Currysaus…met aspartaam en suiker

Voor sommigen is een sausje bij het eten af en toe lekker, voor anderen dagelijkse kost. Ik ken ” gevallen” waarbij de flessen ketchup/ curry en de potten mayo iedere dag op tafel staan. Saus is oorspronkelijk bedoeld om iets een extra smaak te geven. Eigenlijk hebben we al die sauzen totaal niet nodig. Dankzij de voedingsindustrie die ons dagelijks “opzadelt” met talloze nieuwe sauzen op de markt, zijn sausjes een, vrijwel altijd, ongezonde gewoonte geworden. 

Sauzen zijn naast lekker ook feestelijk. En ontbreken dan ook vrijwel nooit op een feestelijke tafel. Een gourmet zonder sausjes? Ondenkbaar. Maar ook de klodders mayonaise op ons dagelijkse ” prakkie” *  ( * gekookte aardappelen, gekookte groente en een stukje vlees) en de scheuten ketchup en currysaus lijkt vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. Lekker, dat zeker, maar gezond?  Naast dat sauzen erg rijk zijn aan verzadigde ( gehydrogeneerde trans) vetten, bevatten ze ook enorme hoeveelheden kunstmatige meuk en….. suiker.HEEL VEEL suiker.  Lange tijd werden ” rode sauzen” de hemel in geprezen, deze zouden veel gezonder zijn, omdat deze minder vetten bevatten. Dat is geen fabel, dat klopt. Wat wordt vergeten, is dat rode sauzen bijna bestaan uit suiker. Een product als tomaten ketchup, daarin verwacht je niet indirect grote hoeveelheden suiker aan te treffen, evenals sauzen als curry ( ketchup)

Het zal je misschien verbazen, wat er in een simpele fles curry saus schuil gaat. Naast extreme hoeveelheden suiker vinden we vaak naast deze suikers kunstmatige zoetstoffen. Dit geeft curry de bekende zoete kruidige smaak. Ook vinden we er gebrande suiker in terug, dit zorgt voor de kleur. Lees even mee:

 

IMG_6031

Water: het hoofdbestanddel, deze fles bestaat voor het grootste deel uit water.

Glucose-fructosestroop: gewoon suiker. Omdat het als goede tweede op de ingrediëntenlijst voorkomt, bestaat deze fles uit suikerwater, met wat smaakversterkers.

Tomatenpuree: voor de rode kleur.

Azijn: om de meuk te neutraliseren.

Gemodifeerd zetmeel: om te binden en de meuk in te dikken tot saus. Zonder deze zetmeel hou je suikerwater over.

Zout: in dit geval niet zo zuinig ook: per 100 ml maar liefst 2 gram industrieel zout! Dat is een flinke hap in de zoutpot.

Currykruiden: lekker vaag vlak. Welke kruiden zijn er gebruikt? met E621??????

Suiker: tja, waarom ook niet….

Gebrande suiker: tuurlijk, er zat nog lang geen voldoende suiker in de fles…

Natriumglutamaat:  ook wel E621

Xantaangom: verdikkingsmiddel, lees er alles over door hier te klikken.

Ammoniumchloride: dieetzout, als toetje op het al ruim aanwezige industrie-zout.

Citroenzuur: om de meuk niet te laten gisten.

Natriumlactaat: zuurteregelaar.

Kaliumsorbaat : een lekker conserveermiddeltje om de meuk langer houdbaar te houden.

Zoethoutpoeder: zoethout vermalen tot poeder. Kan bloeddrukverhogend werken overigens bij overmatig gebruik.

Acesulfaam en aspartaam: Als hekkensluiter: een dosis kunstmatige zoetstoffen.

Naast al die suikers ( ook glucose-fructosestroop) vinden we ook de smaakversteker E 621 terug. Dit E nummer ligt op dit moment erg onder vuur. Daarom heeft de fabrikant er waarschijnlijk voor gekozen om ” natriumglutamaat” op de fles te vermelden. Dit herkennen veel consumenten immers niet als E 621. En dan de zoetstoffen. Je zou je echt kunnen afvragen waarom die nodig zijn gezien de reeds bizarre hoeveelheden suiker reeds aanwezig in deze fles curry, maar afijn. Ook bevat dit product erg veel ( industriëel) zout.

 

IMG_6032

Zoals je inderdaad kunt zien, bevat deze rode saus geen spoortje aan vetten. Maar dus wel per 100 ml 21 gram suiker.  100 ml is ongeveer vijf eetlepels. En 21 gram suiker gemiddeld zes suikerklonten.  Eet je de hele fles leeg ( lijkt mij ook niet lekker, maar geloof me: dit gebeurt)  krijg je meteen 105 gram suiker binnen. Hoeveel? Ja. Zoveel.

Dankzij al die suiker en E621 blijven we dooreten van deze saus. De smaakversterkers prikkelen ons brein om meer te eten, ook al zitten we propvol. Een fles curry is leeg voordat je het weet. Omdat vrijwel alle sauzen bestaan uit de meuk die je hierboven omschreven ziet, kunnen we er onbewust veel teveel van eten. Dit zorgt uiteindelijk voor gezondheidsproblemen. Er zijn mensen die een gedisciplineerde matigheid weten te hanteren, maar helaas betreft dit maar een zeer kleine groep mensen. Je moet daarvoor een aardige dosis wilskracht bezitten, bewustzijn, en kennis van wat er in al deze sauzen schuil gaat. Omdat we afgelopen jaren met sauzen opgroeien, wennen we onze nakomelingen ook aan sauzen bij/op/aan voeding. Sauzen vinden we tegenwoordig in allerlei varianten, en soorten. Sausje op onze groente, sausje op de pasta, sausje op de gekookte aardappelen, sausje op vlees….alles kunnen we tegenwoordig met een sausje overgieten. Of we het nodig hebben is een grote vraag. We vervlakken met al deze smaakversterker/suikerbommen niet alleen pure smaken uit de natuur, maar ook wennen we aan sausjes en raken we onverzadigd.

 

Ok. We hebben de sausjes absoluut niet nodig om in leven te blijven, het is geen levensbehoefte. Maar eerlijk = eerlijk: we vinden het allemaal erg lekker. Moeten we sausjes dan maar geheel afzweren? NEE, natuurlijk hoeft dit niet, er moet ook nog wat zijn om van te genieten, en betreft sausjes kan dat ook! Maak lekker zelf je sauzen. Zo moeilijk is het echt niet. Het geeft enorm veel voordelen. Het is goedkoper, lekkerder, en je houdt de complete regie over je eigen saus.  Je doet je goede gezondheid er in ieder geval een groot plezier mee!  Maak bijvoorbeeld deze tomatenketchup eens! Of deze mayonaise, of mosterd-mayonaise! 

2 Reacties op “Currysaus…met aspartaam en suiker

  1. Wij eten dat heel weinig, maar helaas heb ik nog geen smakelijke vervanger gevonden voor de ketchup die in mijn “fameuze” barbequesaus gebruik.
    Dus als je een lekker recept hebt maak je me heel blij.
    Groetjes Marly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *