De populairste Skyr uit de supermarkten beoordeeld……

SKYR blijft ongekend populair. Ik heb er al veel over geschreven, waarvan DIT ARTIKEL meest vertelt over wat SKYR nu precies is. Er is anno 2021 veel te kiezen onder SKYR, de koelschappen lijken uit te puilen. Skyr wordt vooral gepromoot als zeer eiwitrijk van nature, en dat klopt, maar het is niet extreem veel rijker aan eiwitten dan bijvoorbeeld magere kwark. Omdat ik erg veel vragen ontvang over de vele verschillende merken, heb ik besloten om de meest aangevraagde te testen en te beoordelen.

SKYR, HOE ZIT HET PRECIES?

Om dit review beter te kunnen begrijpen, adviseer ik je om eerst DIT ARTIKEL te lezen. Hierin vind je veel info over Skyr, wat het precies is en waarin ze onderling sterk kunnen verschillen.

DE MERKEN

Ik heb in totaal zes meest populaire SKYR varianten uit de supermarkt beoordeeld. Sommige zijn vrij nieuw op de markt, anderen heb ik jaren geleden al eerder eens beoordeeld. Ik kijk naar de samenstellingen, waar de SKYR vandaan komt, en naar de voedingswaarden. Tot slot vertel ik mijn persoonlijke mening over de smaak en textuur.
Als verfent kwark en Skyr liefhebber heb ik afgelopen jaren heel veel kennis opgedaan over beide zuivelproducten. Ik consumeer het iedere dag. Omdat ik zelf een zeer groot fan ben, heb ik flink wat tijd gestoken in onderzoek en research rondom beide zuivelproducten en heb daarom aardig was kennis in huis. Dit artikel / review is geheel onafhankelijk en op eigen initiatief geschreven en gebaseerd op eigen kennis en ervaring. Alle betreffende merken zijn niet op de hoogte, en er is dan ook geen enkele vorm van samenwerking / inkomsten. De producten zijn door mij zelf aangeschaft.
ARLA SKYR naturel, 450 gram, € 1,49
Ik begon mijn onderzoek rondom SKYR in 2015, toen het merk ARLA zo’n beetje de eerste was die Skyr op de Nederlandse markt zette. Sindsdien heb ik deze Skyr regelmatig beoordeeld. En niet direct positief, want ik ben nog altijd van mening dat de consument teveel betaalt voor een inhoud die vrijwel gelijk staat aan de vele andere goedkopere merken.
ARLA produceert hun skyr in Duitsland, waar ook zo’n beetje alle andere Skyr producten vandaan komen. Er wordt verder dan ook niets anders specifiek gedaan betreft productieprocessen. Het is niet biologisch, en nog steeds houdt ARLA hun receptuur ( culturen) geheim. Wat een beetje lachwekkend is te noemen nu dat vele andere Skyr producten de gebruikte culturen gewoon op hun potten zetten. Enige tijd geleden veranderde ARLA hun claim “ IJSLANDSE STIJL”  naar “ VOLGENS IJSLANDSE TRADITIE” wat zo’n beetje op hetzelfde neerkomt. De consument moet het nog altijd qua ingrediënten doen met MAGERE YOGHURT. Waar je uiteindelijk dus he-le-maal niets mee kan.
Nog steeds zijn de voedingswaarden vrijwel gelijk aan de vele andere ( goedkopere ) Skyr producten, dus mocht je in de veronderstelling zijn dat je met ARLA Skyr wel extra eiwitten binnen harkt, dan moet ik je uit deze droom helpen. Ik persoonlijk zeg: …je bent een dief van je eigen portemonnee als je hooguit voor een merknaam bijna 40 eurocent meer betaalt terwijl er in de meeste gevallen ook nog eens 50 gram meer inhoud in de goedkopere varianten zitten. Arla Skyr is niet meer bijzonder, beter, voedzamer of gezonder, wel duurder. En ook zijn de vele andere goedkopere merken niet minder lekker.
TEXTUUR: niet vloeibaar, mooi lobbig, niet erg dik
SMAAK? Licht zurig, mild, fijne nasmaak, niets mis mee.
EINDOORDEEL: gewoon een goede skyr, niets meer of minder. Wel erg duur betaald. Doet verder niets onder aan goedkopere andere Skyr producten.
MELKKAN SKYR NATUREL, 500 gram, € 1,19 ( Plus, Coop ) 
Dit is by far mijn grootste favoriet in Skyr. En ja, dat voor een tweederangs huismerk ! Maar dit geeft een erg goed voorbeeld wat ik hierboven vertelde bij de ARLA. Om te beginnen komt deze Skyr opvallend genoeg niet uit Duitsland, maar wordt dit gewoon in Nederland geproduceerd, wat het zeker meteen een stuk milieuvriendelijker maakt. Melkkan draait nergens omheen, zij zeggen dat het gewoon om een IJslandse stijl gaat en om magere yoghurt. Zij gebruiken dus de reeds aanwezige melkzuurbacteriën in de yoghurt en voegen klaarblijkelijk verder niets extra’s toe aan culturen. Dat is een stuk transparanter dan Arla. Daarnaast zien we qua voedingswaarde ook hier nauwelijks een verschil met de Arla voedingswaarden. Het is vrijwel 1:1 gelijk. Ja, ook aan eiwitten! Beiden krijg je per 100 gram 11 gram eiwitten binnen. EYE OPENER hé? 😏
TEXTUUR? Geweldig! Mooi dik, zeer stevig, je lepel blijft erin staan!
SMAAK? SUBLIEM! Ik vind de smaak van deze Skyr ronduit fantastisch en daarom BY FAR de allerlekkerste uit deze rij. Superstevig, romig en mild. Zeer fijn geprijsd.
EINDOORDEEL: mijn absolute topper van dit rijtje. Geweldig lekker!
ALBERT HEYN SKYR, 500 gram, € 1,13
Ook Albert Heyn haalt zijn Skyr uit Duitsland. De Skyr is net als de vele andere Skyr gemaakt van magere yoghurt en geeft verder dan ook geen enkele verdere informatie over mogelijk gebruikte culturen. Ook hier ga ik uit van de culturen in de magere yoghurt. Qua voedingswaarde en ook vooral de smaak en textuur vind ik het nauwelijks tot zelfs niets verschillen met de Skyr van Arla. Het komt echter niet uit één zelfde fabriek, maar mijn vermoeden is zeker wel dat het op exact dezelfde manieren wordt geproduceerd.
TEXTUUR? Goed, niet te vloeibaar maar ook niet te dik.
SMAAK? Ook hier gewoon een goede smaak, fijne milde nasmaak, niets bijzonders.
EINDOORDEEL: ik zou deze absoluut kopen boven de aula, want qua smaak en textuur is het bijna identiek en ook betreft de voedingswaarden.
ISSEY SKYR AARDBEI / BANAAN, 170 gram , € 1,49
De duurste uit deze rij, maar dan wel meteen EEN ECHTE Skyr.  Volgens de fabrikant een ECHTE skyr, met “echte” skyr culturen en volgens een 1100 jaar oud traditioneel recept geproduceerd. Dat klinkt zeer aannemelijk. Ik heb contact gezocht met ISEY, althans, de leverancier. Het blijkt dat de producties plaatsvinden in Denemarken onder een bedrijf genaamd MS ICELAND DIARIES, De uitdeler in Nederland is SKYR NEDERLAND BV die zijn gevestigd in Amsterdam. Met hen kreeg ik contact. Ik heb gevraagd, hoe de skyr werd geproduceerd. Dit gebeurt gewoon in de fabriek. Ik heb gevraagd welke culturen er werden gebruikt. Dit zijn de volgende:
Streptococcus thermophilus Islandicus
Dit is één van de meest gebruikte bacteriën in de zuivelindustrie. Het wordt voornamelijk erg veel toegepast in yoghurt. Het is dus geen bijzondere cultuur.
Lactobacillus bulgaricus 
Deze bacterie behoort tot de orde van de melkzuurbacteriën, Lactobacillales. Dit zijn anaerobe, meestal aerotolerante bacteriën, verantwoordelijk voor de omzetting van suikers in melkzuur. Tot de melkzuurbacteriën behoren de geslachten Lactobacillus, waartoe deze bulgaricus hoort, en het geslacht Streptococcus.
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium is een geslacht van grampositieve, strikt anaerobe, niet-sporenvormende, onbeweeglijke en staafvormige bacteriën. Ze zijn in staat om glucose tot melkzuur en azijnzuur af te breken en halen hieruit hun energie. Dit gebeurt volgens een eigen gecompliceerd stofwisselingsproces.
Daarnaast heb ik gevraagd, welke melk er wordt gebruikt. Als antwoord kreeg ik dat het ging om magere biologische melk.  Laten we eens gaan kijken naar de ingrediënten
Als we inhoudelijk kijken naar de samenstelling, zien we dat de skyr inderdaad “ echt” is omdat hieraan wel culturen zijn toegevoegd. Dit gebeurt zelden tot nooit bij andere conventionele varianten. Biologische varianten bevatten in regel ook culturen. Maar de skyr van Arla bijvoorbeeld niet, en daar zijn ze niet zo heel erg transparant over. Bovendien bevat de biologische Arla skyr ook geen culturen. Arla borduurt voort op “ volgens traditionele traditie”. Maar gebruiken dus helemaal geen culturen waardoor het eigenlijk geen skyr genoemd mag worden. Wettelijk mag het gewoon “ skyr” worden genoemd. 
Deze skyr van ISEY bevat dan wel echte culturen, maar daarmee is alles wel gezegd. De samenstelling is niets meer of minder dan gepasteuriseerde magere melk met water, waaraan wat hulp ( smaak) stoffen zijn toegevoegd.. De andere smaken zijn behoorlijk “ loaded” met suikers, zoals gewone suiker, en suikerstropen. Daarnaast bevatten velen een combinatie van gewone suikers met kunstmatige zoetstoffen. Daarnaast zitten de potjes vol met aroma’s . Dit ruik je ook als je een potje opent. Dus tja….🙄…er is wel een naturel ISEY SKYR maar die is in Nederland erg slecht verkrijgbaar. 
Jammer dus, dat de grotere supermarkten in NL kiezen voor een echte SKYR maar dan wel weer meteen vol gepropt met meuk. Daarnaast wil ik ook benadrukken dat de verpakkingen vreselijk milieuonvriendelijk zijn. Alles leuk en aardig hoor, zo’n luxe plastic lepel bij zo’n bekertje, maar het is zo NIET NODIG en extra belastend voor het milieu. Dan doen alle anderen het stukken beter. 
 
TEXTUUR? Heerlijk romig en dik. Wel nogal glad 
SMAAK? Ja, lekker maar ook STIEGEL ZOET door de kunstmatige zoetstoffen. Jammer. 
EINDOORDEEL: lekker en fijn dat het om een ECHTE Skyr gaat, jammer van de meuk. 
 
MILBONA FREE FROM LACTOSE SKYR, 500 gram, € 1,19
Milbona, het huismerk van de LIDL komt sinds kort met een lactosevrije variant op Skyr. Zweer fijn voor al die mensen die lactose zeer slecht kunnen verdragen. Milbona wordt in Duitsland gemaakt. En bij de ingrediënten kunnen we meer lezen dan bij andere Skyr varianten, zo lezen we dat het wordt gemaakt van magere kwark ( waarvan het lactose gehalte een spoor van <0,01 gram / 100 gram bedraagt ) zuursel, microbieel stremsel en lactase. Nette opsomming en zeker transparant. Zelfs als de lactose wordt verwijderd, blijven de voedingswaarden vrijwel gelijk aan de andere Skyr varianten. Ook hier zie je 11 gram eiwitten bijvoorbeeld per 100 gram. 
 
TEXTUUR? Eigenlijk niets anders dan andere Skyr. Lekker lobbig. 
SMAAK? Lactosevrij smaakt algemeen iets meer zuur en geeft dan sneller een andere smaak, bij deze Skyr is dat niet het geval, ik vind het zeer mild, bijna vlak van smaak. 
EINDOORDEEL: fijn voor lactose-intoleranten, maar echt mega bijzonder? Nee. 
 
MILBONA SKYR, 500 gram, € 1,19
Lidl verkoopt al een tijdje verschillende smaken Skyr, de smaakjes, daar ga ik jullie niets over vertellen want ik denk dat jullie vast kunnen raden waarmee deze vol zijn gepropt. De naturel daar in tegen vind ik een absolute tweede onder de Melkkan Skyr. Ook deze komt uit Duitsland. En jawel hoor…ook hier weer bijna een 1:1 voedingswaarde, zij het wel, dat Milbona ook hier wat uitgebreider is in de ingrediënten. Net als de lactosevrije Skyr zegt het te bestaan uit magere melk, zuursel en microbieel stremsel. 
 
TEXTUUR? Zeer goed, zo dik en stevig dat je je lepel er rechtop in kunt zetten. Zo hoort Skyr in feite ook te zijn in stevigheid. 
SMAAK? Ik vind deze ook super-lekker, beetje zurige nasmaak, maar zeer romig en toch mild
EINDOORDEEL: fijne en voordelige Skyr, in ieder geval 10 x beter van smaak dan de Arla. 
 

WAT IS OPMERKELIJK?

Wellicht is het ook jou opgevallen hoe dicht de voedingswaarden bij elkaar liggen en dat heb je dan ook goed opgemerkt. Eigenlijk kunnen we spreken van een gestandaardiseerde formule. Zoals ik eerder eens uitlag, kloppen voedingswaarden nooit helemaal. Daarom wordt er ook gesproken van een GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE. Dat is wettelijk zo bepaald zodat fabrikanten wat speling hebben in hun analyses. Een voedingswaarde moet dan ook nooit op de calorie af worden afgelezen want zo nauwkeurig zijn ze niet. Dit geldt zeker zo betreft deze Skyr varianten. Het zijn allemaal vrij massale producties die door geheel Europa worden verspreid. Zoals je kunt lezen schelen de waarden nauwelijks van elkaar, soms scheelt het één calorie of een halve gram suikers. Maar vrijwel komt het allemaal op een gestandaardiseerde formule aan. Vrijwel ALLE SKYR bevatten gemiddeld 11 gram eiwitten per 100 gram. Sommige magere kwark soorten bevatten net zoveel, dus daar hoef je SKYR niet specifiek voor te gaan consumeren. Het is meer een kwestie van smaak, en of je van de dikke en stevige texturen houdt. 
 
Onthoud ook, dat niets van deze beoordeelde varianten biologisch zijn of streekgebonden ( bijvoorbeeld met koemelk uit een streek ) Het gaat allemaal om gepasteuriseerde SJIT waaraan wat wordt toegevoegd. Wil je echte Skyr, dan zijn supermarkten niet de plek om deze te vinden. Je hebt meer kans in biowinkels, maar ook daar wordt er nauwelijks iets aan echte Skyr aangeboden, wat toch best jammer is. 
Onthoud ook, dat IJSLANDSE STIJL “ of VOLGENS IJSLANDSE TRADITIE” geen reet voorstelt en dit zoveel betekent dat er GEEN ECHTE SKYR CULTUREN zijn gebruikt. Wellicht is er in Nederland nog een mooie markt open om op te gaan vullen. Ik wat daar op af. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *