De meukvrije zomerdrankjes top 10 2021!

Ik ben, wat je noemt een echte “ nat-nek”. Ik hou enorm veel van drankjes, maar geen zorgen, daarmee bedoel ik zeker geen alcoholische drankjes 😁 maar meer het tegenovergestelde: knetter GEZONDE drankjes. Ik drink geen druppel alcohol. Nooit gedaan, want ik vind het gewoonweg niet lekker, KLIK HIER om meer te lezen over een NAD zijn.

Ben ik dan meteen een saaie doos? Nee, ik zeg niet veel over mezelf, maar dat ik een saaie doos ben, dat kun je echt niet zeggen. In mijn beleving heb je daar alleen geen druppel alcohol voor nodig, ook zonder alcoholische drankjes kun je nét zo gezellig borrelen met anderen. Ik heb daar nooit moeilijk over gedaan, of moeite mee gehad. Anderen vinden het lastiger dan ik. Mij boeit het geen reet wat een ander van mijn NAD levensstijl vindt, daar trek ik mij echt he-le-maal NIETS van aan. Maar helaas is het juist in sociale kringen erg lastig voor mensen om geen alcohol te drinken. Een wijntje hoort al bijna standaard in een dag, en een biertje op een terrasje drinken is bijna “ oer-Hollands” geworden. Het kan voor velen een moeilijk dingetje worden. Het ligt eraan hoe sterk je in je eigen schoenen staat. Iemand afwijzen of iets weigeren lijkt anno 2021 nog altijd een taboe. Zeker in sociale gelegenheden, sla je een wijntje niet snel af, terwijl je het eigenlijk helemaal niet wilt.

ALCOHOLVRIJ, NET ZO MOOI EN GEZELLIG

Ik heb dus zelf totaal geen issues met alcoholische drank, en ik heb ook totaal geen moeite met het drankgebruik van anderen om mij heen. Maar ik ontvang regelmatig mail van mensen die mij vragen of ik wellicht een alcoholvrij alternatief weet op dit / dat, zus en zo. Zij willen dat dan graag drinken om toch “ niet uit de toon” te vallen of feestelijke bijeenkomsten. Dit zette mij jaren geleden al toe tot het bedenken van zomerse dranken, die je gerust als cocktail kunt drinken. Inmiddels staat mijn website vol met lekkere, gezonde en alcoholvrije drank-recepten. Ik heb vorig jaar een ZOMERDRANKJES TOP 10 samengesteld die enorm goed is ontvangen en viraal ging Het toonde maar weer eens hoe groot de BEHOEFTE lijkt te zijn aan dit soort gezondere alternatieven. En het gaf mij het idee, om voortaan ieder jaar een nieuwe ZOMERDRANKJES TOP 10 te gaan maken. Dit wordt dus de 2021 versie! Ik heb afgelopen weken flink geëxperimenteerd , geproefd, afgekeurd, maar gelukkig heel veel goed gekeurd, uit deze experimenten heb ik de 10 beste drankjes uitgekozen voor deze top 10.

WAAROM CITRUS SCHILLEN EN GEEN CITRUS VRUCHTEN?

Veel mensen knijpen een citroen , sinaasappel, limoen of grapefruit uit in water om zo te drinken. Dit smaakt fris-zuur en er wordt veel beweerd over de gezonde voordelen. KLIK HIER om te lezen dat dit een stuk genuanceerder ligt dan wordt gedacht.
Wat maar weinig mensen weten, is dat juist in de schillen van citrusvruchten de meeste gezonde voordelen, en SMAAK zit. Etherische oliën worden bijvoorbeeld ook uit de schillen van citrusvruchten gemaakt. Als je aan een citrusvrucht ruikt, ruik je de SCHIL en niet het vruchtvlees of het sap.
Die schillen worden meestal gewoon weggegooid en dat is echt HEEL ERG ZONDE, want je gooit daarmee de meeste gezonde voordelen en smaak van een citrusvrucht weg.
Wat in dit verhaal ONTZETTEND BELANGRIJK is, is dat je kiest voor BIOLOGISCHE citrusvruchten. Deze bevatten geen bestrijdingsmiddelen en / of waslagen. Zorg ook altijd dat je de citrusvruchten zorgvuldig afspoelt onder de hete kraan. Boen ze goed schoon. Je gaat immers de schil eten, en dat moet net als je bijvoorbeeld een stronkje broccoli zou afspoelen voordat je dit gaat eten, goed hygiënisch zijn gereinigd.
Citrusschillen kun je rauw eten. Maar het aroma komt het best tot zijn recht als je de schillen raspt. Je kunt de schilletjes ook confijten en zelfs koken en bakken.
Citrusschillen bevatten nauwelijks suikers, maar zijn zeer rijk aan antioxidanten. Citroenschillen bevatten bijvoorbeeld oliën, pheilandreen, citronella, citroenzuur, appelzuur, hesperidine, mierenzuur, vitamine C en pectine. Citrusschillen zijn een natuurlijk antisepticum.
Waar vruchtvlees + sap nogal wat suikers kunnen bevatten , bevatten de schillen nauwelijks tot geen suikers, afhankelijk van het soort. Dit is zeker gunstig voor onze bloedsuikerspiegel. Citrusrasp is bovendien MEGA krachtig in smaak en aroma. Een klein beetje rasp kan al een hele taart een fantastische geur en smaak geven. Eet daarom liefst de schillen van biologisch citrusfruit. En gebruik ze volop in zomerse dranken!

DE ZOETSTOFFEN

Als je mij al een poosje volgt, weet je dat ik met zuivere stevia werk, en met zuivere erythritol om al mijn recepten te zoeten. Zeker betreft dranken maken zijn deze meest ideaal. Ik gebruik zelf iedere dag stevia druppels om mijn water wat zoeter te maken, en ik druppel het ook door mijn kwark en yoghurt. Ik klop meestal wat zuivere erythritol en / of stevia sweet door mijn eiwitten als ik wat extra eiwitten nodig heb na intensief sporten. Ik vind deze zoetmiddelen “ the best there is” op gebied van zoetstoffen, omdat deze soorten meest zuiver worden geproduceerd. Daar moet je wel erg goed op letten, want er zijn inmiddels door de enorme populariteit van stevia op de Europese markt veel varianten verkrijgbaar die soms he-le-maal niets met stevia te maken heeft. Er wordt om te beginnen veel synthetisch / chemisch geproduceerd, en erg veel vermengd met zogenoemde bulk-middelen of draag-middelen die in regel als basisgrondstof bijna niets kosten. Om wettelijk binnen de lijntjes te blijven gebruiken fabrikanten enkel het vereiste aantal aan steviolglucosiden ( meestal 2% ) wat wordt “ gedragen” door bijvoorbeeld een kunstmatige zoetstof als Sucralose en / f maltodextrine. Wettelijk mag de fabrikant groot STEVIA op zijn verpakkingen zetten, maar in werkelijkheid gaat het meestal om een zeer geringe hoeveelheid. Nu is dat ook weer niet zo gek te noemen, wamt als we 100% stevia zouden eten zouden onze smaakpapillen op tilt slaan en ons een error in het hoofd geven. In pure vorm is stevia extract niet te consumeren voor de mens. Het is te zoet waardoor de smaak ook bitter wordt. Zo zijn er nog meer puntjes waar we op zouden moeten letten, want de wereld van stevia is een grote business geworden met veel gesjoemel en gekonkel. Het is enorm belangrijk dat je de JUISTE kiest. Deze vind je NOOIT IN EEN SUPERMARKT. En al helemaal niet bij de Action. Helaas is prijs ook geen richtlijn, omdat de fabrikant deze prijzen algemeen gezien zelf mogen bepalen ( onder private labeling) Dit kan naast een groot prijsverschil voor exact dezelfde producten ook een “ mindfuck” geven. Ik kreeg ooit een mail van een zeer kritische dame die mij wilde vertellen, dat de stevia druppels van merk A. Vreselijk chemisch smaakten terwijl de druppels van merk B verrukkelijk en natuurlijk leken te smaken. Omdat ik al jaren zelf-onderzoek verricht naar stevia, weet ik ook veel, waaronder wie wat onder een PL verkoopt. In dit geval wist ik, dat merk A en merk B gewoon 1:1 hetzelfde waren, maar ieder een ander etiket droegen van het merk. Het kan dus echt zo werkren, dat je overtuigd raakt dat merk A beter is dan merk B maar alles echt gewoon hetzelfde is.
Ik ben daarom zeer kritisch in het uitkiezen van mijn stevia producten. En zoek verder dan alleen een voorkant. Eén van de beste stevia merken die afgelopen tijd op de markt zijn verschenen zijn de naturel varianten van het merk MATTISSON. Zij hebben een biologische ( uniek! ) erythritol in hun assortiment, een stevia SWEET ( is gelijk aan gewone tafelsuiker ) zoetjes en druppels. Deze zijn allemaal verkrijgbaar bij www.puurenfit.nl.
Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.
Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Deze natuurlijke polio heeft geen enkele caloriewaarde.
Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruikt men meer dan 0, 66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten als deze bekend zijn bij andere polyolen zich openbaren.
Erythritol komt van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs.
De meeste erythritol wat wordt verkocht in Europa, komt uit China. Anno 2021 is er veel aan erythritol bij gekomen op de Nederlandse markt, maar blijft het lastig om de afkomst te achterhalen. Er zijn soms certificeringen opvraagbaar, maar ook deze zijn in de meeste gevallen erg vaag, en kunnen we de echtheid betwisten. Voor de allerbeste papieren zouden er meer gerichte controles moeten worden uitgevoerd, maar dat is uiteraard een onmogelijkheid, omdat erythritol massaal wordt geproduceerd over de gehele wereld. Wel bestaan er biologische varianten, die op zeker een betere controle hebben omdat deze niet zomaar het groene biologische keurmerk mogen dragen. Daar zitten strengere eisen aan vast. Een biologische erythritol is dus de allerbeste keuze, Dit heeft meer zekerheid dat het op de juiste manier is geproduceerd. Het merk MATTISSON heeft het aangedurfd om met een biologische erythritol op de markt te komen, wat vrij uniek is te noemen tussen alle andere varianten. Daarnaast zit het in een glazen pot verpakt wat zeker een stuk duurzamer en milieuvriendelijker is. Een merk moet hierin grotere investeringen doen. Dapper dus van MATTISSON, dat zij dit wel aan hebben gepakt.
 
Er zijn talloze “zoetjes” in omloop, ook op basis van stevia. In de meeste gevallen gaat dit om zeer geringe hoeveelheden, en veel (kunstmatige) zoetstoffen als cyclamaat, aseculfaam K en sucrose. Ook kunnen de zoetjes bestaan uit natriumcarbonaat, of maltodextrtine. Mattisson gebruikt aan steviolglycoside uit de Verenigde Staten maar liefst 95% Reboudioside (Reb A) wat per tabletje neerkomt op 42,75%. Dit is 19,2 mg per tabletje. De tabletjes zijn maar liefst 110 x zoeter als gewone kristalsuiker. Eén tabletje van 0,045 gram ( 45 mg ) staat dan ook gelijk aan circa 5 gram suiker! Kortom: 1 tabletje heeft EXACT dezelfde zoetkracht als 1 suikerklontje! Slim over nagedacht toch? Gebruik je dus 1 suikerklontje in je koffie, dan gebruik je 1 zoetje, gebruik je een half suikerklontje, dan gebruik je een half zoetje. Simpel De zoetjes worden “gedragen” door zuivere erythritol, waaraan natriumbicarbonaat en silicium dioxide is toegevoegd. Wat is dat precies? Silicumdioxide is een anti-klontermiddel dat ervoor zorgt dat de stevia goed oplost in het product. Er zijn verschillende methoden om het anti-klontermiddel te maken. Mattisson doet dit door middel van precipitatie in water, van zand en natriumcarbonaat, en zwavelzuur. Deze reactiemodus leidt NIET tot een kristallijne fase in het product. Door middel van DRX-metingen (stofmetingen) wordt gezorgd dat er geen kristallieten meer aanwezig zijn in het silica. Het gaat dus om een volledig veilige hulpstof. De zoetjes zijn enorm spaarzaam in gebruik. Per suikerklontje dus 1 zoetje! De tabletten lossen snel op in hete vloeistof, waardoor je de tabletten ook kunt gebruiken om baksels te zoeten. De tabletten zitten in een handige dispenser. Zo kun je op een echt gezonde manier toch genieten van zoet!
 
De druppels van Mattisson zijn ook best bijzonder te noemen. Veel stevia druppels bevatten aroma’s / natuurlijke aroma’s en soms zelfs geur / kleur en smaakstoffen. De druppels van Mattisson bevatten alleen gezuiverd water , steviolglycoside, plantaardige glycerine en een beetje citroenzuur om de boel houdbaar en stabiel te houden. Velen vragen zich af hoe de druppels nu worden gemaakt. Het is eigenlijk niets meer dan een intensief extractie proces. Allereerst worden de bladen geplukt, dan gedroogd, dan vermalen, dan verhit en vervolgens wordt er met microfiltratie een dikke stevia vloeistof of stroop verkregen. Wanneer het hierna nog gedroogd zou worden, dan ontstaat het witte stevia poeder wat we als puur poeder  ( de SWEET ) of bijvoorbeeld geperst in de vorm van zoetjes al kennen.

De stevia stroop die wordt verkregen is zo sterk geconcentreerd en zo mierzoet, dat deze bijna niet te doseren is. Daarom wordt er een extract van de stevia toegevoegd aan zuiver water. Voor de stevia druppels van Mattisson wordt een steviolglycosiden extract (RebA60 95% ORG) gebruikt met 95% Rebaudioside. In de stevia druppels is dit extract uiteindelijk maar 13,3%. Dat is precies goed verdund om mooie, exacte doseringen te kunnen doen, want 1 druppel heeft nu exact dezelfde zoetkracht als 1 gram suiker. De druppels worden geproduceerd in Amerika .

Ik heb standaard deze vier producten in huis. Zo kan ik altijd en wanneer ik maar wil iets zoeten. Ideaal om te bewaren, omdat alles in glas zit verpakt. De zoetjes zitten overigens in een 100% biologisch afbreekbaar gerecyclede verpakking. Als je net als ik graag van wat zoet in je drankjes houdt, maar dan wel gezond en lekker, dan zijn deze producten een echte aanrader. KLIK HIER om te bestellen.
Goed! 😁 Genoeg gekletst Let’s get to work! CHEERS!🥂🍹🥃🍷🍸🍺🍻🧉
1) LEMON / GINGER SPLASH IN A GLASS
OEH, wat is deze lekker fris op snikhete zomerdagen! Drink het gekoeld en met ijsklontjes, zo is deze drank op zijn best! Gebruik liefst alleen BIOLOGISCHE citroen en gemberwortel, citroengras, en verse biologische takjes munt, omdat je alles meekookt, En daar willen we tenslotte geen bestrijdingsmiddelen / was-resten in mee drinken. Dit recept is goed voor 500 ml drank. Wat heb je nodig:
Een biologische citroen, schil raspen, citroen in plakjes gesneden
Vijf takjes verse biologische munt, stuk getrokken
Een duimdik stukje verse biologische gemberwortel, in stukjes gesneden
Een stengel biologisch citroengras, in stukjes gesneden
Vier stevia zoetjes
500 ml water
1) Doe alles in een pan en breng roerend aan de kook. Laat enige tijd afkoelen.
2) zeef het water
3) schenk de drank over in een fles en bewaar in de koelkast.
2) CHOCOBANA
OEH-LALAAAH! Ziet dit er niet verrukkelijk uit? Zoals je ziet heeft een glas waarin je je drankjes uitserveert ook een grote invloed op de totale beleving van een drankje. Zo’n gaaf suiker-randje rondom het glas geeft een zeer uitnodigende indruk. Zo’n suikerrandje wordt meestal gemaakt met limonadesiroop , waar de rand van het glas door suiker wordt gehaald Lekker zoet dus. En niet al te gezond voor je lijf en je tanden. Ik bedacht iets anders wat net zo lekker is, maar beter voor jou en je gebit. Je hebt om dit drankje te maken erg weinig nodig, dat maakt het wellicht nog het leukste! Dit recept is goed voor twee volle glazen.
Een halve biologische banaan
Twee volle eetlepels biologische magere cacaopoeder
375 ml water
Twee eetlepels biologische erythrirol suiker + wat om in te dopen
1) Strijk met een stukje banaan over de rand van de glazen waar je de drank in wilt uit gaan schenken, doe de rest van de banaan samen met de cacaopoeder, erythritol en water in de blender en blend tot een drank met de gewenste dikte
2) Strooi wat erythritol in een bakje en doop het glas erin, tot er een mooie suikerlaag ontstaat. Vul de glazen met de drank, en serveer eventueel nog met een stukje biologische citroen.
3) SAFFRAAN SURPRISE
Eén van mijn persoonlijke favorieten is deze gember/ saffraan thee. Dit kun je zowel warm als koud drinken, zeker in de zomer op een snikhete dag is een koud glas van deze thee, gevuld met ijsklontjes een pure verwennerij. Zowel gember als saffraan hebben bijzondere gezonde eigenschappen. Alles wat je nodig hebt om een groot glas opwarmende thee te maken zijn drie plakjes vers afgesneden biologische gemberwortel + 3 draadjes echte pure saffraan. Je thee krijgt een prachtig gele kleur. Gooi de stukjes gember + saffraan draadjes in een hoog groot glas en schenk dit op met kokend water. Laat even kort trekken, drie ( sip ! ) dan lekker uit. Je kunt ook liters drank maken en in de koelkast bewaren. Je kunt de drank dan koud uitdrinken of opnieuw in een pannetje even opwarmen. Gebruik voor een liter drank vier stukjes gember en 5 saffraan draadjes en laat deze in de fles
4) STRAWBERRY FRISTIE
Mijn gezonde “ fristie “ variant is ongekend populair en terecht! Het is lekker, simpel en knetter gezond. Alles wat het nodig heeft is havermelk en bevroren aardbeien, en eventueel wat zuivere stevia om extra te zoeten. Op een liter FRISTIE gebruik je een liter havermelk( KLIK HIER )  en zo’n 30 bevroren aardbeien. Dit maal je in de HS blender tot een door jouw eigen gewenste dikte. Sommigen vinden een romige, dikkere textuur lekker, sommigen willen het wat meer vloeibaar. Wil je het iets meer vloeibaar, voeg dan steeds beetjes extra havermelk toe, wil je het juist allemaal wat dikker, voeg dan extra bevroren aardbeien toe. Zoeten hoeft niet, het is zoet genoeg van zichzelf, maar wil je het allemaal ietsje zoeter, voeg dan 2 druppels zuivere stevia toe per liter. Bewaar de fristie in de koelkast en schud steeds goed door voor gebruik.
5) LIMOEN/ KIWI LIMONADE
Enorm lekker fris en geliefd door kinderen! Je maakt het in een handomdraai met de blender ( liefst HS ) Gebruik ook hier liefst biologische kiwi en limoen omdat we de schillen ook mee eten! Wat heb je nodig voor circa anderhalve liter ?
Een liter zuiver bronwater, licht mineraliserend
Een kiwi, gewassen en in de schil, in plakjes gesneden
Een halve biologische limoen, in de schil gelaten in stukjes gesneden
Drie eetlepels Mattisson Sweet stevia suiker
500 ml water
1) Gooi de kiwi , limoen , water en stevia in de blender en maal op hoge standaard tot alles volledig is opgelost.
2) zeef de massa
3) Schenk een liter mineraalwater uit in een andere fles en vul aan met de limoen mix.
6) ZWARTE BESSEN / KIWI COOL-DOWN
Enorm verfrissend drankje! Door gebruik te maken van diepvries fruit verkrijgt dit drankje een extra “ chill” waardoor je extra kunt genieten van iets kouds. Wat heb je nodig voor een liter?
Twee kiwi’s , dit keer geschild en in stukjes
300 gram diepvries blauwe bessen
Zes druppels Mattisson stevia druppels
700 ml mineraal water of als je liever geen bubbeltjes wilt, gewoon plat water
1) Gooi alles behalve het water in de blender en vermaal.
2) schenk bij het mineraal water. GENIETEN MAAR!
7) SUMMER ICETEA
Ik ben groot fan van de theetjes van ROYAL GREEN. In de herfst en winter drink ik deze graag warm, maar in de zomermaanden maak ik er verrukkelijke ijsthee van. Niets is zo makkelijk om zelf icetea te maken….de vele pakken en flessen icetea in de supermarkten bevatten ladingen suikers, zodat je meer kunt spreken over een suikerdrankje. Maak het voortaan gewoon zelf, want echt: niets is eenvoudiger dan dat! Ik heb voor drie verschillende smaakjes gekozen, maar uiteraard kun jij je eigen favoriete thee-smaken gebruiken!  Voor een liter thee:
Drie zakjes ROYAL GREEN thee , de smaken GREEN MATCHA / SPICY CINNAMON / MIGHTY MINT
Twee eetlepels erythritol
Een eetlepel stevia SWEET
Een mespuntje vanille bourbon
Een liter kokend water
1) Laat de theezakjes in het kokende water trekken, voeg na 10 minuten de suikers + vanille bourbon toe en roer. Druk met een cocktail stamper de theezakjes wat uit, zodat het aroma goed vrijkomt .
2) Haal na 5-8 minuten ( let op de verkleuring, hoe donkerder, hoe sterker de icetea wordt ) de theezakjes uit het water en roer opnieuw.
3) Zet de thee na volledige afkoeling weg in de koelkast. Serveer uit met ijsklontjes`!
8) ICE COFFEE ON THE ROCKS
Ijskoffietjes zijn tegenwoordig helemaal hip. Je kunt deze vinden in het koelschap van supermarkten. Uiteraard kunnen we dit gemakkelijk ook zelf maken! Voor ongeveer 750 ml ijskoffie heb je nodig:
500 ml sterk gezette koffie, afgekoeld
100 ml havermelk ( klik hier)
Twee eetlepels stevia sweet 
Twee stevia zoetjes
Een halve theelepel vanille bourbon
Een paar kruidnagels
1) Gooi alles in de blender en blend op hoge snelheid zeef de massa.
2) Zet weg in de koelkast en laat liefst 24 uur “ chillen”
3) Uitserveren met ijsklontjes!
9) BLACKBERRY SUMMER BLUES
Naast de framboos en de aardbei ben ik stapelgek op bramen. Daar mag je mij voor wakker maken. Ik probeer ieder jaar op tijd bij te zijn om bramen te gaan plukken in het wild ( jaja..waar het is toegestaan ) maar meestal zijn velen mij al voor en moet ik peperduur betalen in de biowinkel. Want ik wil ze wel graag onbespoten. Ik maak in de zomermaanden er al jaren dit verrukkelijke drankje mee. Zo gefikst en enorm verrassend!  Voor een liter heb je nodig:
500 ml havermelk
250 ml mineraalwater
150 gram verse bramen
Twee eetlepels stevia sweet
Twee / drie stevia druppels
Een stukje biologische komkommer, in de schil, in plakjes gesneden
1) Blend in de blender de bramen, melk, suikers en twee stukjes komkommer tot een vloeibare massa
2) Schenk over in een fles en vul deze aan met mineraalwater.
3) Serveren met plakjes / schijfjes komkommer!
10) COOL CHOCO SUMMERSPLASH
Wat is er op warme dagen lekkerder dan ijskoude chocomel? Of in de koude winterdagen een kop warme choco? De grap is dat je dit meest gezond zo klaar kunt maken. Voeg aan een liter havermelk VIER eetlepels magere biologische cacaopoeder toe en 10 druppels stevia zuivere druppels.  Verder is het een kwestie van heel goed schudden. Zet de drank lekker koud in de zomer en verwarm in een pannetje als je er warme chocomelk van wilt maken.De chocomel is gigantisch geliefd bij kinderen! Het is suikervrij, en bevat geen rare additieven. Meer dan water, havermout, stevia en cacaopoeder is het niet. Dit kun je je kinderen met een gerust hart geven. Deze drank behoort tot mijn persoonlijke grote favorieten. Verslavend lekker! 😍

NOG ENKELE TIPS:

– je kunt uiteraard ieder gewenst soort fruit gebruiken, ik heb echter rekening gehouden met fruitsuikers. Als je dus ander fruit wilt toevoegen of veranderen in een receptuur, onthoud dan wel, dat de suikers kunnen oplopen.
– serveer je drankjes uit in een mooi glas, bijvoorbeeld mooie cocktail glazen, en kleed deze een beetje leuk aan met bijvoorbeeld papieren parapluutjes enz
– serveer alle drankjes zo koel mogelijk, dit smaakt het lekkerst
– je kunt je drankjes ook direct in je drinkflessen schenken, en deze koel bewaren

CHEERS AND SEE YOU NEXT SUMMER waar ik opnieuw een zomerdrankjes top 10 zal gaan maken! 🌼🌞

BONUS RECEPT! BLACKBERRY RIVER! 

Dit bonus recept kost ietsje meer tijd om te maken, maar oooh, wat is het de moeite waard! Het kost iets meer tijd, omdat je wat moet voorkoken, maar dat kost hooguit vijf minuutjes extra tijd, dus valt te overzien toch? Door vooraf wat in te koken kunnen verschillende smaken goed tot hun recht komen. Wat heb je nodig voor ongeveer anderhalve liter?

Een biologische limoen / een biologische citroen / een biologische sinaasappel, schoon geboend, geraspt, het vruchtvlees in stukjes gesneden
Enkele takjes verse biologische munt
100 gram verse of diepvries bramen
Een halve biologische komkommer in de schil, in stukken gesneden
Een klein stukje verse biologische gemberwortel, in stukjes gesneden
1200 ml water
Eventueel : enkele druppels zuivere stevia ( bijvoorbeeld Mattisson )
1) Gooi alles in een pan en breng al roerend aan de kook.
2) Zodra de massa kookt, de pan van het vuur halen en door een zeef laten uitlekken in een grote kom
3) Laat de drank afkoelen. Giet over in een glazen fles en zet tenminste 24 uur in de koelkast om te chillen
4) Lekker met ijsklontjes!

5 Reacties op “De meukvrije zomerdrankjes top 10 2021!

  1. Super! Zijn de drankjes ook lekker zonder Stevia? Dan ga ik er eens een paar proberen. 🙂

  2. Ik zoek een alternatief voor suiker om zelf alcoholische drankjes te maken, zoals fruitjenevers e.d. Ik heb het al geprobeerd met erythritol. Maar deze lost zeer slecht op in alcohol en kristalliseert. Stevia als alternatief vind ik ook moeilijk, omdat je niet precies weet hoeveel je erbij moet voegen. Bestaat er een formule om suiker in een recept om te zetten naar stevia?

  3. Ik ga geen wetenschappelijke c.q. scheikundige discussie op gang brengen maar probeer in Jip en Janneke taal te schrijven.
    Als je die zoetstofjes gebruikt waar dus geen suikers in zitten, hoe reageert je lichaam dan daarop? Je tong proeft zoetigheid activeert van alles in je lichaam daarvoor en vind dus niets? In eerste instantie lijkt mij dit niet erg gezond!

  4. Ik wil een duindoornlikeur maken maar ipv van suiker , vloeibare stevia.
    Is het dan halveren ?
    Dat heb ik ergens gelezen
    Dus 100 gr suiker is 50 ml stevia??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *