cola versus cola light….

Minstens twee keer per dag kom je wel iemand tegen die op dat moment aan een blikje,glas of flesje cola lurkt. Het is al jaren de onbetwiste nummer één als het op meest populaire frisdranken aankomt. Onder jongeren is cola naast red bull  het meest gedronken drankje. Zij drinken het omdat cola ook staat voor stoer. En gewoonweg omdat ze het lekker vinden. Volwassenen drinken het weer anders. Mannen drinken alleen originele cola omdat zij cola light A: iets voor vrouwen vinden en B: het vooral ” niet te zuipen” vinden. Vrouwen drinken inderdaad, vooral uit schuldgevoel, de light variant van cola. Ze mijden liefst de suikers die rijkelijk aanwezig is in originele cola, daarover later meer. Cola is een echte volksdrank geworden en er bestaan zelfs ware cola-verslaafden. We weten ergens wel dat cola, en ook cola light helemaal niet zo gezond is. Maar hoe slecht is het nu eigenlijk?

Niet alleen de suiker is gevaarlijk

Je hoeft geen voedingsdeskundige te zijn om te weten dat er in cola zand emmertjes suiker zitten. Dit is algemeen bekend. Iedereen denkt meestal dat cola mede door de extreme hoeveelheden suikers zo ongezond is. Dat klopt, maar het is lang niet het enige waarom cola zo vreselijk ongezonde drank is .  Wat  fikse gezondheidsproblemen kan geven is het fosforzuur in de cola. Alleen al bij het drinken van twee glazen cola per dag kan dit twee keer zoveel meer kans geven op nierinsufficïentie ( onvoldoende nierwerking)  Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren behoorlijk kunnen aantasten en ook bestaat er meer kans op het ontwikkelen van nierstenen. Amerikaanse onderzoekers hebben onder 500 mensen die last hadden van onvoldoende nierwerking gevraagd naar hun eet en drink-gewoonten. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met een andere controlegroep. De onderzoekers stelden vast dat twee glazen cola per dag de kans op onvoldoende nierwerking verdubbelt.Dit vastgestelde gegeven geldt ook voor cola light,waar hetzelfde onderzoek op is verricht. Bij andere frisdranken werd geen enkele andere aanwijzing gevonden,en dit bevestigt het vermoeden dat de veroorzaker van de nierklachten voortkomen door het gebruik van fosforzuur.

Cola is ook een regelrechte ramp voor onze botten. Hetzelfde fosforzuur is hier ook debet aan. Het vergroot de kans op botbreuken, en is cola absoluut niet aan te raden tijdens inspanningen ( bijvoorbeeld sporten, of het drinken van cola na het sporten) Fosforzuur is dus nogal een pittig  goedje. Het wordt aan cola toegevoegd om cola die typische, pittige smaak te geven. Fosfor bevordert echter sterk het calciumverlies in de urine. Dit zorgt er voornaam voor dat al bij het drinken van één blikje cola per dag,het risico tot botbreuken drie keer zoveel hoger ligt.

ph-waarde

Cola is nogal zuur. Het heeft een pH-waarde van rond de 2,8. Wij proeven daar echter vrijwel niets van,omdat deze zure smaak wordt geblust met een zand emmer suiker. Als die extreme lading suiker er dus niet in had gezeten,hadden we cola ook vast lang niet zo lekker gevonden. Suiker maakt in dit geval de cola. Wist je dat in armere ontwikkelingslanden cola wordt gebruikt als  middel tegen diaree? In de armere landen is er geen geld voor duurdere middelen zoals bijvoorbeeld een oplossing van ORS. Dit middel is voor armere landen vrijwel onbetaalbaar en wordt daarom gewoon cola zonder koolzuur gebruikt tegen diaree,omdat er in cola dezelfde samenstellingen zitten als in ORS. Cola bevat dezelfde elektrolyten en suikers.

En tja,die suikers……..dat is geen geheim. Maar veel mensen weten lang niet HOEVEEL suiker er in cola schuilt. Een blikje cola bevat al 35 gram suiker. Dat is aardig wat,en dan druk ik mij nog zachtjes uit. Wat de gevolgen zijn op ons lijf van suiker is algemeen bekend,maar in een mix met andere akelige goedjes als fosforzuur, maakt het cola tot een ware vloeibare vuilnisemmer die je naar binnen klokt. Cola is ook een ware aanslag op het gebit.Dit heeft ook te maken met die ladingen suiker, maar in combinatie met de hoge zuurgraad in cola vreet dit de tanden letterlijk op ( tanderosie) Cola werkt ook echt verslavend.Het is dus geen grapje: de ” cola light verslaafden” bestaan wel degelijk. Dit komt vooral door de cafeïne in de cola. Alhoewel het minder is dan in bijvoorbeeld koffie, kan het zijn dat het lichaam afhankelijk wordt. Cafeïne kan op zijn beurt ook leiden tot slapeloosheid , een onregelmatige hartslag, een nerveus/opgefokt gevoel, een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte.

….en cola light dan?

Veel mensen zijn omwille bovenstaande feiten overgestapt op cola light. Daar zit immers geen suiker in. En vooral vrouwen die graag op hun gewicht willen letten drinken graag cola light. En laat dat nu juist andersom werken: we worden juist alleen maar dikker van cola light, maar ook andere light frisdranken. Om te beginnen verandert de darmflora opmerkelijk bij het gebruik van light producten. Dit heeft als gevolg dat je geen signaal meer krijgt als je vol zit. Met het gevolg dat je kunt blijven door drinken en eten. Ook vertraagt het de stofwisseling. Dit resulteert in een minder snelle afbraak van het voedsel ,en zijn we sneller moe. Ook zijn light producten veel moeilijker voor ons om te verteren. Het vraagt erg veel mineralen. Je lichaam reageert hier weer op met een hongergevoel. Logisch, want het wil graag de mineraaltekorten weer razendsnel aanvullen. Cola light is daarnaast gezoet met kunstmatige zoetstoffen en we worden daar al helemaal niet vrolijk van. Jammer maar helaas: cola light is geen druppel gezonder dan gewone cola,en helpt juist overgewicht in de hand dan dat het tegen kan gaan.

Resumerend: Wil je goed voor jezelf en je lichaam/gezondheid zorgen,drink dan gewoonweg geen cola.Ook niet voor een keertje, zoals velen dat zichzelf wel eens gunnen. Cola is ronduit slecht, slecht en nog eens slecht en verbazingwekkend te noemen dat het gewoon als een veilige drank verkocht wordt. Als je je ook beseft dat cola een lekker smeermiddel is om krakende scharnieren te smeren dan moet je dat vast al genoeg zeggen,nietwaar? En als mieren er met een boog omheen lopen,dan moeten wij dat al helemaal doen. Cola staat tevens bekend als vlekken verwijderaar.En dat klok jij dus gewoon naar binnen.We drinken toch ook geen smeerolie? Juist. Dat bedoel ik.

27 Reacties op “cola versus cola light….

 1. dank je wel weer voor deze waardevolle informatie, Monique.
  Ik ben ’s winters in de tropen, en ja, daar hangt zelfs in het ziekenhuis een pamflet… bij Diaree drink cola choud… koud dus zonder prik…. ik heb het uit nood wel eens gedaan, en het helpt, maar ik had er geen goed gevoel over…. ik zal zien of ik de mensen daar van de cola af kan helpen, ze hebben zoveel heerlijke lokale drankjes, maar zijn trots dat ze dingen uit de westerse wereld gebruiken… zo is er de vrucht van de Baobab boom, waar een zurig poeder in zit… ik maak daar altijd een thee van, en als ik zeg tegen de bevolking dat er zoveel vitamine in zit en antioxidanten… zeggen ze ja, …vroeger als kind, snoepten we dat vruchtvlees… er is een website die het verkoopt, sisline….en …ik heb hier vorige week een potje van Jacob Hooy gekocht… 100gram €10,00
  daar heb ik een foto van gemaakt en op mijn facebook gezet zodat ze daar kunnen ZIEN wat ik bedoel, dat hun gezondheid boven hun hoofd aan de boom hangt….
  de eerste de beste die reageerde vanuit de tropen vroeg… geloof het of niet!!! 🙁
  breng voor mij ook zo’n pot mee…. erg he???? ik zal ze krijgen daar, !!!ga ze nu echt proberen wakker te schudden!!!groeten Elsa

 2. Ik drink het al een tijdje niet meer, en mis het ook niet. Ik begon zo vies te vinden en vooral wat het met je deed stond me steeds tegen. Ik dronk het om het koolzuurgehalte 😉 Dus nu drink ik spa rood;)
  Ik zeg altijd tegen mijn man dat hij minder moet gaan drinken want hij drinkt op zijn vrije dagen zo 4-5 glazen cola weg. Hij ontbijt er zelfs mee (!) En wordt alleen maar dikker en dikker :/

  • Ik kan mij zo voorstellen dat je dit zorgelijk vind. Ik hoop dat je man zich ooit nog eens bedenkt.Maar je kunt en mag mensen ook niets verbieden,ook het drinken van cola niet.Warme groet!

 3. Het was vast niet zo bedoeld, maar ik kreeg door je schrijfsel een onweerstaanbare trek in cola.
  En kijk uit dat je niet uit de bocht vliegt met je verhaal. Check your facts! Mieren lopen niet om cola heen vanwege de samenstelling, cola is geen ‘smeer’middel, ook met versgeperste jus d’orange kun je roestige scharnieren weer lekkerder laten lopen en cola is lang niet altijd gif – na een fikse buikloop kan het worden ingezet om snel weer suiker, zouten en mineralen binnen te krijgen. Net zo ‘goed’ als ORS en een stuk goedkoper en lekkerder.

  • Hai,

   Toch blijf ik bij mijn beweringen in mijn stukje.Appels met peren vergelijken is misschien voor velen hier het idee,maar cola ligt echt een stuk hoger als het komt op troep. Ik ben mijn bronnen na gelopen. En ook zelf heb ik getest of het een goed smeermiddeltje betreft.Ik heb met een flesje cola nu in ieder geval genoeg smeerolie in huis 🙂 Ik snap dat je dit wat overdreven vind,maar het is wel zoals het is.Ik kan er milder over schrijven of gewoon in realiteitszin.Ik kies altijd voor het laatste.Warme groet!

   • moet je een kijken wat we allemaal met water (kunnen) doen. En dat kan je ook gewoon drinken.

 4. Interessant stukje, en hoewel ik het ermee eens ben dat cola absoluut ongezond is, vind ik het laatste stukje ietwat overdreven. Azijn wordt ook gebruikt om schoon te maken, maar dat gebruiken we ook gewoon voor consumptie, dus om te zeggen dat je geen cola moet drinken omdat het als schoonmaakmiddel gebruikt kan worden vind ik een beetje onzin.
  Ik las trouwens deze week dat het gebruik van zoetstoffen (zoals bijvoorbeeld in cola light) de ontwikkeling van diabetes in de hand zou werken, dus dat is nog een extra waarschuwing om het maar met mate te drinken!
  (Het verkeerde gebruik van leestekens maakt het stukje overigens wat onprettig om te lezen, misschien nog even aanpassen.)

  • Hai!
   ik begrijp je kritiek. Maar feit blijft echt dat cola in geval met vergelijking met azijn echt niet vergelijkbaar is te noemen.Cola is echte rommel en serieus zwaar ongezond.En ja: het is te vergelijken met smeermiddel is in dit geval echt terecht. Warme groet!

 5. Ik ben zo benieuwd hoe dit met seven-up is?
  Cola ben ik al lang vanaf gestapt; dat gaat ook zo tegenstaan op een gegeven moment; en dat wordt dan een soort zwarte troep als je et ziet..
  Maar kdrink nu dagelijks een blikje (of soms twee) sevenup.. (En niet light, daar heb ik nog nooit in geloofd) how bad is that?
  Leuk geschreven!

  • in seven up zitten ook flink wat suikers. En afhankelijk van het merk,aardig wat toevoegingen. Ook een suikerdrankje dus ;-(

 6. Aaah! Cola het blijft een issue ik ben er igg vreselijk aan verslaafd! Wat ik eigenlijk best wel erg vind… iemand tips om er mee te stoppen? Ik ga het ook echt missen als ik geen cola thuis heb. En drink het ook nog de hele dag Door. . Echt vreselijk

 7. Leuk verhaal allemaal, maar laten we het eens een keer omdraaien, wat als je een intollerantie hebt voor Salicilaten en Benzoaten, en dat je daardoor geen fruit, fruit dranken enz, zuivel zoals yoghurt, salades, enz het zit werkelijk overal in. Mijn hele leven probeerde ik er al achter te komen waarom ik zoveel buikpijn had en uiteindelijk colitis. Ik kwam erachter dat het zeker met voeding te maken had, absoluut. Maar hoe en wat?? Ik kreeg een allergische reactie op een darm medicijn, viel onder de salicylaten, en toen werd het duidelijk. Maar goed, mijn darmen reageren wel goed op coca cola, waarom? waarschijnlijk door de natriumbicarbonaat in de cola. Natriumbicarbonaat of te wel Baking soda, word gebruikt tegen salicylaatvergiftiging. Dus voor mij goed een glas coca cola bij het eten neuteraliseert de salicylaten die ik door voeding binnen krijg. Buiten dat heeft Coca cola de benzoaten uit het recept gehaald. Dus daarom kan ik dit ook drinken, en niet die “gezonde”drankjes waar het overal in zit. Mijn colitis is onder controle door dit salicylaat en benzoaatvrij dieet, en ik gebruik geen medicijnen meer.(prednison en nog meer troep) Dan maar een Colaatje meer.Mijn kijk op gezond eten is volledig veranderd hierdoor. Het verbaasd mij gruwelijk dat mijn internist en andere allergelogen waar ik ben geweest hier niet achter kunnen komen, en dat ik dit zelf heb moeten bedenken. Dat zoiets simpels eigenlijk zoiets ernstigs kan “genezen”. en dat ik zelf achter de oorzaak moet komen. google gewoon op Salicylate intollerance…

  • duidelijk verhaal. En ook zeer begrijpelijk. Bedankt voor het delen! Zo zie je: het zijn er veel verhalen,welk onderwerp dan ook! Warme groet!

  • Dank je Carina! Voor mij is er ineens een heleboel duidelijk geworden. Ik heb ‘het broertje’ van salicylate intollerance, namelijk histamine intollerantie. Hetzelfde verhaal eigenlijk: heel veel gezond voedsel is verboden (en welke dat zijn heb ik ook zelf moeten uitpuzzelen , met hulp van internet en een hele goeie i-pad app), veel buikpijn en darmproblemen, maar cola gaat prima. Voorheen dronk ik nooit cola, nu zeker 1x per dag. Het helpt mij zeker tegen de klachten. Ik heb me afgevraagd, welk ingrediënt er voor verantwoordelijk is en hoe het komt, dat dit goedje (wat qua ingrediënten niet erg gezond is, dat geef ik meteen toe) toch zo goed verdragen wordt. Ik ben ook weer nagenoeg medicijnvrij, door een streng dieet. Waar cola toch een plaatsje in heeft …. voorlopig. Maar een gezonde variant zou ik graag uitproberen, Monique.

  • Als we het dan over drankjes hebben, in de meeste zit benzoaat in of een vorm van benzoaat. bv. In Sprite zit benzoaat E211 , en in de meeste aanmaak limonade zit kaliumsorbaat e202 allemaal niet goed, Van optimel ben ik destijds zo ziek geweest. Yoghurt en karnemelk bevatten van nature benzoaten, omdat het gefermiteerd is.
   Dus…..ik heb geen melk allergie en geen lactose intollerantie, want deze zijn beiden getest, maar ik kan niet tegen deze andere zuivelprodukten omdat deze benzoaat bevatten. Hoe tricky is dit wel niet?? Je gaat zoeken in een verkeerde hoek……

 8. Hi Monique,

  vraagje; wil je het recept van ‘jouw cola tot nu toe’ ook met ons delen?

 9. Om het idee achter cola goed te begrijpen is het wellicht goed de oorsprong te kennen. Cola is van oorsprong ontwikkeld als medicijn tegen een algeheel gevoel van malaise.
  Mensen vonden het echter zo lekker smaken dat het na wat aanpassingen als cola op de markt is gebracht. De eerste cola was ook niet bruin.
  Hier vanuit gaande zou je de conclusie kunnen stellen dat het dagelijks drinken van cola niet heel gezond is. De stoffen samenstelling die erin zit is in de.oorsprong niet voor dagelijks gebruik ontwikkeld.

  Ik zelf drink absoluut geen cola omdat het geen natuurlijke oorsprong kent. De enige uitzondering die ik hierin heb gemaakt is tijdens mijn bezoek aan Tanzania waar voor ons als westerlingen de kans op voedselvergiftiging en cholera dagelijks op de loer ligt.

  Cola biedt hierin als prefentief medicijn een uitkomst omdat het door alle zuren en chemische stoffen je maag reinigt en bacteriën doodt.

  Overigens wil ik hierin wel benoemen dat ik cola Light een heel ander verhaal vindt vanwege de toevoeging van aspertaam en ascesulfaam wat op zichzelf nooit in ook maar enig eten of drinken thuis heeft gehoord.

 10. Er wordt geschreven dat we in plaats van gewicht te verliezen juist dikker worden door het drinken van cola light:

  “Veel mensen zijn omwille bovenstaande feiten overgestapt op cola light.Daar zit immers geen suiker in.En vooral vrouwen die graag op hun gewicht willen letten drinken graag cola light. En laat dat nu juist andersom werken: we worden juist alleen maar dikker van cola light,maar ook andere light frisdranken”

  Onderzoekers hebben onlangs de literatuur daarover uitgeplozen en geen bevestiging daarvoor gevonden [1]. De conclusie luidt:

  “The current meta-analysis provides a rigorous evaluation of the scientific evidence on LCSs and body weight and composition. Findings from observational studies showed no association between LCS intake and body weight or fat mass and a small positive association with BMI; however, data from RCTs, which provide the highest quality of evidence for examining the potentially causal effects of LCS intake, indicate that substituting LCS options for their regular-calorie versions results in a modest weight loss and may be a useful dietary tool to improve compliance with weight loss or weight maintenance plans.”

  De alinea wordt vervolgt met:

  “Om te beginnen verandert de darmflora opmerkelijk bij het gebruik van light producten. Dit heeft als gevolg dat je geen signaal meer krijgt als je vol zit. Met het gevolg dat je kunt blijven door drinken en eten. Ook vertraagt het de stofwisseling. Dit resulteert in een minder snelle afbraak van het voedsel ,en zijn we sneller moe. Ook zijn light producten veel moeilijker voor ons om te verteren. Het vraagt erg veel mineralen. Je lichaam reageert hier weer op met een hongergevoel. Logisch,want het wil graag de mineraaltekorten weer razendsnel aanvullen.”

  Onlangs is er inderdaad een prematuur onderzoek verschenen waarin wordt gesuggereert dat kunstmatige zoetstoffen de samenstelling van de darmflora kan verstoren en leiden tot glucose-intolerantie [2]. Dit onderzoek is echter gebaseerd op onderzoek bij muizen en 7 proefpersonen. Het is dan ook veel te vroeg om op basis van deze resultaten al harde uitspraken te doen.
  Verder vraag ik mij af waar de informatie op gebaseerd is dat een verandering van de darmflora (door kunstmatige zoetstoffen) ervoor zorgt dat het signaal van verzadiging wegvalt. Tevens ontbreekt het bewijs dat kunstmatige zoetstoffen de stofwisseling vertragen, het voedsel minder goed laat verteren, zorgt voor een tekort aan mineralen en leidt tot vermoeidheid. Dat zijn nogal wat beweringen, die in één alinea staan.

  Deze alinea wordt besloten met:

  “Jammer maar helaas: cola light is geen druppel gezonder dan gewone cola,en helpt juist overgewicht in de hand dan dat het tegen kan gaan.”

  Niemand zal ontkennen dat gewoon kraanwater en thee (zonder suiker) als drank de voorkeur verdienen. Deze boodschap moet dan ook meer aandacht en opvolging krijgen. Er is echter grote en sterke concurrentie met reguliere- en light (fris)dranken, inclusief vruchtensappen, energie-dranken en sportdranken. Er zijn wel verschillen tussen light frisdranken en suikerhoudende dranken die in het artikel niet worden genoemd en blijkbaar ontkent. Zo zijn er in tegenstelling tot light frisdranken voldoende bewijzen dat veel suikerhoudende dranken ongunstig voor de gezondheid zijn [3-6]. Een belangrijke reden is de calorische waarde in vloeibare vorm. Grote frisdrankfabrikanten hebben onlangs dan ook gezamelijk afgesproken dat in Amerika de hoeveelheid calorieën in hun dranken in 2025 met 20% vermindert zal zijn [7] (Jaap Seidell twitterde terecht: “Kan dat wat meer en sneller?”). Dat zal onder andere gebeuren door de aandacht te verschuiven naar light frisdranken en water met een smaakje.

  Referenties
  1. Miller PE, Perez V. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2014 Sep;100(3):765-77.
  2. Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA, Maza O, Israeli D, Zmora N, Gilad S, Weinberger A, Kuperman Y, Harmelin A, Kolodkin-Gal I, Shapiro H, Halpern Z, Segal E, Elinav E. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Sep 17.
  3. Malik VS, Pan A, Willett WC, Hu FB. Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2013 Oct;98(4):1084-102.
  4. Sonestedt E, Overby NC, Laaksonen DE, Birgisdottir BE. Does high sugar consumption exacerbate cardiometabolic risk factors and increase the risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease? Food Nutr Res. 2012;56.
  5. Te Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ. 2012 Jan 15;346:e7492.
  6. Huang C, Huang J, Tian Y, Yang X, Gu D. Sugar sweetened beverages consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of prospective studies. Atherosclerosis. 2014 May;234(1):11-6.
  7. http://www.ameribev.org/news-media/news-releases-statements/more/334/

  • om te beginnen: ook hier mijn welgemeende excuses dat ik je eerste reactie onder dit artikel tijdens het verschijnen heb verwijderd,omdat ik in de veronderstelling was,dat het spam was.Hiervoor heb ik je ook persoonlijk mijn excuses aangeboden,maar vond het wel zo netjes en gepast om het ook op deze plaats te doen. Betreft je reactie: ik ben mijn bronnen zorgzaam nagelopen zoals ik deze altijd zo grondig als maar mogelijk is naloop. Ik ben blij met je feedback,hier hebben velen weer veel extra’s aan.Dank je voor je moeite en voor het delen.Warme groet!

 11. ja, op de Seychellen hangt zelfs een waarschuwing in het ziekenhuis,dat als je diaree hebt, on gekoelde cola moet drinken…dat is dan ook mijn laatste redmiddel.. in hoge nood

 12. Wanneer en waar kunnen we je recept van meukvrije cola vinden? Mijn dochtertje van 6 heeft Prikkelbaar Darm Syndroom en heeft een enorme lijst met dingen die ze niet meer mag. Als verwennerijtje mocht ze 1x per week een glaasje cola. Maar ze mag ook geen koolzuur meer. Nu zou ik haar zo graag blij willen maken met een glaasje gezonde cola.

  • ik ben op dit moment loeihard bezig met het schrijven van een receptenboekje vol met meest populaire drankjes ( vervanging) Dit gaat echter nog even duren omdat ik ook met andere projecten bezig ben, die eerst af moeten. Ook ben ik nog volop aan het testen met mijn cola recept. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte! Zeker als ik testers nodig zal hebben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *