chiazaad kanaries en lijnzaad tutjes

Sinds dat ik ” meeloop” in de wereld van gezonde voeding, heb ik erg veel trends en hypes zien komen en gaan.. Sommigen zijn gebleven, sommigen blijven hangen, sommigen verdwijnen. Het is echter nog nooit voorgekomen dat er zoiets als superfoods in zeer korte tijd vreselijk hip and happening is geworden, en dat tot de dag van vandaag nog steeds is. Ik heb al eerder wat geschreven over superfoods en heb ook enkelen uitgelicht ( zie Meukvrij ABC alhier) . Het woord superfood alleen al heeft een ” magic touch”om de verkoop tot duizelingwekkende hoogtes te laten stijgen. En de prijzen liegen er niet bepaald om. We lappen zonder blikken of blozen gerust bijna 10 euro neer voor een zakje gojibessen. Het lijkt soms, dat als er niets aan superfoods wordt genuttigd,  je er niet bijhoort. Dat dit toch echt niet meer kan. Zeker als je dagelijkse tijdlijnen op social media erop naloopt, lijkt het wel alsof je van Mars komt als jij niet iedere morgen aan een shotje tarwegras zit.

 

Ik persoonlijk heb niet erg veel met superfoods. Ik ga af op wat het voor mijn lichaam aan voordeel kan geven, en of het lekker is. Of het een recept kan verrijken in smaak en structuur. Of het nu nog meer super staat bestempeld dan superman himself, dat boeit mij niets. Misschien ben ik dan wel de andere kant van de medaille en zie ik alles wat nuchterder, maar ik denk best wel vaak dat we het hier en daar met zijn allen een beetje overdrijven. Soms lijkt het wel een ” ik eet superfoods dus ik besta”  dingetje geworden. En werken sommigen tegen heug en meug dagelijks een bergje zaadjes en pitten en poedertjes naar binnen, waar een kanarie een week lang op kan fluiten. Of staan ze iedere morgen rillend met dichtgeknepen neus een tarwegras shot naar binnen te gieten.  Veel mensen zien in superfoods het antwoord, het medicijn, het middel om fit en gezond door het leven te huppelen. Begrijp me niet verkeerd: ik heb absoluut niets tegen al die superfoods, omarm ze min of meer, omdat ze in de regel een gezonde aanvulling zijn. Maar er kleeft, vind ik, aan het woord ” super” teveel opsmuk. En wordt een ” saaie” stronk broccoli van nog geen euro totaal voorbij gelopen en een zakje lijnzaad van bijna 3 euro ingekocht, omdat lijnzaad tot een superfood is bekroond. Terwijl broccoli nog meer ” superfoodisch” kan worden genoemd als die eetlepel lijnzaad in je kommetje muesli.

 

Ik ben ook nooit zo warm gelopen voor smoothies. Ik sta iedere morgen wel te pureren, maar dan met onbekende superfoods. Zoals peulvruchten, uien, knoflook. Beetje kurkuma-pepermix erdoor. En klaar is je superfood shot. Maar goed: om nu zo’n saaie ui te bestempelen als superfood en daar ook opeens meer dan 3 euro per netje voor te vragen……Terwijl ze dus wel net zo super zijn als superfoods met een label aan hun kont geplakt. Het prijskaartje maakt het grote verschil. Fabrikanten en supermarktketens kunnen het niet maken, om opeens kroppen boerenkool met twee tot drie euro duurder te maken, of een stronk broccoli opeens rond de vijf euro te laten kosten. We betalen immers al jaren meest gangbare prijzen, prijsverlagingen en stijgingen daar gelaten. Maar het woord ” superfood” lijkt garant te staan voor dure prijskaartjes, en het gekke is dat we er ook grif voor betalen. En dat terwijl we nog altijd veel te weinig groente en fruit eten in Nederland. Ons ” eigen goedkope superfood” lopen we straal voorbij, terwijl we direct doelbewust naar de zakken gojibessen en chiazaden wandelen.

IMG_7034

 

Rode biet, broccoli, bloemkool, boerenkool, zuurkool, spinazie, banaan, avocado, appel, peer, Hollandse aardbeien, peulvruchten, kurkuma-peper, kaneel, gember…..Het lijken alledaagse producten, maar ook dit zijn superfoods. Ik beschouw al deze producten ook als superfoods. En mijn portemonnee vindt dat ook 🙂  Want die zucht minder als ik hem opentrek om deze producten af te rekenen bij de biowinkel. En natuurlijk koop ik ook wel eens een superfood met deze stempel op zijn kont gedrukt. Zo ben ik zelf echt dol op baobab poeder. Ik vind dit echt vreselijk lekker, en spaar dan ook graag voor steeds een nieuwe pot aan te kunnen schaffen ( want goedkoop allerminst ) Maar dat het nu toevallig ook tot de superfoods behoort, dat boeit me eerlijk gezegd niets. Die extra vitamine C is mooi meegenomen, maar het zou voor mij geen doorslaggevende factor zijn geweest dit product te kopen. Vitamine C kunnen we uit talloze groente en fruit van Hollandse bodem halen. Een stuk goedkoper en altijd beter, in meest intacte, verse vorm.

Laatst was er bij een kennis haar broer op bezoek, die voor een korte vakantie hier was. Deze broer woont in Peru. Hij kon bijna niet geloven wat voor duizelingwekkende prijzen er hier werden gevraagd voor een zakje Quinoa. Hij moest er zelfs om lachen. ” Zo! Dat doet Nederland goed! CASH! ” was zijn uitroep. In Peru is Quinoa volksvoedsel. En wordt het daar voor een habbekrats verkocht. Velen verbouwen het ook gewoon zelf. Het toont, hoe erg erop wordt verdiend. Bijna zeven euro neerlappen voor een klein zakje Quinoa, het lijkt gekkenwerk, maar toch doen we het massaal. Quinoa is hip. Superfoodisch. En als we Quinoa eten, zijn wij ook hip en superfoodisch. Die broer vond de Quinoa ” van hier” overigens ook totaal anders smaken dan de Quinoa uit zijn land. Hij genoot ook even lekker weer van de Hollandse bloemkool 🙂 En de stamppot zuurkool . Quinoa staat vooral hoog aangeschreven als superfood zijnde om zijn hoge gehalte aan eiwit. Maar uit een gekookt eitje haal je precies hetzelfde.

Grappig is nu ook, dat er allerlei graansoorten die we allang waren vergeten, nu plots weer erg hoog de hemel in gerezen worden. Neem haver ( mout) en gierst. Twee relatief goedkopere soorten die nu een mega come back genieten. Gevolg: het is niet meer aan te slepen, en wordt het ook uit het buitenland gehaald, waardoor op prijzen stijgen. En dan is het cirkeltje ook weer rond. Superfood werkt  schijnbaar. Het heeft een bizar effect op mensen, waardoor we wel miepen en piepen als een stronkje broccoli te duur is geworden met een stijging van 10 eurocent, maar gerust bijna acht euro neerlappen voor een zakje chiazaad.

 

Natuurlijk zijn dit eigen keuzes, net zoals ik ervoor kies die rete-dure baobab poeder te kopen. En wat vooral het aller-aller-allerbelangrijkste is: eet producten die voor JOU werken, en niet tegen jou. Of dat nu chiazaad is, of een portie boerenkool, een shot tarwegraspoeder iedere morgen of een smoothie, Maak de juiste keuzes, zodat je gezond en fit blijft. Je hoeft daar echt geen chiazaad kanarie of lijnzaad tut voor te worden, er valt meer dan genoeg te halen uit goedkopere superfoods. Hou het realistisch. En luister naar je eigen lijf.

 

 

9 Reacties op “chiazaad kanaries en lijnzaad tutjes

 1. Nou Monique ik moest soms wel lachen hoor, maar je slaat de spijker op zijn kop. Ik erger me er soms aan als er weer een superfood uit de grond is gestampt.
  Ik hou het maar bij gezond eten.

 2. Naast mij op de markt stond een Zuid-Afrikaanse vrouw die 2 kilo Goijbessen kocht.
  Kon mijn nieuwsgierigheid natuurlijk weer niet bedwingen en vroeg haar wat ze ermee deed.
  “Jullie gekke Nederlanders”
  “Jullie eten het rauw”
  “Wij gooien het al jaren met handen door ons vlees dat uren opstaat”
  “Haha en de marktkoopman weet dat”
  “Jullie betalen voor 1 ons hetzelfde als wij voor een kilo”
  “Die gekke Nederlanders”mompelde ze nog en liep weg.
  Laat ik nou net geen gojibessen eten….

 3. Weer zo lekker recht voor zijn raap verteld, heerlijk. En ik kan je alleen maar gelijk geven, we zijn enorm doorgeslagen. Fijn dat jij dan weer even met je nuchtere blik de boel weer op zijn plek zet. Fijn weekend!

 4. Hallo,
  Lees nu een tijdje met je mee en vind sommige dingen wel erg radikaal wat je schrijft, maar dit is super wat je schrijft (van het andere neem ik voor mij gewoon het goede eruit).

  Toevallig heb ik afgelopen week een workshop Brood bakken met Volkoren gedaan. En het eerste wat die leraar zei: Alles waarvoor reclame gemaakt wordt, hoef je niet te kopen want dat heb je niet nodig anders zouden ze geen reclame hoeven maken!!

  Het gewone graan is ook zo ‘doorgeteelt’ dat het niet gek is dat er heel veel mensen glutenallergie/intolerantie krijgen. Ik was altijd al wel van het volkoren maar nu zeker. We hebben daar een video gezien over hoe de afbakspullen geproduceerd worden. En dan ze in het labaratorium zoveel dingen ‘ontwikkelen’ die ze er dan in doen maar die fijn niet op de inhoudslijst hoeven zetten.

  Laat mij maar een lijnzaadtutje zijn ;).

  Groetjes Corine

  • zo is het! 🙂 Lijnzaad tutjes zijn ook gezonde mensen! Warme groet!

 5. Over het doorslaan, daar is Linda de Mol wel in geslaagd, door te zeggen dat de superfoods haar inmiddels de strot uit komt en merkt dat dat ze er helemaal niet gezonder op wordt en dat we met zun allen maar weer aan de friet moeten zodat we niet ondervoed raken!!! Hahahahaha, het laatste nieuws is de laatste tijd ook humoristisch!

 6. Dat overdreven gedoe staat mij ook tegen.
  Alsof je helemaal niks meer normaal kan eten.
  Je moet toch ook lekker ontspannen kunnen eten en niet te bang zijn dat je iets”verkeerds” binnen krijgt.

 7. Helemaal mee eens! Ik vertel mijn patiënten altijd dat ‘superfood’ niet bestaat. Gezond eten met veel gevarieerde groente, fruit en vis en weinig suiker, tarwe, snelle koolhydraten en suikervervangers. Zo onbewerkt mogelijk. Daarnaast veel bewegen, Het kan toch niet zo zijn dat we met zijn allen niet gezond zijn als we niet een besje eten wat alleen op een berg in Zuid-Amerka groeit. Zo stom is de natuur toch niet. Juist wat er oorspronkelijk veel te vinden was in de natuur is heel gezond en als je gezond eet geeft je lichaam aan wat je nodig hebt. De ene keer zul je misschien meer vitamine C nodig hebben en de andere keer zink of magnesium. Helaas is de natuur erg veranderd en is ons lichaam meestal niet meer in staat om te herkennen welk voedsel het nodig heeft maar als je eens heel erg veel zin in knoflook krijgt zou je misschien wat hoog in je gifstoffen kunnen zitten en daar moet je dan naar luisteren, Heaas geldt dat niet voor zin in suiker, chips etc dat zijn zgn ‘graving’foods. Gelukkig zijn er mensen zoals Monique die de mensen een beetje leiden door de jungle van gezonde voeding in deze ‘moderne’ tijd

 8. Superfood is gewoon al het voedsel dat weinig afvalstofen voor je lichaam bevat en is inderdaad ook je broccoli en boerenkool etc. Het is inderdaad triest als de voedingsindustrie hier op inspeelt en de prijzen verhoogd. Ook heb ik weleens gehoord dat door alle export er in de landen soms tekort is en dat is vervelend en dan mag er inderdaad wel iets extra aan verdiend worden als dat dan ook bij de boeren terechtkomt. Pas wel op het verschil of je biologische teelt hebt of niet, want daarin zijn ook veel prijsverschillen bij b.v. quinoa en goijbessen en ja dan kies ik toch voor minder gif en die superfood in de hoop dat het prijsverschil m zit in de teelt en kwaliteit, maar hoe we dat kunnen controleren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *