Chup a Chups GOOD FOR YOU lolly’s…goed voor ons, of voor de kassa van de fabrikant?

Ik ontving afgelopen tijd vrij veel mailtjes over een nieuw “ gezond snoepje” in de supermarkt. Als ik opmerkelijk veel vragen ontvang over één zelfde ( nieuw) product, dan wordt ik nieuwsgierig. Dit keer ging het om gezonde lolly’s van het bekende lolly-merk CHUPA CHUPS. Ze worden per 14 stuks in een zakje verkocht. En kosten € 1,89.

Het zakje stroomt over aan gezonde claims en kreten, iets wat mij al meteen jeuk geeft en de argwaan opwekt dat daar veel meer achter verscholen blijft. Ik zeg immers altijd:” hoe meer claims, kreten, toeters en bellen op een verpakking, hoe wantrouwiger we zouden moeten zijn “ Dit lijkt zeker op te gaan voor deze “ GOOD FOR YOU” lolly’s. Want daar wordt behoorlijk veel voor uit de kast getrokken om ons over te halen dit te kopen. Ik heb een zakje gekocht en ik ben erin gedoken.

WAT IS HET?

Het gaat om mini-lolly’s van het merk CHUP-A-CHUPS. Een zeer populaire lolly. Het merk is van Spaanse afkomst. Het merk verkoopt vrij veel zoetwaren, maar heeft als “ main-product” hun lolly’s tot grotere hoogten verheven. Ze zijn populair over de gehele wereld, ze worden in zo’n 150 landen wereldwijd verkocht, niet geheel onverdienstelijk.
De lolly’s worden groot gepresenteerd als GOOD FOR YOU ( goed voor jou) waaraan heel veel claims worden gehangen.
Zo kunnen we lezen, dat de lolly’s zijn gezoet met steviolglycosiden. Dit lezen we maar liefst 3 x op het zakje. Daarnaast lezen we, dat de lolly’s vezels en vitamine C bevatten. En ze zijn verrijkt met extracten van citroen-melisse en Verbena, ook wel ijzerhard, een kruid-achtige plant. Het is een fris, citroen-achtig kruid.
We vinden op de achterzijde van het zakje een heel rooskleurig verhaal over de tot stand koming van deze gezonde lolly’s. Het is zelfs gericht aa moeders, dus overduidelijk ook de bedoeling om deze groep aan te spreken. Een heel rooskleurig verhaal krijgen we te lezen, over hoe deze lolly’s samen met kinderen zelf zijn ontwikkeld, alle woorden die van positieve invloed zijn zeer uitvergroot ( geen toegevoegde kleurstoffen, natuurlijke kruiden, stevia, plantaardige extracten, citroenmelisse, verbena enzovoort ) Ik kreeg er in ieder geval flinke vlekken van in mijn nek. 😕 Tenenkrommend.
Een lolly weegt 6 gram. Dat is weinig, als we het tegenover de gemiddelde lolly zetten: .. die weegt 12 gram, er is dus gekozen voor een halvering. Voor kinderen best fijn, want of zij nu 6 gram opzuigen of 12 gram, dat maakt voor de kleintjes nog niet zoveel uit. Daar kan ik dus niet over klagen. Laten we eens gaan kijken naar de ingrediënten, en daarna bekijken, wat er allemaal waar is van al die rooskleurige claims op het zakje:
ZOETSTOF ISOMALT: Meteen de eerste knaller in de lijst. En bestaan deze lolly’s dus voor het grootste deel uit . Isomalt valt onder de polyolen.Wordt gewonnen uit suiker. Het levert iets meer dan de helft aan energie op t.o.v gewone suiker. Omdat de zoetkracht maar de heft t.o.v suiker, heb je er twee keer zoveel van nodig. In de voedingsindustrie wordt isomalt vaak gecombineerd met andere intensieve zoetstoffen, zoals sacharine en cyclamaat. Isomalt wordt ook vrij veel gebruikt om steviolglycosiden op te vullen in bijvoorbeeld zoetjes en druppels. Isomalt tast het gebit niet aan, en wordt vrij langzaam in het bloed opgenomen. Bij een gebruik van 45 gram per dag kan er al fikse diaree optreden.
ZOETSTOF MALTITOLSTROOP ook een polyol. Maltitol wordt gemaakt van het moutsuiker uit maïs of graan. Het levert evenveel energie als gewone suiker, en ook is de zoetkracht ongeveer gelijk aan suiker. Omdat maltitol erg goed kan worden verhit, wordt het in de voedselindustrie erg veel gebruikt voor snoep-productie in de vorm van stroop. Het wordt vrij langzaam opgenomen in het bloed. Bij gebruik van 40 gram of meer per dag, kan het diaree, gasvorming en darmkrampen veroorzaken. Maltitol stroop is een kleurloze, stroperige vloeistof.
STEVIOLGLYCOSIDEN: Op de derde plek zien we , op de verpakking veel vermelde, stevia. Het betreft een zeer kleine hoeveelheid, kijkend naar de plek in deze ingrediënten lijst. Enorm misleidend, want we lezen immers niet groot op de verpakking dat de lolly’s in werkelijkheid bestaan uit isomalt en Maltitol-stroop.
INULINE: voor meer informatie, KLIK HIER
APPELZUUR EN CITROENZUUR: beiden voedingszuren ( KLIK HIER voor achtergrond info)
1% VRUCHTENPUREE: en wel: appel, kers, framboos, ananas, citroen, aardbei, perzik, banaan, sinaasappel, bosbes, braam, mango, meloen en kiwi……😒 Heb je het nog bij kunnen houden? Erg knap, om al deze vruchten in 1 % te proppen. Het aandeel van iedere vrucht is bijna verwaarloosbaar te noemen.
NATRIUM ASCORBAAT: ook wel synthetische vitamine C
AROMA’S: KLIK HIER voor meer achtergrond info
 CITROENMELISSE EXTRACT 0,1 % : dat kun je ook gewoon een spoor noemen.
VERBENA EXTRACT 0,1% : dat kun je ook gewoon een spoor noemen
CONCENTRATEN: en wel appel, zwarte bes en radijs. Dit zijn gewoon suikers.
EXTRACT VAN PAPRIKA OLIE: natuurlijke kleurstof wat wordt verkregen uit de vrucht en zaadlijsten van de paprika.
Laten we beginnen bij de zoetstoffen. Deze lolly’s bestaan helemaal niet uit alleen maar stevia, maar voor het grootste deel uit kunstmatige zoetstoffen. Steviolglycosiden worden heel vaak door de voedsel en levensmiddelenindustrie op deze manier misbruikt. Omdat stevia een ENORME zoetkracht heeft, kan een lolly nooit enkel uit stevia worden gemaakt, het heeft een draagmiddel nodig. Als we bijvoorbeeld een zak stevia suiker kopen, bestaat deze ook niet uit  alleen stevia, maar uit een draagmiddel, waaraan steviolglycosiden worden toegevoegd om de gewenste zoetkracht te verkrijgen. Bij de goede, zuivere suikers is dat in de meeste gevallen erythritol en / of inuline. Zo blijft het een echt pure / zuivere en gezonde suikervervanger. Veel “ stevia” suikers worden gedragen door kunstmatige zoetstoffen als maltodextrine, Sucralose en ook dus Maltitol en isomalt. En wordt de naam STEVIA gebruikt om het product te verkopen. Wettelijk gezien mag dit. Als er een vastgestelde hoeveelheid is toegevoegd, mag een product “ STEVIA worden genoemd. Dit gaat dus om zulke kleinere hoeveelheden, dat het voor de consument zeer misleidend kan zijn, zoals in dit geval. De lolly’s zijn gemaakt van kunstmatige zoetstoffen. Door de claims te verdelen op de zak, mis je, dat de lolly’s niet vrij zijn kunstmatige meuk.
Er wordt ook geclaimd, dat de lolly’s zijn gekleurd met planten extracten. Dit aandeel is echter zeer klein, zoals je hierboven hebt kunnen zien, en aangezien de best felle kleurtjes is mijn vermoeden , dat de aroma’s en de concentraten hier een grotere rol in spelen.
We lezen ook groot dat de lolly’s zijn verrijkt met extracten van  citroen melisse en Verbena. Wat ik een beetje overmoedig vind. 0,1 % is verwaarloosbaar. Als je met je tong krult mis je deze smaak. Maar ook hier mag dit wettelijk gezien gewoon groot op de zak worden geplaatst. Het aandeel van 1% aan vruchtenpuree vind ik ook een beetje lachwekkend, zeker gezien de vele vruchten die zijn gebruikt.  Dat zou per vrucht op zo’n 0.0007 ste deel uitkomen, wat uiteraard bijna niks is. Want 1 % in zijn geheel is al bar weinig.
Er wordt ook getoeterd over vezels en vitamine C in de lolly’s. De synthetische ascorbinezuur is inderdaad ruim aanwezig. Per lolly zo’n 12 mg, wat toch best aardig is. Wel vraag ik mij af of een kind synthetische vitamine C via een lolly binnen moet krijgen en niet via  een meest natuurlijke manier  via een vers stukje fruit, maar dat is mijn eerste gedachte 😊
En dan het vezel-verhaaltje. Het klopt dat er vezels aanwezig zijn dankzij de inuline. ( = vezel) We hebben vezels nodig, om  o.a onze darmen en daarmee ook de stoelgang op peil te houden. Vor kinderen van 1-3 jaar ligt de ADH op 15 gram, voor kinderen van 4-8 jaar ligt dut tussen de 20-25 gram per dag, en voor kids van 9-13 jaar ligt dit op gemiddeld 25-30 gram per dag.
Om 1 gram vezels uit deze lolly’s binnen te kunnen halen, zal je kind gemiddeld DRIE lolly’s moeten opzuigen. Drie lolly’s kan voor een kind al gevolgen hebben, omdat er heel veel zoetstoffen in zitten. Buikpijn, winderigheid, diaree……succes met de darmen zou ik zeggen…☹️
Kortom: de claims zijn overtrokken, en totaal niet realistisch. Voor de vezels hoef je je kind deze lolly’s niet te geven.

CONCLUSSIE?

Zijn ze echt “ good for us?” Als we appels met peren gaan vergelijken bevatten ze minder suiker, en bevatten ze geen kunstmatige kleurstoffen dan de gewone lolly. En ze zijn de helft kleiner.  Maar daar houdt het wel op,  De mooie kletspraatjes zijn rooskleuriger dan de werkelijkheid. En ik denk zelfs, dat je je kindje, als het dan toch een snoep-momentje mag hebben, beter een gewone lolly kunt geven, of eentje gekocht in een biowinkel. Dit is in de meeste gevallen gezonder. Want echt “ good for you” vind ik deze lolly’s niet, terwijl ze wel de indruk wekken dit wel te zijn.  De enigen voor wie het wel GOOD is , is de fabrikant. Want ik vrees dat heel veel moeders hier blind in trappen. Maar het is wat het is: SNOEP. 

Een reactie op “Chup a Chups GOOD FOR YOU lolly’s…goed voor ons, of voor de kassa van de fabrikant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *