bruine (stevia) basterdsuiker

Er wordt mij erg veel gevraagd, of er ook een gezonde bruine basterdsuiker bestaat. Op basis van stevia. Deze basterdsuiker kun je zeer eenvoudig zelf maken! Er bestaan wel enkele varianten op de basterdsuiker. Het merk Sukrin verkoopt een variant op basis van erythritol. Deze heet Sukrin Gold.  Een prima alternatief, maar er zitten twee ingrediënten in waar ik persoonlijk geen voorstander van ben: malt extract en tagatose. Wel is de structuur vrijwel identiek aan bastersuiker en is de smaak ontzettend goed.

Er is nog een andere variant op de markt, van een Belgische leverancier, deze suiker bevat een ” fruit extract” en een ” natuurlijk aroma” naast stevia en erythritol. Het ” fruit-extract” is zeer vaag gehouden, en kan van allerlei soorten fruit afkomstig zijn. Daarnaast kan het ook bestaan uit synthetisch nagemaakte stofjes. Aangezien de geur en kleur van deze suiker zeer sterk is en de structuur bijna identiek aan de  erythritol suiker, heb ik het vermoeden, dat dit gaat om een  eryjtritolsuiker met een aantal smaak en geurstoffen van vage afkomst. Dit wordt niet vermeld op zowel verpakking als website. De smaak komt niet dichtbij basterdsuiker, maar heeft een erg mierzoete smaak met een nogal chemische nasmaak.

Gelukkig kun je zeer eenvoudig zelf bruine basterdsuiker maken. Ik heb deze basterdsuiker zo’n anderhalf jaar geleden bedacht. Je maakt het ” bruin” met de natuurlijke koffiesurrogaat cichorei. Dit kun je kopen in de biowinkel. Let wel op eventueel toegevoegde gluten, cichorei kan bijvoorbeeld gemaakt zijn uit gerst en tarwe. Meer over cichorei en de juiste ( glutenvrije) keuzes kun je lezen door hier te klikken.  Door een paar simpele stappen krijg je een heerlijke, gezonde en verantwoorde bruine basterdsuiker!

Dit heb je nodig:

 

Bruine basterdsuiker

ZO MAAK JE HET:

Verwarm in een steelpan de 100 gram erythritol suiker met drie eetlepels water. Laat dit al roerend goed versmelten tot er een stroperige massa ontstaat. Voeg de 150 gram stevia samen met de cichorei in een kom en roer door elkaar. Zodra de erythtritol suiker goed is versmolten tot een brij, de massa in één keer aan het cichorei mengsel toevoegen, en roeren. Laat dit onder af en toe weer even stevig doorroeren stollen.Verkruimel de klontjes. Als de massa goed is afgekoeld, de suiker in een goed afsluitbare pot bewaren.Voor gebruik eerst steeds even goed door roeren.

Let op: deze basterdsuiker heeft een enorme zoetkracht,  gebruik de suiker dus op smaak.Halveer een aangegeven dosering in een recept, als deze niet afkomstig is van mij.

Wil je een lichtere basterdsuiker, gebruik dan minder cichorei, wil je het juist donkerder,  gebruik dan meer!

 

img_9905

Heerlijk, om je toetjes mee te versieren! 

2 Reacties op “bruine (stevia) basterdsuiker

 1. Hoi Ik heb een vraag. Ik zie een stevia poeder op pit-pit.com
  https://www.pit-pit.com/stevia-poeder.html
  Deze is heel geconcentreerd en zou geen bittere bijsmaak hebben. Kan ik dit ook gebruiken in dit recept of krijg ik dan niet voldoende volume? Het is 400x zoeter dan suiker en stevia kristal sweet 6x zoeker dan suiker.
  Dat is nogal een verschil. Ik ben benieuwd naar je reactie.
  groetjes Jenny

  • Deze stevia is niet geschikt om mee te bakken. Tenminste, niet als het zo zuiver is als wordt beweerd. Dit geeft een erg bittere smak. Je kunt beter de baksuiker gebruiken, deze kun je nu met 20% korting bestellen bij http://www.greensweet-stevia.nl vermeld de code ” Mvdvloed” Het betreft de STEVIA SWEET XTRA. succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *