De corona pandemie…..

HET CORONA VIRUS….
 
Mijn mailbox ontploft, de berichten stromen binnen…..Allen met maar éen vraag: wat vind ik van de uitbraak van het corona virus en wat kunnen we doen?

 
Ik wou dat ik het wist. Ik ben uiteraard net zo bezorgd als jullie. Social media staat op zijn kop, de media heeft het over niets anders en ook de economie gaat het nu voelen. Ik merk paniek bij heel veel mensen. Gisteren was er weer een persconferentie waarin de voorzorg-maatregelen zijn aangescherpt in Nederland. De hele wereld lijkt op zijn grondvesten te schudden. Iets waar we zo voor vreesden wordt werkelijkheid. In mijn kennissenkring zijn er ook al twee gevallen van besmetting. Als het zo dichtbij komt, voel je de onrust in je botten.
Iedereen heeft zijn of haar mening. Soms lees ik tenenkrommende, misplaatste ” grappen” op mijn tijdlijn, waardoor ik mij afvraag of deze personen wel weten waar ze zo humoristisch over willen zijn . De meeste berichten gaan over zorg, angst en paniek.
Waar ik zelf erg slecht tegen kan is het misbruik van het woord CORONA. Ik zie veel webwinkels hun geluk beproeven om al hun vitamine C, Camu Camu, Baobab, tea tree Oil, nano zilver en zwarte knoflook te verkopen. Ook de handgels en mondkapjes zijn niet aan te slepen. Mij wordt veel gevraagd wat IK adviser, of wat ik zelf doe om besmetting te voorkomen. Wel, in elk geval niet misbruik maken van een zeer ernstige situatie. Ik ben tot nu toe zelfs behoorlijk op de achtergrond gebleven, omdat ik zeker geen angst en paniek wil zaaien. Ik zie nu teveel uit-zijn-verband-getrokken verhalen op social media voorbij komen van diverse fabrikanten en leveranciers, waar ik aanvankelijk leuk mee samenwerk. Leuke samenwerkingen of niet, ik ben zeer duidelijk over het wel / niet kunnen van verkoop op basis van hypes en de paniek van de consument. Ik heb bijvoorbeeld eerder een bekende leverancier in nano zilver aangeschreven met de vraag of zij hun medische claims willen verwijderen. En mijn nekharen gaan recht overeind staan als ik weer een webwinkel voorbij zie komen die zeer speculeert op de voordelen van vitamine C, zwarte knoflook enzovoort enzovoort. Dit vind ik misbruik maken van de paniek die er nu heerst. In de vele reacties die ik ontvang, zie ik hoe wanhopig consumenten op dit moment zijn, en alles kopen om hun paniek en angst wat te kunnen verlagen. Dit vind ik stuitend en zeer storend. Alle gemaakte claims zijn zelfs soms strafbaar, en ook zijn de meeste beweringen gebaseerd op het ONDERHOUDEN van een GEZOND IMMUUNSYSTEEM.  Daar kun je, als slimme leverancier , erg veel producten aan vasthangen. En lekker verkopen. 
 
Wat doe ik momenteel zelf? Ik blijf zoveel als mogelijk thuis. Ik ga nu alleen nog maar naar buiten als het echt noodzakelijk is. Ik hou mijn persoonlijke contacten minimaal. Ik mijd plaatsen waar veel mensen zijn. Als ik buiten ben geweest ( maar dat doe ik al jaren…) was ik mijn handen zorgvuldig. Nee, niet met handgels of detol, maar met gewone handzeep. Ik heb weinig tot geen bezoek, afspraken buiten de deur zijn uitgesteld tot verdere berichtgeving.
 
Ik eet dagelijks ontzettend veel verse groente, maar momenteel gebruik ik wat extra’s. Ik heb een pot gemengd met CAMU CAMU, spirulina, chlorella , baobab en kelp. Ik neem hier iedere dag een afgestreken eetlepel vanaf, wat ik door mijn voeding verwerk. Verder onderhou ik een goede hygiëne en probeer met mijn handen uit mijn gezichtsveld te blijven.Meer lezen over handen wassen? KLIK HIER 
 
Wat we nu kunnen doen, is de kalmte bewaren, al weet ik dat de paniek toeslaat wat heel begrijpelijk is. Ik zeg dan ook niet, dat we er maar luchtig over moeten doen, want de situatie is inmiddels ernstig geworden in Nederland. Maar:….angst en paniek zuigt energie op, en geeft veel spanning en stress. Om je immuunsysteem zo optimaal mogelijk te houden moet je dit juist zien te vermijden. RUST, REINHEID en REGELMAAT zijn op dit moment belangrijker dan ooit. Ga op tijd naar bed, nachtrust is een soort oplader voor het immuunsysteem. Eet goed, volwaardig, gezond en voldoende. Eet veel groente. Met name rode paprika, witlof, broccoli, rozenbottel, kiwi, en zwarte bessen zijn vitamine C bommen waar we op dit moment best wat meer dan gewoonlijk van mogen gebruiken. De vele berichten over vitamine C m.b.t het Corona virus zijn gunstig. Zet daarom wat meer dan gewoonlijk vitamine C rijke groente op je menu. Eet ook veel chlorofyl. Dit is het groene stofje wat o.a groene bladgroenten groen kleurt. Zet veel donkergroene bladgroenten op je menu. Chlorofyl kun je ook wat directer innemen via een algenpoeder als spirulina, tarwegras-poeder, en chlorella.
 

KAN CAMU CAMU EN BAOBAB HELPEN?

De camu-camu tabletten en poeders en baobab poeders zijn op dit moment niet aan te slepen en overal lijkt het te zijn uitverkocht of wordt er hals-over-kop met spoed bij besteld om voorraden aan te vullen. Er wordt mij op dit moment ontzettend veel gevraagd, of deze poeders de oplossing zijn. Nee, er is namelijk helaas nog geen oplossing voor het Corona virus. Of je nu kilo’s poeders wegslikt of niet, het kan een besmetting nooit voorkomen. Iedereen is vatbaar. Ook ik, ook jij. Wat we kunnen doen is de risico’s voor elkaar en onszelf zoveel als mogelijk zien te beperken. De algemeen vrijgegeven voorzorgmaatregelen van het RIVM zijn passend en nuttig.
De rest is een mogelijke aanvulling. Het zegt dus niet dat het helpt, of dat het gaat om een werkzame voorzorgsmaatregel. Dit geldt zeker voor poeders als CAMU CAMU en Baobab.
Als je deze en andere poeders met gezond verstand gebruikt, kan het zeker een aanvulling zijn. Maar verwacht niet dat je niet kan worden besmet, deze kans blijft net zo groot. De poeders zijn in het bijzonder nuttig bij mensen die niet erg gezond eten, ( te) weinig groente eten en een stressvol leven leiden. Mensen met een zwakke weerstand hebben ook extra aandacht nodig.
Wil je meer lezen over CAMU CAMU? KLIK HIER
Wil je meer lezen over BAOBAB? KLIK HIER
 

We kijken altijd na een winterperiode reikhalzend uit naar de lente en de zomer, maar ik denk dat het deze keer 10 x zoveel meer is. Waarom? Wel, omdat hogere luchttemperaturen en luchtvochtigheid het virus mogelijk kan afremmen. Het is opmerkelijk, dat het COVID-19  bijna niet voorkomt warme en tropische gebieden als Afrika , Indonesië en Brazilië . De ziekte wordt daar ook niet goed herkend en door de tropische temperaturen is het virus minder actief. Toch zegt het niet dat hogere temperaturen in ons land het virus de kop in kan drukken. 

 
Ik ben geen deskundige op het gebied van virussen. Wel in voeding. En hoe het immuunsysteem, want daar draait het zo’n beetje om, zo optimaal mogelijk te houden. Dit hoeft geen rocket-science te zijn. Wel heel veel gezond verstand. We weten allemaal, dat als we slecht voor onszelf zorgen, onze weerstand ook kan gaan wankelen. Daarnaast speelt een zwakkere of juist megasterke weerstand een rol.  Er wordt nu erg veel nadruk gelegd op vitamine C, maar it takes more vitamins to tango. Zoals je vast weet zijn er veel vitaminen en mineralen. Er zijn specifieke vitaminen en mineralen, die erg goed zijn voor onze weerstand. Dit zijn :

VITAMINE C. Bekend en onmisbaar vitamine voor het goed functioneren van het menselijk immuunsysteem

VITAMINE D. Vrij onbekend is dat ook vitamine D een belangrijke rol speelt in het optimaliseren van de weerstand

VITAMINE A. een sterk antivirale vitamine, die een belangrijke rol speelt bij het functioneren van de thymusklier Het komt in plantaardige groente voor in de vorm van bétacaroteen. Dit zet ons lichaam om in vitamine A. 

B-VITAMINEN. Ontzettend belangrijk voor de fagocytactiviteit ( dit zijn de witte bloedcellen)

VITAMINE E: de bekende antioxidant die de productie van antilichamen stimuleert. 

Naast vitaminen zijn ook een aantal mineralen essentieel voor een goede weerstand. 

CALCIUM. Calcium helpt de witte bloedcellen bij het uitvoeren van hun opruimende taken.

SELENIUM. Nodig voor de productie van antilichamen

IJZER. werkt weerstandverhogend, helpt bij vele immuniteitsprocessen, waaronder de rijping van T-cellen meest belangrijk is.

Zink. Is zo’n beetje de sleutel die op alle deuren past om andere vitaminen en mineralen hun werk te laten doen.

Naast vitaminen en mineralen zijn eiwitten en vezels nét zo onmisbaar om onze weerstand hoog te houden. Eiwitten zijn nodig voor het produceren van alle cellen waaronder de enzymen en antilichamen van het immuunsysteem. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een soort sleutelrol spelen in het goed functioneren van ons immuunsysteem.Vezels zijn niet alleen belangrijk voor een goede stoelgang, maar ook voor ons immuunsysteem. Ze houden onze darmen schoon, voorkomen ophopingen van giftige stoffen en helpen om een snellere groei van slechte bacteriën te voorkomen. Een gezonde darmflora draagt bij aan een gezonde weerstand. Meervoudig onverzadigde vette zijn ook van belang voor onze weerstand,. Deze zijn rijk aan omega 3-en 6 vetzuren die ontstekingsremmend werken.  MEER LEZEN?  KLIK HIER
Wat ik eigenlijk resumerend vertel, is dat GEZOND EN GEVARIEERD eten het sleutelwoord is. Samen met de voorzorg-maatregelen van het RIVM lijkt mij persoonlijk deze maatregelen het beste om nu toe te passen. Veeg je nachtrust ook niet uit. Ga op tijd naar bed. Laten we met zijn allen hopen, dat de pandemie snel zal stagneren.

MEER LEZEN OVER DIT ONDERWERP?

5 Reacties op “De corona pandemie…..

 1. Geen reacties…

  Okee, beste mensen, vanaf de andere kant van de wereld kan ik zeggen:
  Laat je niet gek maken!
  Het is een griepje. Minder dan dat zelfs.

  Wereldwijd 2500 mensen dood (ook indirecte overledenen worden meegeteld)
  Een griep in NL: jaarlijks 7000 dood.

  Do the math.

  Er is iets anders gaande en dit wordt gebruikt om andere dingen van ons, bevolking overal ter wereld, af te pakken.

  Dus het is geen gezondheidsrisico. Het is een aanval op onze grondrechten.

  (Benieuwd hoe lang dit online mag blijven staan….)

 2. Fijn dat je het coronavirus op deze manier benadert. Door bewust eten kun je, denk ik, ook toch een beetje grip krijgen op het machteloze gevoel.
  En van bewust eten is nog nooit iemand slechter geworden…
  Dank je 😊

 3. Wat mij nu weer stoort , is dat jij Nano producten negatief weg zet.
  Terwijl jij spirulina, camu ,camu in je webwinkel aanprijst en verkoopt ?
  Hoezo is dit dan wel goed??

  Met vriendelijke groet en in afwachting van je reactie,
  Hans

  • lees je alles wel goed? Dan zou je deze vraag niet stellen en..ik HEB GEEN WEBWINKEL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *