de ( onbekende) wereld van instant koffie…

We kennen het allemaal: de potten, zakjes, zakken en pakjes instant koffie en ook cacaopoeder. Het is een zeer populair product. Het is gemakkelijk, het is lekker, en het is relatief goedkoop. Allemaal succesformules om een product tot een populair product te maken. Fabrikanten doen daar graag alles aan. Vandaar dat gemak, suiker, en zo veel mogelijk kunstmatige ingrediënten ( want zoveel malen goedkoper) ook erg veel in de strijd worden gegooid bij het samenstellen van een nieuw product. Een product vooral smakelijk en aantrekkelijk maken is prioriteit nummer één. Op nummer twee komt het gemak. Inmiddels zien we in supermarkten meer kant-en-klaar, instant en voorbewerkt dan vers en intact. Vooral instant ( poeder) is erg populair. Denk aan de ” knorr wereldgerechten” maar ook de instant koffie. En sinds kort zelfs thee.

Ontzettend veel mensen zijn niet bewust wat er nu echt in zo’n handig zakje instant koffie zit. Of in een pot. Een pakje. Een stick. Ze zien vooral het gemak, waarmee fabrikanten hun producten ook vooral mee in de spotlights zetten. Een zakje poeder in een beker gooien, heet water opschenken, roeren, klaar! Hoe makkelijk willen we het hebben? Naar ingrediënten kijken we niet zo snel. Zeker niet als daar de focus totaal niet op wordt gelegd. Maar als we eens gaan kijken naar wat er in zo’n zakje instant meuk zit, zullen we vast schrikken..

We kunnen tegenwoordig kiezen uit ontzettend veel smaakjes, soorten en varianten. Van cappuccino tot espresso, van café latte tot koffie verkeerd. Alles kan, met hetzelfde gemak. Als je een echte Italiaan of een echte koffie liefhebber deze meuk laat proeven, moet je oppassen dat het niet direct weer wordt uitgespuugd. De echte kenners weten: dit spul heeft totaal niets te maken met echte koffie. Sterker: veel van deze instant koffie producten bevatten geen spoortje koffie. Een goed voorbeeld zijn de ” koffie” sticks van Nescafé, de zogeheten ” 3 in 1″ sticks. Ik heb hier al eens eerder aandacht aan besteed. De fabrikant beweert, dat het gaat om een mix van koffie, creamer en suiker. Gaan we echter naar de ingrediënten kijken van deze 3 in 1 sticks, dan vinden we 54% suiker en 9% instant koffie ( bewerkte koffie dus). Daar tussen in vinden we nog tal van andere suikers als glucosestroop.

van gemakkelijke koffie naar gemakkelijke thee?

Enige tijd geleden kwam mij een nieuw product van het merk Nescafé onder ogen: chai tea. Ja, echt waar, je leest het goed, instant thee.Nestlé ziet wellicht een zeer grote markt om binnen te harken. Want we houden van gemak. Omdat het ons, dankzij dit soort ” onzin producten” gemakkelijk wordt gemaakt.  Ik vraag mij daadwerkelijk af waarom er in hemelsnaam zoveel geld wordt gepompt in een product die met dezelfde investering ook zeer gezond en ECHT meukvrij kan worden gemaakt. Waar de consumenten ECHT wat aan hebben. Want zaten we nu werkelijk te wachten op opnieuw een gemakkelijk zakje suiker? Wat is er mis met een vers kopje thee? Zonder suiker? Ik ben dit nieuwe product eens nader gaan bekijken.

 

IMG_5950

 

Kijken we naar de ingrediënten, zien we dat het bestaat uit 39% suiker en een luttele ( wauw!) 3% thee extract. Juist. Weer geen echte thee, maar gewoon thee extract. Waar het dus weer op neerkomt is dat je een zakje suiker in heet water laat oplossen.

 

IMG_5951

 

Dit vinden we ook meteen terug in de voedingswaarde. Per zakje eet je een ruime 12 gram suiker op. En een flinke 2 gram verzadigde vetten. Vet in je thee? Tja…..laten we het er maar op houden dat alles kan in de wereld van kunstmatige meuk. Zakje suiker anyone? Naast dat deze zakjes totaal overbodig zijn, staan ze garant voor onbewust veel meer suikerinname. Ook al zou je normaal gesproken een schepje gewone suiker in je thee roeren, ben je nog ” gezonder” af, dan een zakje intsant thee.

Het lastigste is veel mensen totaal niet bewust zijn van de soms schrikbarende hoeveelheden suiker in deze producten. Bij veel producten zijn we ons hiervan bewust, omdat een product hierom bekend staat, denk aan chocoladepasta, of vlokken. Maar om HOEVEEL suiker het gaat, daar zijn we ons nauwelijks van bewust. Ook deze zakjes bestaan uit 99% kunstmatige meuk. Neem nu de variant ” latte Vanilla” Volgens de fabrikant een licht zoete latte met vanillesmaak. Dit klopt, en ze overtreden hier ook geen wetten en regels mee, want ze hebben ook een smaakstof gebruikt. In het product vind je geen spoortje vanille . Wel dubbel zoveel suiker ( in deze variant 36%) en nog meer meuk om de boel romig en zoet en vanille-achtig te maken. Pure vanille merg is kostbaar. En wordt dan ook weinig tot niet gebruikt in de voedsel industrie. Hiervoor wordt dus suiker, suiker en nog eens suiker voor gebruikt, en nog een zand emmertje vol met E nummers om een vanillesmaak te creëren . Mensen lezen op de verpakking wel ” latte vanille” en gaan er klakkeloos dan ook van uit dat hier vanille in zit. Niet dus.

Het blijft dus een kwestie van verpakkingen lezen. Belangrijkste boodschap: MIJD GEMAKSVOER. Hoe meer gemak, hoe meer meuk. Laat je niet verleiden tot gemak waar we niet om vragen en  ook helemaal niet nodig hebben. Zet gewoon je eigen kopje thee. Groen of rooibos. En wil je het zoet, zoet je thee lekker zelf met stevia of een andere natuurlijke suikervervanger. Zet je eigen zuivere koffie, want alleen dat is ook letterlijk ” zuivere koffie”. Maak alles zoveel mogelijk zelf. Hou je eigen regie over wat je eet en drinkt, en laat een fabrikant dit, enkel vanwege zijn eigen zakken te vullen, niet voor jou beslissen.

9 Reacties op “de ( onbekende) wereld van instant koffie…

  • Met normale Nescafé gold of Moccona is ook niets mis, dat is gevriesdroogde koffie
   Maar het gaat juist om al die “gekkigheid”die te koop is,

 1. Thanks wederom voor de bewustwording! Ik was me al bewust en drink die zooi niet. En, hoe leuk is het juist om potje verse theeblaadjes te hebben en zelf te bepalen hoe je thee smaakt? Ook nog eens goedkoper ook, want ik zet mijn thee meestal niet supersterk. En een beetje honing kan waar nodig wonderen doen. Anyways terug naar de bewustwording. Mijn omgeving kijkt me soms raar aan..maar dit sterkt me weer in mijn argumentatie!

 2. Hallo Monique, niet echt verrassend, maar wel iets waar je niet zo snel stil bij staat. Verse koffie is gelukkig veel lekkerder 😉
  Ik vraag me de laatste tijd wel af hoe het zit met caffeinevrije koffie. Gewoon uit een pak waar je met een filtertje zelf koffie mee maakt. Dit omdat ik de smaak lekker vind, maar minder caffeine moet gebruiken.
  Heb jij een idee hoe dat bewerkt is (om de caffeine uit de koffieboon te halen)?
  Groetjes, Annelies

  • dag Annelies! Hoe de koffie cafeïnevrij wordt gemaakt, dat is niet zomaar uit te leggen omdat dit op verschillende methoden gebeurt. Maar de meest gebruikte manier is dat de koffiebonen in water met koolzuur worden geweekt,dit neemt grotendeels de cafeïne op, maar gelijk ook erg veel smaaknoten. Ook krijg je cafeïne nooit volledig uit koffie, op welke wijze dan ook. Er zal altijd wel wat sporen van cafeïne aanwezig blijven. Warme groet!

   • Ha Monique,
    Bedankt voor de toelichting….zal er eens over nadenken welke keuzes ik wil maken 😉
    Best lastig voor een koffie – addict!
    Groetjes, Annelies

  • Varkensvet in pads.. dat is een broodje aap verhaal! Check even de bron voor je iets zegt. 😉

 3. Ik gebruik tegenwoordig koffiebonen, is goedkoper en lekkerder. Tenminste dat vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *