Coyo kokos yoghurt alternatief

Ik kreeg afgelopen tijd veel vraag over een nieuw toetje, wat vooral verkrijgbaar is bij AH. Het betreft een alternatief voor yoghurt, dus vrij van koemelk/lactose. Zeker voor lactose-intoleranten kan dit goed nieuws zijn.  Is het wat, en is het gezond? Een review.

SAM_2700

Wat is het?

Het toetje wordt gemaakt van kokosmelk. De fabrikant ( oorspronkelijk uit de UK) claimt op de verpakking, dat zij per 100 gram product een hele kokosnoot gebruiken, en van beste kwaliteit/afkomst. Verder kunnen we lezen op de verpakking dat het vrij is van gluten, zuivel, en toegevoegde suikers. Met keurmerkjes wordt tevens aangegeven, dat het vegan is, en we kunnen zelfs lezen dat het toetje geschikt is voor paleo-aanhangers 😉

Wat zit erin?

Ik hou ervan: zeer korte ingrediëntenlijstjes. Maar ook korte ingrediëntenlijstjes kunnen aardig wat meuk bevatten. Wat zit er in dit toetje?

Kokosmelk ( 99%)  Je kunt eigenlijk ook gewoonweg uitgaan, dat dit toetje niets meer of minder is dan….kokosmelk.

Tapioca zetmeel Dit is waarschijnlijk toegevoegd om de massa/ melk in te dikken tot een yoghurt-achtige structuur.

Micro-organismen van yoghurt-culturen Toegevoegd om er een yoghurt van te maken. Deze micro-organismen zijn overigens vegan.

Zoals je kunt lezen bestaat het gewoonweg uit kokosmelk, met daaraan wat yoghurt-culturen toegevoegd en voor het wat dikker te maken, een bindmiddel. Dit kun je thuis ook zeer eenvoudig ( en vooral: een stuk goedkoper!!!!) maken. Yoghurt-culturen kun je in capsules kopen, bij o.a bio en gezondheidswinkels. En een beetje meel ( want feitelijk bindt ieder meelsoort) heeft iedereen ook wel in huis.

SAM_2699

Als we naar de voedingswaarde kijken, is het best schrikken betreft het aantal vetten. Alhoewel vetten uit de kokosnoot vallen onder gezonde vetzuren, is teveel ook teveel. Als we een bakje op-lepelen ( 125 gram) dan tikken we gemiddeld 228 kcal weg, en maar liefst 24 gram ( !!!!) vet. Waarvan verzadigd gemiddeld 2 gram. Suikers zijn logischerwijs vrijwel niet aanwezig: zo’n 0,6 gram per bakje.SAM_2703

Is het wat?

Ik heb het uiteraard ook getest. De kleur is werkelijk hagelwit. De structuur is die van yoghurt. Qua geur ruik je niet zo noemenswaardig veel, maar dat is wat mij betreft altijd een goed iets 😉  Dit betekent vaak, dat er geen kleur/geur/smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Dan het belangrijkste: de smaak. Die is erg romig, en eigenlijk exact hetzelfde als….kokosmelk. Niets meer of minder. Ik word er eerlijk gezegd niet warm of koud van, en als we naar de prijs kijken van zo’n bakje, vind ik het absoluut de moeite niet waard: 2,69 !!!!! Ja, je leest het correct: 2,69 voor een bakje kokosmelk van 125 gram.

Eindoordeel:

Ik vind het geen verkeerd product. Het is voor mensen met wensen ( 😉 ) een goed alternatief. Maar ik vind persoonlijk, dat je voor een bekertje kokosmelk met een beetje meel en vooruit, wat yoghurt cultuur ( want ook dit is bijna niet noemenswaardig te noemen, als het product voor 99% uit kokosmelk bestaat) wel HEEEUUULLL VEEEEUUULL betaalt. Zeker als je je bedenkt, dat je dit zeer eenvoudig zelf kunt maken. De grootste investering zit hem in de yoghurt-cultuur. Maar met deze capsules doe je erg lang. En een pakje biologische kokosmelk kost gemiddeld per 200 gram nog geen 1,50. Tel uit je winst. Als het toetje nu erg bijzonder van smaak zou zijn geweest….maar ook daar faalt het wat mij betreft in. De smaak is vlak, en er is een vettige nasmaak. Ook vind ik het aantal vet wat in één toetje naar binnen wordt gelepeld aan de hoge kant. Voor mij dit keer geen ” THUMBS UPP” maar ik keur het ook niet geheel af.

 

Verkrijgbaar bij o.a AH voor 2,69 per 125 gram. Er zijn drie smaken: naturel ( deze heb ik gerevierd) vanille en cranberry.

 

 

10 Reacties op “Coyo kokos yoghurt alternatief

 1. Heb zelf zo’n soort kokosyoghurt bij de Aldi gekocht, voor 2,25 euro als ik het me goed herinner. Vond er ook niks bijzonders aan en inderdaad schandalig duur voor zo’n klein bakje!

  • ik zag het ook voorbij komen. Deze variant heeft wat meer additieven, maar komt ook op hetzelfde neer. Ik vind het ook een belachelijke prijs. 🙁

  • Die zijn er niet meer. Ze moesten neer weggooien dan dat er verkocht werd. Dus uit het assortiment gehaald.

 2. Ik ben het helemaal met de review eens. Mijn dochtertje kan geen zuivel eten en mist yoghurt enorm. Dus vanuit dat oogpunt is dit voor ons een heel goed alternatief!!!

 3. Kokosyoghurt: ik ben blij dat het in de winkels te koop is: dan kan ik die als starter gebruiken voor kokosyoghurt die ik zelf maak. Ik vind het ook niet superlekker en het is inderdaad erg vet, maar ik heb nog even geen goed alternatief, alhoewel: waarschijnlijk is yoghurt van tijgernoten (chufa) nog te overwegen. Zuivel en amandel ben ik allergisch voor. Ik probeer binnenkort van mungbonen een soort probiotische pasta https://www.youtube.com/watch?v=ULTNTuraYLQ te maken. Oja, in de plaats van tapiocameel kun je ook chiazaadjes gebruiken om de boel op te stijven.

 4. Er is nu een beker van 300 ml voor € 2,99 bij ah te koop.
  Lekkere yoghurt en ik voeg 75 ml toe aan mijn smoothie banaan/ avocado en een schepje home made cruesli.
  Zo heb ik een heerlijk en voedzaam ontbijt en doe ik 4x met mijn beker kokosyoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *