Chufins

Sinds kort heb ik chufameel pas echt ontdekt. Ik ontdekte dat deze meel ontzettend veel smaak, textuur en smeuïgheid geeft aan al je baksels. Dit opent vele deuren naar heerlijke gezonde variaties op de beroemde populaire ” klefcake” uit de supermarkten.  Laten we eerlijk zijn: dat is toch heerlijke cake waar we stiekempjes met zijn allen erg dol op zijn 😉 Ik heb erg veel pogingen gedaan, om een meukvrije variant te maken, maar dat valt niet mee. Meest dichtbij kwam ik met “ oma’s cake” , een recept van mijn oma die ik meukvrij heb aangepast. Alhoewel dit ook een superlekkere cake is, miste ik nog steeds dat ” kleffe” van de supermarkt-cake.

AHI_434d50303734353538_2_LowRes_JPG

De kleffe cakes, ook wel beter bekend als hotel-cake, zitten volgeladen met suiker. Dit levert je per plakje al snel zo’n 15/17 gram suiker op, wat natuurlijk extreem veel is. Daarnaast zit het volgepropt met additieven:

Ingrediënten

Ingrediënten: Suiker, TARWEbloem, scharrelEI, plantaardige olie [palm, kokos, raap (in wisselende verhoudingen)], SOJAmeel, rijsmiddel (E450, E500), zetmeel (TARWE, aardappel), MELKeiwit, zout, conserveermiddel (E200, E282), invertsuikerstroop, natuurlijke aroma’s, kleurstof (caroteen, E161b), verdikkingsmiddel (xanthaangom), voorverstijfselde TARWEbloem, dextrose, emulgator (E471). Allergie-informatie: bevat tarwegluten, ei, soja, lactose, melkeiwit. 

Zoals je kunt lezen, begint het met suiker en eindigt het met suiker ( lactose) Dit zorgt voor dat kleffe, waar we zo dol op zijn.

SAM_0426

Chufameel lijkt het antwoord te zijn op het verkrijgen van zo’n zelfde textuur, maar dan zonder al die meuk. Dit meel is nog vrij onbekend, maar wat mij betreft mag daar zeer snel verandering in gaan komen. Ik ga komende tijd dan ook meer werken met chufameel. Wat is nu precies chufameel? Klik hier, om er alles over te lezen.  In dit artikel vind je ook verkoopadressen.

SAM_0457

Ik bedacht al snel deze ” chufins”. De naam zegt het al, het zijn muffins gemaakt van chufameel. Ze zijn zeer snel en eenvoudig om te maken, en hebben datzelfde ” klef-effect” als hotelcake! Ontzettend smeuïg en knetter-gezond!

Dit heb je nodig:

  • 350 gram chufameel
  • een banaan, fijn geprakt
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • een theelepel vanille bourbon ( optioneel, hoeft dus niet)
  • 275 ml water
  • vier flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder

SAM_0455

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Zet een muffintray klaar. Knip uit een vel bakpapier vierkante stukken. Roer in een kom alle ingrediënten behalve de cacaopoeder stevig door elkaar. Druk steeds een velletje bakpapier in een vormpje en vul voor de helft met beslag. Roer door het overgebleven beslag de cacaopoeder en voeg een beetje water toe. Schenk dit als topping over de muffins. Bak de muffins in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_0454

 

 

Een reactie op “Chufins

  1. Waarom de stevia ? Is het meel niet zoet genoeg …kan het ook zonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *