de veldbonen uit Zuidwolde….

Ik kan mij mateloos ergeren op sociale media, ik denk, dat ik daarin niet de enige ben. Waar ik mij het meest aan erger is het haantjes en koopgedrag van de gemiddelde consument op sociale media. Ze schreeuwen en janken wat af, maar DOEN ze er ook iets aan ? Nee. Sterker, ze sponsoren enkel “ de tegenhanger “ van wat zij bespugen en bekritiseren. Neem onze Nederlandse boeren. Daar heeft iedereen tegenwoordig wel een mening over. We behandelen ze als een stukje koeienstront, terwijl we de boeren op een voetstuk zetten. Want dit en dat, en zus en zo, maar komt het er echt op aan, dan wandelen we de kleine ondernemingen lachend voorbij om bij de grote grutters onze ( biologische ) boodschappen in te kopen. Ondernemingen, waarvan onze Nederlandse boeren leven. En overeind kunnen blijven staan om hun biodiversiteit voort te zetten.
Ik zet mij voor dit soort ondernemingen in, samen met Puur & fit. Wij willen -> als kleine onderneming -> het verschil maken, groot en klein. We zetten ons in voor biodiversiteit. En kopen daarom bijvoorbeeld zoveel als mogelijk is streekgebonden rechtstreeks in bij Nederlandse boeren. Zo hebben wij prachtige, voedzame Nederlandse biologische sojabonen -> KLIK HIER -> in ons assortiment. We verkopen NIETS. Echt NIETS, Terwijl de genetisch gemanipuleerde ultra bewerkte soja in supermarkten de deur uit vliegen. ZO zit Nederland dus ook in elkaar.
Ik zal nooit opgeven, om een verschil te kunnen maken. Groot of klein. Want ook kleinere dingen maken samen één. Puur & fit zal dan ook altijd kiezen voor de rechtstreekse wegen naar de Nederlandse boeren. Zoals we onlangs opnieuw deden met peulvruchten en….veldbonen.

DE VELDBONEN VAN BOER GEERTS BEST UIT ZEEWOLDE

Veldbonen dus. Laat ik daar eerst wat over vertellen. De veldboon is een plant die behoort tot de vlinderbloem-familie, en worden nogal eens verward met de tuinboon. Wat niet zo gek is, omdat ze van één zelfde soort zijn. Wat is dan het verschil tussen een veldboon en een tuinboon ? Wel, tuinbonen worden geoogst als deze nog groen zijn van kleur, de veldbonen worden pas geoogst als de peulen volledig zijn uitgedroogd. Veldbonen zijn een beetje in de vergeethoek gezet, maar sinds 2020 worden ze weer volop in Nederland verbouwd , echter voornamelijk voor veevoeder, wat echt vreselijk zonde is. Om te beginnen zijn veldbonen gigantisch duurzaam, omdat deze gewoon op oer Hollandse grond verbouwd kunnen worden. Maar ze zijn ook mega gezond, zo bevatten ze bijvoorbeeld maar liefst zo’n 30 % eiwitten -> talk about de eiwitten gekte ! Daar tipt zelfs het hipste eiwit poedertje niet snel tegenaan. De veldboon is daarmee ook meteen één van de zeer weinige peulvruchtsoorten met deze extreme hoeveelheden aan eiwitten. Er werd in 2020 om deze reden besloten, om de veldboon weer volop te gaan verbouwen in aanloop van de EIWITTRANSITIE. Echter heeft de veldboon nog steeds veel concurrentie op dat gebied van de sojaboon.
Tegenwoordig komen we veldbonen steeds vaker tegen in levensmiddelen, in de vorm van veldbonenmeel. Bijvoorbeeld in brood. Daar wordt het in gebruikt als broodverbeteraar, wat bijdraagt aan deegstabiliteit en kruimstructuur. Het zorgt er tevens voor, dat het brood langer vers blijft en luchtiger wordt. Het is vergelijkbaar met sojameel. Veldbonen worden momenteel echter nog het meest gebruikt als toevoeging aan veevoeder en aquacultuur.
Er worden veel acties ondernomen, om de sojabonen te vervangen met de veldboon. De sojaboon bekleedt nu nog steeds een zeer groot deel van ons voedselketen, maar daar betaalt het milieu en de natuur een hogere prijs voor. Voor de producties van soja worden erg veel oerwouden gekapt, maar dat is niet alles, ook moeten de sojabonen naar bijvoorbeeld een Europees land als Nederland worden geïmporteerd. Zetten we daar de veldboon tegenover -> scheelt dat aanzienlijk in de CO2 voetafdruk voor het milieu, omdat deze gewoon op oer Hollandse akkers kunnen worden verbouwd en geen wereldreis hoeven af te leggen. Bovendien geeft het per hectare ook nog eens een veel hogere eiwitopbrengst. Helaas wil het hier in Nederland niet erg vlotten. Veel vleesvervanger-fabrikanten kopen hun veldbonen bijvoorbeeld liever in Duitsland in dan gewoon in Nederland, omdat het daar veel goedkoper is en dus aantrekkelijker -> waar hebben we dit eerder gehoord -> en zeggen dat zij er zelf niet zijn om het inkomen van de boer te regelen……Tja, zo werkt het.
Het is uiteraard de omgekeerde wereld. Wat diezelfde wereld juist langzaam maar zeker om zeep helpt. Uiteindelijk doen we daar allemaal aan mee, ja, ook JIJ en ik. Want als je denkt “ ach, wat kan IK er nu aan doen ? “ dan denk je egoïstisch. Je KUNT er namelijk ONTZETTEND VEEL aan doen. Te beginnen bij waar het juist allemaal begint. DE BRON.
Alhoewel de overheid onze boeren niet echt helpen en steunen, zijn er toch veel boeren die steeds meer en meer kiezen voor eerlijk , puur, en zo natuurlijk mogelijk boeren. Eén zo’n boer is boer Geerts Best uit Zuidwolde.
Geert Lindenhols -> hoe hij oorspronkelijk heet – > is koolzaadteler in Zuidwolde, wat hij ruim tien jaar doet. Het is zijn lust en zijn leven, en stopt veel liefde en passie in zijn werk, met als doel ECHT mooie en pure natuurlijke producten te kunnen afleveren. Geert is zo’n boer dat zich meer dan 10.000% inzet voor het hoogst haalbare in biodiversiteit. Zo is zijn geheel bedrijf energieneutraal. Er staat een inventieve windmolen op zijn erf die zorgt voor de energie die nodig is om de oliepers voor het koolzaadolie te laten draaien. Zelfs zijn trekkers op het land lopen op koolzaadolie.
Naast de koolzaadolie is hij ook veldbonen gaan verbouwen. Hij vond het ontzettend zonde dat deze boon werd vergeten, en vooral wordt gebruikt als veevoeder en in broodproducties. Hij vond dat de veldboon hiermee zwaar tekort werd gedaan en is zich gaan richten op de veldboon in zijn natuurlijke vorm. Want culinair bekeken kunnen consumenten wat betreft veldbonen nog een heleboel ontdekken. Hij is zowel gedroogde veldbonen -> als peulvrucht -> gaan verbouwen, als veldbonen om tot meel te vermalen en daar de meest pure producten van te gaan produceren. En vergeet niet, dat dit alles gewoon gebeurt in het mooie  Zuidwolde.  En niet ergens in Verweggistan.
Geert houdt zich actief bezig met regeneratieve teeltmethoden en “ natuurinclusieve landbouw “ -> een ecologische houdbare vorm van voedselproductie, gebruik makend van wat de natuur om / op / en onder het bedrijf te bieden heeft. Anders gezegd is dat ook gewoon biologisch werken, maar dan zonder een duur biologisch keurmerk erop geplakt.
Je ziet hier in beeld, hoe Geert zijn veldbonen verbouwt. Na de oogst worden de bonen op eigen grond vermalen -> dus geen enkele tussenkomst van een fabriek en / of verpakkingsfabriek -> Het meel wordt vervolgens op verschillende grofheden afgezeefd, zodat ALLES van de boon volledig wordt benut. Het meel wat tijdens dat afzeven overblijft, wordt weer verwerkt in veevoeder. Zo is het hele plaatje weer rond. Om het hele plaatje helemaal mooi af te ronden, worden de bloeiers van de bonenplanten op zijn land gretig benut door de hommels , de bijen en de vliegen, omdat ze ontzettend veel stuifmeel en nectar bevatten. Dit geeft de bijen een zeer fijne voedingsbodem na een lange winterslaap.

DE PRODUCTEN

Jullie begrijpen, dat ik vooraan stond om mij aan te melden voor zijn producten, want dat MOEST en dat ZOU ik binnen brengen bij puur & fit. Wij staan altijd te trappelen, om dit soort prachtige ondernemingen te steunen waar wij dat kunnen. Niet inkopend vanuit god-betert-waar, maar gewoon vanuit het prachtige Drentse Zeewolde waar een boer zijn nek uitsteekt voor de biodiversiteit in NL gaande te houden. Deze boeren steunen we erg graag rechtstreeks naar de bron zelf. We hebben in het assortiment opgenomen ;
– Nederlands boekweitmeel / 400 gram   € 3,70
– Veldbonenmeel / 400 gram  € 3.00
– Veldbonen paneermeel / 400 gram / € 3.00
– Veldbonen gedroogd / 400 gram € 2,50
– falafelmix / 185 gram € 2,35
– veldbonen fusilli / 250 gram €3,50
– veldbonen tagliatelle / 250 gram € 4,25
Kijk vooral ook even naar die belachelijk lage prijzen ! Heb je ze GOED bekeken ? Mooi, ga dan nu de vergelijkbare meuk in de supermarkt daar eens mee vergelijken….Snap je het nu ?
Lieve mensen….400 gram gedroogde veldbonen, waar pot-jan-dorie BAKKEN VOL eiwitten en voedingsvezels in zitten voor maar twee eurootjes en vijftig centjes! 🤯 als je NU het nog niet hebt begrepen, vrees ik dat je de verknipte industrie nooit zal tackelen. Uiteraard heb ik voor jullie alle producten uitgetest. En geef hieronder mijn overzicht met de recepten, om jullie meteen ook een bak aan inspiratie te geven !

NEDERLANDS BOEKWEITMEEL / BOEKWEIT PANNENKOEKJES

Ja. 😐 i kid you not. Boekweitmeel, gewoon uit NE-DER-LAND! En wel gewoon vanuit Zuidwolde.. Jazeker kan dat. Want dat is geen rocket science, we kunnen gewoon op oer Hollandse gronden boekweit telen. Alleen levert dat de industrie geen drol op, en dus halen we het lekker uit het buitenland. Als WIJ nu met zijn allen de konten tegen de kribben gaan gooien en massaal overstappen op NEDERLANDSE boekweitmeel, kunnen we een begin maken van een verschil. En ja, deze pure boekweitmeel is nét zo vrij van gluten, en nét zo rijk aan vezels en eiwitten. En voor die prijs hoef je het ook niet te laten. Ik maak erg graag boekweit pannenkoekjes van boekweit, dat geeft een echt heerlijke smaak. En je maakt ze ook nog eens mega simpel.
NODIG :
Een eetlepel ceylon kaneelpoeder
drie bananen
Warm water
15 gram wijnsteen bakpoeder
1) maal alles in de blender of keukenmachine tot een homogeen beslag -> voeg steeds wat water toe tot je de gewenste beslagdikte hebt bereikt.
2) laat wat zuivere kokosolie in de koekenpan smelten en bak de pannenkoekjes goudbruin.

VELDBONENMEEL / VELDBONEN BROOD IN DE AIRFYER GEBAKKEN

Ook dit prachtige veldbonenmeel kun je voor een schijntje kopen, terwijl je er zeker twee broden mee kunt bakken, of een heel groot stevig en voedzaam brood. RAM-vol vezels! En vol met eiwitten. Veel heb je daarvoor niet nodig :
Een zakje biologische droge gist
Een banaan, met wat water gepureerd
Een koffiekopje biologische psyllium
water
Een snufje Keltisch zeezout
1) Meng het psyllium door het meel.
2) Laat het gist in het bananenwater oplossen.  Roer door het meel en voeg steeds beetjes water door, tot er een stevig deeg ontstaat.
3) laat dit ongeveer 3/4 uur rijzen.
4) Kneed het deeg door en laat opnieuw 25 minuten rusten
5) voeg het snufje zout toe en kneed door
6) bekleed de bak van de AF -> ik heb de BK BISTRO -> met PFAS vrij bakpapier -> KLIK HIER
7) stort het deeg in de bak en druk aan
8) zet de temperatuur op 170 *c en bak 30 minuten / controleer en draai het brood voorzichtig om / bak opnieuw en blijf om de 5 minuten controleren tot het brood goed gaar is geworden.
9) laat afkoelen

VELDBONEN PANEERMEEL / VELDBONEN SNACKBALLETJES

Wiat je, dat veldbonen ongelofelijk goed kunnen paneren ? Nee ? Dan weet je het nu, en kun je voortaan ook deze zakjes paneermeel kopen, in plaats van de meuk uit de supermarkt! Je kunt nu denken “ maar kun je dan ook niet gewoon het veldbonenmeel daarvoor gebruiken ? “ Alles kan natuurljk, maar er zit verschil tussen het gewone meel en deze paneermeel. En dat is de MALING. Om te paneren is een grover meel wenselijk, en daarom is dit meel veel grover gemalen dan het gewone veldbonenmeel. Ik besloot er heerlijke knapperige balletjes mee te maken. Ook lekker snel en handig in de airfryer, maar je kunt ze uiteraard ook gewoon in de oven bakken. Zet de temperatuur dan op 180 *C en bak ietsje langer dan de hieronder aangegeven baktijd.
WAT HEB JE NODIG :
een halve pompoen, in de schil, gekookt en uitgelekt
een rode puntpaprika, in stukjes
twee sjalotten in stukken
een halve venkel in stukken
Een eetlepel kerrie mild
een eetlepel komijnpoeder
een theelepel chilipoeder
Een eetlepel RAS EL HANOUT kruiden
300 gram veldbonenmeel
een vers eitje
Veldbonen paneermeel om te paneren
twee eieren, losgeklopt
1) Maal de pompoen/ paprika / ui / venkel en de kruiden in de blender tot een puree.
2) voeg het meel en het ei toe tot er een goed beet te pakken deeg ontstaat, draai hier ballen uit.
3) Strooi in één bord  paneermeel .  Klop  de eieren in een ander bord los. Haal steeds een balletje door het ei en de paneermeel en leg in de bak in de airfryer of bakplaat voor de oven.
4) Bak op 170*C in de AF in ongeveer 20 minuten -> onder regelmatig even controleren en omdraaien -> gaar.

GEDROOGDE VELDBONEN / VELDBONEN BORRELNOOTJES

Naast dat je deze eiwit bommetjes gekookt bij iedere maaltijd kunt eten / of verwerken, kun je ze ook heerlijk knapperig bakken in de airfryer / oven ! Dit gaat mega makkelijk.
Laat 250 gram geweekte / gekookte en goed uitgelekte veldbonen op een stukje keukenpapier drogen, dep ze zoveel mogelijk droog. Gooi ze in een bak en bestrooi ze rijkelijk met welke kruiden jij ook maar lekker vind.  Bestrooi ze vervolgens met ongeveer drie eetlepels biologische maïzena en zorg dat alle bonen goed in deze marinade liggen. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel verschillende soorten kruiden gebruikt, zoals kerrie, komijnpoeder, en ras el hanout. Voeg een klein druppeltje MCT olie ( KLIK HIER ) toe om de kruiden en maïzena goed aan de bonen te laten kleven. Gooi ze in de airfryer op 170*C voor ongeveer 30 minuten, kan korter, kan langer, blijf daarom even goed controleren tot ze lekker knapperig zijn. Deze knabbeltjes zijn ook ideaal ter vervanging voor croutons!

FALAFELMIX

Ik maak altijd graag zelf mijn eigen recept falafel -> KLIK HIER -> maar wil je én veldbonen gebruiken, én lekker snel en simpel falafel maken, dat heeft Geert de ideale oplossing voor jou uitgedacht : een kant en klare veldbonen falafelmix! Met niets meer of minder dan veldbonenmeel, verse kruiden en specerijen en een snufje zout. Op ONZE BESTELPAGINA vind je het enige echte recept van Geert zelf, om megasnel heerlijke en knetter-gezonde falafel balletjes te maken ! KLIK HIER!

VELDBONEN FUSILLI !

Ik ben geen frequente pasta-lover, maar op zijn tijd vind ik het wel erg lekker. Ik ben echt een peulvruchten en aardappel lover en pasta is net als rijst niet zo aan mij besteed, maar aangezien er steeds meer lekkere en zekere gezondere alternatieven op de markt verschijnen op deegwaren, ga ik het wel meer waarderen. Zo ook deze veldbonen fusilli….wauw, ik wist even niet wat ik proefde toen ik deze voor dit artikel teste! Ik wilde het simpel houden, om de echte smaak te proeven van de fusilli zelf, en dus heb ik een snelle maaltijd gemaakt. wat heb je nodig ?
( voor twee personen)
250 gram fusilli, volgens de gebruiksaanwijzing gekookt en uitgelekt
200 gram kastanje champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
een rode ui, fijn gesnipperd
een kleine prei in ringen
een paar verse takken peterselie, fijn gesneden
een scheut sojasaus
twee eetlepels kerrie mild
drie eetlepels komijnpoeder
twee eetlepels chilli poeder
drie verse eieren
een potje biologische pastasaus ( KLIK HIER om te bestellen )
zuivere kokosolie om in te bakken
1) fruit in de kokosolie in een koekenpan alle groente en kruiden aan.
2) voeg de sojasaus en de fusilli toe en roerbak
3) voeg de pastasaus toe en roer door
4) voeg tot slot de eieren toe en bak op middelhoog vuur gaar

VELDBONEN TAGIATELLA MAALTIJDSALADE!

Net als de fusilli is ook de tagliatelle van Geert gemaakt uit alleen 100% veldbonenmeel, wat het een heerlijke vervanger maakt voor deeg-pasta’s. Zo kom je ook aan je portie peulvruchten ! Ik heb de tagliatelle gekookt volgens de gebruiksaanwijzing een verwerkt als een geweldig lekkere maaltijdsalade!
Ik heb een beetje gemak en een beetje homemade gecombineerd. Ik heb DEZE HEERLIJKE PASTASAUS gebruikt als basis, en daaraan heb ik zelf nog twee fijn gesnipperde sjalotten aan toegevoegd, en een rode puntpaprika in zeer verfijnde stukjes. Ik heb eerst de saus en de ui door de tagliatelle gemengd, daarna royaal bestrooid met vers gedroogde BASILICUM en wat KERRIE MILD . Daarna tot slot de paprika erover verdeeld. en voor een lekker knappertje erdoor heb ik er wat van de veldbonen borrelnootjes overheen gestrooid -> zie recept hierboven .  Dit was méér dan smullen !

OKAY! WAAR BESTEL IK ?

Hopelijk heb ik jullie genoeg enthousiasme gegeven om ook deze producten te gaan proberen ! Jullie zullen er geen spijt van krijgen !

KLIK HIER voor het besteloverzicht 

MAAR WAAROM HET ECHT GAAT…..

…is uiteraard, dat we onze boeren eens ECHT gaan helpen. Ik hoop, dat ik jullie heb weten te enthousiasmeren met wat bijgevoegde inspiratie, maar liever heb ik uiteraard dat jullie daadwerkelijk na gaan denken over hoe het nu ECHT is gesteld met onze boeren, en hoeveel moois we gewoon laten liggen, zoals veldbonen. Als we allemaal maar onze koppen in het zand blijven steken, en vooral veel schreeuwen, komen we niet ver. Als we nu echt ook eens wat gaan doen met zijn allen, zal dat niet meteen zijn vruchten af gaan werpen, maar zal zeker een begin zijn. We moeten ERGENS beginnen. We moeten MET ZIJN ALLEN de handen samen vouwen, niet alleen de boeren en een handjevol mensen die er wel een reet om geven en zich inzetten. Ik en puur & fit zijn maar een pluisje die zo weg wordt gepiekt, ik kan het niet alleen. We hebben elkaar nodig om stappen te maken.
Draai je hoofd niet langer weg, en loop de biowinkel en de kleinere ondernemingen niet voorbij. Koop wat vaker DAAR in plaats van Albert Heyn / Plus / Jumbo / Lidl / Aldi / Coop / Dirk / en weet-ik welke grootgrutter die iedere dag zijn zakken vult uit jouw portemonnee en het zal jeuken hoe onze boeren en biodiversiteit hieronder lijden. Wist je overigens, dat inkopen ONLINE bij bijvoorbeeld een puur & fit GOEDKOPER is dan de supermarkt ? Denk daar gewoon eens wat meer over na. Wat doe jij ECHT ?
Puur & fit zet zich 100% in voor biodiversiteit, streekgebonden, circulair en eerlijke verkoopprijzen. Helpen jullie ons mee of negeren jullie het ?

Een reactie op “de veldbonen uit Zuidwolde….

  1. Top product!
    Je kunt er veel mee! Ik maak er mijn eigen pasta mee. Even puzzelen wat goed werkt in de machine maar gaat super.
    En heerlijk om burgers mee te maken ( zonder vlees)
    Brood ga ik nog proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *