Dag 2019, hallo 2020!

31 December 2019……alweer de laatste dag van een vol, enerverend en chaotisch jaar. Met vele downs, en weinig ups. Maar ik kijk in een half vol glas, niet in een half lege. 😊
Het was een jaar vol vernieuwingen. In de zin dat er van alles kapot ging in en rondom het huis. Van telefoon tot computer, van radio tot stofzuiger, alles leek dit jaar wel aan de beurt te willen komen voor vernieuwing. In Januari begaf mijn computer het om het startschot af te leveren. Dat kreeg een extra vervelend staartje toen ik ermee op de grond kletterde ( gestruikeld) en zowel de PC als ik in puin lagen. Knietjes kapot en zwaar gekneusd. Maar de PC was echt niet meer te redden….Daarna volgden in een rap tempo de radio en mijn telefoon. Dit is het gehele jaar doorlopend zo’n beetje door gegaan, met als gevolg dat ik nu blutter dan blut ben en dus niet erg stevig in mijn schoenen 2020 in stap.

Daarnaast werd mijn kleine, voor-oorlogse huisje aangepakt. Super natuurlijk, maar enorm stressvol, veel herrie en heel veel troep en ergernis. Maar eerlijk = eerlijk, ik ben echt heel erg blij met mijn nieuwe dubbele beglazing, het klimaatbeheersing-systeem, en de kleinere dingetjes die toch best een groot verschil maken. Momenteel zit ik nog steeds ingepakt in steigers, het hele gebouw wordt geïsoleerd. Erg fijn. Maar het geeft erg veel stress, zeker als je gevoelig bent voor geluiden. 😣

Werk gerelateerd was het een vrij sereen jaar. Er gebeurde natuurlijk best veel, maar grote schokkende dingen bleven gelukkig uit. Het was een voort kabbelend jaar, waarin ik heb geprobeerd veel bloot te leggen, om de consument bewuster te maken. Ik ben dit jaar wel gaan merken, dat dit toch lastiger is dan het lijkt. Ik ben dit jaar goed gaan beseffen hoe de consument pinnig gelooft in wat fabrikanten hun op de mouw spelden. Vorige week deed mijn artikel over melkvervangers bijvoorbeeld erg veel stof opwaaien. Velen begrepen niet wat ik nu precies probeerde te vertellen. Want melkvervangers zijn toch “ goed”? Beter dan melk, waar de smet op is komen te liggen? Het deed mij pas echt goed beseffen, hoe hardnekkig de industrie hun invloed uitoefent op ons. Voor mij dus erg veel werk aan de winkel in 2020 om al deze invloeden te ontkrachten.
Het veganisme is ook dit jaar nog altijd erg populair, en dat zien we ook terug in de supermarkten. Helaas zijn al die “ vegan” producten naast veelal ongezond ook een desillusie, omdat ze bijvoorbeeld van nature al veganistisch zijn, of iets ( kaas, worst) wordt nagemaakt waardoor het een zeer lieve geste lijkt van de industrie maar in werkelijkheid ons heel veel geld uit onze zakken wordt geklopt.
Ik wil 2020 dan ook in het teken laten staan van het zelf maken. We moeten weer leren, dat alles zelf maakbaar is en dat dit ons heel veel geld kan schelen, maar vooral erg veel winst kan opleveren voor de gezondheid. We moeten minder verwend zijn en meer inventief. Dankzij geavanceerde keukenmachines kunnen we alles wat een fabriek doet, thuis ook zelf doen. Van  het zelf maken. We moeten weer leren, dat alles zelf maakbaar is en dat dit ons heel veel geld kan schelen, maar vooral erg veel winst kan opleveren voor de gezondheid. We moeten minder verwend zijn en meer inventief. Dankzij geavanceerde keukenmachines kunnen we alles wat een fabriek doet, thuis ook zelf doen. Van drinkyoghurt tot peper-duur-betaalde spreads, alles valt thuis goedkoop, en gezonder zelf te maken in weinig tijd. 🙂Tja, en dan social media, ieder jaar komt dat wel weer terug in mijn terugblik-blog. Ik ben een persoon, die het kaas niet van haar brood laat eten, geen JA-knikker is, nergens “ ja en Amen” op zegt, en haar eigen gang gaat. Daarom ben ik nogal uitzonderlijk in het wereldje van de voeding en gezondheid, waar iedereen elkaar na-papagaait en na-aapt.  En schop ik tegen heilige huisjes aan. Dat vinden niet alleen fabrikanten vaak heel erg vervelend, maar ook mensen die mij op social media volgen. Verwensingen waren ook dit jaar niet van de lucht.

Bedreigingen, beschuldigingen, bespuging, zwart-makerij, … ook dit jaar moest ik er weer aan geloven. Jaloezie, afgunst, frustraties, het heeft er vast allemaal mee te maken, en ik kan nu eenmaal niet iedereen plezieren, dat zou ik ook niet willen. Je kunt het immers niet altijd eens zijn met iedereen. Waar ik het meest last van blijf houden zijn de persoonlijke aanvallen. Sommigen zoeken stokken om jou persoonlijk mee te meppen, zodat ik onderuit ga. Vertellen leugens, en proberen je te breken. Het is erg moeilijk om dan niet te reageren, omdat je deze mensen niet wilt voeden. Maar het gevoel van onrecht heeft mij altijd zwaar gevallen. Zeker als je je stinkende best doet en dat dan met de grond gelijk wordt gemaakt of dat je wordt af gefikt op zeer onterechte gronden. Dan is het wel eens lastig om je mond te houden.
Waar veel mensen nog steeds over lijken te vallen, is het feit dat ik hier niets aan verdien. Dat kan ik enerzijds begrijpen omdat de wereld nu eenmaal draait om geld, en dat zoveel mogelijk binnen harken. En daar is op zich ook helemaal niets mis mee, maar het is gewoonweg niet MIJN manier om geld te verdienen. Ik wil geen geld verdienen over de rug van de consument. En nee, ik verdien dan ook nul komma nul niks aan kortingsacties of reviews. Dit doe ik geheel VOOR de consument. Hoe geloofwaardig ben je, als je als blogger je laat betalen voor een review? En veel winst opstrijkt met kortingsacties? Ik ben dan liever de unieke uitzondering op de regel. Dit voelt voor mij veel beter.

Er waren ook verdrietige en teleurstellende momenten achter de schermen onderling met “ collega’s”. Zo ben ik vreselijk teleurgesteld in een jarenlange vriendschap die erg bruut eindigde, eigenlijk ook vanwege een zeer kromme beschuldiging over een artikel die ik schreef over zout. Dat deed wel even pijn, maar ik ben Rotterdamse, en van de “ niet lullen maar poetsen “ mentaliteit. 😄 Dus even janken en weer door.
Ook ben ik heel erg verdrietig en vooral teleurgesteld geraakt over twee collega’s die ik echt op een voetstuk had staan. Daar zijn ze onlangs erg vanaf gelazerd. 😟 En deed dit mij meer pijn dan dat ik wilde. Maar ook dit zijn leer-processen

Gelukkig blijven er meer dan genoeg toppers over waar ik mij als een vis in het water bij voel. Mooie reeds bestaande vriendschappen zijn sterker geworden, en ik heb FANTASTISCHE nieuwe mensen ontmoet, waar ik erg leuke toekomstplannen mee heb. Eentje is ROSA KLEVE, zij is de drijvende spil achter het merk SUIT MATTERS, waar ik dit jaar kennis mee mocht maken. Wat een prachtig mens. Wat een sprankeling, wat een passie voor haar werk. Dit soort mensen, waarbij je het gevoel hebt “ thuis” te komen is zeldzaam. We zijn twee handen op een buik, we zitten op dezelfde frequentie, dezelfde lijn, dezelfde gedachtengang….het is alsof er een puzzelstukje in elkaar klikt. Daar ben ik echt heel erg dankbaar voor.
En dan mijn lieve lieve LIEVE beste “ dinnetje” Mieke…..Wat is zij gegroeid afgelopen jaar. Heeft zowel zakelijk als privé grote stappen genomen waar zij mij deel van maakte. Dankbaar en trots ben ik op deze bijzondere vriendschap.
En dan zijn er nog de “ side-line-topperetjes “ zoals ik ze noem. Mensen waar ik al jaren erg leuk mee ga. Roy Jongens van ROYAL GREEN, die altijd erg gewillig is om grote kortingen te geven voor mijn fans en volgers, en ik heb dit jaar ook twee hele bevlogen en bijzondere mensen mogen leren kennen die hun droom najagen door een pure Thaise thee op de Nederlandse markt te zetten. Susan van Greensweet-stevia is een ongelofelijk mooi mens, waar ik al jaren dankbaar voor ben haar in mijn leven te hebben. Ik kan zo gelukkig nog wel even doorgaan, de lijst aan deze waardevolle mensen / vriendschappen is er eentje om te koesteren en ik wil bij deze dan ook IEDEREEN heel erg bedanken voor afgelopen jaar. Jullie hebben het mooier, beter, unieker en bijzonder gemaakt voor mij. ❤️

Het was voor mij sowieso een bijzonder jaar. Ik werd 3 December 50. En dat is toch wel even zo’n leeftijd, waarbij je veel gaat nadenken, hoe raar ook. Ik heb nooit gedacht dat het mij zoveel zou doen omdat ik alle verjaardagen als iets zie wat gewoon voorbij gaat. Een gewone dag. Vieren doe ik het nooit. Maar nu trof het mij. Jeetje…50…ik heb mijn vader overleefd, die op 47 jarige leeftijd overleed. Ik krijg opeens dunne plekken boven op mijn hoofd. En SJIT, zie ik daar een kraaienpootje? En oooh, die velletjes rondom mijn ogen gaan nu wel erg de verkeerde kant op hangen. Maar ach, wat geeft het eigenlijk? Mijn lijf doet het nog. En ik kan iedere dag doen wat ik wil. Ik ben daarom gezegend met zo’n prachtige leeftijd. 🙏🏼🙏🏼

Aan goede voornemens doe ik nooit. Ik maak namelijk iedere dag het goede voornemen, om het beste te doen wat ik kan. Dat wordt in 2020 niet veel anders. Ik blijf doorgaan met fabrikanten irriteren 😄, zal tegen heilige huisjes aan blijven schoppen, ik blijf graven naar wat door de voedsel en levensmiddelen industrie diep in de grond is verstopt, zal voor de consument opkomen, zal mij tomeloos blijven inzetten om het milieu een beetje beter te kunnen maken, kortom, ik blijf doen waar ik nu mee bezig ben.
Mijn geluk zit niet in geld. Mijn geluk zit in nuttig werk kunnen en mogen doen om een ander te helpen. Mijn geluk zit in de mensen die mij volgen, mijn fans. Hun onvoorwaardelijke steun, hun liefde, hun support, het is voor mij zo ontzettend waardevol. Ik kan ontroerd raken als ik zomaar, uit het niets, een mail of bericht ontvang van iemand die mij wil vertellen dat ze mij waarderen, dat ik hen verder heb geholpen, dat ik een verschil heb gemaakt, of dat ze mij gewoon even willen bedanken. Hoe rijk kun je dan zijn! Alle rot opmerkingen, alle verwensingen die ik helaas ook ontvang, vervagen compleet. Het is, wat voor mij een jaar mooie en gezegend maakt, als ik merk dat mijn werk zijn vruchten afwerpt.

Ik wens iedereen een hele fijne , veilige en gezellige jaarwisseling. Laat 2020 voor jou een jaar zijn waarin alles waar je van droomt werkelijkheid wordt, blijf je eigen koers volgen en laat niemand, maar dan ook NIEMAND jou vertellen wat je moet doen. Blijf bij jezelf. Maak er een mooi, liefdevol en gezond jaar van! 💋 Bedankt voor jullie steun en support!

4 Reacties op “Dag 2019, hallo 2020!

  1. Ik herken veel in jouw verhaal al werk ik op een totaal ander vlak. Ik ben blij met jouw kritische blik en je houdt mij soms een spiegel voor waar ik van schrik, dingen waar ik nog totaal niet over heb nagedacht zoals mijn schoonmaak rituelen…. Ik blijf keer volgen in 2020! Beste wensen

  2. Hallo Monique, ik wens je een mooie jaarwisseling en een super goed nieuw jaar…enne blijf ze van katoen geven!!!!

  3. Monique, ik volg nog niet zo lang maar wat een eye-openers zijn er al voorbij gekomen😨 blijf kritisch we hebben het nodig!! Fijne jaarwisseling en een goed gezond 2020💥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *