Chufa cupcakes met yakonstroop

Onlangs kreeg ik van www.moringasfinest.nl een paar emmers vol yakon knollen. Deze moesten wel direct worden verwerkt want ze waren al aan het rotten hier en daar. Ik heb meteen actie ondernomen, en ben alle knollen gaan wassen en juicen in de slowjuicer. Een inmens werkje was het, maar het leverde mij liters siroop op 😉

IMG_0392

Het sap moet je lang laten inkoken. Tot het een zwarte kleur verkrijgt. De siroop kun je dan verder door verwerken. Je kunt er bijvoorbeeld stroop van maken. Yakon knollen zijn erg moeilijk te krijgen. Sommige biowinkels verkopen z, en helaas was het voor Jouke Berg van Moringas-finest ook geen geslaagd experiment. Yakon knollen zijn zeer onderhevig aan invloeden van buitenaf. Ze moeten bijvoorbeeld worden bewaard in aarde. Dit maakt het een lastig product om te verkopen.

In biowinkels kun je nu steeds vaker yakonsiroop vinden. Dit is iets minder vloeibaar dan de siroop die je thuis maakt. De siroop is langer ingekookt waardoor de massa een stuk stroperiger wordt van textuur. Je kunt voor dit recept ook deze ” kant en klare” yakonsiroop gebruiken. Je kunt deze kopen in de biowinkel.  Ben je een bofkont en kun je ergens aan verse yakon knollen komen? Klik dan hier om te lezen hoe je yakonsiroop maakt.  Wil je meer lezen over de verkrijgbare yakon siroop in de winkel? Klik hier. 

SAM_0426

Je hebt vast al eens van Chufameel gehoord….Nee? Klik dan hier om naar het uitgebreide artikel te gaan. Chufameel is niet alleen ontzettend lekker, het laat zich ook geweldig verwerken. Je baksels worden lekker smeuïg, krijgen een goede textuur en hebben een prachtige bruine kleur. Ik ben groot fan! Chufameel kun je, net als bijvoorbeeld lupinemeel, zeer moeilijk krijgen in de winkel. Internet is vooralsnog de aangewezen plek om je chufameel te bestellen. Bij www.puurmieke.nl kun je deze zakken zeer voordelig inkopen! Ga naar de directe bestellink om te bestellen.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram chufameel
  • een banaan ( middelgroot)
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een theelepel vanille bourbon
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • 150 ml water

Voor de topping:

  • 200 ml homemade yakonsiroop of 150 ml yakonsiroop uit de biowinkel *
  • een eetlepel arrowroot+ wat water

( * voeg indien je kant en klaar yakon gebruikt 50 ml water toe)

SAM_0423

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Vul een cupcake tray met papieren bakvormpjes. Roer alle ingrediënten voor de cupcakes in een kom goed door elkaar. als de massa goed homogeen is, de papieren vormpjes vol scheppen. Bak de cupcakes in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_0424

Maak een papje van de arrowroot en water. Doe de yakon in een pan, en breng aan de kook. Voeg de arrowroot toe en roer tot de massa goed indikt. Schenk over de cupcakes.

 

 

 

Een reactie op “Chufa cupcakes met yakonstroop

  1. Chufameel is tegenwoordig ook te koop bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen).
    Hie kan je ook een heerlijke melk van maken. Handig voor mensen met een notenallergie ????. Als je er een beetje vanille en kaneel bij doet heb je de heerlijkste Horchata. Een drankje dat in Spanje/Valencia heel populair is. Maar dan zonder de grote hoeveelheid suiker die er normaal ingaat ???? De overgebleven pulp gaat hier in bananenbrood of in koekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *