Carob

Ik kan mij soms blijven verbazen over het feit, dat sommige knetter-gezonde producten maar geen voet aan de grond krijgen op de oververzadigde markt. Carob is zo’n voorbeeld. Ik heb warme herinneringen aan carob. In mijn studietijd at ik hele potten carob-pasta leeg ( van het merk Molen-Aartje) waar ik voor spaarde, want deze potten waren erg prijzig in de biowinkel. Maar ik was er dol op, en dat is nog altijd onveranderd gebleven. Omdat ik het onterecht vind, dat het nog in het verdom-hoekje staat, heb ik dit artikel geschreven en gezorgd voor fantastisch lekkere recepten. Hopelijk kan ik jullie ook overhalen om carob eens te gaan uitproberen! 

Wat is carob?

Carob is een vervanger voor cacao/cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom,  vaak ook wel de Carobboom genoemd . De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.

SAM_6567

Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak  puur gegeten, maar het wordt vrijwel meest gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een geheel ander soort poeder. Dit betreft een geel/wit poeder wat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410.

IMG_2786

Carob is dus  wat anders, het is een unieke zoetstof  ( vervaning voor suiker) die perfect ter vervanging gebruikt kan worden voor andere suikers. Je kunt carob scharen onder bijvoorbeeld lucumapoeder en macapoeder. Carob wordt echter vooral ter vervanging voor cacao gebruikt.

Wat is het verschil tussen carob en cacaopoeder?

Naast dat het lichter is van kleur, zijn er nog meer verschillen tussen gewone cacaopoeder en carob:

  • De smaak. Carob is wat minder krachtig in smaak, maar wel zoeter. Het heeft een bijzondere smaak, wat het beste is te vergelijken met vanille, baobab en maca gecombineerd.
  • De samenstelling/voedingswaarden. Carob bevat meer suikers, cacaopoeder meer vetten. Het suikergehalte van carobpoeder ligt per 100 gram gemiddeld op zo’n 40 gram, bij cacao is dit gemiddeld zo’n 2 gram suikers. Qua vetten is het omgekeerd: per 100 gram bevat carobpoeder 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld zo’n 20-25 gram vet bevat.
  • Carob bevat geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboon. Het komt zelden voor, maar mensen kunnen een allergie hebben voor theobromine. Dan is carob een ideale vervanging.
  • Carob is goedkoper dan cacaopoeder. Carobpoeder is vrijwel alleen biologisch verkrijgbaar, maar dan ook is het goedkoper dan de niet-biologische ” huis/tuin/keuken” cacaopoeder. 150 gram carobpoeder kost gemiddeld 1,75, 250 gram gewone cacaopoeder kost gemiddeld zo’n 3,75. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

 

Gezond

Carob is gezond. Het bevat erg veel ijzer en calcium. De twee hoofdbestanddelen in de carob peulvrucht zijn pulp (90%) en het zaad (10%) De carobpulp bestaat voor ongeveer 60`% uit suikers, waaronder hoofdzakelijk glucose, sucrose en fructose en maltose. Het is hierom ook lager in GI dan gewone cacao. Het bevat bovendien ook geen theobromine, een soort cafeïne die we in cacao tegenkomen. Veel mensen ontwikkelen een allergie door deze stof, wat carob weer een perfect alternatief voor hen maakt. Carob helpt ook bij een gezonde spijsvertering. Carob is overigens een perfecte aanvulling samen met rauwe cacao. Rauwe cacao smaakt voor erg veel mensen echt veel te bitter, met name kinderen kunnen dit absoluut niet waarderen. Als je rauwe cacao wat vermengt met carob, zal dit naast een melkachtige chocoladesmaak ook nog als bijkomend voordeel hebben dat de hoge aanwezigheid van magnesium in de rauwe cacao een zeer gezonde combinatie geeft met het hoge calcium-gehalte in de carob.

IMG_4967

Een waar feestje voor je lichaam. Carob heeft een wat afmattende flauwe smaak, waar je aan moet wennen, zeker echte chocolade-liefhebbers kunnen deze smaak niet waarderen. Het is dus een kwestie van even uitproberen. Carob kun je kopen in erg veel bio winkels en ook in diverse gezondheidswinkels.  Als er op de verpakking staat dat de carobe poeder 100% gecertificeerd biologisch is gewonnen, heb je de goede te pakken. Deze zijn onder lagere temperaturen gedroogd. Gebruik ongeveer twee eetlepels carobe ter vervanging van één eetlepel rauwe cacao.

Waar kan ik het kopen?

Carob is in poedervorm verkrijgbaar in de meeste biowinkels en in de beter geselecteerde web-winkels. Let goed op de ingrediënten, aan vrij veel varianten worden wel eens dingen als suikers toegevoegd. Kies daarom voor een liefst biologische variant die voor 100% uit carob bestaat. Een goede kwaliteit kun je o.a kopen via Puur & Fit: klik HIER om te bestellen. De zak bevat biologische, pure carob poeder afkomstig uit Spanje, en kost € 4,50 per 250 gram.

IMG_7937

Wat kun je allemaal met carob?

Ik ben zelf een groot fan van carob. Ik gebruik het iedere dag, en maak er bijvoorbeeld  lekkere cichorei koffie latte een stuk smakelijker mee. Carob en cichorei laten zich perfect met elkaar combineren! Je kunt carob hetzelfde gebruiken als cacaopoeder, dus 1:1. Heerlijk in toetjes, door baksels, of maak er een heerlijk glazuur van vermengd met wat stevia druppels en een beetje water!  KLIK HIER om wat inspiratie op te doen voor heerlijke recepten met carob . Wil jij ook mijn favoriete gezonde koffie maken?

DIT HEB JE NODIG ( voor een groot glas)

  • 150 ml havermelk
  • drie flinke eetlepels cichorei koffie
  • twee eetlepels biologische erythritol
  • een eetlepel carobpoeder

ZO MAAK JE HET:

Zet een flink glas cichorei koffie door de cichorei samen met de suiker met kokend water op te schenken. Doe de havermelk in een melk opschuimer en schuim op. Dit gaat niet overweldigend schuimen, maar voldoende om een lekkere schuimkraag te verkrijgen op de melk. Als je homemade havermelk gebruikt zal de schuimkraag nog beter zijn. Schenk de opgeschuimde melk bij de koffie en bestrooi royaal met carobpoeder. SMULLEN!

IMG_7939

Ik heb je hierboven al een link gegeven om naar lekkere andere recepten te gaan met carob, zoals een vla en een taart. Deze ” double’s ” zijn ook zo ontzettend lekker! Ze zijn ontzettend eenvoudig om te maken.

IMG_2833

Dit heb je nodig:

  • een grote banaan in grove stukjes gescheurd
  • twee eetlepels biologische erythritol
  • 10 gram ( wijnsteen) bakppoeder
  • 250 gram havermout droog
  • 250 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel malen)
  • 35 gram carobpoeder
  • warm water

Voor de topping:

  • carobpoeder
  • water

Voor de garnering:

  • drie eetlepels carobpoeder
  • water
  • een eetlepel biologische erythritol
  • geschaafde amandelen

IMG_2834

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg alvast een kleine ronde koek-uitsteker/ring klaar. Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar terwijl je steeds voldoende water toevoegt tot de massa stevig en smeuïg wordt. Stort het beslag op de bakplaat en smeer uit.

IMG_2832

Bestrooi de plak royaal met carobpoeder en besprenkel dit met water. Bak de koek in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Steek met de uitsteker ronde koeken uit de plak. Maak een stevig glazuur van de stevia, carobpoeder en een beetje water, besmeer de double’s met het glazuur en bestrooi tot slot met amandelschaafsel.

IMG_2831

17 Reacties op “Carob

      • Ik heb op Malta een potje Caron Syrup gekocht en wil weten hoek het moet gebruiken.

    • Hallo Monique,

      Waar vind ik een molen om grote stukken carob te malen? Heb een zak carob gekregen uit Creta en geprobeerd in de koffiemolen te malen (eerst in kleine stukjes snijden), helaas komt een soort gele water uit en smaakt meer naar thee. Alvast bedankt voor je antwoord. Mvg. Bea

      • Je hebt waarschijnlijk de verse groene carob peulen gekregen.
        Je moet de gedroogde hebben (te vinden van november tot april, bijvoorbeeld in Spanje) en de peulen eerst met een mortier breken in keine stukjes, daarna in de mixer of koffiemolen. Nadien neem je de zaden eruit want die zijn steenhard. Dit poeder kan je luchtdicht bewaren. Het verse gemalen poeder ruikt licht naar zweetvoeten maar eens in een bereiding is dat volkomen weg. Ik woon in Spanje en kan je gedroogde onbespoten peulen bezorgen als je dat wenst.

  1. graag zou ik het 100% meukvrij boek ontvangen, maar ik heb het al vele malen geprobeerd, maar heb het nog steeds niet gekregen.
    Maartje

    • welk boek bedoel je precies? Ik heb er vele geschreven. Via ” boekenplank” kun je ze vinden en ook direct bestellen. Warme groet!

      • Ik bedoel het boek dat je krijgt door een emailadres op te geven

  2. Hallo allemaal
    Ik heb 3 kilo johannesbroodfruit (carob) nodig
    Vertel me alsjeblieft waar ik het kan krijgen

  3. Ik ben veel met voeding bezig en lees nu veel over cacoa en carobe. Waar ik echter niet echt achter kom is wat nu beter is carobe (ondanks het hoge suikergehalte) of cacao (ondanks het hoge verzadigde vet)? Ik probeer zelf gezonde chocolaatjes te maken.

    Achtergrondinfo: Vaak puist(jes) na het eten van chocolade. Probeer nu koolhydraatarm/beperkt te eten omdat ik veel darmproblemen/last van obstipatie heb.
    Qua voeding eet ik voor de rest overigens gezond en eet ik niet vanwege het dieet.

  4. In Portugal heb ik farinha de alfarobba gekocht, carobmeel (bruin), is dat hetzelfde als carobpoeder?

  5. Hoi Monique,
    Leuk dat jij ook zo’n carob fan bent! Ik was naarstig op zoek naar de legendarische potten carobpasta van Horizon, maar helaas. Nu wil ik het zelf maken omdat ik echt te veel chocolade eet (neemt je ijzer van af) en ook zo min mogelijk suiker wil gebruiken, ik wil de poeder zoeten met stevia. Nu lees ik echter dat er in carob 40 % suikers zitten! Vruchtensuikers die je langzamer opneemt, maar toch. Ik probeer ook koolhydraad beperkt te eten, dus hoe maak je nu iets wat op cacao lijkt met zo min mogelijk ijzer opnemende werking en ook niet te veel suikers? Want ik eet graag meer dan één hapje…

    Ook leuk om te lezen dat je het als koffie vervanger gebruikt met chichorij, dat lijkt me ook lekker. Koffie neemt ook ijzer weg uit je lijf dacht ik.

    Dank voor je antwoord of je visie erop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *