet jezelf ermee complimenteren om het te veranderen dus zeg je “goed gedaan!”

  6. – Losse thee ipv zakjes. Verminderd afval en de thee vind ik lekkerder. Het restant
    gaat op de composthoop en later de tuin in.
    -Azijn ipv dure was- verzachter : haalt de laatste zeepresten uit het wasgoed, goed
    voor kleurbehoud en ontkalkt de machine. En nee, de was ruikt niet naar azijn.

  7. Je kunt meer eten dan je denkt.
    Bv bloemkool bladeren ( zeker de bio)
    De steel van de broccoli.

    En ben je een vleeseter en hou je van suddervlees.
    Kook het eerst ,maak daar soep van.

    Of te wel ga meer eten als een restaurant.
    Daar gaat het liefste niets weg.

    Koop samen met je buren in.
    ( Zo heb je bij ons een biologische boer met een abonnement, als je om de beurt rijdt scheelt dat ook weer)

    Samen koken is ook goedkoper zeker als je alleen woont.
    Spreek af, nog gezellig ook.

  8. Ik bespaar het meest door amper nog zuivel en vlees te eten en in plaats daarvan een volledig vegetarisch kookboek gekocht geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Ik heb hierdoor alle inflaties kunnen overleven en toch heerlijk gegeten. Ik let bij het boodschappen doen vooral op grootverpakkingen die in de aanbieding zijn zoals wc papier. Deze zijn vaker in de aanbieding dan je denkt. En voor de rest azijn ipv wasverzachter, soda/azijn voor de badkamer, kort douchen, eenpansgerechten klaarmaken, water uit de waterkoker filteren en hergebruiken.

  9. Schaf een slowcooker aan, het verbruikt weinig stroom en je kan er van alles in maken, dus ook bv soep van al je restjes groente. Als je een volle pan hebt dan kan je de rest invriezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *