De mierzoete wereld van vandaag

” . . . . WHAAAAT? Zoveel? Joh, maak het even !!!!!!!!! Echt niet! Wel????? .. Zo dan zeg! ”

Een welbekende, bijna standaard reactie als ik iemand in suikerklontjes laat zien wat er in een product zit aan suiker. Vooral producten waarin je het helemaal niet in zou verwachten, zoals worst, levert erg veel hoge wenkbrauwen op. Maar ook in producten waarin we wel een klein beetje verwachten, daar zie ik ook geschrokken / verbaasde gezichten. Vijf suikerklontjes in een plakje ontbijtkoek? Gemiddeld 15/20 suikerklontjes in een pot pindakaas? Drie suikerklontjes in het dagelijkse knijpzakje Danoontje van je spruit? Vijf suikerklontjes in een potje biologische witte bonen in tomatensaus?

Ja, het IS zo triest.

Misschien nog triester is het feit dat niet veel mensen zich bewust zijn, danwel bewust dat het echt in extreme doseringen aanwezig is. En fabrikanten doen hun uiterste best om ons in die waan te laten.

Suiker is voor fabrikanten namelijk letterlijk en figuurlijk suikerzoet. Het geeft hen ontzettend veel voordelen.

HFCS (High fructose corn syrup)

Suiker geeft alles niet alleen een zoete smaak, ook zorgt het voor structuur en conservering. In sommige producten zorgt het er ook voor dat iets niet gaat gisten of gaat binden. Suiker is als basisgrondstof tevens één van de goedkoopste grondstoffen die er bestaan. Nog goedkoper wordt het voor de fabrikant als deze ook met kunstmatig, chemisch nagemaakte suikers gaat werken. Een zeer bekende ” benadering ” van suiker is glucose-fructosestroop, ook wel bekend als HFCS. Dit betekent ” High fructose Corn syrup” alias hoog fructose mais siroop. Dit is een maïsstroop die door enzymatische processen een zeer grote toename van het fructosegehalte verkrijgt. Het is een erg populair en dus veel gebruikt zoetmiddel geworden onder fabrikanten, omdat het vele malen zoeter is dan glucose en sacharose, veel langer bewaard kan blijven en vooral: stukken goedkoper. HFCS wordt ook vaak verkocht als een natuurlijke suiker. Klinkklare onzin. De maïsindustrie blijft echter beweren dat HFCS wel een natuurlijk en dus gezonde (?) grondstof betreft. Geen rare bewering vanuit deze hoek, als je je bedenkt dat de maïsindustrie in de jaren zeventig zo ongeveer van de ondergang werd gered doordat er een enzym werd ontdekt dat de glucose in maïsstroop kon omzetten in fructose. Hun argument is vooral dat HFCS afkomstig is van een geheel ” natuurlijke” substantie zonder kunstmatige toevoegingen of verdere ingrediënten.

Er zijn diverse vormen van dit goedje. Deze worden verdeeld in verhoudingen. Zo kennen we :

 • HFCS 90: dit wordt gebruikt voor de productie van HFCS 55, wat neerkomt op 90% fructose en 10% glucose.
 • HFCS 55: dit wordt voornaam erg veel gebruikt om frisdranken en andere dranken te zoeten. Dit komt neer op 55% fructose en 45% glucose.
 • HFCS 42: dit komen we voornaam tegen in de vele voedingsmiddelen. Het komt neer op 42% fructose en 58% glucose.

HFCS wordt ook wel de zoetstof met een metaal randje genoemd. Omdat het inmiddels zoveel wordt gebruikt en  geproduceerd, is het ook meer vervuild met kwik. Diverse onderzoeken wezen uit dat een gemiddelde Amerikaan bijvoorbeeld per jaar maar liefst 19 kg (kilogram!!!!!!!!) kwik binnen krijgt. HFCS bevat aardig wat kwik. En dit blijkt zelfs nog meer dan het giftige zware metaal wat we in vis aantreffen. Uit diverse steekproeven die zijn gedaan op dagelijkse producten uit de supermarkt, blijkt van de 55 onderzochte producten maar liefst één derde kwik te bevatten. Alhoewel de vele onderzoeken al hebben uitgewezen dat HFCS kwik bevat wat de volksgezondheid kan schaden, houdt de industrie alles goed in de kast verstopt. Door de jaren heen is kwik, in welke vorm dan ook, zeer vaak het middelpunt geweest van serieuze gezondheidswaarschuwingen. We kennen allemaal wel de waarschuwingen rondom het methylkwik in vis gevangen in vervuild water, het kwik in amalgamen vullingen in ons gebit, en vaccins waarin het als conserveermiddel wordt gebruikt. Belangrijk detail is wel, dat het effect sterk afhankelijk is van hoe we het absorberen. Kwikvergiftiging kan optreden door inademing, injecteren, inname, of absorptie via de huid. Organen die het het meest moeten verduren zijn de maag, nieren en hersenen.

Helaas komt HFCS in ontzettend veel producten voor. Fabrikanten maken er graag en gretig gebruik van. Goedkoop en zeer multi-functioneel. Om die rommel uit je lijf te houden zit er niets anders op dan : etiketten lezen. Mijd producten met woorden in ingrediënten tabellen als:

 • glucose fructosestroop
 • glucose-fructose siroop
 • corn syrup
 • fructose corn syrup

In Nederland wordt HFCS voornaam middels ” glucose-fructosestroop ” en glucose-fructose siroop” gekenmerkt. Lees je zo’n woord, laat het product lekker in de schappen.

GEZOND IMAGO, VOL MET SUIKER

Erg veel fabrikanten doen hun stinkende best om ons al deze producten in te laten kopen en daarin gaan ze ver. Erg ver. De misleidende gebruiken zijn inmiddels zodanig de pan uit gerezen dat geen enkel malle Piet er nog daadwerkelijk IETS tegenin kan brengen. Organisaties als Foodwatch doen hun best, maar ook zij kunnen maar zoveel doen en bereiken. Fabrikanten (de voedingsindustrie) winnen het tot de dag van vandaag altijd. Zij hebben de touwtjes stevig in handen en hebben zo alle macht en invloed op ons, wat gebeurt op zo’n slinkse wijze dat wij (consumenten) zich nauwelijks bewust zijn van deze macht.

suikerklontjes ontbijtkoek

Hoe het werkt? Simpel. Laten we als voorbeeld het plakje ontbijtkoek nemen. Eerste wat erg veel mensen meteen denken is ” gezond! Gezond tussendoortje! ” Dit komt door het knappe staaltje werk van fabrikanten die dit product als zodanig op de markt heeft weten te drukken. Jaren (jaaaaaaaaaren!) geleden ging deze vlieger best nog wel op: in vergelijking met andere tussendoortjes was ontbijtkoek een betere keuze. Het was vooral erg bekend geworden omdat het vetarm is. Inmiddels heeft ook in ontbijtkoek HFCS zijn weg gevonden, NAAST de al ruim aanwezige suikers. Gevolg: een suikerbom. Echter is het gezonde imago goed hoog gehouden, immers: een goede naam en imago verkoopt. En daar wordt dan ook graag alles voor uit de kast getrokken. Bekende dieet-goeroes, populaire tekenfilm figuurtjes, mooie mensen (modellen) die in een hagelwitte jas en een zwarte bril op hun neuzen ons vertellen hoe gezond deze koek wel niet is, niets is nog gek. We geloven het meteen en kopen de koeken als water. Een fabrikant weet hoe het werkt.

Hoe meer we ons bewuster gaan worden wat voor , soms tot in den zotte grote hoeveelheden, suikers er is toegevoegd aan ons dagelijks voedsel , hoe beter voor onze algemene gezondheid. Luister vooral naar jezelf, en niet wat fabrikanten jou willen doen laten geloven. Je komt al een heel eind met wat gezond en nuchter verstand. Bedenk altijd: een product komt niet zomaar in een potje, pakje, zakje of tube in de supermarkt. Laat je niets anders wijsmaken door fabrikanten.

4 Reacties op “De mierzoete wereld van vandaag

 1. Beste Monique,

  Bedoel je niet “19 kg HFCS” in plaats van “19 kg kwik”? Als ik onderstaand artikel uit de Chicago Tribune mag citeren: http://www.chicagotribune.com/lifestyles/chi-mercury-corn-syrupjan27-story.html
  krijgt een Amerikaan elke dag 12 theelepels HFCS binnen. Als een grote Amerikaanse theelepel 4,5 gram bevat, krijgt men 365 x 54 gram binnen en kom ik uit op 19,7 kg HFCS. Dat bevat volgens http://www.heracliteanriver.com/?p=246 “0.00003 to 0.00035 ppm in goods produced with high fructose corn syrup”, dus dan kom je op erg lage waarden en niet op 19kg per persoon per jaar.

  Neemt trouwens niet weg dat ook ik geen kwik en liever ook geen suikerbommen in ons eten wil aantreffen!

  Vriendelijke groet,

  Jessica Kuiper
  orthomoleculair therapeut en diëtist

  • Hai Jessica,

   Volgens mij staat dit ook beschreven in mijn artikel. Warme groet!

   • Er staat echt dat de amerikanen krijgen per jaar 19 kg kwik naar binnen….dan zou je allang dood zijn…lijkt me.dus je bedoelde 19kg hfcs

 2. Bij mijn tandarts hangt een bord met flesjes en pakjes drinken en daarnaast een zakje met het aantal suikerklontjes wat erin zit. Ik schrok vooral van de hoeveelheid suiker in Chocomel en appelsap. Het minst zat er in…..Wicky! ‘Maar’ 3 klontjes en geen 9 zoals op de jullie foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *