Chili con Carne

Ik ben dol op de Mexicaanse keuken. Jaren geleden, tijdens mijn studiejaar in Amerika, woonde ik in Scotsdale AZ. Dat ligt pal bij de grens van Mexico en waren de Mexicaanse invloeden sterk aanwezig. Ik heb daar ook pas echt kennis gemaakt met de Mexicaanse keuken. Ik was destijds bevriend geraakt met een zeer lieve Mexicaanse familie die vlakbij mij woonde. Van de dame des huizes leerde ik deze vegetarische Chili con Carne te maken. Dit is zo lekker, dat ik het nu, jarten later nog dagelijks gebruik. Ik deel het recept ook graag met jullie! Het recept is goed voor drie personen.

sam_8948

Dit heb je nodig:

  • 450 gram geweekte/gekookte bruine bonen * uitgelekt
  • een halve theelepel stevia sweet Xtra ( optioneel, wel lekker!)
  • een flinke snuf keltisch zeezout
  • een flinke snuf chilipeper
  • een ui, zeer fijn gesnipperd
  • twee tenen verse rauwe knoflook, fijn gesnippers
  • 300 gram tempeh, in stukjes
  • 125 gram tomatenpuree
  • vier grote tomaten
  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • een halve prei, in zeer dunne ringen gesneden
  • een paar takjes verse basilicum of gedroogde basilicum
  • een theelepel paprikapoeder]
  • een theelepel komijnpoeder
  • een halve theelepel koriander
  • een halve rode paprika, in kleine stukjes gesneden

(* Je kunt ook kidney bonen gebruiken, of zwarte bonen)

Zo maak je het:

Laat een klontje kokosolie in een grote wokpan smelten. Maal de tempeh zeer kort los in de keukenmachine zodat er een gehaktmengsel ontstaat. Fruit de ui en knoflook glazig.  Voeg de tempeh toe aan de ui/knoflook en roerbak kort door. Kook de tomaten in ruim water tot het vel los is te pellen. Pel de tomaten en bewaar het kookvocht.  Voeg alle ingrediënten één voor één toe aan alles in de wok, eindig met de bonen. Als de saus wat te droog blijft, voeg er dan wat tomaten kookvocht aan toe. Proef, of alles goed op smaak is. Voeg er anders nog wat extra zout en peper aan toe.

sam_8946

Ik eet de chili con Carne het liefst met zilvervliesrijst en/of Quinoa!

 

 

3 Reacties op “Chili con Carne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *