De andere kanten van ” nail-art ” ( kunstnagels) en nagellak uitgelicht…..hoe schadelijk zijn we eigenlijk bezig met ons schoonheidsideaal ?

Als je tegenwoordig om je heen kijkt, lijkt iedereen ze te hebben: NEP NAGELS. Het is een extreem populair fenomeen geworden dankzij influencers en beroemdheden die hun nagels soms laten lijken als scharen. Ik persoonlijk vind de extreme gevallen vreselijk, maar kan wel een mooie, afgewerkte nagel waarderen die niet zodanig lang is dat men zijn bips er niet mee af kan vegen.

Mooie, subtiele gelakte nagels geven een verzorgend en mooi voorkomen. Er zijn inmiddels heel veel gradaties in nagels, met name in nagel-lengten. Terwijl ik mij blijf afvragen hoe velen het klaarstomen om met “ scharen” gewoon te kunnen functioneren in het dagelijks leven, rijst er bij mij een nog grotere vraag:…. hoe GEZOND zijn al die synthetische en chemische middelen voor je nagels, nagelriemen en de huid ??? Ik ben erin gedoken.

NAGELS

Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn nu precies nagels en waar dienen ze voor ? Nagels zijn plaat-achtige structuren ( harde en enigszins gebogen plaatjes )  die de uiteinden van onze tenen en vingers bedekken. Ze bestaan voor het grootste deel uit dode cellen. Ondanks dat groeien nagels erg snel. Vingernagels groeien bijvoorbeeld een tiende millimeter per dag en teennagels nét even iets minder. Als we ouder worden, vertraagt deze groei .
Nagels vormen een extreem stevige bescherming voor de uiteinden van vingers en tenen.. Iedere nagel staat een beetje bol aan de buitenkant. Nagels bestaan uit drie hoofd onderdelen :
– DE HOORNPLAAT:
Dit is het zichtbare deel , en bestaat uit meerlagige , dik-opeen-gepakte gestapelde cellagen van de opperhuid die keratine bevatten ( = een hard eiwit, verhoornde cellen ). Ook vormen calcium en zwavelhoudende eiwitten een belangrijk onderdeel van de hoornplaat.
– DE NAGELWORTEL:
De nagelwortel is het enige levende deel van de nagel. Deze zit aan de onderzijde van de nagel, bedekt door nagel-plooi, ook wel de nagelriem. Dicht bij de nagelriem kan een wit halvemaan-vormig plekje zichtbaar zijn, dit noemen we de LUNULA. Dit plekje ziet er wit uit, omdat de onderliggende bloedvaatjes er niet doorheen schijnen. De nagelwortel is belangrijk bij de groei van de nagel. Ze vormen cellen voor de kiemlaag die verantwoordelijk is voor de vorming en de groei van de nagels.
– DE VRIJE RAND:
Dit is het gedeelte van de hoornplaat dat zich voorbij de uiteinden van vingers en tenen uitstrekt. Hier vormen zich de bovenste lagen van de opperhuid een dikke structuur Deze structuur vormt de verbinding tussen het nagelbed en de nagelplaat aan de uiteinden.
Veel mensen vragen zich af, wat nu de functies zijn van al die nagels die we hebben. Naast dat je zojuist hebt kunnen lezen dat zij bescherming bieden aan de uiteinden van onze vingers en tenen, hebben ze nog meer zeernuttige functies waar we niet zo één / twee/ drie bij stil zouden staan. Zo zijn ze nuttig voor het pakken van voorwerpen. Nagels maken de vinger en teen-toppen gevoeliger waardoor wij de voorwerpen die wij aanraken beter kunnen herkennen. En ik denk, dat iedereen wel weet hoe lekker het is als je met je nagels kunt krabben als je jeuk hebt. Ook de nagelriemen werken als een waterbestendige laag en beschermt de structuur tegen binnendringende virussen, bacteriën en schimmels.
Maar er is nog meer. We kunnen namelijk aan onze nagels zien, hoe het is gesteld met onze gezondheid en welzijn.

NAGELS, DE RADAR VOOR ONZE STAAT VAN GEZONDHEID

Nagels kunnen veel prijsgeven over onze staat van gezondheid. Een gezonde nagel herkennen we aan een gladde structuur en een egale kleur. Nagels ondergaan leeftijdsgebonden veranderingen, net als onze huid. Het kan worden aangetast door lokale oorzaken als mechanische irritaties , infecties en schimmels ( vooral bij de teen nagels een hardnekkig en veel voorkomend probleem ) Ook kunnen diverse huidziekten de nagels aantasten, bijvoorbeeld bij eczeem en psoriasis. Maar nagel-aantastingen kunnen ook een uiting zijn van een onderliggende aandoening. En daarom zouden wij wat vaker naar onze nagels moeten kijken, dan ze te verbergen onder nagellak en nep nagels. Wat zijn de meest voorkomende nagel-aandoeningen ??
– NAGELDYSTROFIE / BROZE NAGELSYNDROOM :
Vanaf jong volwassenheid kunnen nagels geleidelijk brozer worden. Ook kunnen er groeven, verdikkingen, splitsingen en oneffenheden vertrokken.
– SCHIMMEL NAGELS :
Dit komt erg veel voor. Meestal begint het bij een vergeling / verkleuring va de nagel, en in sommige gevallen komt de nagel ook los van het nagelbed.
– CHRONISCHE IRRITATIE:
Schoenen die veel te klein zijn gekocht, nagel bijten, een verkeerde manicure, het kan allemaal leiden tot splitsing van de nagels, witte vlekken of lijnen, losraken aan de tip en dikker worden van de nagel. Ook kan een nagel krom gaan trekken, en in gaan groeien.
– INFECTIES :
Infecties ontstaan voornamelijk aan de nagelranden, waar een etter-ophoping verschijnt. De desbetreffende tenen / vingers kunnen flink gaan opzwellen , vurig rood worden en warm aanvoelen.
Ook als je bepaalde medicijnen gebruikt, kunnen je nagels daar op reageren. Dit staat meestal bij de gebruiksaanwijzing omschreven als mogelijke bijwerking. Toediening van specifieke chemotherapie bij kanker kunnen witte vlekken en brokkelige nagels opleveren. Bij chronische nier-aandoeningen ontstaan “ half en half “ nagels, de nagels kleuren dan half wit, half rood. Een witte verkleuring van de nagels met een rode rand aan de top, kan duiden op een lever-aandoening.
Verkleuringen van de nagels zijn dus een erg goede indicator. Maar kunnen ook juist valse informatie geven, omdat de nagels ook kunnen verkleuren door andere invloeden van buitenaf. Daarbij kun je denken aan het snijden van verse kurkuma wortel, kappers die werken met haarverf, en mensen met een beroep in de chemie. Ook rokers kunnen bruin verkleurde / vergeelde nagels ontwikkelen. Je kunt dit het beste ontdekken door te kijken of je de verkleuring eraf kunt poetsen. Als onder de verkleuring een normale nagel tevoorschijn komt, hoef je je geen zorgen te maken.
Toch zou je echt heel erg goed moeten letten op de kleur van je nagels. Als de verkleuring namelijk niet van een invloed van buitenaf komt, kunnen er vele andere onderliggende aandoeningen spelen. Als de nagel bijvoorbeeld een zwarte rand kleurt zonder enige aanleiding, is de mogelijkheid er dat er een onderliggende moedervlek / melanoom zit. Ook kleuren nagels mogelijk groen door infecties. Blauwe nagels zijn meestal een uiting van een bloedophoping na een trauma. Als je bijvoorbeeld met je vinger tussen een deur komt AUW! 😫
Vergeelde / gele nagels kunnen duiden op een slechte doorbloeding en / of veroudering van de nagel.
Een gezonde nagel kleurt diep roze, maar is de kleur té diep en neigend naar rood, dan kan dit ook weer een uiting zijn van een onderliggende aandoening aan bijvoorbeeld de longen en nieren. Maar ook het hart.
Kortom :..onze nagels zijn belangrijker dan we denken. En we zouden ze dan ook niet voor lief moeten nemen.

DE WERELD VAN DE NEP NAGELS

Nu dat we onze nagels verbergen onder lagen nagellak, acryl nagels en allerlei andere vormen van “ NAILART ‘ zoals het tegenwoordig wordt genoemd, kunnen we best wat kritischer zijn naar WAT we op onze nagels lakken en plakken. We zijn kritisch genoeg, om naar ons voedsel te kijken, maar als het op schoonheidsidealen aankomt, steken we liever onze koppen in het zand en doen net alsof we dan even van niets willen weten. Terwijl we dondersgoed instinctief weten, dat wat we op onze nagels smeren, synthetische / agressieve en chemische meuk betreft. Alleen de geuren van nagellakken en nagel lijm zegt je instinct al genoeg, net zoals je instinct jou zegt dat je niet uit een fles ammoniak moet drinken.
We staan er allemaal liever niet zo bij stil, omdat de wens en het verlangen naar mooie nagels groter lijkt dan het gezonde verstand. En het lijkt allemaal zo makkelijk. Het is geaccepteerd. En daardoor ook toegankelijk. Ik ging voor dit artikel eens een kijkje nemen bij een plaatselijke drogist. Daar hangen hele rijen nep-nagels, nagel-setjes , nagel lijm, en diverse accessoires om op je nagels te plakken. Ik zag zelfs nagel-piercings. Nail-art is big business en hotter dan ever. Nagel-salons springen dan ook als paddenstoelen uit de grond, alleen al in mijn nabije omgeving ( en dan heb ik het ook nog eens over een dorp ) telde ik er zeven. Ook zitten er veel nagel-salons verweven in een kapsalon of beauty-salon. Dat het flink wat geld in het laatje brengt is duidelijk. Voor tenminste één uurtje werk worden prijzen tussen de €60 en zelfs 125 euro gevraagd. Er zijn ontzettend veel mensen die om de twee / drie weken bij de nagelstylist zitten. Het kan dus zeker een dure grap zijn.
Het “ doe-het-zelven” is daarom extreem populair, vooral onder jongeren. Grote ketens als SHEIN , H&M,  en PRIMARK verkopen dagelijks honderden setjes nep-nagels die in de meeste gevallen nog geen 3/4 euro moeten kosten. Toegankelijk dus voor jongeren, wat het zeer aantrekkelijk maakt om nep-nagels te gaan dragen. Alles lijkt zo onschuldig, maar is dit zo ?
Volgens vele deskundigen / artsen en chemicus niet. Niet alleen brengt het vele gezondheid-risico’s met zich mee voor de consument, ook de nagel stylisten lopen enorm grote chemische risico’s. Als men de nagels laat behandelen wordt dit vaak gezien als een gezellig uitje. Er wordt gezellig gekletst met de nagelstylist, terwijl deze haar werk doet. En soms komt er een drankje bij. Dit is niet zomaar,  dat een bezoek aan een beauty-activiteit, of dat nu nagels lakken is of een knipbeurt bij een kapper, “ gezellig “ en ontspannend moet zijn, en daar wordt alles aan gedaan. Er wordt een dienstbare sfeer gecreëerd en van alles aangeboden om het een klant zo comfortabel mogelijk te maken. De klant krijgt zo een associatie met “ een fijn gevoel” als deze weer terug gaat naar de nagel stylist.
Niets mis mee natuurlijk, want ontspanning is iets wat we tegenwoordig allemaal nodig hebben. Maar het gevaar schuilt zich juist in die losse houding. Nagelstylisten zitten met hun gezichtsveld boven op hun werk, en beseffen vaak niet , dat ze met chemicaliën werken. Er wordt niet altijd gedacht aan de eventuele risico’s waaraan zij zich dagelijks veelvuldig blootstellen, nu de nagel-salons het drukker dan ooit hebben.
Paul Scheepers, associate professor toxiocologie / gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen aan het Radboud UMC, maakt zich zorgen. Hij heeft het beroep nagelstyling niet onderzocht, maar heeft erg veel kennis over de stoffen waar nagelstylisten mee werken.
“ ..in grotere lijnen wordt er in de meeste nagelstudio’s met chemicaliën gewerkt die zijn ingeschaald als irriterende, vluchtige stoffen, zoals acrylaten. Deze zijn zeer irriterend en zitten verwerkt in acryl, acryl gel en gel. De meest voorkomende stoffen behoren tot de groep methacrylaten. Niet uitgeharde acryl producten kunnen voor klachten zorgen als het in contact komt met de huid. Maar ook aanleiding geven tot klachten als hoofdpijn, irritatie van de slijmvliezen wat weer kan leiden tot prikkelingen, hoesten en moeite met ademhalen..”
Er wordt, mede door de extreem toegenomen populariteit rondom nailart, meer gekeken naar de risico’s en gevaren m.b.t de gezondheid. Er wordt bijvoorbeeld meer voorlichting gegeven een er wordt gestreefd naar een betere kennis verschaffen in opleidingen. Scheeper pleit voor meer professionaliteit wat betreft het werken met chemicaliën in de nagel-branche. Hij erkent, dat dit een probleem is omdat het beroep niet is erkend. Hij roept de branche dan ook op om dit eens aan te pakken . Dit is immers niet alleen beter voor de gezondheid van de vele nagel-stylisten, maar ook voor de reputatie van nagelstylisten.

DE THUIS NAGEL STYLIST…..

Eerder vertelde ik dat bezoekjes aan nagelstudio’s een dure grap zijn en je daar wel een portemonnee 💰 voor nodig hebt die zich daarvoor open stelt. Velen kiezen er dan ook voor om het zelf te doen. Dit is extreem veel goedkoper, en het is niet moeilijk of ingewikkeld om een paar nep-nagels op je natuurlijke nagels te plakken. En een beetje mooi vijlen / bijknippen leer je ook wel na een paar keer oefenen.
Thuis nagel-stylisten lopen risico’s, omdat zij net zo goed met chemicaliën werken. Zoals de lijm, waar de nagels mee op de natuurlijke nagels wordt geplakt. Zo’n tube lijm is overal verkrijgbaar en kost weinig, maar is niet geheel ongevaarlijk. Ik bestudeerde een tube nagel-lijm, en schrok nogal wat daar allemaal in zat. Ik licht het uit :
ETHRYL CYANOACRYLATE: als ik vertel, dat deze stof de werkzame stof betreft in secondelijm, dan dekt dat vast al veel lading. Het is een algemene verzamelnaam voor stoffen als methyl-2 cyanoacrylaat , ethyl-2 cyanoacrylaat ( in technische secondelijnen ) en 2-octyl-cyanoacrylaat ( chirurgische weefsellijm ) Op de verpakking van de nagellijm wordt gewaarschuwd voor deze stof, en zijn er gebruiksvoorschriften. In de VS is de drempelwaarde voor ECA 0,2 ppm. Verhitting veroorzaakt depolymetisatie van het uitgeharde poli-ECA waardoor gasvormige producties ontstaan die sterk irriterend zijn voor de longen en ogen.
POLYMETHYL METHACRYLATE:  een polymeer van methylethacrylaat. Het is een thermoplastische, transparante kunststof die beter bekend staat als plexiglas, maar ook kort door de bocht als acrylaat. Afgekort komen we het ook tegen als PMMA. Het gaat om een zeer brandbare, gevaarlijke stof, die ook soms worden aangetroffen in XTC pillen en daarmee dodelijke slachtoffers maakt. Er wordt dan ook in de wereld van drugs en verdovende middelen gewaarschuwd. Het is niet duidelijk, waarom deze stof in XTC pillen wordt gestopt. Maar het levert veel risico en gevaren op.
BHA:  ook wel BUTHYLHYDROXYANISOL, is een synthetisch anti oxidant, wat erg veel wordt toegepast in producten, zowel cosmetisch als in levensmiddelen ter conservering. BHA staat bekend omdat het vrij veel allergische huidreacties oplevert.
UNDECYLENIC ACID : ook wel undecyleenzuur.
Natuurlijk is het lijm, en klinkt dit logisch, maar realiseer je wel, dat het zeer agressieve giftige stoffen zijn, die LANGDURIG op je nagels blijven circuleren., ook als het is uit gehard. Je kunt het een beetje vergelijken met een plakstrip voor aan de muur, trek je deze eraf, dan kan er muur meekomen.  . Daar bovenop komen ook nog eens de acryl nagels. Je nagelbladen krijgen het zwaar daaronder. En zal slap en week worden. Doordat er veel doe-het-zelvers zijn, en veel mensen ook zelf hun nagels verwijderen, kunnen de nagels flink worden beschadigd met alle gevolgen van dien. Een rondje googlen leverde mij  voornamelijk artikelen op van nagelstudio’s en andere gerelateerde bedrijfsvoering, waarin sterk werd ontkracht dat kunst-nagels schadelijk zouden zijn. Ze hebben een beetje gelijk. Nagels hebben een zeer goed herstellend vermogen, en moet een kunstnagel worden gezien als een pleister die je lang om je vinger laat zitten. De huid / nagel zal dan ook vrij week en slap zijn, en zich vanzelf herstellen. Maar de andere kant is de vraag WAAROM je je nagels dit steeds opnieuw aan moet doen. Ook kunnen we vraagtekens zetten bij de vele bij -producten die worden ingezet om nagels sneller te laten herstellen, zoals nagelverharder. In de meeste nagelverharder zit de zeer omstreden stof FORMALDEHYDE, waarover je HIER alles kunt lezen. Deze stof trekt o.a het vocht uit de nagel, waardoor deze broos kan worden.
Maar er is nog meer. In 2016 kwam Medical Daily  MET EEN ARTIKEL VAN dr Cris Adgun, werkzaam aan de NY University school of Medicine. Hij ontdekte een risico op huidkanker , omdat de meeste nagels onder een UV licht worden gedroogd / uitgehard. Dit zelfde licht zou bovendien de kans op vroegtijdige veroudering van de huid vergroten. 

DE GEVAREN VAN NAGELLAK

Niet alleen kunstnagels zijn niet al te gezond te noemen, ook nagellak behoort tot één van de meest schadelijke cosmeticaproducten ter wereld. We gebruiken het erg veel. Een rondje google leverde mij al direct ontzettend veel informatie op. En eerlijk gezegd schrok ik daar best een beetje van. Iets wat zo onschuldig lijkt, blijkt helemaal niet zo onschuldig te zijn. Vele deskundigen zijn het eens, dat nagellak de meest giftige cosmeticasoort is. Vrijwel alle soorten nagellak bevatten veel giftige stoffen. Ingewikkelde namen als formaldehyde, ftalaten, tolueen, benzofenonen en het bekendere aceton. Dit zijn allemaal stofjes die bewezen negatieve effecten geven op ons zenuwstelsel. Toch gek, dat dit gewoon verkocht mag worden. Om nagellak  vloeibaar te houden worden de stoffen aceton en tolueen gebruikt. Deze stoffen verdampen zeer snel en vullen daarmee de lucht met giftige dampen. Deze dampoen kunnen een serieuze bedreiging vormen voor onze luchtwegen Er zijn geluiden, dat benzofenonen kanker kunnen veroorzaken, maar daar kon ik niets onderbouwd over vinden. Wat wel een vaststaand feit is, is dat onze huid ongeveer 60% opneemt van wat we erop smeren. Dit geldt ook voor nagellak.  Via de nagelriemen kunnen schadelijke stoffen in onze bloedbaan terechtkomen.

BIG THREE

Vrijwel alle merken nagellak produceren nagellak waarin de zogenaamde “ big three” in zit verwerkt, dit zijn drie zeer giftige stoffen. Deze term is een verzamelnaam voor de drie giftige bestanddelen in nagellak:
– DIBUTYLFTALAAT ( DBP)
Deze giftige stof met een bijna onuitspreekbare naam behoort tot de groep van ftalaten. DBP is een  kleurloze vloeistof die stroperig van substantie is. Het is een weekmaker die aan nagellak wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat nagels minder snel gaan scheuren. Het grootste gevaar bij DBP zit  in het feit dat het gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. DBP kan hormoonspiegels veranderen en een verstoring veroorzaken in de manier waarop het lichaam reageert op hormonen. Omdat DBP als schadelijk voor de voortplanting wordt beschouwd, mag het binnen Europa niet meer aan cosmetica worden toegevoegd. Maar we blijven het toch tegenkomen in veel nagellak.
– TOLUEEN
Om ervoor te zorgen dat nagellak vloeibaar blijft en makkelijk smeerbaar is, wordt het verdunningsmiddel tolueen gebruikt. Tolueen is  een neurotoxine, wat betekent dat het een stof is die voornamelijk het centrale zenuwstelsel kan aantasten.. Hierdoor kunnen afwijkingen in gedrag en lichaamsbewegingen ontstaan. Als je een grote hoeveelheden tolueen inademt, kun je misselijk of duizelig worden. Deze gevaarlijke stof is  in staat om bij zwangere vrouwen door de placenta heen te gaan en de foetus te beïnvloeden. Als je langdurig wordt blootgesteld aan tolueen kan dit leiden tot geheugenproblemen, prikkelbaarheid, en zware vermoeidheid.
– FORMALDHYDE
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde voornamelijk in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat  vrij giftig is. Het heeft een sterke, penetrante  geur en de stof staat  bekend kankerverwekkend te zijn. Verder kan formaldehyde mogelijk ademhalingsproblemen en astma veroorzaken. Om aan te tonen hoe gevaarlijk deze stof is: het komt ook voor in tabaksrook. Op sigarettenpakjes wordt gewaarschuwd voor formaldehyde.
Deze stoffen staan bekend om hun vele bijwerkingen. Inmiddels kiezen steeds meer fabrikanten ervoor om de big three uit hun producten te mijden, maar de meeste nagellakken bevatten deze stoffen.  Op internet vond ik lijstjes van merken, die de big three niet gebruiken, en dit waren bekendere merken als Chanel, Estee Lauder en Rituals. Maar dit betekent uiteraard niet dat deze merken 100% meukvrij zijn. Ik las erg veel artikelen van bloggers die nagellakken met de big three meden maar andere soorten zonder deze big three veilig verklaarden. Dat klopt niet. Want ook ZONDER de big three blijven de meeste nagellakken giftig en toxisch. Zo bevat het parabenen, synthetische kamfer, en andere weekmakers als trifenylfosfaat ( TPHP)
Naast deze BIG THREE zul je vast ook de 15 FREE tegenkomen . Wat betekent dat ? Dit zijn stoffen die in nagellak erg veel voorkomen, naast de big three.  Deze “ nasty’s”  worden zo’n beetje grootschalig onderverdeeld in 15 varianten:
– FTHALATEN ( inclusief debutylftalaat)
– DIETHYLHEXYLFTALAAT
– TOLUEEN
– XYLEEN
– KAMFER
– FORMALDEHYDE
– FORMALDEHYDEHARS
– ETHYLTOSYLAMINDEN
– STYREEN/ ACRYLATENCOPOLYMEER
– TRYFENILFOSFAAT
– HARS
– ORGANOHALOGEENVERBINDINGEN
– PARABENEN
– SILICONEN
– GEURSTOFFEN
 
 

GEEN NAGELLAK MEER GEBRUIKEN?

De hamvraag is: kunnen we nog wel nagellak gebruiken? Eigenlijk is het antwoord NEE. Hoe heftig dit ook op je dak mag vallen, nagellak gebruiken is ongezond.  In 2015 hield de Amerikaanse onderzoeksuniversiteit  DUKE UNIVERSITY en onderzoeksorganisatie  Enviromental Working Group een grootschalig onderzoek en luidde daarbij de noodklok. Zij constateerden dat nagellakken gevaarlijk is voor het lichaam. Het onderzoek heeft in de urine van 26 vrouwen –die fan zijn van nagellakken- hormoonontregelende chemische stoffen aangetroffen. De stof die is aangetroffen, trifennylfosfaat (TPHP).is een weekmaker.  Deze stof heeft al langer een slechte reputatie. Zo is het al bekend dat de stof voorplanting kan bemoeilijken en obesitas kan veroorzaken en dus je hormoonhuishouding kan ontregelen.
De Duke-onderzoekers hebben TPHP in de lichamen van 24 deelneemsters aangetroffen, zes uur nadat de proefkonijnen de eerste laag nagellak hadden opgesmeerd. Twaalf uur na het lakken waren deze TPHP-cijfers zeven keer zo hoog als bij de overige 26 deelnemers.„TPHP wordt in nagellak gebruikt als vervanging voor phthalates. Maar de vraag is of TPHP een beter alternatief is. Na het testen van tien nagellakmerken, hebben we in acht merken TPHP aangetroffen,” vertelt DR. Heather Stapleton in een officieel statement.

Veel ouders laten hun kleine prinsesjes ook lekker “ nagellakken”. Want hoe schattig is dat? Die kleine vingertjes gelakt? Het is echter slecht, ongezond en zelfs gevaarlijk voor kinderen. Nagellak komt ook via de nagelriemen in de bloedbaan terecht. Het verstoort vele functies in het lichaam met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn kinderen vaker en sneller geneigd om hun vingers in hun mond te steken. Ze kunnen deeltjes van de lak via de mond binnen krijgen. Ook het inademen van de dampen is voor kinderen zeer ongezond.
Maar hoe zit het dan met de zogenoemde kinder-nagellakjes, die we ook plotseling zien ? Alhoewel deze nagellakken op waterbasis zijn ontwikkeld, bevatten ze even zo goed vervelende stofjes als acryl en polymeren. Het bevat ook gewoon nog kleurstoffen. Net als andere gezonder-verklaarde nagellakken ( daarover verderop meer ) zijn het betere alternatieven, geen gezondere . Het komt soms voor, dat mensen baby’s en peuters al blootstellen aan nagellak. Dit is echt geen verstandige keuze. Linksom of rechtsom, of het nu gaat om een “ kind-vriendelijk-verklaarde” nagellak of niet, het zijn chemicaliën waar je een zeer jong kind nooit expres of explosief aan moet blootstellen. Laat deze trends dan ook aan je voorbij gaan. 
Nagellak op waterbasis, zoals de meeste kinder-nagellak, zijn de meest bewuste keuzes wat betreft nagellak. Ze bevatten minder chemische stoffen. Nadeel is, dat de nagellak minder snel droogt, en niet lang blijft zitten. Hoe sneller een nagellak claimt te drogen ( bijvoorbeeld binnen 60 seconden ) hoe meer chemicaliën er in de nagellak zitten. In de EU moet nagellak voldoen aan de Europese wetgeving. Zo mag er in Europese nagellak geen formaldehyde en DBP zitten, terwijl dit buiten de EU lang niet overal geldt. Omdat erg veel nagellak wat in Nederland wordt verkocht vanuit buiten Europa wordt gehaald, bevatten erg veel varianten deze stoffen. Vooral on-line kan je daar behoorlijk bedrogen uitkomen. Zolang een fabrikant ermee wegkomt strijkt het erg veel winst op. Het NWVA kan immers niet alles controleren, en komt alleen in actie als er een melding van is gemaakt. 
Ooit wel eens stil gestaan, waarom nagellak soms bijna gratis wordt weg gegeven? Dit komt, omdat het ontzettend goedkoop kan worden geproduceerd. Het gaat om goedkope, vluchtige stoffen en oplosmiddelen die bijna niets kosten als basisgrondstof. Als je je bedenkt, dat je bij Action al nagellak kunt kopen voor 99 eurocent, en dat daar ook door vele tussenkomende partijen aan verdiend moet worden, dan begrijp je vast, dat het inhoudelijk vrijwel niets kost. Onthoud dit gegeven ook goed, als je weer eens je nagels lakt met een flesje goedkopere nagellak waar je hoofdpijn van krijgt door de stank. 

 

ACRYL EN GELLAK

Vrijwel de meeste nagellakken bestaan uit acryl. Maar vooral nagelstudio’s werken veel met GEL-lak. Dit is een nagellak, waaraan een synthetische / chemische gel  is toegevoegd waardoor de nagellak beter hecht, langer blijft zitten en volgens de experts een mooier en beter resultaat geven. Gellak kan tot vier weken mooi op nagels blijven zitten. Gellak moet je wel met UV lampen uitharden. Gellak bestaat uit korte ketens van moleculen die in een UV lamp zich verbinden tot langere ketens. Dit is een chemische reactie. Eerder kon je lezen, dat deze UV lampen ook niet zonder risico’s zijn, bij regelmatig gebruik. Ook kunnen je natuurlijke nagels er een flinke opdonder van krijgen, iets wat ik zelf ook heb ervaren. Ik liet ( uit nieuwsgierigheid ) ooit mijn nagels ( dus mijn eigen nagels ) lakken met gel-lak in een nagelstudio. Eerlijk = eerlijk, ik was er erg tevreden over en inderdaad, het bleef goed en lang zitten. Té lang naar mijn zin, en ik besloot het dan ook na een week te laten verwijderen. Dat ging moeizaam. Maar naast dat het erg lastig was om te verwijderen, zag ik hoe erg ik mijn nagels had afgeranseld. Ik heb zeker twee weken nodig gehad om ze weer op te krikken, met olie-badjes, massage en goede verzorging. Mijn nagels waren week, en zo boterzacht geworden dat ik vreesde dat er her en der een nagel spontaan uit zou vallen. Dit nooit meer, dacht ik. Gelukkig is het snel goed gekomen, maar ik was wel enigszins verbaasd van de schade die het kan berokkenen. Dit ga ik mijn nagels niet meer aandoen. 
 

VEGAN, ZOOIVRIJ, VRIJ VAN THE BIG THREE , 15 FREE ENZO……

Goed.
Daar zit je dan met naakte teennagels  en “ saaie” vingernagels, waar je je helemaal niet zo lekker bij voelt. Is er dan helemaal geen alternatief? Anno 2022 lijkt dat eigenlijk niet meer zo lastig. Er zijn inmiddels erg veel merken, die van alles claimen, wat een nagellak plotseling heel erg veel mooier / beter en ( daar is hij weer…) natuurlijker zou maken. Ook de VEGAN trend is door gedrongen tot de nagellakken. Vegan heeft ook een zeer gezonde lading wat de consument sneller doet overtuigen. THE BIG THREE is vreselijk in ophef. Dit wordt nu misbruikt als “ tegenaanval” om “ gezondere “ nagellakken op de markt te verslijten.  Ook zie je overal dat fabrikanten het hebben in hun content over de  15 free. Liegen doen ze niet. Want er moet ook wat betreft nagellak aan bepaalde wet en regelgeving worden gehouden. Maar wat wij hier voornamelijk zien is , zoals ik dat altijd benoem. DE KUNST VAN HET WEGLATEN. Of wel:….alleen de goede punten uitlichten, de slechte onder het kleed houden. Laat ik één ding for once and for all duidelijk hebben: 
 

“  ….GEZONDE NAGELLAK BESTAAT NIET . “

 
Komt vast een beetje hard aan, als je net een hele rits aan natuurlijke en gezond geclaimde nagellakken hebt ingekocht en de oude naar het chemisch afval hebt gebracht, maar het is de realiteit. Ooit vond ik een nagellak, wat zeer dichtbij natuurlijk kwam ( KLIK HIER ) maar heel eerlijk kun je dit geen nagellak noemen omdat het zeer slecht blijft zitten en lang niet gelijk werkt aan reguliere nagellak. Hoe goed het ook wordt geprobeerd, nagellak lijkt gewoonweg niet geheel natuurlijk gemaakt te kunnen worden. Die agressieve chemische stoffen zijn nodig, om nagellak op nagels te houden, glans en sterkte te geven, en eenvoudig aan te brengen. En die stoffen ruik je. 
Laat je dus nooit om de tuin leiden, en onthoud, dat gezonde nagellak niet bestaat. Wat wel bestaat, zijn nagellakken die het zo goed mogelijk natuurlijk willen doen. Dat zijn bijvoorbeeld merken als KIA CHARLOTTA en SOPHIE, waar ik persoonlijk fan van ben. Deze merken zijn ook niet gezond, maar wel “ the best we can get “ als het dan toch nagellak moet zijn. Om wat duidelijker te zijn, heb ik een artikel geschreven over KIA CHARLOTTA, waarin ik diep inga op hun filosofie en waarom zij produceren zoals zij produceren. KLIK HIER
Sommige merken, zoals Kia Charlotta zijn er gewoon open en eerlijk over en ik wens, dat dit vaker gaat voorkomen. Het houdt ons scherp, dat we gerust zo nu en dan nagellak kunnen gebruiken, maar ook bijna-meukvrije nagellak een ongezonde gewoonte blijft om met grote regelmaat nagels te lakken. Daar zit ook meteen de boodschap. Gebruik gerust eens een leuk kleurtje lak op je nagels, maar maar er geen wekelijks terugkerend event van. Dat geldt zeker voor de acryl en gel-nagellakken. 
Laat je ook niet gek maken met claims. Een nagellak waar geen big three in zit, kan immers nog vol met andere stoffen zitten, dat geldt ook voor de 15 free claim. Kijk goed naar de ingrediënten. Een goede indicator om een zo-meukvrij-mogelijke nagellak te herkennen is de geur. We weten allemaal hoe heftig nagellak ruikt, hoe minder heftig een nagellak ruikt ( zeg maar gerust stinkt ) hoe minder chemicaliën er in kunnen zitten. 
 

ZO GA JE VERSTANDIG OM MET KUNSTNAGELS + NAGELLAK

Als je al het bovenstaande aandachtig hebt gelezen, weet je, dat verstandig omspringen met zowel kunstnagels ( nailart) als het lakken van nagels met nagellak het sleutelwoord is. We hoeven echt niet voortaan nagellak en kunstnagel-loos door het leven te stappen, want zo nu en dan een leuk kleurtje op je nagels of een mooie subtiele kunstnagel is heus niet zo erg. Zoals eerder geschreven hebben onze nagels een goed herstellend vermogen. Maar wat je wel moet blijven afvragen, is waarom jij je nagels steeds weer in een positie zou laten verkeren, dat het zich weer moet herstellen. 
Door de juiste producten te kiezen en verstandig daarmee om te gaan, is het echt geen NO GO. Als ik mijzelf ter voorbeeld stel, gebruik ik eens in de zoveel maanden een nagellak van KIA CHARLOTTA of SOPHIE. Niet dat ik dus de illusie heb dat deze echt gezonder zijn, maar het komt wel in de buurt, en dat is voor mij dikke prima. Ik gebruik verder geen andere meuk, en na zo’n weekje gelakte nagels verwijder ik het met een aceton-vrije nagellak-remover ( ik gebruik deze zelf van het merk SANTE ) En dan laat ik mijn nagels weer even lekker een poosje met rust. Op deze manier is het gebruik van nagellak niet schadelijk, en prima haalbaar. 
Wees realistischer en wees kritischer. We zijn op heel veel andere dingen nét zo kritisch, dus waarom niet op nagellak en kunstnagels ? Koester je eigen natuurlijke nagels. Deze kun je met de juiste verzorging nét zo mooi, nét zo lang en nét zo trendy lakken als kunstnagels, en vele andere synthetische trucjes. Puur natuur is altijd mooier dan kunstmatig.  Natuurlijk baal je dat het lang kan duren eer je nagels een gewenste lengte hebben, maar nagels groeien snel, en zelfs sneller in de zomermaanden. Laat het schoonheidsideaal wat nu zo vreselijk wordt geschetst in de media en social media varen, en blijf bij jezelf. 
Tot slot wil ik meegeven, dat nagellak en nail-art VERRE VAN milieuvriendelijk zijn. Nagellak is CHEMISCH AFVAL, maar wordt lang niet zo gezien. Zeker jongeren gooien hun flesjes gewoon in de vuilnisbak. Dit geldt ook voor resten kunstnagels, nagellijm, enz. Het heeft een ENORME impact op het milieu, Misschien is ook dat een goede beweegreden, om eens beter na te denken over jouw eigen gebruik. 
 

7 Reacties op “De andere kanten van ” nail-art ” ( kunstnagels) en nagellak uitgelicht…..hoe schadelijk zijn we eigenlijk bezig met ons schoonheidsideaal ?

  1. Ik heb jaren geleden een periode gehad dat ik mijn nagels lakte. Op een gegeven moment waren ze bruinachtig verkleurd. Toen ben ik onmiddellijk gestopt en heb het nooit meer gebruikt.

    Daarnaast kan ik me de eerste lijst herinneren van wat er bij het chemisch afval moet. Make-up en wasverzachter stonden er ook bij.

    • Monique kun je me vertellen of de plaknagels die je plaatst met een sticker in plaats van een nagellijm ook een slechte keuze zijn? Er hoeft dan niks uit te harden en het heeft ook geen geur. Of trekken de stoffen van de sticker ook in de huid?

      • Helaas wel. Het principe blijft namelijk hetzelfde ; er blijft iets chemisch voor langere tijd op de nagels. Geen gezond idee. De stoffen trekken ook gewoon in de huid.

  2. Hallo Monique,
    Ik had een ingegroeide nagel. Je krijgt dan zo’n klemmetje op je nagel en dat het blijft zitten wordt er nagellak op gesmeerd. Na een paar behandelingen begon mijn nagel broos te worden etc. Ik ben er toen mee gestopt, dus geen nagellak meer en probeer nu zelf dat de nagel niet meer in kan groeien etc. Wij zijn nu 2 jaar verder mijn teennagel is weer als van ouds en gelukkig red ik op dit moment ook dat het niet weer ingroeit.
    Conclusie nagellak is slecht voor de nagel en dat had ik al wel gedacht want het sluit de nagel van de buitenlucht af.
    Verder wil ik je nog zeggen dat ik al jaren jouw brieven lees en er mijn voordeel mee doe. Ik ben heel blij dat jij zoveel tijd in research steek zodat uw lezers er hun voordeel mee kunnen doen.
    Mijn hartelijke dank.
    Rie Hasselman

  3. Het gebruik van nepnagels heeft mij in het verleden wel van het nagelbijten afgeholpen😊.Nu gebruik ik nagellak sporadisch, bij speciale gelegenheden.

  4. Je heb twee verschillende kunst nagel manieren. Acryl en gel nagel. Dit niet te verwarren met gel lak. Dat is die je erna overheen doet om hem eventueel af te werken. Al dat niet naturel of in een kleurtje.

    Kan je ook het verschil tussen die twee onderzoeken. Tussen een acryl nagel en gel nagel. Los van de afwerk topping. Die op de kunst nagel komt.

  5. Prima artikel, fijn dat je je er zo in verdiept. Ik ben ook gestopt met nagellak, zeker sinds ik leerde over de schadelijkheid van diisocyanaten, die letterlijk overal in zitten (verf, lak, schuim, vernis, alles wat droogt aan de lucht).

    Gelukkig zijn naked nails helemaal een trend, en het voelt zoveel beter aan! Inderdaad met goede verzorging (oliebadjes) en beetje bufferen om te laten glanzen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *