De echte verhalen achter geur-kaarsen uitgelicht……hoe ongezond zijn ze ?

Ik ben een kaarsen-mens.🕯🕯 Ik hou ervan. Het sfeervolle licht, de stroom-besparing en het is gewoonweg romantisch en gezellig, Vroeger brandde ik enorm veel geur-kaarsen. Geweldig vond ik het, die geuren in huis. Tot ik connecties begon te leggen met het feit dat ik vrij snel hoofdpijn kreeg als ik een paar van die geur-kaarsen aan had, wat regelmatig leidde tot een fikse migraine-aanval. Ik ben mij toen eens gaan verdiepen in wat er eigenlijk in zo’n geurkaars zit en ik schrok me te pletter. Ik heb er 2019 dan ook een helder artikel over geschreven. KLIK HIER om deze te lezen.

De reden waarom ik opnieuw heb besloten om een artikel te gaan schrijven over in het bijzonder geur-kaarsen is de GIGANTISCHE TOEGENOMEN POPULARITEIT van geurkaarsen. Dit is vooral te danken aan de vele influencers, de YouTubers, de Instagrammers en Tik-tokkers. Ik kijk zelf erg veel You Tube , met name in mijn vak-gebied gerelateerde video’s en vlogs. Ik blijf zo graag op de hoogte van wat er zoal speelt. Wat ik zeker afgelopen jaar zeer veel voorbij zag komen in al die vlogs, zijn geur-kaarsen. En dan met name hoe lyrisch de vloggers zelf erover zijn. Alsof het een geschenk uit de hemel is. Woorden als “ ik ben “ obsessed” en “ mijn hart kan het niet aan, zoveel hou ik ervan! “ vliegen dagelijks voorbij. Als ik dan kijk naar WAT zij dan allemaal tonen, dan maak ik me oprecht zorgen. Vrijwel alle vloggers zeggen iedere dag deze kaarsen te branden. Niemand lijkt er maar enig kwaad in te zien en dat is logisch. Want er is helemaal niet zoveel bekend over de schadelijke effecten van al die geur-kaarsen, terwijl het juist ENORME gevolgen kan hebben voor zowel de mens en hun gezondheid, als het welzijn van dieren en het milieu. Daarom: nog een keer duidelijke taal over de geur-kaars

WAAROM LIEVER GEEN GEUR KAARSEN ?

Als je mijn ARTIKEL uit 2019 aandachtig hebt gelezen ( aan te raden om dit artikel begrijpender verder te lezen ) weet je dat conventionele kaarsen branden geen echte gezonde bezigheden zijn om binnenshuis te doen. Met geurkaarsen is dit nog een graad erger. In geur-kaarsen en waxines vinden we naast paraffine en stearine ook kunstmatige geur en kleurstoffen. In 2009 heeft een grootschalig onderzoek aan de San Diego State University ( Amerika ) gekeken naar de effecten van geur-kaarsen op de gezondheid. De studies concludeerden dat sommige geur kaarsen gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.  Het kan een zeer slechte luchtkwaliteit in huis aanbrengen.
We praten dan wel over de geur kaarsen die vol zitten met kunstmatige geur en kleurstoffen. Deze laten extra chemicaliën vrij op het moment dat ze worden ontstoken  Stoffen als Aceton, koolstof, disulfide, trichloorfluormethaan , linolool en linalylacetaat. 
Zeker deze twee laatsten staan enorm bekend om hun allergische reacties. Ook zijn deze stoffen zeer irriterend voor de ogen en de luchtwegen.  Het probleem is, dat vrijwel alle geur kaarsen die industrieel worden geproduceerd, deze kunstmatige geur en kleurstoffen bevatten. Essentiële etherische oliën zijn heel erg duur om als grondstof of additief te gebruiken. Dit levert totaal tot zeer weinig winst op en er zijn dan ook maar weinig fabrikanten die ervoor kiezen om etherische en / of essentiële oliën te gebruiken. Daarnaast vervliegen etherische oliën sneller.
Kleurstoffen ….hetzelfde verhaal als bij de geurstoffen. Natuurlijke kleurstoffen zijn moeilijker te verwerken en zijn bovendien ook duurder om als grondstof / additief te gebruiken. Zeker de goedkopere kaarsen ( Action, discounters, Blokker, enz ) zitten vrijwel altijd vol met deze kunstmatige meuk. De kleur en geur wordt ook veel beter gegarandeerd, dat ruik je ook. Als ik in de Action langs de schappen wandel van deze kaarsen, ruik ik deze al van ver. Zeer chemische geuren, sommigen zelfs heel ver af staand van de echte geuren waarop deze kunstmatige geuren zijn gebaseerd.
Naast dat de vele geur-kaarsen schadelijke stoffen bevatten die vrijkomen zodra de kaars wordt aangestoken, zijn er heel veel kaarsen die te hoge concentraties bevatten van één of zelfs meerdere stoffen. Dit is voor een consument niet of nauwelijks te achterhalen, omdat we op geur-kaarsen vrijwel nooit iets aan ingrediënten lijstjes vinden. Wel heel veel waarschuwingen zoals dat het enorme schade aanricht aan water-organismen en dat het allergische reacties kan veroorzaken. Deze waarschuwingen zijn meestal verplicht gesteld bij een bepaald percentage aan bepaalde stoffen. Vind je dus dit soort waarschuwingen op geur-kaarsen, kun je uitgaan van een kaars prop-vol zit met schadelijke stoffen.
Voor zover ik kon vinden, zijn ingrediënten vermelden op geur-kaarsen niet verplicht gesteld. Ook stelt de informatie website WAAR ZIT WAT IN van de Rijksoverheid de schadelijke kanten van geur-kaarsen ter discussie en geeft het algemene advies om niet iedere dag kaarsen te branden en tijdens het branden zeer goed te ventileren. Ook zij laten weten dat het nog altijd niet wetenschappelijk officieel is onderbouwd, of de hoeveelheid aan schadelijke stoffen die vrijkomen  bijvoorbeeld verschilt van het type kaars. Er is ook helemaal niets bekend over een bepaalde doseringsgrens van één of meerdere schadelijke stoffen. Officieel of niet, de wetenschap lijkt er wel een zeer duidelijke mening over te hebben……

DE WETENSCHAP ZEGT:…. VERBIED DE GEURKAARS

Dat geur-kaarsen ongezond en zelfs in sommige gevallen schadelijk zijn, dat wordt al jaren in vele wetenschappelijke studies onderstreept. Zo deed professor van civiel en milieu-ingenering Anne Steinemann van de universiteit Washington / Seatle in 2011 een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de binnen-lucht rondom het gebruik van geur-kaarsen. Er werden meerdere geselecteerde geparfumeerde kaarsen onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat de producten meer dan 100 vluchtige organische stoffen ( VOS) uitstoten, waaronder enkelen die volgens de federale wetgevingen als giftig en gevaarlijk zijn geclassificeerd. Opmerkelijk in deze studie was, dat ook de “ natuurlijk” en “ biologisch” geclaimde varianten evenveel gevaarlijke chemicaliën uitstootte dan de standaard. Alhoewel deze studie niet specifiek was gericht op bijwerkingen ontving Steinemann dagelijks tientallen brieven, telefoontje, mailtjes een berichten van mensen die een bijwerking wilden melden. Het ging om een verscheidenheid aan ademhaling-dermatologisvhe en neurologische problemen die allen toeschreven aan geurende producten als kaarsen.
In 2019 kwamen geurkaarsen zo’n beetje voor het eerst in opspraak toen een studie enige aanwijzingen vond op een verhoogd risico op blaaskanker. Alhoewel de studie dun was, werden de risico’s wel verbonden aan alweer die schadelijke VOS stoffen die vrijkomen. Anno 2022 vinden er nog steeds studies plaats. Algemeen genomen is de wetenschappelijke boodschap om voorzichtig te zijn met het gebruik van geurkaarsen. Anne Steinemann pleit zelfs voor gezonde alternatieven.
Eigenlijk komen we anno 2022 nog steeds maar belachelijk weinig betere / gezondere / milieuvriendelijkere alternatieven tegen. En dat lijkt mij een typisch gevolg van de onwetendheid en daardoor des-interesses van de consument. Totdat er waarschijnlijk opeens iets in de media komt waardoor dit WEL eens wordt opgepikt. Hopelijk ben ik met dit artikel het vonkje die dit vuurtje letterlijk en figuurlijk aan gaat steken, want ik maak mij persoonlijk echt serieuze zorgen.

WAAR LIGGEN DE GROOTSTE KNELPUNTEN ?

Kunnen we dan beter helemaal geen geur-kaarsen meer branden ? JA EN NEE. Het is natuurlijk niet zo, dat je van een paar uur een geur-kaars / waxine branden per week meteen jezelf en je binnenhuis-omgeving vergiftigt, maar het is zeker ook niet aan te raden. Het probleem zit hem in het gebruik. De meeste mensen branden deze kaarsen dagelijks, en in vrij grotere hoeveelheden tegelijk.. Een geur kaarsje in de hal, een grote geur-kaars op de salontafel, in de badkamer een heerlijke sfeer en geur verspreiden om ontspannen te badderen……zonder dat we het zelf in de gaten hebben gebruiken we dagelijks teveel geur-kaarsen. Ook omdat ze tegenwoordig als hippe trend in het interieur worden gezien. Ze zijn bovendien in de meeste gevallen fraai om te zien. Er zijn een aantal triggers waar we op kunnen letten. Zo is het altijd EEN MUST om je huis GOED TE VENTILEREN als je een geurkaars brandt. Dit roepen niet alleen deskundigen, maar ook( long )  artsen en wetenschappers. Zet altijd een raam op een kier van de ruimte waar jij je geurkaars brandt., Daarnaast is het ook erg belangrijk, dat je geen andere geur-verspreiders en verfrissers gebruikt in combinatie met een geurkaars, zoals room-sprays, spuitbussen maar ook ( let op) WIEROOK STOKJES. Wil je meer lezen over de nadelige effecten van luchtverfrissers ? KLIK DAN HIER.
Tot slot, ook geen onbelangrijke, gebruik nooit MEER DAN EEN geurkaars per week. Gebruik in elk geval nooit dagelijks een geur-kaars of meerdere.
Je kunt ook letten op de kwaliteit van geur-kaarsen. Ik raad sowieso ten zeerste af om geur-kaarsen bij discounters als Action te kopen. Deze kosten soms belachelijk weinig. Het is niet zo dat een verkoopprijs de kwaliteit bepaalt, maar 9/10 keren is dat wel zo, en kunnen de kaarsen in heel veel gevallen veel te hoge concentraties aan een stof / stoffen bevatten. Veel van deze kaarsen bevatten geen ingrediënten lijst, waardoor het erg lastig is om te achterhalen wat er zoal in is gestopt, maar verwacht nooit van goedkopere massale producten dat dit enigszins “ gezond” kan zijn.
Veel mensen verkijken zich tevens op de “ wiek” die in de vele kaarsen aanwezig zijn om de kaars tijdens het opbranden zo recht mogelijk te houden. Dat is het metalen plaatje onderaan kaarsen. De meeste wieken worden gemaakt van metaal. Ook in deze wieken kunnen lood en zink zijn toegevoegd wat onder verhitting ook mogelijk wat vervelende stoffen doet vrijkomen. Alhoewel dit reeds verboden is, wordt het toch nog wel eens toegepast. Er zijn ook katoenen of zelfs houten wieken. Deze zijn uiteraard de beste keuze. Er kan overigens ook lood in de lont voorkomen. Kies daarom altijd voor een 100% katoenen lont. Denk ook aan de cups waarin waxines worden verpakt.
De lont van kaarsen worden meest uit katoen gemaakt. Officieel wordt dit de pit genoemd, Om het katoen wordt een brandstof gevormd die meestal uit paraffine, stearine, sojawas of bijenwas wordt gemaakt, Conventioneel gezien komen paraffine en stearine brandstof-pitten meest voor. Zodra de kaars wordt aangestoken wordt deze brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op, daarna gaat de kaars branden. Zonder deze brandstof laag zal de kaars dus niet of nauwelijks gaan branden. De pit wordt ook vaak geïmpregneerd zijn met vlamvertragers, dit zorgt voor een betere kwaliteit van de vlam. Vroeger werd dit gedaan met lood, maar dit werd verboden vanwege het risico op loodvergiftiging, Echter kunnen kleinere hoeveelheden metalen, zoals lood en nikkel, als vervuiling in de kaars zitten omdat deze in de pit of in de brandstof terechtkomen bij het maken van kaarsen.
Ook de manier waarop een geur-kaars opbrandt heeft erg veel invloed op de uiteindelijke hoeveelheden schadelijke stoffen. Brandt een vlam hoog, onrustig en verkeerde kanten op, blaas deze dan meteen uit en brandt de kaars niet opnieuw meer op. Deze manier van branden veroorzaakt namelijk veel meer uitstoot van rook en schadelijke stoffen. Zet de geur-kaars ook nooit in de wind of op de tocht. Hoe rustiger de vlam, hoe minder de uitstoot.
Ik besloot eens, om te gaan onderzoeken wat er nu in zo’n populaire geurkaars-soort zit, ik pakte het merk AIRWICK. Ik ben gaan zoeken naar een contactpunt waar ik de ingrediënten op kon vragen, en die heb ik uiteindelijk ook te pakken gekregen. Ik neem deze met jullie door :

PARAFFINE WAX: Paraffine is een bijproduct van de productie van smeerolie ( een aardolie-product ) Stearine bestaat uit vetzuren en kan afkomstig zijn van dierlijk ( slachtdieren ) of plantaardig vet. ( o.a palmolie ) .De meeste kaarsen bestaan uit een mengsel van paraffine en stearine, maar ze kunnen ook uit enkel paraffine zijn gemaakt of enkel uit stearine. Stearine-kaarsen zijn harder en iets gladder, de paraffine-kaarsen zijn in regel meer lichtgevend maar trekken vrij snel de kaars krom. Mede om de nadelen bij zowel stearine als paraffine-kaarsen worden de stoffen vaak gemengd, om zo de ideale brandbare kaars te verkrijgen.

GEHYDROGENEERDE PALM OLIE : ook wel geharde palmolie, die we ook beter niet kunnen consumeren. Hydrogeneren is een proces waarbij onverzadigde bindingen door toevoeging van waterstofgas worden omgezet in verzadigde bindingen. Door deze kunstmatige ingreep worden de plantaardige vetten lang houdbaar gemaakt, wat zeker ook voor kaarsen gunstig is.
OLUS OLIE: Een plantaardig alternatief voor petroleum. Chemisch gezien een mix van triglyceriden van vetzuren.
MICROKRISTALIJNE WAS : een was-soort wat wordt geproduceerd door het olievrij maken van petrolatum, als onderdeel van het aardolie raffinageproces.
PARFUM : synthetisch. Wat het nogal dubieus maakt wat betreft het vrijkomen van stoffen bij het branden van geur-kaarsen. . In 2009 heeft een grootschalig onderzoek aan de San Diego State University ( Amerika ) gekeken naar de effecten van geur-kaarsen op de gezondheid. De studies concludeerden dat sommige geur kaarsen gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.  Het kan een zeer slechte luchtkwaliteit in huis aanbrengen.
We praten dan over de geur kaarsen die vol zitten met kunstmatige geur en kleurstoffen. Deze laten extra chemicaliën vrij op het moment dat ze worden ontstoken  Stoffen als Aceton, koolstof, disulfide, trichloorfluormethaan , linolool en linalylacetaat. 
SYNTHETISCHE WAX : een creme-achtige heldere wax, ook wel film wax genoemd. Ze bestaan meestal uit paraffine en microkristallijne was, en gehydrogeneerd polycyclopentadieen
OCTRIZOLE : wordt gebruikt als een UV stabilisator om de stabiliteit tegen licht te vergroten. Een vrij agressief goedje. De gebruik-niveau’s variëren tussen 1,10 en 1,0% afhankelijk van de ondergrond en prestatie eisen van de uiteindelijke toepassing.
ASCORBYLPALMITAAT :  een vetzuur ester van ascorbinezuur, ook wel vitamine C. Het is praktisch bekeken niet  in water oplosbaar maar wel in vetten en oliën. Het wordt in kaarsen toegevoegd voor een verbeterde op-smelting en om ranzigheid tegen te gaan.
Ja, echt waar….🫤
Dit is wat ze erin stoppen, en dit is wat jij inademt als jij een geurkaars brandt. Natuurlijk kun je gerust een geurkaars branden, maar als je dan minimaal risico wilt lopen om al die schadelijke dampen in te ademen, zou je hooguit één geurkaars moeten branden, en ramen op een kier moeten zetten. Aangezien het nu een beetje koud is om of in je tuin te zitten of binnen met open ramen / deuren, wordt dit vrijwel nooit toegepast. Daarnaast is het tweede probleem, dat we in regel niet één maar meerdere kaarsen tegelijk ontsteken.
Dat is nog niet alles. Want als klap op de vuurpijl is het branden / gebruiken van deze geur kaarsen ontzettend, maar dan bedoel ik ook ONTZETTEND slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit.
Klachten die ik zelf ervoer, en ook vaak om mij heen hoor zijn hoofdpijn, keelpijn / droge keel, algehele malaise , moeheid, en soms zelfs misselijkheid.  Zeker als je gevoeliger bent ( bijvoorbeeld als je astmatisch bent ) zijn deze geur kaarsen funest.
Ik hoop, door de werkelijke ingrediënten in zo’n onschuldig ogend geur-kaarsje te ontcijferen, dat jij ook nog een keertje nadenkt voordat je weer eens zo’n geur kaars koopt. Ze zijn niet onschuldig. En dat zou meer bekend moeten worden.
Kijk jij ooit naar de verpakkingen ? Waarschijnlijk niet omdat je A: daar helemaal geen interesse in toont en B : het vaak minuscuul kleine lettertjes zijn zodat zelfs een persoon met scherp zicht moeite heeft deze te lezen. Zou je dit WEL doen, dan zul je sowieso al meteen worden geconfronteerd met de wettelijk bepaalde vermeldingen op de verpakkingen. En hoe leest “ SCHADELIJK VOOR IN HET WATER LEVENDE ORGANISMEN, MET LANGDURIGE GEVOLGEN “  en “ BEVAT  1-( 2,6,6 TRIMETHYL- 1, 3-CYCLOHEXADEEN -1-YL ) -2-BUTEEN-1-ON …..KAN EEN ALLERGISCHE REACTIE VEROORZAKEN “ 😦 klinkt niet zo lief hé? En dat is het dan ook niet. Wees je daar wat meer van bewust. En ga eens na, als je vage klachten ervaart die je niet kunt thuisbrengen, of dat mogelijk eens niet kan liggen aan de luchtkwaliteit in jouw huis, waar je geur kaarsen brandt. Just food for thaught. 😐

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN ?

Ik kan mij voorstellen dat je na het lezen van al het bovenstaande zoiets hebt als “ er komt bij mij geen geur-kaars meer binnen, maar ik wil wel graag een lekkere geur + sfeer in huis! “ Eerder sprak ik al over mogelijke alternatieven maar dat deze anno 2022 nog zeer schaars zijn. Gelukkig zijn ze er dus wel, wat een mogelijke oplossing kan zijn voor velen. Voor mij in elk geval, want ik blijf ook net als velen met mij, wel enorm genieten van een geur-kaars.
Er worden verschillende geur-kaarsen gemaakt uit bijvoorbeeld bijenwas, kool en raapzaad-was en sojawas. Qua fijnstof uitstoot heeft dat geen wezenlijk verschil met de paraffine / stearine kaarsen. Wel bevatten ze geen vervellende stoffen. Maar helaas zit er ook aan natuurlijke kaarsen flinke nadelen vast. Het kan bijvoorbeeld vreselijk milieu-onvriendelijk zijn. Voor de teelt van soja wordt bijvoorbeeld gigantisch veel woud gekapt. Daarnaast wordt soja ook hevig behandeld met bestrijdingsmiddelen. Sojawas is erg zacht. Daarom wordt er meestal palmolie aan toegevoegd Ook wordt vrijwel al het soja geïmporteerd uit de Verenigde Staten, wat het allemaal niet zo milieuvriendelijk maakt. Dit geldt ook zo’n beetje voor koolzaad en raapzaad-was-kaarsen, alhoewel deze tegenwoordig steeds vaker gewoon uit Nederland en Europa wordt gehaald.
De beste papieren hebben dan de bijenwas-kaarsen. MAAR….( ja, ook hier weer die vervelende maar ..🫤🫤 ) ook hier moet je opletten. Koop ze liever niet in een gewone winkel. Aan deze bijenwas-kaartsen is meestal alsnog paraffine een stearine toegevoegd. Verzeker jezelf dus van een kaars die 100% uit bijenwas is gemaakt. Deze vind je in een biologische winkel of bij de streek-imker. Een nadeel van bijenwas-kaarsen is dat het niet geschikt is voor veganisten.
Waar je ook voor wilt gaan, of dat nu een bijenwas / sojawas / koolzaadwad variant is, let op de volgende punten :

Kijk of er ingrediënten lijsten aanwezig zijn. Koop liefst geen ( geur) kaarsen zonder enige aanduiding aan ingrediënten. Natuurlijke geur-kaarsen gebruiken over het algemeen ingrediënten declaraties op hun verpakkingen wat meteen een goede indicatie geeft voor de consument 

– Koop betrouwbare merken, of bij fabrikanten die heel transparant zijn over hun producties. Wees spitsvondig, en neem de tijd en de moeite om te achterhalen waaruit je kaarsen zijn gemaakt. Vraag na bij fabrikanten.Vraag hen om certificeringen voor niet- genetische manipulaties en paraffine / stearine / chemische additieven. Onthoud dat ook de meest natuurlijk voorgeschotelde geur-kaarsen chemische en dus schadelijke stoffen kunnen bevatten. Zo mag een soja kaars al sojakaars heten als het 25% sojawas bevat. Wat dus niet wil zeggen dat de gehele kaars uit enkel sojawas bestaat, en ook niet of het gaat om NON GMO sojawas. 

– Koop liefst geen enkele kaars bij de vele discounters., hoe verleidelijk de prijs en de geuren ook zijn, vrijwel alles is regelrechte meuk. 

MIJN KEUZE : JOIK

Omdat ik erg graag zo af en toe een geur-kaars brand, ben ik een poos geleden op zoek gegaan naar betere en gezondere alternatieven. Ik vond mijn heil in de geur-kaarsen van het merk JOIK. Zij verkopen een serie aan fijne geur-kaarsen, op basis van koolzaadwas. Deze wordt uit Europa gehaald en zorgt zo voor een kleinere ecologische voet-afdruk dankzij de veel kortere transport-route. Het gebruikt koolzaad was is biologisch afbreekbaar en 100% gegarandeerd GMO-vrij. Bytheway: als je Europese koolzaadwas tegenkomt geeft dat een directe garantie op NON GMO, omdat dit in Europa verboden is. Koolzaadwas veroorzaakt geen monocultuur en is niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is daarom meest ideaal als kaars-was. Bovendien voor veganisten toegankelijk. De ingrediënten lijst is kort: het bevat koolzaad was, en pure oliën die voor de geuren zorgen. Dit kost in productie zeker 5-8 x meer dan conventionele geur-kaars-producties. En een 100% katoenen pit zonder schadelijke brandstof / vlamvertragende middelen. De kaars is 100% natuurlijk.
Er zijn heel veel verrassende heerlijke geuren verkrijgbaar. De kaarsen zitten in een prachtig glas uit gerecycled glas gemaakt.
De kaarsen hebben 30 branduren wat uitzonderlijk veel is. Een kaars bevat 150 gram, en kost € 15,90. Inderdaad, vergeleken met een geurkaars bij de Action bijna 10 x duurder. 🙁🙁 Maar als je al het bovenstaande aandachtig hebt gelezen snap je waarom het eigenlijk niet mogelijk is om een meukvrije geurkaars te produceren voor nog geen euro verkoop-prijs.
Mocht je interesse hebben waar deze kaarsen verkrijgbaar zijn, ik heb ze binnen gebracht bij Puur & Fit. KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. In de hoop dat ik deze wat dichterbij en toegankelijker heb weten te maken naar het grote publiek.
RESUMEREND :
* Verdiep je wat meer in wat je soms gedachteloos en “ onschuldig” in huis haalt. Het komt zelfs voor dat veel mensen met onverklaarbare klachten rond lopen en zich maar blijven afvragen waar dat aan kan liggen. Ik zeg dan altijd zeker eens naar alles te kijken wat je binnen hebt gebracht in huis en met name al die chemische ellende die onbewust voor erg veel ( vage) klachten kan zorgen. Zeker geur-kaarsen zijn voor mij een doorn in het oog omdat er zoveel onwetendheid over is, terwijl het echt best heftige effecten heeft. 
* Ga VERSTANDIG OM met geur-kaarsen, ook de natuurlijke alternatieven. Natuurlijk of niet, ook deze alternatieven leveren een fijnstof. Wees daarom karig met het branden van zowel geurkaarsen als gewone kaarsen. Mijn advies is om eens per week een geur-kaars te branden voor enkele uurtjes. 

HOE ZIT HET MET WAXINE LICHTJES ???

Velen vragen zich nu vast af, hoe het dan precies zit met waxinelichtjes. Waxinelichtjes worden in Nederland extreem veel gekocht, het gehele jaar rond. Met pieken in de herfst en wintermaanden, als het weer vroeger donker wordt en we weer de gezelligheid in huis willen halen.
Waxines worden vrijwel altijd, net als gewone kaarsen / geurkaarsen, gemaakt van paraffine. Tegenwoordig zie je wel steeds vaker waxinelichtjes die gemaakt zijn van bijvoorbeeld plantaardige  industriele oliën. Waxines beginnen te smelten zodra de temperatuur van het waxinelichtje rond de zestig graden komt te liggen. Door toevoeging van stearine wordt dit smelt traject verhoogd.
Naast dat dit dus nét zo ongezond is als geurkaarsen ( ook waxines kunnen overigens een geurtje verspreiden..) zijn waxine-lichtjes slechter voor ons milieu. Dit komt voornamelijk omdat ze minder lang meegaan en daardoor ook veel massaler moeten worden geproduceerd + meer afval oplevert. Ze zijn tot slot ook in regel veel duurder dan een gewone kaars.
Veel mensen vragen zich terecht af, hoe schadelijk die aluminium houders nu eigenlijk zijn. Deze worden tenslotte ook erg warm. Het houdertje is onbrandbaar , net als de wiek . Qua schadelijkheid voor onze gezondheid hoeven wij ons , bij normaal gebruik, niet zoveel zorgen te maken. Je zou het dan erg bont moeten maken om iedere dag in een potdicht gesloten / geïsoleerde ruimte twintigtallen te branden.
Milieutechnisch is het wel een enorme stoorzender. Dit komt, omdat de consument de houders niet scheiden  bij het weggooien. Aluminium kun je juist ontzettend goed recyclen. Aluminium kun je zelfs zonder enig verlies van kwaliteit recyclen wat behoorlijk uniek is, omdat niet alle grondstoffen hun oorspronkelijke eigenschappen / kwaliteit en waarde behouden na recycling.
Het recyclen van aluminium is zeer winstgevend. Het kost 95% minder energie dan de oorspronkelijke winning. Bovendien is aluminium steeds weer opnieuw te gebruiken zonder enig verlies van kwaliteit, wat het meteen erg duurzaam maakt.
Als we aluminium recyclen, worden reststukken en het afval wat daaruit voorkomt, verzameld ( schroot ) Dit wordt weer door verkocht aan verwerkers die alles omsmelten tot nieuwe staven. En van deze staven worden opnieuw aluminium producten geproduceerd.
Als jij je waxine houders in de afvalbak gooit ( restafval ) komt het echter op een grote hoop terecht wat ook wel wordt gesorteerd, maar nooit grondig om alles volledig te kunnen recyclen. Daarom is het beter om ze apart weg te gooien. Maar hoe dan ?
Dat is voor veel consumenten nu juist het struikelblok. Want WAAR hoort het in? Je kunt dit op internet gelukkig vrij eenvoudig opzoeken, ik heb het even vast voor jullie gedaan . Waxine-houders kun je deponeren bij PLASTIC / BLIK en DRINKVERPAKKINGEN.
Je kunt de lege houders ook inleveren in een milieustraat of de blik-bak. Dus: verzamel de houders en scheid deze voortaan, zo help je mee aan een beter milieu.
Het beste ? Geen waxines branden, of kiezen voor 100% bijenwas of soja waxines in een glazen herbruikbare houder. Aangezien dit nogal prijzige alternatieven zijn wordt hier meestal niet voor gekozen.

5 Reacties op “De echte verhalen achter geur-kaarsen uitgelicht……hoe ongezond zijn ze ?

  1. Heel erg bedankt weer voor dit heldere bericht! Ik gebruik al jaren geen geurkaarsen meer maar Een Duffy user met etherische olie waarvan ik HOOP dat de kwaliteit goed is. Ik hoop OPRECHT dat ik het hiermee wel goed doe…

  2. Hallo
    Is er ook zo’n rapport over diffusers Monique? Want ik heb die aangeschaft na jouw artikel over geurkaarsen.
    Ik heb wolky, met etherische oliën, zij claimen pure oliën te gebruiken?

  3. Wij gebruiken diffusers en etherische oliën van Young Living: Enorm blij mee en nu ook met jouw advies over kaarsen. Want nu we meer naar binnen keren en deuren/ramen meer dicht houden, wil je écht geen giftige stoffen inademen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *