coulis

Coulis is eigenlijk niets meer of minder dan een veredelde naam voor warm vers sap van vruchten. Het sap wat overblijft/vrijkomt als we vers fruit gaan koken, kunnen we gebruiken in toetjes en desserts, en als zoetmiddel/ smaakmaker in baksels. Ook kan coulis een baksel een mooie kleur geven. Het is vooral ontzettend lekker! Je kunt het ook aanlengen met een beetje water, dan heb je een heerlijke gezonde drank! Coulis kun je in een fles zeker twee weken goed houden in de koelkast.

dit heb je nodig:

 • 500 gram vers zacht rood fruit ( bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, bessen, bramen, blauwe bessen)
 • twee eetlepels stevia  sweet Xtra

zo maak je het:

Was het fruit en doe deze, samen met de stevia in een gietijzeren pan. Breng aan de kook. Blijf regelmatig roeren. Als er voldoende vocht is vrij gekomen, de pan van het vuur halen, en de inhoud zeven, vang het sap ( coulis) op. Gooi deze over in een fles en laat afkoelen. Bewaar vervolgens in de koelkast. Eet het gekookte fruit lekker op, verwerk het door toetjes of door baksels!

 

 

 

 

11 Reacties op “coulis

 1. Leuke recepten heb je op je site. Krijg zin om ze allemaal te proberen dus ben vandaag begonnen met de wintercake. Ben benieuwd naar het resultaat 🙂

 2. wat is het toch geweldig wat je allemaal schrijft, bedankt!
  Ik vroeg me af of je voor de coulis ook misschien diepvries doosjes fruit mag nemen?! (Aangenomen dat daar geen suiker aan toegevoegd is)

  • Dank je wel! En ja hoor, dat gaat ook prima, hou echter wel rekening met wat meer vocht wat vrijkomt! Succes!

 3. Goedemorgen Monique, begrijp ik het goed dat het fruit zonder water gekookt wordt? En zo niet hoeveel water moet ik dan gebruiken? Graag je reactie, alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Jos Koster

  • Dag Jos!
   Klopt, zonder water opzetten in een ( liefst gietijzeren) pan. Blijf regelmatig roeren, het vocht komt dan vanzelf vrij. Succes!

 4. Waar kun je het beste de stevia kopen? De stevia uit de supermarkt is best vies. De klontjes zijn goed te doen, maar bevatten ook best veel toegevoede stoffen.

  • Goed opgemerkt: de ” nep-stevia” uit de supermarkt mag ook eigenlijk helemaal geen stevia genoemd worden.ECHTE stevia begint met een zoetkracht en zuiverheid vanaf 95%.De stevia die ik gebruik kun je bestellen via: http://www.steviaproducts.be Succes!

 5. Hoi Monique
  Bedankt voor al je fijne gezonde recepten.
  Bij het doorlezen van dit recept ontstaat bij mij de volgende vraag:
  Kan ik nog iets doen met het “fruit” wat in de zeef achter blijft?
  grtn Annemie

  • genoeg! Door smoothies, desserts, jam maken, of gewoon lekker zo opeten! 🙂

 6. Kan je dit ook maken en bewaren zonder Stevia?
  Want hoe zit het eigenlijk met Stevia, dit is toch ook een E-nr, niet dat het dan perse slecht hoeft te zijn. Maar goed ik twijfel of Stevia wel gezond is?

  Groetjes

 7. Een domme vraag misschien, maar wat voor rood fruit kan ik hier het beste voor gebruiken?
  (aardbeien, frambozen, rode bessen, … ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *