De vegan-spread-hype …. waarom ik voor DE NIEUWE BAND kies…

Tegenwoordig kunnen we volop kiezen wat we op onze boterhammetjes smeren of beleggen. Vroeger bekleedde het schap van broodbeleg in supermarkten niet veel meer dan een plank, meer dan pindakaas, jam, vruchtenhagel, vlokken en hagelslag was er niet te beleven. En dat was ook heel fijn, het gaf een juiste balans in gezond en ongezonde producten. Van al deze ongezonde brood-belegging was er weinig. Anno 2021 is dit omgedraaid. We vinden hele schappen vol met meuk, het één nog voller gepropt met suiker dan het andere. Ook kunnen we kiezen uit 20 verschillende potjes pindakaas en jam.

Ondanks de brood boycot door boeken als “ broodbuik” lijkt Nederland weer terug te komen bij de lekkere, voedzame volkoren boterham. Linksom of rechtsom blijven we een “ brood-land”. Als je de juiste broodsoorten kiest is brood heel voedzaam en gezond. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

Eén van de dingen wat brood erg ongezond kan maken is wat er erop smeren. Dit wordt behoorlijk onderschat. Ook worden we continu om de tuin geleid door fabrikanten die beweren dat hun smeerseltje gezond en voedzaam is. Vele claims mogen wettelijk gezien worden gemaakt als een product maar aan een kleine bepaalde hoeveelheid voldoet. 9/10 brood beleggingen bestaan uit suiker, zout en palmvet. Ook de zogenoemde gezondere varianten, of moet ik JUIST de zogenoemde varianten zeggen…..Juist deze producten zijn meest misleidend. Denk aan de vele veganistische spreads die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze lijken knetter- gezond, maar in werkelijkheid bestaan de meeste spreads in basis uit leeg getrokken ( industrieel ) kokosvet, of zonnebloemolie. Gevolg: we worden er niet gezonder op. Sterker nog, omdat we dit soort producten dagelijks consumeren kan het zeker op langere termijn tal van gezondheidsklachten geven als diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk.
Ik toeter dan ook al jaren, om het zelf te maken. Niets is eenvoudiger, en lekkerder. Op mijn website vind je inmiddels talloze recepten om zelf je gezonde broodbelegging te maken. Van vlokken tot Vegan-kaas, alles kun je zelf maken. KLIK HIER voor meer inspiratie.

ONGEZOND

Iets wat we zeker afgelopen twee jaar als paddenstoelen uit de grond hebben zien schieten zijn de zogenoemde veganistische spreads.. Deze waren tot voor kort alleen goed te vinden in biowinkels. Inmiddels zijn veel supermarkten ( veganistische) spreads gaan verkopen, ook onder een eigen huismerk. Al deze potjes zijn enorm aantrekkelijk. Ze geven een gezonde indruk, dankzij de zorgvuldig uitgekozen illustraties. Ook de vele claims op verpakkingen kunnen behoorlijk misleidend zijn. Veel consumenten, met name veganisten, kijken vooral of een product vrij is van dierlijke componenten, en minder naar de gemiddelde voedingswaarden of waar zo’n spread dan verder uit is gemaakt. Daar hebben zij ook best veel geld voor over, en betalen soms tientallen euro’s voor een zeer simpele spread die inhoudelijk nog geen euro kost. Omdat spreads producten zijn die dagelijks worden gebruikt, kan het op langere termijn zeker voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen.
Als je denkt, dat alleen supermarkten de ongezonde spreads verkopen, moet ik je teleurstellen. Ook biowinkels liften behoorlijk mee op de veganistische trend. Ook daar vinden we tegenwoordig een gangpad vol aan spreads, die niet persé gezonder zijn. Ook deze biologische spreads kunnen vol zijn gepropt met ongezonde ingrediënten en bestaan uit kokosvet. Het is dus echt heel erg belangrijk, om ingrediënten goed te lezen. Op deze manier kun je controleren wat je nu werkelijk op je boterham smeert. Wil je meer lezen over dit onderwerp? KLIK HIER

GEMAK

Al toeter ik dit al jaren van de daken, toch kiezen mensen liefst voor gemak. Dat is eigenlijk ook best logisch, we zijn volledig ingepakt door “ het kant en klaar-tijdperk” waar alles mogelijk lijkt. Alles is tegenwoordig maakbaar, voor ons voorgekauwd, voor ons gesneden, voor ons bereid, en voor ons gemak gemaakt. Het lijkt allemaal ideaal, en dat zal het vast voor velen zijn. Maar vrijwel al deze kant-en-klaar producten, waar spreads ook onder vallen, zijn BEWERKT. Wat zoveel zegt, dat het niet natuurlijk is, en zeker niet altijd zo voedzaam. Het gaat meestal om VULLEND VOEDSEL.
Heb je ooit eens zelf een paar verschillende soorten gekookte groenten met wat lekkere kruiden tot een spread vermalen in een blender of keukenmachine? Dan weet je ook wat ik bedoel met vullen en voeden. Terwijl een kant-en-klare spread je na een uur alweer een hongerklap geeft, zul je na je eigen gemaakte spread niet snel opnieuw honger krijgen. Dit heeft alles te maken met de nog aanwezige vezels. Die vinden we nauwelijks nog terug in kant-en-klaar voedsel.
Maar ja……die potjes zijn toch verdomde handig, als je geen zin hebt om de blender aan te zetten. Even snel wat spread op de boterham of cracker smeren uit zo’n potje is lekker, handig, snel en efficiënter dan het zelf maken. Ook al moeten we daar flink wat voor betalen.
Alhoewel ik persoonlijk daar zo mijn eigen mening over hou, kreeg ik erg veel vraag voor Puur & Fit naar echt gezond broodbeleg. Zoals jullie weten, hanteert Puur & Fit een zeer strenge regel betreft wat er binnenkomt. Het moet aan verschillende criteria voldoen. Voor minder gaan we niet, zo onderscheiden we ons van alle andere webwinkels die roepen gezonde producten te verkopen terwijl het meeste uit elkaar spat van de suikers. Bij Puur & Fit moet alles echt kloppen, daar wil ik mij 10.000% voor inzetten.
Ik ben daarom best lange tijd op zoek geweest naar brood beleg, wat door mijn kritische oog heen komt. Inmiddels is het gelukt een aantal producten binnen te brengen. Waaronder DE NIEUWE BAND spreads. Waarom? Dat ga ik je vertellen.

GEZONDE BASIS

De spreads van DE NIEUWE BAND zijn om te beginnen niet op basis van vetten gemaakt, maar op basis van biologische zonnebloempitten. De verhoudingen verschillen per smaak, maar gemiddeld ligt het op maar liefst 25% wat een kwart betekent. Verder worden er echte biologische groenten en kruidenplantjes gebruikt voor de smaak. De spreads zijn overigens net als andere Vegan-spreads in hun simpelheid altijd automatisch veganistisch zijn, veganistisch. Er wordt meer gebruik gemaakt van echte pure smaken, dan van smaakmakers als suikers en zout. Dit zorgt ervoor, dat de spreads echt natuurlijk smaken en niet naar een synthetische kauwgombal.
Er wordt gebruik gemaakt van een biologische koud geperste zonnebloemolie. Dit is dus géén industrieel olie, wat iets duurder is voor een fabrikant. Verder omvatten de spreads niet veel meer dan een aantal natuurlijke conserveermiddelen als citroensap. Het ingrediënten lijstje is een stuk korter dan de conventionele spreads, wat op zich al een pluspunt is.
Deze samenstelling zorgt niet alleen voor veel meer echte pure smaaknoten, maar ook voor een veel gezondere / betere voedingswaarde. Dankzij de aanwezigheid van meer groente en kruiden zijn de spreads voedzaam. En kun je deze spreads dagelijks invoeren in een gezond en evenwichtig eetpatroon. Er zijn diverse heerlijke smaken verkrijgbaar als bieslook, daslook, zongedroogde tomaat, kerrie ( mijn favoriet! ) paprika , bieslook, mierikswortel en bieten/ mierikswortel. De potjes bevatten 180 gram en kosten € 3,15.

VEELZIJDIG

De spreads zijn uiteraard heerlijk op de boterham, cracker, en wafel, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Ik geef een aantal tips:
Heerlijk als topping over een pizza
– Heerlijk als vulling voor een quiche
– Geweldig lekker in een ovenschotel
– Goed te gebruiken als marinade
– Lekker als dip te gebruiken bij een borrelplankje
– Verrassend als saus te gebruiken bij friet
– Verrukkelijk op een plak roggebrood
– Zalig op een toastje
Na openen kun je de spreads in de koelkast bewaren. Consumeer deze echter wel zo snel mogelijk.
Ik heb alle smaken die bij Puur & Fit verkrijgbaar zijn, getest. We gaan alle smaken regelmatig aanvullen! Want ik ben meer dan enthousiast over deze spreads. Ze voldoen aan mijn persoonlijke eisen en zijn echt ontzettend lekker. Mijn grote favoriet is de kerriespread. Die kun je ook gebruiken in een curry. Ik vind deze spread verrukkelijk op mijn homemade crackers. Echt een feestje om te eten! 😃

WAAR TE BESTELLEN?

Zoals gezegd heb ik deze unieke spreads binnen gebracht bij Puur & Fit. Daar kun je regelmatig leuke kortingen scoren!  KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan

NOTIFICATIE: de beoordeelde spreads zijn zelf gekocht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *