Cool Bear limonadesiropen…the facts

Zoals velen weten, sta ik al jarenlang achter de limonadesiroop COOL BEAR. Vanaf het begin dat CB ( = afkorting Cool Bear) op de markt is gebracht zet ik mij in, om deze gezonde siroop in de supermarkten te krijgen. Cool bear is bedacht en ontwikkeld door Ana Santiago.  Ik wil erg graag dat we gezonde alternatieven kunnen kiezen in de supermarkt. CB past daarom prima in het drankenschap, tussen alle andere suikerhoudende dranken. Afgelopen jaren heeft CB zijn plek gevonden in vele supermarkten en is het inmiddels erg goed verkrijgbaar. 

SAMENSTELLING

CB onderscheidt zich van alle andere limonadesiropen door in plaats van suiker steviolglycosiden te gebruiken om te zoeten. Daarnaast vinden we fruitsap uit concentraten, citroenzuur, natuurlijk aroma, natriumbenzoaat en uiteraard water als basis. Tenminste……..daar begon het avontuur wat COOL BEAR heet mee.
Omdat er veel kritiek was op het conserveermiddel natriumbenzoaat ( E211) heb ik Ana Santiago destijds overgehaald om deze eruit te halen en te zoeken voor een ander alternatief. Hieraan heeft zij gehoor gegeven en kwam met een nieuwe formule, waaraan zout is toegevoegd. Deze formule bevatte vruchtenconcentraten ( 9%) citroenzuur, steviolglycosiden en zout, naast water in basis.
Over de jaren is deze formule constant gebleven. Tot aan het voorjaar van 2017. Ana Santiago werd door het NVWA op de vingers getikt, omdat het niet was toegestaan om enkel zout als conserveermiddel te gebruiken. Er zijn een aantal Europese regels opgesteld om bijvoorbeeld bederf en schimmeling tegen te gaan. Fabrikanten moeten zich hieraan houden. En dus zat er voor Ana niets anders op, dan de matriumbenzoaat weer toe te voegen. Al snel kwamen er vragen. Ana verklaarde, dat er nog geen spoor aanwezig is van de natriumbenzoaat, en dat het puur voor de wet en regelgeving is toegevoegd. We waren gerustgesteld.

WAT IS NATRIUMBENZOAAT?

Wat is dat beruchte E nummer nu precies? Natriumbenzoaat is een conserveermiddel.  .Benzoëzuur (CAS-nummer 65-85-0) en het goed wateroplosbare natriumbenzoaat zijn in de meeste landen als conserveermiddel voor levensmiddelen toegelaten. De stof is vooral actief tegen gisten en schimmels en minder tegen bacteriën. De pKa-waarde van deze verbinding is ca. 4,2; benzoëzuur kan dus alleen worden toegepast in relatief zure producten. Benzoëzuur wordt veel gebruikt in mayonaise, jam en vruchtensappen. Een nadeel van de stof is dat het in gebruiksconcentraties (max. 0,2%) smaakafwijkingen kan veroorzaken.  Benzoaten en benzoëzuur-esters komen voor in de meeste soorten fruit, met name in bessen, zoals cranberry’s. Deze bevatten meteen het meeste aan benzoëzuur. Naast fruit komen benzoaten ook voor in o.a champignons, kaneel, kruidnagel,  en zuivelproducten ( door bacteriële fermentatie)  Benzoëzuur wordt ook chemisch nagemaakt in laboratoriums, dit wordt gemaakt uit tolueen.
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat gebruikt wordt in voedingsmiddelen, in persoonlijke verzorgingsproducten, en in was-en-schoonmaakmiddelen. Zo vind je het bijvoorbeeld terug in je mondwater, shampoo, deodorant, medicijnen, en wasmiddel. De chemische stof voorkomt dat een product vroegtijdig bederft. In voeding staat natriumbenzoaat bekend onder E nummer E 211.

In de Europese Cosmeticaverordening is vastgelegd hoeveel natriumbenzoaat een product mag bevatten.

 • Producten die niet worden afgespoeld, uitgespoeld of weggespoeld mogen 0,5% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Denk aan deodorant, aftershave lotions, lippenbalsem, dagcrème. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken ( 60% inname via de huid)
 • Producten die wel worden afgespoeld, uitgespoeld of weggespoeld mogen 2,5% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Denk aan billendoekjes, shampoo en douchegel. Er is een uitzondering voor mondproducten zoals mondwater en tandpasta. Deze producten mogen 1,7% natriumbenzoaat (als zuur) bevatten. Omdat je deze producten allemaal weer uitspuugt, is een hoger percentage toegestaan. Je lichaam heeft simpelweg niet de tijd om de chemische stoffen op te nemen.

Schermafbeelding 2018-03-24 om 03.01.09

De toegestane concentratie ligt volgens de Europese wetgeving en het NVWA  op 2000 ppm, de ADH ligt op 12,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. Er is dus best “ wat speling” maar er zijn erg veel tegengeluiden rondom dit conserveermiddel…
Onderzoekers van de Sheffield Universiteit onderzochten in 2007 de mogelijke bijwerkingen van natriumbenzoaat. Zij kwamen tot de conclusie dat het door een natuurlijke reactie met vitamine C ( ascorbinezuur) het schadelijke en kankerverwekkende benzeen vormt. Desondanks wordt het gewoon door gebruikt in de frisdrank-industrie. Onderzoekers vonden naast deze ontdekking tevens een verband met celbeschadigingen ( met name de mitochondria) We spreken hier wel over aanzienlijke hoeveelheden.
Met name dranken met ( vruchten) sappen en waaraan ascorbinezuur en natriumbenzoaten zijn toegevoegd, zijn omstreden.

WEER NIEUWE RECEPTUUR

Terug naar CB. In Maart 2018 kwam CB namelijk weer met een nieuwe receptuur EN twee nieuwe smaken limonadesiropen op de markt. Met dit keer opmerkelijke veranderingen in de samenstelling. De concentraten zijn flink aangeschroefd, en er is een tweede E nummer bij gekomen: kaliumsorbaat.

WAT IS KALIUMSORBAAT?

Kaliumsorbaat is het kaliumzout van sorbinezuur, met als brutoformule C6H7KO2. Het is als conserveermiddel vooral actief tegen schimmels, minder tegen gisten en amper tegen bacteriën. Kaliumsorbaat is alleen effectief bij een lage pH.Kaliumsorbaat draagt het E-nummer E202. De grote hamvraag is: is het schadelijk voor de gezondheid????  Wel, daarop kan zowel JA als NEE worden geantwoord:

Alles, maar dan ook echt ALLES is schadelijk voor de gezondheid als je te veel van neemt, ook water.
” JA…” als je te veel van inneemt of overgevoelig bent tegen sorbaat.
Onder “te veel” moet je verstaan meer dan 12,5 mg per kg lichaamsgewicht (advies van de WHO), en dat komt neer op 875 mg kaliumsorbaat (E202) per dag voor een mens van 70 kg.

” NEE” Omdat onder normale omstandigheden het maximum aan sorbaat dat aan levensmiddelen toegevoegd mag worden bij wet is gereguleerd (Verordening (EG) 1333/2008)
Let op, ik zeg “sorbaat” en niet “kaliumsorbaat”. Voor het berekenen van het maximum moet je alle vormen van sorbaten bij elkaar optellen.
Zoals alle additieven moeten sorbaten op het etiket worden vermeld: E200 t/m E213.
Sorbaat werkt door de pH van voedsel te verlagen, en is vooral effectief tegen schimmels, en dus kun je sorbaat verwachten in producten die relatief lang houdbaar zijn, en de neiging hebben om te schimmelen, zoals brood, kaas, jam…
Sorbaat is toegelaten in deze (en andere) producten, en de maximale hoeveelheid varieert tussen de 300-1000 mg per kg product (b.v. in jam is dat 300, in gerijpte kazen 1000) Dat betekent, als je elke dag van je leven 875 g kaas eet, waaraan het absolute maximum aan sorbaat is toegevoegd (1000 mg/kg kaas), dan heb je een verhoogde statistische kans (het dus niet eens zeker!) dat je schade aan je gezondheid toebrengt, zoals genotixiciteit of negatieve beïnvloeding van je immuunsysteem. Het bevat geen genen van acties die leiden tot hun mutaties. Hyperallergenen zijn eigenschappen van additieven. Het blijft niet in het lichaam, omdat het vrijwel direct oplost De smaak van voedsel blijft onveranderd.
Om heel eerlijk te zijn: als je 875 g kaas per dag eet, voordat je last krijgt van al dat sorbaat ben je allang overleden aan obesitas of een torenhoge cholesterol en bloeddruk, die niets te maken hebben met de additieven…..Resumerend: het is geen gezond additief, maar het gaat hier om de hoeveelheden.

lr-appel_peer_700_ml_packshot
Terug naar CB. Wat zit er in de nieuwe receptuur?  ( nieuwe smaak APPEL-PEER)
Schermafbeelding 2018-03-24 om 03.41.32
Zoals je kunt zien is er nogal wat veranderd. Zo wordt er in plaats van 9% ( oude receptuur) opeens gebruik gemaakt van 75%. Daarnaast vinden we dus ook de kaliumsorbaat. Maar er is nog iets opmerkelijks. We zien ook ascorbinezuur ( vitamine C) in het rijtje…….en heb je niet zojuist gelezen dat daar nogal wat ophef over is? Ik ben verhaal gaan halen bij Ana Santiago.  Zij verklaarde het volgende:
Schermafbeelding 2018-03-24 om 02.27.02
We zien hier, dat er inderdaad niet veel en niet méér is gebruikt aan conserveermiddelen dat wettelijk is vastgesteld. Maar toch vind ik het opmerkelijk, dat er ascorbinezuur in is gestopt terwijl er ook natriumbenzoaat in zit, ook al gaat dit wezenlijk om een spoor. Ik heb mijn zorg hierover geuit bij Ana. Ze zou ernaar gaan kijken.
Wat ik verder nog een nadeel vind, is dat er nu meer concentraten aan zijn toegevoegd. Dit is zeker voor het gebit niet gunstig.

WAT VIND IK ERVAN?

Ik blijf nog steeds stellig van mening, dat COOL BEAR het allerbeste en meest gezondste alternatief is in de supermarkt op ( fris) drank en limonadesiropen. Als we kijken naar de hoeveelheden natriumbenzoaat en kaliumsorbaat was is gebruikt ( o,o48 )  valt dat min of meer te verwaarlozen, zeker als we het gaan vergelijken met andere alternatieven, zoals bijvoorbeeld de populaire Karvan Cevitam siropen.

001129920_002_226956_708

Laten we eens kijken naar een vergelijkbaar product. Deze citrus mix van KC is ook gezoet met steviolglycosiden, maar bevat nog veel méér ingrediënten:

Schermafbeelding 2018-03-24 om 05.20.04

We tellen hier vier ingrediënten méér i.v.m CB, daarnaast zijn er ook behoorlijk wat extra chemische additieven aan toegevoegd, zoals sucralose ( synthetische/ kunstmatige zoetstof), een zuurteregelaar ( natriumcitraat),  en verdikkingsmiddelen. Ook KC moet zich, net als CB houden aan wet en regelgevingen en we zien ook hier de 75% concentraten EN VITAMINE C ( ascobinezuur) terug in combinatie met natriumbenzoaat. Anders gezegd: wettelijk lijkt dit nog altijd gewoon 100% veilig te zijn verklaard en gewoon toegestaan.

Schermafbeelding 2018-03-24 om 05.20.46

Hoeveel natriumbenzoaat en kaliumsorbaat KC gebruikt is onbekend. Wel staat in de voedingswaarde af te lezen dat de drank per 100 ml aangelengd 0,05 gram zout bevat. CB bevat helemaal geen zout. Hierin zouden we kunnen concluderen, dat het gebruik van de conserveringsmiddelen in CB inderdaad tot het minimum is beperkt.

Gezien bovenstaande vergelijking blijf ik van mening, dat CB het beste alternatief is in de supermarkt. Wel heb ik bedenkingen bij de nieuwe receptuur. Ik betreur de toevoeging vitamine C. En ook vind ik het jammer, dat er meer concentraten zijn gebruikt, iets waarin CB zich nu juist zo in onderscheidde t.o.v alle andere limonadesiropen. Toch zou ik mij er niet meteen zo druk om maken. Tenzij je een hele fles CB per dag leegdrinkt, zie ik geen directe gevaren in het drinken van een glaasje CB. De hoeveelheden zijn minimaal. We spreken pas over zorgwekkende situaties als doseringen worden overschreden en in te grote hoeveelheden tegelijk worden geconsumeerd. Toch heb ik mijn zorgen geuit bij Ana en ik hoop, dat zij tenminste de ascorbinezuur uit haar receptuur haalt. Ik ben ook van mening, dat CB nu niet bepaald meer onder 100% natuurlijk valt. Ik snap het volledig ( want voedselveiligheid is niet iets om voor lief te nemen) maar ik had erg graag de conserveermiddelen eruit gezien. In mijn beleving heeft Ana teveel geluisterd naar de enkele mopper-konten die vonden dat zij de stevia smaak konden proeven. Dit was ook een reden voor ana om de samenstelling te veranderen. Ik vind het een fikse stap terug in plaats van vooruit. Maar toch nog een erg gezonde keuze.  Resumerend: ik zou mij geen directe zorgen maken, hou het gebruik beperkt en niet dagelijks.Maar….geldt dat eigenlijk niet een beetje voor alles?

 

Schermafbeelding 2018-09-22 om 05.54.30 Schermafbeelding 2018-09-22 om 05.54.57

COOL BEAR OOK VOOR SPORT, SPEL EN RECREATIE!

Naast COOL BEAR limonadesiropen heeft Ana ook een “ kant en klaar” drank op de markt gebracht. Deze kant en klaar flesjes zijn zo behandeld waardoor er geen conserveermiddelen nodig zijn en deze dus ook ontbreken. Er zijn twee meeneem-flesjes ( BPA vrij) verkrijgbaar in de smaken bosvruchten en peer.
Deze flesjes zijn niet verkrijgbaar in winkels en supermarkten, maar worden geproduceerd voor sport , spel en recreatie doeleinden. . Daarbij kun je denken aan sportscholen en sportclubs en verenigingen, zwembaden, speeltuinen, pretparken en recreatie/ vakantieparken.
Het prettige aan deze flesjes is natuurljk dat ze erg zuiver en natuurlijk zijn gebleven en ook veel vriendelijker voor het gebit. Ook in deze formule wordt er nog met 0,9% aan vruchtenconcentraten gewerkt. Als voedingszuur wordt er gebruik gemaakt van puur citroensap. Dit geeft wel een pH waarde, maar lang niet zo hoog als de reguliere aanmaak-siropen, die 75% vruchtenconcentraat bevatten.
Daarnaast is het een bijzonder fijne ontwikkeling om een gezonde drank naar dit soort doeleinden te brengen. We weten allemaal denk ik wel hoe triest het is gesteld met het aanbod in bijvoorbeeld sportkantines, en recreatieparken. Door een gezond alternatief aan te bieden komen we vast weer een stapje dichterbij naar de juiste weg om alle suikerhoudende drankjes uit te roeien,
Schermafbeelding 2018-09-22 om 06.15.07
Er zijn ook pakjes COOL BEAR verkrijgbaar met dezelfde zuivere formule als de kant en klaar flesjes. Deze pakjes zijn on line bestelbaar , o.a bij www.puurmieke.nl
In deze handige meeneem-pakjes zit dus ook geen conserveermiddelen en geen 75% vruchtenconcentraat.
Deze pakjes zijn ontzettend fijn en handig om mee te nemen en mee te geven naar school !
MEI 2019
Ik heb een zeer leuke update. Ana heeft geluisterd naar wat ik te vertellen had. Ze is niet alleen met mijn feedback aan de slag gegaan, ook is ze een geheel andere weg ingeslagen: de weg van de duurzaamheid. Uiteraard  waren de recente verpakkingen BPA vrij , maar toch is en bleef het plastic, Ana vond het de hoogste tijd, om hand in eigen boezem te gaan steken, omdat zij zich het ” lot” van de milieuvervuiling, in het bijzonder de gigantische plastic soep, erg aantrok. En hoe kun je dan nog zelf een deel uitmaken van die plastic soep? Zij vond, dat het allemaal ANDERS moest….

TETRA REX PAKKEN

Er zijn maanden overheen gegaan, waarin weer enorm veel investering in is gestopt, maar Ana is trots op het resultaat. Ze heeft gekozen voor het meest duurzaam mogelijke: ” plant based” Tetra pakken. Officieel wordt dit TETRA REX verpakkingen genoemd. Deze pakken worden 100% volledig gemaakt van plantaardig en hernieuwbaar materiaal. Zo worden deze pakken gemaakt van:
* een folie, gemaakt van LDPE ( Lage Dichtheid Polyethyleen ) afkomstig uit suikerriet
* een dop, gemaakt van LDPE ( Lage Dichtheid Polyethyleen ) afkomstig uit suikerriet
* FSC gecertificeerd karton
De REX TETRA verpakkingen zijn sinds 2015 op de markt. Het vraagt voor een fabrikant / leverancier / onderneming echter een vrij fikse investering, er wordt daarom nog niet erg veel gebruik van gemaakt. Tot zover ik weet, is er nog geen siroop op de markt die in een kartonnen verpakking wordt verkocht. Dat maakt het voor COOL BEAR extra spannend. De nieuwe pakken siroop zullen vanaf 3 Juni 2019 verkrijgbaar zijn bij de AH.
Maar dat is nog niet alles. Zoals je in dit artikel eerder hebt kunnen lezen was er veel kritiek en teleurstelling over de opeens toegevoegde E nummers. Alhoewel het om sporen ging, haakten mensen toch af. Ana heeft daarom alles geprobeerd om de E nummers er weer uit te halen terwijl dit ook wettelijk gezien gewoon is toegestaan. Ana heeft nooit de terugkeer van E nummers in haar siroop gewenst, maar werd door het NVWA op haar vingersgetiki. Dit heeft haar gedwongen om weer wat toe te voegen. Ik heb Ana voorgesteld andere manieren te bedenken, om toch deze twee conserveermiddelen eruit te kunnen laten, zonder dat het wettelijk  niet is toegestaan. Het is haar gelukt om het KALIUM SORBAAT eruit te halen, dankzij de nieuwe verpakkingen. Er zit tevens een nog kleinere spoor in van het natriumbenzoaat. Het streven is om ook dit spoor 100% eruit te laten. Er worden nu diverse mogelijkheden voor gezocht. Maar wat een fijn bericht, dat de conserveermiddelen er zo goed als weer zijn uitgehaald!

9 Reacties op “Cool Bear limonadesiropen…the facts

 1. Fijn dat je dit zo goed hebt uitgeplozen Monique. Ik ben benieuwd wat de reactie van CB zal zijn op de punten die je hebt doorgegeven.

 2. Dankjewel, Monique. Fijn om jouw mening hierover te weten.
  Ik blijf de Cool Bear nu met minder bezwaar drinken.

 3. Geweldig Monique ben iedere zondag weer benieuwd waar je weer mee komt ik ga op zoek naar CB en lekker n pot groene zeep kopen. Zo veel dank voor je harde werken voor ons groetjes Bea

 4. Nel

  25MAART

  Fijn dat je dit allemaa doet Monique, ik stel het zeker op prijs.
  Ik vind het wel jammer dat de Cool
  Bear zelfs bij ’n kleine hoeveelheid érg zoet is, het is eigenlijk beter dat onze zoetbehoefte verdwijnt.

 5. Nel

  25 MAART 2018

  Fijn dat je dit allemaal doet Monique.
  Wel jammer dat Cool Bear zelfs bij ’n kleine hoeveelheid érg zoet is, terwijl het beter is dat de zoet behoefte verdwijnt.

 6. Ik heb besloten geen CB meer te kopen. Het werd hier wel dagelijks gedronken. Ik had ook al de vraag over natriumbenzoaat gesteld aan cb en kreeg inderdaad ook dit antwoord. Ik vind het jammer, al met al gewoon geen aanrader meer. De kleine drops misschien nog, daar zit geen e611 in.

 7. Fijn! om te lezen dat Cool Bear een betere keuze is dan diksap voor mijn kinderopvang, daar was naar op zoek. Echter lees ik op het etiket: Na openen 30 dagen houdbaar, voor een siroop? wel jammer omdat dat nooit gaat lukken binnen die tijd. Dus dan maar weer diksap of een siroop zoals Karvan Cevitam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *