De eierkoeken van ” tante Sonja”

Nog altijd worden eierkoeken beschouwd als ” gezonde tussendoortjes”. Dit is te danken aan de zeer briljante promotie van gewichtsconsulente Sonja Bakker, die in zeer korte tijd ook enorm populair werd met haar dieet en daarbij behorende boeken. In haar voedingsadviezen prijst ze nog altijd de eierkoeken hoog de hemel in. Omdat Sonja de eierkoeken volledig goedkeurde, zijn we massaal aan de eierkoeken geslagen en waren eierkoeken in Sonja’s gloriejaren ook niet aan te slepen. 

Nog steeds worden eierkoeken goed verkocht. En dat is logisch: ze zijn lekker en zoet. En als een dieet-goeroe ook nog eens rondstrooit dat ze dienen als het perfecte tussendoortje dan is er niet erg veel overredingskracht nodig om consumenten dagelijks aan de eierkoeken te laten knabbelen. Niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen krijgen dagelijks een eierkoek in hun handjes gedrukt omdat het wordt gezien als gezond knabbeltje. Is dit wel zo?

IMG_6372

Als we eens de eierkoeken onder de loep nemen die Sonja Bakker zelf promoot dan komen we toch aardig bedrogen uit. Want ook in ” Son’s eigen eierkoeken” schuilen zandemmertjes aan suiker. Eierkoeken hebben het gezonde imago gekregen, net als ontbijtkoek overigens, dankzij het minimale aanwezige vet. En dit linken we weer door aan de vet boycot, die jaren geleden zijn intrede maakte. Als je het dus bekijkt van de ” vettige kant” dan kun je inderdaad gerust spreken van een goed alternatief. Helaas wordt de vet reductie ruimschoots goed gemaakt met de andere grote goedkope smaakmaker: suiker. En helaas niet een beetje, nee, meteen een zandemmertje in erg veel gevallen. IMG_6373

 

In dit geval van Sonja’s eierkoeken valt het qua ingrediënten nog mee. Want ontzettend veel andere soorten en varianten bevatten naast een zandemmer aan suiker ook een kruiwagen vol aan E nummers. Echter is het helaas geen vrijbrief om deze eierkoeken ongelimiteerd als tussendoortje dagelijks te eten. Want zoals je hierboven in de ingrediënten tabel ook kunt zien, bevat het gigantisch veel suiker. En dan bedoel ik echt niet een heel klein beetje: per eierkoekje:( want groot zijn ze niet) bevat gemiddeld 16 gram suiker. Vier suikerklontjes . En ja: dat is echt VEEL

Dat eierkoeken dus gezond en verantwoord zijn, daar valt over te twisten. Ik sla in elk geval deze suikerpotten over. Dein niet mee in trends en hype-golven.

14 Reacties op “De eierkoeken van ” tante Sonja”

 1. wat gemakkelijk om iemand zwart te maken,iemand die net als ieder andere dieetgoeroe haar best doet om iemand te laten afvallen,en wellicht is het zo dat deze koeken niet het ideale tussendoortje is,maar de dieeetreepjes tussendoortje zijn werkelijk niet te (vr)eten.gr Aly

  • Wat gemakkelijk ook om een reactie als deze zomaar de lucht in te slingeren. Als je goed leest, dat lees je ook dat ik niets tegen Sonja Bakker persoonlijk heb, hoe kan dat ook immers, ik ken haar niet persoonlijk. Wel heb ik moeite met wat zij naar buiten brengt. Als jij eierkoeken lekker vind en geen enkel bezwaar hebt tegen de extreme hoeveelheden suiker, dan is daar toch niets mis mee? In dit review geef ik wel aan dat er echt hele grote hoeveelheden suiker in zitten,ontzettend veel mensen zijn zich hiervan totaal niet bewust. Ik sta overigens ook niet achter ” dieetreepjes” waarin jij waarschijnlijk de meuslireepjes bedoelt, die ook vol meuk zitten. Je kunt zelf ook je gezondere tussendoortjes maken als je daar echt ook de behoefte aan hebt. Bedenk je ook: tussendoortjes zijn bedacht door fabrikanten. Niet omdat wij daarop zaten te wachten. Warme groet!

  • Sonja Bakker zwart maken? Het is toch gewoon waar wat er gezegd wordt.
   En of ze het doet om anderen te helpen? Dat betwijfel ik; ze heeft er aardig wat aan verdiend, de nodige (jawel) kritiek gekregen, maar omdat het zo goed vol te houden is, werd het een succes.
   Jammer alleen, dat je na een poosje, doordat je de ongezonde en dik makende producten gewoon mocht blijven gebruiken, weer teveel eet en weer(meer dan de vorige keer) in gewicht aankomt . . . .

  • ‘die net als ieder andere dieetgoeroe haar best doet om iemand te laten afvallen’

   Heb eerder dit idee dat mevrouw Sonja niet zozeer haar werk doet om anderen af te laten vallen, maar vooral om zelf een boterham te verdienen. Helemaal als je bedenkt dat mevrouw ook nog eten promoot.. doet ze vast uit liefdadigheid.

 2. Ja ben het helemaal met dit artikel eens, maar helaas wil het grote gros van de bevolking liever zn kop in het zand steken en lekker eierkoekjes en dieetreepjes eten om af te vallen.. Dit is niet gezond natuurlijk maar voor een groot deel van de bevolking is echt gezond leven ook niet weggelegd, ze willen alles makkelijk en snel en daar spelen instanties als voedingscentrum en veel diëtistes op in :p daarom werkt het sonja bakker dieet ook zo goed voor de mensen die eigenlijk niet bezig willen met gezonde voeding, ze beperken gewoon het aantal calorieën per dag, maar na het dieet komen ze vaak dubbel zo hard aan

 3. Ohja en ga zo door met mensen bewust maken! Ik wou dat ik in de tijd dat ik me in voeding ging verdiepen er meer sites waren als deze, ik heb mn informatie overal en nergens vandaan moeten plukken toen der tijd, tijdrovend kan ik je wel vertellen 😛

 4. eindelijk iemand die mijn mening deelt, eierkoeken is zetmeel en dat zet aan! Iedere bakker kan je vertellen dat het witmeel en suiker is waar ze van gemaakt worden!!! Denk na, lees de etiketten en ga terug naar basis……. Veel groente fruit en gezonde eiwitten. Probeer eens zelf te bakken, neem een ei of een wortel tussendoor enne….. Doe gek ga ook bewegen, een lekker blokje om maakt al verschil!
  Kan je het niet alleen sluit je aan hij een club of zoek een coach…… Toevallig ken ik een goeie

 5. Sonja Bakker klampt zich vast aan de achterhaalde opvatting dat vetten niet goed voor je zijn. Jij klampt je vast aan de huidige opvatting dat suikers tot de afdeling vergif behoren. Wie zegt dat die opvatting over een paar jaar niet genuanceerd wordt – zoals dat bij elke andere voedselhype gaat?

  • Heb ik het woord ” vergif” gebruikt? Dat is een woord wat jij erbij betrekt en zo gaan er discussies rollen.Denk daar eens over na voordat je een mening spuit.

 6. Je hebt het woord vergif niet in je mond gehad.
  Maar de toon waarop je zit berichtje plaatst
  komt onvriendelijk over. Lees jouw volledige bericht
  Maar eens terug. Het is idd zo dat levenswijzen betreft
  eten steeds veranderen. Ooit gestart met een leven lang fit, Daarna Montignac,weight watchers,punten dieet,brooddieet,Sonja en nu ben ik aan het Monique-en. Wie weet wat voor inzichten er dan weer gehanteerd worden. Is het Monique-en achterhaald

 7. Ik begrijp wel wat je wilt zeggen Marion. En Monique, je reageert wel erg heftig. Het is niet direct deze tekst alleen maar over het algemeen dat er uit je blocs spreekt dat suiker vermeden moet worden. Daar ben ik het zeer zeker mee eens in de zin dat de hoeveelheden (geraffineerde) suiker die we binnen krijgen zelfs van producten waar verwacht wordt dat er geen suiker in zit schrikbarend zijn. Dat suiker vergif is in grote hoeveelheden vind ik zeker. (suiker afschaffen was voor mij een week hoofdpijn). Toch denk ik na een tijd suikerloos te hebben gegeten dat suiker als ingrediënt bv om tomatensaus op smaak te brengen geen punt is. Ik zie alleen maar een heftige reactie op een woord, misschien een mening terwijl wat mij betreft er keuzevrijheid is en ruimte voor discussie. Dus dames, chill 😉

 8. Bijzonder deze voor en tegen discussie. Als man die van lekker eten houdt, van snoepen en snaaien merkte ik daar de gevolgen van. Niet dat ik heel dik werd maar kwam wel aan en als 40er raakte ik die kilo’s slechter kwijt

  Sinds een aantal maanden ben ik bevriend met een diëtiste met een goedlopende praktijk en we spreken vaak over voeding en gezondheid. Een van de eerste dingen die zij vertelde was dat de eierkoeken van Sonja het slechtste alternatief is voor een tussendoortje, dat vet niet slecht en dat koolhydraten (suikers) slecht zijn want daardoor gaat je insulinespiegel stijgen waardoor je lichaam geen vet meer gaat verbranden…….

  Zag pas een documentaire genaamd fat sick en Nearly dead en ik kan je zeggen het is een aanrader 🙂

 9. Ze zegt ook niet dat je geen suiker moet eten. Ik eet ook geregeld een eierkoek omdat ik ze lekker vind maar niet om van af te vallen. Het punt is dat veel producten het imago ‘gezond’ hebben en mensen daardoor het nietsvermoedend gebruiken als zijnde gezond voedsel. (Denk aan vleeswaren, eierkoeken, ontbijtkoeken, musleyrepen, crusley, vruchtensappen uit pak). Onderzoek zelf wat gezond is en laat je niet teveel lijden door imago’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *