Meukvrij inkopen in de supermarkt

Nu we gelukkig steeds meer en beter zijn gaan letten op wat er in ons eten zit, zijn we al op een goede weg gekomen. Maar we zijn er nog lang niet. We hebben namelijk te maken met nog veel meer verleidingen, en trucs, en spelletjes van fabrikanten en supermarkten. Ik geef hier enkele tips om ze te kunnen ontmaskeren, en wat betere keuzes zijn.

IMG_7055

 • Onthou dat goedkoop niet altijd betekent dat het van mindere/slechtere kwaliteit is. Sterker nog: het kan in vrij veel gevallen juist betekenen dat een product veel gezonder is dan zijn duurdere broertje met een merknaam.  Ook gaat het negen van de tien keren om totaal dezelfde producten, maar zit er alleen een verpakking omheen die veel goedkoper is ( denk aan huismerken en C-merken en merkloze producten)
  Een erg goed voorbeeld is een bekertje kwark.. Je kunt een huismerk kopen en een supermarktmerk, en daarop volgende bekendere merken. De kwaliteit ligt hem hier in verpakking: het meest goedkope, het huismerk, heeft een vrij ” saaie” en kleurloze ( hooguit twee kleuren) verpakking en ook het materiaal is van mindere kwaliteit, vrij dun en snel lekkend. Het supermarktmerk bevat  negen van de tien keren EXACT dezelfde inhoud als het huismerk, maar de verpakking is wat dikker, steviger en bevat soms meer kleur en fleur en opsmuk. Besef dat WIJ voor al deze opsmuk, extra dikke pakken en andere extra verpakkingsmaterialen moeten betalen. In het geval van dit voorbeeld gaat het vrijwel altijd om exact dezelfde kwark uit dezelfde fabriek en lading, maar gaat er dus een goedkopere en andere verpakking omheen. Soms zijn de prijsverschillen echt ontzettend groot. Af en toe komt het ook voor dat bijvoorbeeld een supermarkt-merk exact hetzelfde product blijkt als hun duurdere concurrent: de merk-producten. Je kunt dit het beste vergelijken door beide producten naast elkaar te houden en de voedingswaarde te lezen. Scheelt dit amper wat of zelfs helemaal niet, kun je gerust kiezen voor het goedkopere merk. Dit kan soms echt ontzettend veel geld schelen, we praten hier soms over prijsverschillen tot 50/75 cent. Heb je liever een steviger en betere verpakking, kun je altijd thuis de kwark uit dit voorbeeld overgooien in een BPA vrije bewaardoos of fles.

10945896_897495000282631_2349555073578981203_o

 

 • Onthou: hoe meer verpakkingen, hoe meer jij moet betalen. Wij moeten namelijk altijd betalen voor al deze, meestal zeer overbodige, verpakkingen. De fabrikant is zeer bereid om voor ons al deze luxe te produceren, maar wel met een prijskaartje.  Al die luxe, al dat extra gemak, al die verbeterde verpakkingen, de fabrikant doet er zijn uiterste best voor, en het lijkt misschien dat de fabrikant dit doet om ons tevreden te stellen, ons meer comfort en gemak te bieden en ook de producten beter te beschermen voor invloeden van buitenaf. De waarheid ligt sterk in het midden: de fabrikant wil  ons gerust  tegemoet komen aan al onze ( steeds groter wordende) wensen maar dat moet worden terugbetaald, via de verkoopprijzen.Willen we deze luxe? Dan moeten we er ook voor betalen/opdraaien.

AHI_434d50323038303237_1_200x200_JPG

 • Een erg goed voorbeeld is de verandering  van alle deksels op de potten groenteconserven van het merk HAK. Zij kwamen met een wel heel erg gemakkelijke ” 3 x klik en open” schroefdop. Toegegeven: ontzettend handig want we kennen allemaal de grote ergernissen  van deksels die erop lijken te zijn gelijmd met drie-secondenlijm. Maar dat is ook wat het is: een kleine irritatie die zo nu en dan eens voorkomt bij iedereen. HAK kwam echter met deze prachtige nieuwe klik-deksels. Alles leuk en aardig maar wij moeten er ook meteen dieper voor in de beurs graaien: per pot betaalt de consument gemiddeld nu zo’n 30/40 cent meer.Daarnaast hebben erg veel groenten een ” verbeterde receptuur” gekregen. Ook dit betaalt de consument.

IMG_6894

 • Hoe langer de ingrediënten tabellen zijn, hoe ongezonder, maar ook zoveel DUURDER een product wordt. Je kunt dit zelf ook logischerwijs bedenken: hoe méér  meuk erin moet, hoe meer het de fabrikant kost. Hij moet ook een beetje winstgevend draaien, dus betalen wij ook nog eens extra voor al die meuk die er in wordt gepropt om alles lekkerder, vetter, zouter en zoeter te maken om ons afhankelijker te krijgen. Zo is het kringetje rond. Vaak zijn erg goedkopere merken juist mede hierom naast een stukje goedkoper ook GEZONDER. Omdat ze veelal veel minder hulpstoffen bezitten.Wel is het grote nadeel van al deze goedkopere merken dat ook juist zeer goedkope hulpstoffen/basisgrondstoffen worden gebruikt om het product toch nog winstgevend te maken. Maar in vergelijking met de enorme waslijsten vele verpakkingen van hun veel duurdere merk-broer, scheelt het naast geld vaak ook in meuk.

IMG_8508

 • Eigenlijk een inkopper: hoe meer verpakkingsmaterialen er zijn gebruikt, hoe meer de consument betaalt, bovendien is het negen van de tien keren volslagen nutteloos. Laten we eens heel eerlijk zijn: zijn we met zijn allen niet een beetje te verwend geraakt door al die overbodige luxe verpakkingen? Is het werkelijk zo bezwaarlijk om een zakje te her-gebruiken om een koek of broodje in te bewaren voor de lunch of voor onderweg? Naast dat je voor deze luxe erg veel extra betaalt ( denk aan een pak Liga of andere meuk-koeken die drie keer zijn verpakt) is het ook nog eens slechter voor het milieu, geeft het extra afval en ook ergernis. Je zult barstende honger hebben en eerst nog drie verpakkingen moet doorscheuren/doorknippen/opentrekken…

SAMSUNG CSC

 • Laat je niet misleiden door prachtige plaatjes op een verpakking. Het zegt ABSOLUUT NIETS over het product zelf. Mits er een kijk-venstertje in een verpakking zit, kun je uitgaan van de waarde van de verpakking. De vrolijk grazende koeien op een pak melk zijn in realiteit niet zo vrolijk en gelukkigen om zo in een weide te mogen grazen. Een mooi korenveld met op de voorgrond een granenkoek, omringd met mooie stengels graan, zegt niet dat de koek in de verpakking zo vol met granen zit: sterker, vaak ontbreekt er ieder graan. En dan hebben we als groot voorbeeld ook nog de prachtige ” groene” verpakkingen voor biologische en natuurlijke producten.Stevia-producten zijn een goed voorbeeld. De groene stevia-blaadjes springen je bijna op de huid,en het geeft meteen een zeer gezonde indruk. Vaak zit er nog niet eens een spoortje steviolglycosiden in een pot ” stevia” poeder.  De meeste verpakkingen waarin zeker 95% steviolglycosiden in zit, zijn veelal neutraal en zelfs soms uni gehouden.En dat betekent vooral dat een fabrikant het belangrijker vind dat de inhoud puur is en klopt, dan een verpakking.

IMG_7999

 • Nog een grote bron van ergernis: de producten/verpakkingen speciaal gericht op kinderen.De mierzoete kleuren springen de kinderen direct in het oog en zet er tegenwoordig een bekend tekenfilm of ander figuur op en je hebt een trekker van hier tot Tokio. Fabrikanten weten ook dat een jengelend kind in een supermarkt een schrikbeeld is voor iedere ouder en zal er daarom alles aan doen om jengelende kinderen te veroorzaken zodat een ouder vaker wel dan niet overstag gaat.

Gelukkig kunnen we erg veel zelf doen om al deze verleidingen te weerstaan.

Begin in ieder geval bij het belangrijkste: LEES EEN VERPAKKING/ETIKET. Dit is niet alleen ontzettend belangrijk om erachter te komen wat er nu echt in je voeding zit, maar ook of je niet belazerd wordt door veel meer te betalen voor hetzelfde product in een veel goedkopere verpakking.  Thuis kun je eventueel alles in bewaarpotten/dozen/zakken overdoen mocht je verpakkingen te slecht van kwaliteit vinden. Dit doet niets af aan de houdbaarheid en kwaliteit van het product. En kost ook niet al teveel moeite, maar scheelt op regelmatige basis wel flink in je beurs.
Koop alleen in biowinkels groente in blik en pot, wil je dit gemak.Daar betaal je in sommige gevallen soms echt minder dan in de supermarkt, en ook ontlopen de gemiddelde prijzen elkaar niet zoveel. Kies het liefste voor eigen geweekte/gekookte peulvruchten. Dit kost veel minder: voor 500 gram ( biologische) peulvruchten betaal je gemiddeld tussen de 1.60 tot 3.00. als je je bedenkt dat je voor een potje of blikje al vaak over een euro moet neertellen, heb je de winst er erg snel uit. Bovendien is het gezonder, lekkerder en meer puur. Ook in biologische blik/potgroenten kunnen additieven als ( riet) suiker, agave en honing voorkomen, en wordt er gewerkt met ” zeezout” wat op hetzelfde neerkomt als gewoon industrieel zout.
Pas op met ingedeukte blikken, dit geldt ook in de biowinkel. De binnenkant van een blik is gecoate met een beschermende laag. Is een blik van buitenaf flink mishandeld en heeft het fikse deuken, kunnen er deeltjes van deze beschermlaag losraken en in het voedsel terechtkomen. Ook al mede hierom is het verstandig om lekker zelf je peulvruchten en andere groente te koken.
Met wat enige goede voorbereiding kost het ook ECHT niet veel meer tijd. De meest gehoorde klacht om dit niet te doen is ” daar heb ik gewoon geen tijd voor” maar als je je bedenkt dat onze voorouderen dagelijks druk bezig waren op het land, en er toch ook iedere avond een verse maaltijd op tafel stond, kunnen wij dit ook. Er was in die tijd zelfs geen keukenmachine of andere meest handige keukenapparaten om het ons gemakkelijker te maken, wat er wel was, was AANDACHT voor ons voedsel omdat het een luxe was. Afstappen van het gemak van al die kant en klaar-ellende, potjes en zakjes is nog wel het meest lastige wat wij moeten leren. Maar het is niet onmogelijk. Het is een kwestie van een andere mindset en dingen anders organiseren en invullen. Dit kan in dezelfde tijd. Echt waar.
Kies ook altijd voor producten met het minst langste waslijstje aan ingrediënten. Naast dat je er ook meer voor betaalt zit er dan uiteraard ook veel meer meuk in. Let echter wel op WAT er aan ( geringe aantallen) ingrediënten in zit. Als je een potje goedkope jam koopt wat begint met het woord suiker dan ben je uiteraard niet zo veel beter af . Ook hier is zelf maken weer de oplossing om twee vliegen in één klap te slaan. Gezonder en goedkoper, al lijkt het niet zo als je alles aanschaft in de biowinkel. Wat vaak het geval is, is dat natuurlijke voeding veel meer ” vult” waardoor je sowieso al minder zult consumeren, en ook heb je ontzettend weinig nodig van basisgrondstoffen als kokosolie,keltisch zout en stevia/erythritol suiker/ kokosbloesemsuiker.
Tot slot: kijk altijd VERDER dan een leuke, kleurige, fleurige, gelikte verpakking.Het zegt vaak totaal niets over het product zelf. Soms kan een verpakking een product zelfs meer schaden dan eren. Een goed voorbeeld hiervan is Sukrin suiker. De verpakkingen zijn werkelijk prachtig. Mooie materialen, stevig, makkelijk met een hersluitbare clip, en een erg mooie uitstraling vol kleur. Het geeft voor erg veel mensen juist een ” chemische indruk” waardoor de natuurlijkheid en puurheid van deze zoetvervanging totaal vernietigd wordt .Sukrin ondervindt hier last van: mensen zien het als een bewerkte en dus geraffineerde suikersoort terwijl het juist verre van dat is. Dit geeft aan hoe belangrijk een verpakking is, hoe het ook een goed en prachtig  product kan schaden. Als je verder kijkt dan de verpakking vind je pas de suiker: waar het dus echt om moet draaien. Kijk dus altijd verder dan een verpakking.

AHI_434d50303239323136_1_LowRes_JPG
Verpak ook alles zoveel mogelijk ZELF. Zeker voor kinderen is het echt niet nodig ze te verwennen met al die dure verpakkingen ( wisten jullie dat een klein pakje hagelslag met een foto van K-3 al bijna 2 euro kost?) en kun je het perfect zelf opvangen door bijvoorbeeld homemade koeken zelf leuk in wat cellofaan te verpakken die je vervolgens ook weer meerdere keren kunt gebruiken. Goedkope verpakkingsmaterialen kun je kopen in erg veel winkels en steeds opnieuw weer gebruiken, zoals lint en clips, zakjes die zijn bedrukt met leuke beroemde tekenfilm helden, alles kun je telkens weer opnieuw vullen je kind ( eren) zullen er net zo blij en gelukkig van worden.

15 Reacties op “Meukvrij inkopen in de supermarkt

 1. Dank je wel voor deze reminder Monique; ik ben weer wakker geschud!
  In Amersfoort is nu een verpakkingsvrije winkel waar je je eigen (schone) flessen/dozen/potten/zakken/blikken/potten kunt vullen!

  • Hoi Karen,
   Kan je mij vertellen waar die winkel in A’foort is?
   Zou het fantaschtisch vinden!
   Monique bedank weer voor je inzicht

  • Karen, waar vind ik die verpakkingsloze winkel in Amersfoort? Ik wist niet dat hij al geopend was!

 2. wat is trouwens het recept van de lekkere spekkoek? Kan ik deze info ook standaard in mijn mails ontvangen? (wat ik nu met facebook lees)……

 3. Welk merk Stevia kun je dan het beste kopen, Monique?
  In hoofdzaak om mee te bakken.
  Ik ben blij dat je je schrijfsels op FB zet. Vind ze geweldig!

  • Dank je wel! War ik mijn meest zuiverste stevia haal : http://www.steviaproducts.be. Samen met deze webwinkel ben ik druk bezig om deze producten beter op de markt te zetten zodat ze ook beter verkrijgbaar worden. Dit is de enige echte stevia die echt 100% zuiver is, na het plantje zelf! Je kunt ook meer lezen over stevia en deze producten in het meukvrij ABC alhier. Succes!

 4. Ben het in basis helemaal met je verhaal eens, maar de factor tijd niet. Ik heb het er voor over om voor voeding en geen vulling te kiezen en investeer daar dus mijn (kostbare) tijd in. Dat is een bewuste keuze… Maar ik realiseer me ook, dat dit van andere tijd afgaat. Want ik ben het niet met je eens dat de reden die veel mensen hebben dat het tijd kost onzin is. Het kost gewoon meer tijd bewust te koken en bakken. Ik ben een ster in voorbereiden, plannen en organiseren en daarom lukt het me om het in ons drukke leven in te passen. Maar het geeft ook druk….Ik sta ’s ochtends voor mijn werk, ’s avonds laat vaak nog en zondag de hele ochtend in de keuken….Dat wil ik eens gezegd hebben ondanks dat ik volledig achter je woorden sta….

  • ik snap je punt. Maar zoals je zelf schrijft: het lukt je wel, en dit is ook geheel een eigen keuze. Druk en pressie hebben we ook van andere tijdsdruk, niet alleen van voeding en hoeveel tijd je daaraan besteed. Ik zeg dan: besteed dan die tijd aan je voeding, om met tijdsdruk om te kunnen gaan. En nee: het is geen makkelijke opgave in een 24 uurs economie, en ook ik moet vaak jongleren met tijd. Maar ik zal nooit tijd gaan afknabbelen van de aandacht voor mijn voeding. Het is wat jij persoonlijk belangrijk vind. En je kunt alles met goede organisatie goed plannen. Daarbij horen ook keuzes maken, je kunt nu eenmaal niet de hele wereld in 24 uur proppen. Maak je eigen keuzes, laat de tijd VOOR je werken, en niet tegen je. Warme groet!

 5. Hallo Monique,

  De link waar jij stevia van besteld is een belgische link.
  Is er ook een betrouwbare, betaalbare Nederlandse webwinkel?

  Ik hoop dat jij met al je goedebedoelingen puur en eerlijk blijft … Geld is mooi. Bekendheid ook.
  De reden dat ik dit zeg is omdat jij eye opener boeken schrijft en nu ook wil gaan samenwerken met een webwinkel…
  Uit commercieel oogpunt dingen bekijken kan men veranderen. Ik hoop dat jij puur en eerlijk zonder belangverstrengeling blijft.
  Fijne dag,
  Anne

  • Er komt zeer spoedig een stevia suiker en erythrirol suiker op de nederlandse markt, onder COOL BEAR! Er wordt erg hard gewerkt om de suikers nog in december te lacneren. Hou de groep in de gaten en de website natuurlijk!

 6. Monique, bedoel je met de stevia leverancier in NL de site Cool bear buddy?
  Dank voor je reactie vast!
  Gr Katja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *