Coca-Cola life…..

En ja hoor, weer wat nieuws onder de zon …..

Dit keer gaat Coca Cola het weer eens proberen met een ” gezonder alternatief” .Al eerder heeft de ” concu-lega” Pepsi ook een zelfde product op de markt gezet, een cola variant met zogezegd minder suiker en gezoet met stevia. Wat is het en hoe steekt het werkelijk in elkaar?

Nu zijn we niet zo naïef om te denken dat cola, op welke manier dan ook, gezond is. Alle ” zero” en ” light” ten spijt, cola blijft cola en gewoonweg geen gezond idee. Hoe gezond en verantwoord een fabrikant het ook wil neerzetten/verkopen, cola bevat erg veel meuk, en kan zeker op langere termijn flink wat gezondheidsklachten veroorzaken waarvan een slecht gebit en overgewicht de meest bekendste zijn. Ook deze nieuwe spruit in de Coca-Cola familie, genaamd ” life” op de Nederlandse markt ( vanaf Januari 2015) bevat aardig wat suiker, al doet alle schijn het juist anders vermoeden. In eerdere artikelen had ik het al vaker over hoe de kleur groen voor erg veel mensen een associatie is met ” goed, gezond, duurzaam, verantwoord” En maken ontzettend veel fabrikanten graag gebruik van deze kleur op hun verpakkingen. Deze ” life” cola is hier weer een zeer sterk voorbeeld van. Het geeft zo’n fles, flesje of blikje meteen een gezonde uitstraling. In dit geval is dit zeer misleidend. Ook de gehele reclame campagne rondom dit nieuwe product op de Nederlandse markt vertelt voornaam dat dit product minder suiker bevat en is gezoet met stevia. Stevia is en blijft altijd erg goed voor hogere verkoopcijfers. Roep je ” stevia” dan is een product al zo goed als verkocht. Om steviolglycosiden te verwerken in dit product was dus best een goede zet, dit zal absoluut zorgen voor betere verkoop.

Ook als we naar de website gaan van Coca Cola, vinden we dingen als ” suiker is een natuurproduct dat onze producten de zoete smaak geeft” en ” Coca-Cola gebruikt een assortiment aan zoetstoffen om producten te ontwikkelen die minder suiker en calorieën bevatten en frisdrank goed op smaak te brengen, zoals aspartaam en stevia-extract” Suiker als een natuurproduct aanschrijven, en ook hier vind je het bekende standaard verhaal terug over kunstmatige zoetstoffen ( als aspartaam) dat deze uitgebreid zijn getest door de EU en goedgekeurde E nummers hebben verkregen. Coca cola vaart dan ook sterk op deze argumenten. In een antwoord aan ” voedsel-waakhond” Foodwatch laat Coca cola als reactie op hun bevindingen over deze ” life” cola o.a bijvoorbeeld weten dat ” de essentie van Coca-Cola life een uitnodiging is om te genieten van het leven met een nieuwe cola met minder calorieën en is gezoet met suiker en zoetstof uit stevia, beide ingrediënten van natuurlijke oorsprong” Alles leuk en aardig, maar het enige echte natuurlijke aan suiker is dat het afkomstig is uit een suikerbiet. Wat er daarna met zo’n suikerbiet gebeurt om het tot een bruikbare vloeistof of korrel te verkrijgen is verre, en ik zeg met klemtoon het er maar eens nogmaals achteraan, VERRE van natuurlijk te noemen. Suiker is niet voor niets één van de zwaarste geraffineerde en bewerkte producten in de wereld. De suiker die Coca-Cola gebruikt in hun producten lijkt me nu niet bepaald 100% natuurlijk. Echter overtreden ze met beweringen en claims hiermee geen wetten, omdat ” natuurlijk” geclaimd mag worden als er sprake is van de aanwezigheid van natuurlijke ingrediënten. En tja……suiker wordt gemaakt van suikerbieten en het vleugje stevia extract wat er in deze cola zit is afkomstig van het stevia plantje.

In andere landen is deze cola al erg lang op de markt. Bijvoorbeeld in de VN en in Argentinië. Op de etiketten kunnen we lezen dat het gaat om een drank met ” lower calories ( minder calorieën) ” en ” sweetness from natural sources ( zoetheid van natuurlijke komaf) ” Een blikje ” life” cola bevat 89 calorieën, wat één derde minder is dan een klassiek blikje cola. Nu kun je zeggen ” alles scheelt” maar toch klok je per blikje ” life” even zo goed circa vijf suikerklontjes weg. Ik krijg dan ook zeer sterk het idee dat de steviolglycosiden in dit product A: zo minimaal is en B: vooral aanwezig is vanwege de gezonde claims die dan ook meteen gemaakt kunnen worden. Als je kijkt naar het hoge suiker gehalte in een blikje, 19% , dan lijkt het mij in elk geval sterk dat er erg veel steviolglycosiden zijn gebruikt. Ook staat deze stevia als laatste ingrediënt op de ingrediënten lijst, wat betekent dat het inderdaad het ingrediënt betreft waar het product het minst uit bestaat.

Omdat het product nog niet verkrijgbaar is, ben ik gaan kijken op Engelse websites waar deze cola al langer op de markt staat. Daar vond ik aan ingrediënten het volgende, vertaald naar Nederlands:

koolzuurhoudend water, suiker, kleurstof ( karamel E150d) natuurlijke smaakstoffen waaronder caffeïne, fosforzuur, zoetstof ( steviolglycosides)

Daarnaast geeft het aan voedingswaarde aan per 100 ml:

27 kcal, 6,7 gram koolhydraten waarvan suikers 6,7 gram. Dus minder suiker, toch suiker? Zoiets?

Of dit drankje nu zo super populair gaat worden valt nu nog erg moeilijk in te schatten. Wat dat betreft heeft Coca Cola erg slim ingespeeld om NU pas dit product hier op de Nederlandse markt neer te zetten. In Nederland zijn we nu immers meer dan ooit bezig met gezond doen, biologisch, duurzaam. En ook beginnen erg veel mensen in Januari ook weer aan hun goede voornemens, waar ” gezonder eten” altijd weer op de eerste plaats staat. De reclame campagnes doen in ieder geval erg hun best om deze cola zo ” groen” mogelijk te doen laten overkomen.

Ik laat het in ieder geval graag mijn deur voorbij gaan. En het richting de meukstapel sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *