Brood-salades, maak ze vanaf nu zelf! Heerlijke gezonde recepten!

Onlangs reviewde ik de nieuwe salades van het merk OPTIMEL  ( KLIK HIER ) waarop ik erg veel reacties kreeg. Ik stelde aan het eind van het review de vraag, of er behoefte was aan zelfmaak-recepten om de meest heerlijkste ( brood/ toast ) salades te maken. Daar werd massaal gehoor aan gegeven waardoor ik er maar direct mee aan de slag ben gegaan . Voor mij ook weer een leuke uitdaging 😉 

Ik maak al jaren mijn eigen salades. Steeds opnieuw gebruik ik verschillende ingrediënten, eigenlijk wat ik in huis heb op dat moment. Er gaat altijd wel iets van groente en / of peulvruchten door, want dat heb ik standaard in huis. Maar voor bijzondere gelegenheden maak ik de meest populaire salades, zoals huzaren, kip-kerrie, selderij, en komkommersalade.  Maar dan wel op mijn Vegan-manier. Zo heet mijn kip-kerrie-salade NO kip-kerriesalade, en gaat er geen vlees of ander dierlijk product door mijn huzaren “ slaatje”.
Dat is nu juist zo leuk…..salades zijn zo ontzettend veelzijdig dat je je eigen fantasie er compleet op kunt loslaten. Nu begrijp ik, dat niet iedereen zo’n bruisend brein heeft als ik als het op inspiratie aankomt. Daar had ik in het begin van mijn loopbaan als recepten maker best een beetje moeite mee, omdat dit voor mij erg “ gewoon” is. Ik hoef maar naar iets te kijken en in mijn hoofd is er al een recept ontstaan. Ik begreep in die beginperiode niet zo goed, dat dit best bijzonder is te noemen, ik dacht dat iedereen dit wel had en kon. Maar dit is natuurlijk niet zo. En ik ben daarom extra gelukkig, dat ik die groep mensen verder kan helpen om zo toch ook zelf alles te kunnen maken.

E NUMMER COCKTAIL

Uit het zelf maken van salades haal je gigantische voordelen., Het is niet alleen superleuk om te doen, je trekt er ook veel financieel voordeel uit en uiteraard, en dat is het belangrijkste, het geeft vele gezonde voordelen.
In een gemiddelde salade vinden we een cocktail aan E nummers. Een ingrediëntenlijst bestaat ongeveer tussen de 14 tot maar liefst 21 ingrediënten. Ik telde in één salade zelfs 28 ingrediënten! Dat is uiteraard van-de-zotte. Het is niet alleen veel, maar ook mega ongezond. Het zijn in elkaar geknutselde fabrieks-werkjes. De basis ligt meestal in water en het ingrediënt waar de salade op is gebaseerd, bijvoorbeeld komkommer of selderie. Dit bekleedt meestal maar zo’n 50-60%, de rest is dus regelrechte meuk. En dan heb ik het echt over meuk. Zoals suiker, zout, gist extract, en industriële oliën als raapzaad olie, en zonnebloem olie. Daarnaast gaat er een cocktail aan hulpstoffen door, denk aan geur / kleur / en smaakversterkers en een zandemmertje vol conserveermiddelen. Het maakt een brood / toast salade erg ongezond. Het levert erg veel suikers op, maar ook een behoorlijke dosis zout en verzadigde vetten. Het is relatief laag in eiwitten en koolhydraten, omdat er meestal groenten worden verwerkt. In vleessalades en vis-salades zitten uiteraard wel meer eiwitten. Maar de rest blijft zo’n beetje hetzelfde en dus echt niet gezond.
Wist je, dat dit soort brood-salades behoren tot één van de meest ongezondste producten die we kunnen kopen in de supermarkt? Dat heeft het voornamelijk te danken aan die giga-waslijsten aan ingrediënten. Ze lijken erg onschuldig, maar niemand staat er echt bij stil, wat zo’n cocktail aan synthetische hulpstoffen als smaakversterkers, conserveermiddelen en kleur en geurstoffen kan aanrichten. Alle e nummers zijn door de EU goedgekeurd. Lees er meer over, door HIER TE KLIKKEN. Waar echter niet naar wordt gekeken zijn de DOSERINGEN waarin VERSCHILLENDE E NUMMERS worden toegepast aan en in ons voedsel. Een E nummer kan inderdaad 100% veilig zijn. Maar er wordt nooit gekeken naar de ANDERE gebruikte hulpstoffen in een product. Dit wordt ook wel de E NUMMER COCKTAIL genoemd, producten, die in elkaar zijn geknutseld met synthetische hulp en vulstoffen. Een goed voorbeeld zijn vleeswaren. Deze bestaan voor een groot deel uit water en hulpstoffen. Een enkele, of twee of drie E nummers bij elkaar genomen zal niet direct schadelijk zijn, maar steeds meer fabrikanten overschrijden wettelijke regels door gigantisch veel E nummers in één product terug te laten komen. Het is niet goed duidelijk wat al deze E nummers bij elkaar doen voor onze gezondheid. Ik zou liever het zekere voor het onzekere kiezen en de producten met méér dan twee E nummers links laten liggen. Dat betekent sowieso, dat je alle brood-salades wil voorbij kunt lopen.
Naast gezonder haal je ook veel financieel voordeel uit het zelf maken. Je maakt per salade porties van tenminste 600 gram. Daar kan geen bakje conventionele salade van hooguit 175 gram tegenop.  Voor een bakje salade van 175 betaal je gemiddeld tussen de € 1,50 tot wel € 3 euro. Dat is vergeleken met de ingrediënten die je zelf inkoopt erg duur betaald.
Maar vooral: het is ECHT ( serieus! ) 100 x lekkerder dan die conventionele meuk in de winkel!

Waarom zelf maken een veel beter idee is!

Als je weet hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf je ( brood ) salades te maken, loop je deze meuk  in de supermarkt lachend voorbij. Het is ECHT niet moeilijk, en heb je een creatief brein ( like me  ) dan kun je de lekkerste salades maken. Heb je geen creatief brein, dan kun je de trucjes afkijken van de vele fabrikanten die met talloze ( soms rare en vreemde…) combinaties op de proppen komen. Van eiersalade tot selleriesalade, van tonijnsalade tot kip-kerrie-salade, alle populaire salades zijn een “ eitje” om zelf te maken. Het is niet alleen super-leuk om te doen, het heeft nog veel meer voordelen t.o.v salades uit de supermarkt :
* je houdt de complete regie over wat je wel / niet wilt toevoegen
* het is vele malen goedkoper
* het is vele malen gezonder 
* het is een ideale manier om restjes voedsel op te maken
* de smaak is “ echt” en daarom veel beter
 
In basis kan een salade bestaan uit vlees, vis, groente en fruit. Daaraan worden tig smaakversterkers en conserveringsmiddelen toegevoegd wat het tot een salade vormt Een salade is lobbig en vrij stevig van textuur, zodat je het eenvoudig op brood, wafels en toast kunt smeren. In basis kun je dus tal van ingrediënten gebruiken. Dit zou in wezen zeker 98 % van een salade moeten bekleden. De resterende 1-2 % zou  moeten bestaan uit smaakmakers als kruiden en specerijen, en een bindmiddel . Meer heeft een goede en smeerbare salade niet nodig. Dus 16 of meer ingrediënten is totale onzin. Het wordt echter wel 9/10 x zo geproduceerd, omdat synthetische hulpstoffen veel minder kosten dan bijvoorbeeld een stuk tonijn. Er wordt zo minimaal mogelijk gebruik gemaakt van het ingrediënt waar een salade om draait ( bijvoorbeeld tonijn salade ) en maximaal gebruik gemaakt van de goedkopere hulpstoffen. Ik zeg vaak gekscherend dat we een drol nog smakelijk kunnen maken met additieven. Zo werkt het ook een beetje in de voedselindustrie. Het bewerkte voedsel is meestal inhoudelijk “ leeg”  Het voedt ons niet, het VULT ons.
Als je zelf een salade wilt maken, heb je daar naast het hoofdingrediënt ( of ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan restjes groente en fruit ) nodig:

-SMAAKMAKERS

Je kunt werkelijk alle heerlijke kruiden en specerijen gebruiken. Maar denk ook eens aan verse bieslook, tijm, dille, basilicum en munt. Je kunt er ook een klein beetje Keltisch zeezout en een snufje zwarte peper aan toevoegen., De meeste conventionele salades bevatten suiker. Wil je zo dichtbij mogelijk “ the real thing” uit de supermarkt komen, dan kun je een klein beetje stevia Sweet ( bijvoorbeeld Greensweet-stevia ) toevoegen, of een paar druppels naturel stevia.
Olie is in principe niet nodig. Het wordt wel enorm veel toegepast , maar echt nodig is dit niet. Wil je toch een beetje olie toevoegen, kies dan voor een heel klein beetje extra vierde olijfolie, of echte, zuivere kokosolie ( gesmolten) Voeg niet meer dan een eetlepel toe, want nogmaals: het is overbodig.

BINDMIDDEL

Je kunt kiezen uit :
– biologische maïzena 
– arrowroot ( bestellen? KLIK HIER )
– kuzu 
– Johannes broodpitmeel. ( bestellen? KLIK HIER )
– Xantaan gom
– tapiocameel. ( bestellen? KLIK HIER )
– aardappel zetmeel ( biologisch)  
 
Op 500 gram salade gebruik je ongeveer twee tot drie eetlepels van bovengenoemde meukvrije opties, die je met een klein beetje water aanlengt tot een papje.
Je hebt niet meer nodig dan dit. Uiteraard kun je zelf van alles toevoegen, denk aan noten, granen, zaden en pitten. Ik geef hier een zeer simpel voorbeeld recept.
Ik heb een prei/ tomaat  salade gemaakt van zo’n 600 gram, Daarvoor heb ik gebruikt:
  • * een kleine prei, zeer fijn gesneden ( snij vooral het groen mee! )
  • * 150 gram tomatenpuree ( ook liefst zelf gemaakt, maar vind je dit teveel gedoe, kun je ook voor biologische tomatenpuree gaan )
  • * drie flinke eetlepels lekkere kruiden ( ik heb bv twee grote lepels Ras El Hanout en een lepel kerriepoeder gebruikt )
  • * een eetlepel biologische erythritol
  • * twee grote eetlepels Kuzu ( maar je kunt dus ook andere bindmiddelen kiezen )
  • * 400 ml water
ZO MAAK JE HET:
Maak een papje van de Kuzu met wat water. Doe de rest in een steelpan en breng onder regelmatig roeren aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en roeren tot de gewenste dikte is bereikt. Klaar is je homemade salade!
Je kunt de salade na afkoelen bewaren in de koelkast.
Zoals je ziet doet een kind de was  Het is een perfecte manier om je restjes groente en fruit op te maken. En je kunt compleet los gaan op wat je aan groente toevoegt, of voeg verse vis toe, of vers biologisch vlees. Het is voor iedereen toegankelijk, of je nu veganistisch leeft of alleen groente eet. Je proeft vooral het verschil. Probeer het gewoon maar eens, en laat je verrassen. ECHTE smaken zijn immers niet te vergelijken met synthetische smaakversterkers. En hebben jullie ook mee geteld? Mijn variant op een brood-salade bevat hooguit zes ingrediënten. Bedenk je eens, hoeveel geld je dit bespaart. Want onthoud dat je geen 175   gram maakt, maar meteen een volle pot van tenminste 500-600 gram. Bedenk tevens hoeveel plastic meuk je ermee bespaart, dan is het nu toch echt geen kwestie meer? Maak je salade voortaan zelf. Ik kost je 5 minuten werk. En je kunt de salade bijvoorbeeld in een Jar-weckpot bewaren om zo mee te nemen naar werk of school.

SALADE IDEETJES!

Nu je de basis hebt geleerd, kun je oneindig salades maken. Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een paar heerlijke, makkelijk te maken recepten bedacht! Alle recepten zijn goed voor zo’n 600 gram salade. Dat is ruim voldoende voor 4-5 personen.

BROCCOLI-TOMAAT SALADE

Geweldig lekkere salade voor op brood, op toast, op wafels, maar ook zalig over gekookte aardappelen en door de rijst!
DIT HEB JE NODIG:
  • Een kleine stronk broccoli, in stukjes gesneden en kort gekookt ( uitgelekt)
  • 150 gram tomatenpuree ( liefst homemade, vind je dat teveel gedoe, is biologische tomatenpuree  uit karton ook prima )
  • Een eetlepel ras el Hanout
  • Een eetlepel komijnpoeder
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een klein snufje Keltisch zeezout
  • Een eetlepel biologische erythritol
  • Drie eetlepels arrowroot ( of andere binder, zie hierboven bij opties ) + wate
  • 400 ml water

ZO MAAK JE HET:
Maak een papje van de arrowroot met wat water. Doe de rest van de ingrediënten in een pan met een dikke bodem, en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en in laten dikken tot de gewenste dikte is bereikt.

NO-KIP-KERRIESALADE

Nog altijd één van de meest populairste salades, ondanks dat er veel variaties op zijn bedacht, zoals kip-sate enzovoort. De kip-kerrie salade blijft ongekend populair. Ik bedacht een heerlijk veganistisch alternatief. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van verse lupine. Dit kun je vinden in de biowinkel ( Eko Plaza ) Je kunt ook kiezen voor tofu, of tempeh.
DIT HEB JE NODIG:
  • 175 gram lupine, in stukjes gesneden + een eetlepel kerriepoeder
  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 10 gram selderij, in zeer fijne stukjes gesneden 
  • Een halve prei, zeer fijn gesneden
  • Twee flinke eetlepels kerriepoeder
  • Een eetlepel kurkuma
  • Een snufje Keltisch zeezout + een flinke snuf zwarte peper
  • Een eetlepel biologische erythritol
  • Drie eetlepels arrowroot + water
  • 400 ml water

ZO MAAK JE HET:
Bestrooi de stukjes lupine met de eetlepel kerriepoeder en laat kort trekken. Maak een papje van de arrowroot en wat water. Doe de rest van de ingrediënten in de pan en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en blijven roeren tot de gewenste dikte is bereikt.

VEGAN HUZARENSALADE

Als kind was ik echt dol op de huzarensalade die mijn moeder als geen ander kan maken. Ik heb een veganistisch alternatief bedacht die ik stiekempjes nog lekkerder vind dan die van mijn moeder! 😉
DIT HEB JE NODIG:
  • 500 gram gekookte aardappelen in de schil, zeer fijn gepureerd met een beetje water of plantaardige melk*
  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 100 gram selderij, zeer fijn gesneden
  • Een kleine prei, zeer fijn gesneden
  • Twee eetlepels ras el hanout
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een flinke snuf Keltisch zeezout
  • Een snufje zwarte peper
  • Een eetlepel biologische erythritol
  • 200 ml vegan mayo ( klik HIER voor het recept )
(* je kunt ook kiezen voor zoete aardappelen )
ZO MAAK JE HET:
Roer alle ingrediënten stevig door elkaar..

KOMKOMMERSALADE

Deze frisse salade is zeker in de zomermaanden erg geliefd. Je kunt het ook gezond namaken!
DIT HEB JE NODIG:
  • Een halve komkommer in de schil gelaten, in zeer fijne stukjes gesneden
  • Een halve komkommer in flinterdunne plakjes gesneden ( ook in de schil)
  • Een eetlepel biologische erythritol
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een eetlepel ras el hanout
  • Drie eetlepels arrowroot + water
  • 400 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk

ZO MAAK JE HET:
Maak een papje van de arrowroot met wat water. Doe de rest van de ingrediënten in de pan en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en tot de gewenste dikte laten indikken.

MOSTERD-UI SALADE

Heerlijk pittig, voor de echte liefhebber! Je kunt mosterd kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. KLIK HIER. Wil je liever snel klaar zijn? Zorg er dan wel voor dat je een biologische mosterd zonder suiker en andere onnodige toevoegingen kiest ( zie dit ARTIKEL )
DIT HEB JE NODIG:
  • 100 gram mosterd
  • Een ui, fijn gesnipperd kort zacht gekookt ( uitgelekt)
  • Een eetlepel paprikapoeder
  • Een eetlepel komijnpoeder
  • Een snufje Keltisch zeezout
  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 100 gram selderij, zeer fijn gesneden
  • 400 ml water
  • Drie eetlepels arrowroot + water
ZO MAAK JE HET:
Maak een papje van de arrowroot met wat water. Doe de rest van de ingrediënten in de pan en breng al roerend aan de kook. Zodra de massa kookt, het papje toevoegen en roeren tot de salade tot de gewenste dikte is.

FRISSE BIETEN-HUZARENSALADE

Verrukkelijk !!!!!!  Zowel koud als warm een ware gezonde traktatie! Ik heb in plaats van aardappelen gekookte knolselderij gebruikt. Dit is een koolhydraat-arme vervanging voor aardappelen. Daarom past deze huzaren salade ook in een koolhydraat-arm voedingspatroon.

Dit heb je nodig:

  • een biologische knolselderij, gewassen en in de schil, in stukken, gekookt en uitgelekt
  • twee rode rauwe bieten, in stukken gesneden
  • Twee eetlepels ras el hanout
  • twee gekookte eieren, in plakjes gesneden
  • drie augurken in plakjes gesneden
  • een wortel, schoon geschrapt en zeer klein gesneden
  • een halve prei in zeer kleine stukjes gesneden
  • enkele cherry tomaatjes
  • twee/drie mooie gewassen en gedroogde slabladeren
  • fijn geknipte bieslook

Zo maak je het:

Pureer de bietjes, veggie mix en knolselderij in de keukenmachine tot een zeer fijne puree. Leg de slabladeren op een mooi bord en stort de puree erop. Leg de tomaatjes rondom om de puree, en versier verder af met de rest.Ik heb ervoor gekozen de gesneden fijne groenten rauw te laten, en niet door de puree te mengen, maar je kunt uiteraard de groenten even beethaar stomen en door de puree mengen.

PAPRIKA SALADE

Ik ben dol op paprika, ik eet ze liefst rauw. Deze salade is geweldig lekker op de boterham!

Dit heb je nodig:

  • een puntpaprika, in stukjes gesneden
  • een gele paprika, in stukjes gesneden
  • twee flinke eetlepels 07 alleskunner of  andere kruiden naar keuze
  • een fikse scheut natuurazijn
  • een eetlepel biologische erythritol
  • enkele blaadjes verse basilicum
  • twee blaadjes verse munt
  • 200 ml water
  • een eetlepel arrowroot + water

Zo maak je het:

Maak een papje van de arrowroot met wat water. Gooi de rest van de ingrediënten in een pan en kook de paprika zacht. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus of laat wat stukjes heel. ( aan te raden, extra lekker!) Voeg het papje toe en dik de saus in tot de gewenste dikte is bereikt.

EIERSALADE

Een echte klassieker. En echt in een fractie van een seconde gemaakt! Je vraagt je werkelijk af, waarom je de meuk uit de winkel zou kopen!

DIT HEB JE NODIG:

  • vier gekookte eieren
  • twee eetlepels mosterd ( liefst homemade, anders zonder toevoegingen, KLIK HIER )
  • vier flinke eetlepels vegan mayonaise ( KLIK HIER ) of gebruik biologische mayonaise
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een flinke snif Keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper
  • een eetlepel kerriepoeder

ZO MAAK JE HET:

Prak de gekookte eieren fijn met een vork, en roer de rest van de ingrediënten erdoor.

 

HAWAI SALADE ( vegan)

Een door mij zelf bedachte super-lekkere salade! Geweldig lekker op brood, maar ook op toastjes!

DIT HEB JE NODIG:

  • een grote zoete aardappel, in de schil gelaten, gekookt ( uitgelekt)
  • 225 gram gekookte kikkererwten ( uitgelekt )
  • vijf ringen ( liefst verse ) ananas ( indien niet vers, dan liefst biologisch in eigen sap ) + wat ananassap
  • twee eetlepels ras el hanout ( of andere gewenste kruidenmix)
  • Een snufje Keltisch zeezout

ZO MAAK JE HET:

Pureer de zoete aardappel samen met de kikkererwten met een klein beetje vers ananassap tot een smeuïge massa. Snij de ananas-ringen in kleine stukjes en roer met de rest van de ingrediënten door de puree.

ZALMSALADE

Nog zo’n populaire salade, wat je in een handomdraai zelf kunt maken. Je kunt kiezen uit een stukje verse wilde zalm, of uit blik. Kies liefst biologische zalm uit blik en verzeker jezelf dat de zalm duurzaam is gevangen.

DIT HEB JE NODIG:

  • 175 gram wilde zalm, liefst vers
  • 125 gram ( liefst homemade ) tomatenpure of biologische uit kartonnen pakjes
  • vier eetlepels vegan mayonaise ( KLIK HIER voor recept ) of biologische mayonaise
  • een grote eetlepel mosterd ( liefst homemade, KLIK HIER voor recept )
  • een gele ui, fijn gesnipperd
  • een snufje Keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper
  • een gekookt ei, in stukjes

ZO MAAK JE HET:

Roer alle ingrediënten in een kom samen.

 

TONIJNSALADE

Na de kip-kerrie salade de meest gegeten broodsalade. En kijk eens, hoe snel je dit zelf kunt maken! Ook hier geldt net als bij de zalm, dat je moet zorgen voor liefsten vers stukje witte tonijn, Kies anders een blikje duurzame tonijn uit de biowinkel, wat staat in water en niet in olie.

DIT HEB JE NODIG:

  • een stukje verse witte tonijn ( circa 125 gram ) in stukjes of een blikje tonijn 9 zie toelichting hierboven)
  • vier eetlepels vegan mayonnaise ( KLIK HIER voor het recept ) of biologische mayonaise
  • een flinke eetlepel ( liefst homemade, KLIK HIER ) mosterd
  • vier augurken, in stukjes gesneden
  • een gele ui, fijn gesnipperd
  • een snufje zwarte peper en een snufje Keltisch zeezout

ZO MAAK JE HET:

Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar.

FRISSE FRUITSALADE

Dit is zo ontzettend lekker! Heerlijk op brood en vooral kinderen zullen dit erg lekker gaan vinden!

DIT HEB JE NODIG:

  • 400 gram aardbeien
  • vier schijven / ringen ( liefst verse ) ananas, in stukjes gesneden
  • vijf volle eetlepels vegan mayonaise ( KLIK HIER voor recept ) of kies biologische mayonaise
  • het rasp van een biologische citroenschil

ZO MAAK JE HET:

prak in een kom de aardbeien zeer licht fijn, zodat er wat sap vrijkomt. Roer de rest van de ingrediënten door de aardbeien.

 

VEGAN ” VLEES” SALADE

Superlekker en bovendien supersnel klaar! Ik heb ter vervanging voor vlees verse lupine gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor tofu, of tempeh.

DIT HEB JE NODIG:

  • 150 gram lupine, in stukjes gesneden
  • twee eetlepels Italiaanse kruiden
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een snufje Keltisch zeezout
  • vier augurken, in plakjes gesneden
  • een kleine wortel, fijn gesneden
  • een halve kleine prei, zeer fijn gesneden
  • een paar takjes bladpeterselie, fijn geknipt
  • vijf / zes flinke eetlepels vegan mayonaise ( KLIK HIER voor recept)

ZO MAAK JE HET:

Roer alle ingrediënten in een kom goed door elkaar.

Ik ben nog volop bezig met het ontwikkelen van recepten, deze zal ik komende tijd hier steeds opnieuw aanvullen!!!!! Veel plezier bij het maken! En laat zeker even jouw reactie en ervaringen hieronder achter!

6 Reacties op “Brood-salades, maak ze vanaf nu zelf! Heerlijke gezonde recepten!

  1. Wat een geweldige keuze; proficiat en bedankt. Een voordeel van deze salades is wel dat ik er wat van kan maken zonder dat het rauwkost is want mijn darmen verdragen het niet meer.
    Ik heb het air fryer boek gekocht, ook een meevaller, vooral omwille van de inleiding en alle goede tips.
    Bedankt e een fijn zondag.

  2. Hier viel ik echt even stil van.. Zoveel recepten had ik niet verwacht. Ben ervan onder de indruk, hoor. Dank je zeer Monique, voor alle moeite die je voor ons doet! Heb al veel van je geleerd.
    Maar goed, de bal ligt nu bij ons die om recepten vroegen. Ik heb nu als eerste de eiersalade gemaakt. Verukkelijk! Ik koos voor een milde, ‘zoete’ kerrie, die evengoed wel wat overheerst. Kwestie van smaak natuurlijk, dus daar gebruik ik de volg. keer ietsje minder van. Maar hij is heerlijk, hoor. Ook een prima basis om er zelf iets aan toe te voegen, bijv. wat kleine ananaspartjes.

  3. Inmiddels ook de ‘vlees’-salade gemaakt. Ik eet niet vaak vlees, maar nu had ik wat Corned Beef en dat heb ik erin gedaan, aangezien ik geen lupinebonen o.i.d voor handen had.
    En ook dit recept valt goed in de smaak.
    De volg. keer ga ik het eens met kikkererwten proberen als vervanger voor lupinebonen. Ik merk dat deze recepten zich prima lenen om er zelf wat mee te stoeien en best wel snel gemaakt. Zo is er wel aardigheid aan.. Leuk, hoor!

  4. Kun je ook grotere hoeveelheiden maken en invriezen ofzo? maak je alleen wat je op tijd kunt opeten?

    • Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik ben alleen en dan zou dat wel praktischer zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *