Dingen die jij vast nog niet wist over voeding!

Over voeding raken we nooit uitgepraat of uitgeschreven. Mijn website staat inmiddels overvol met informatie en recepten. Er valt iedere dag wel iets te schrijven over voeding, omdat niets zo actueel lijkt te zijn als ons dagelijks voedsel. Van nieuwe ontdekkingen uit de wetenschap tot waarschuwingen, van nieuw ontdekte voedingsmiddelen tot oudere die dankzij de gezonde trends weer worden afgestoft en in de etalage worden gezet. Er valt erg veel te vertellen over voeding, maar sommige dingen zijn opmerkelijk, onbekend of ronduit opzienbarend te noemen. Wist jij bijvoorbeeld, dat in het blad van de bloemkool ontzettend veel calcium zit, zoveel, dat het een glaasje melk kan vervangen? En wist jij, dat er in een kommetje magere kwark maar liefst 21 gram eiwitten zitten? Ik zet in dit artikel heel veel feitjes en wetenswaardigheden die wellicht totaal onbekend zijn, voor je op een rij. Doe er je voordeel mee en laat voeding een nog betere aanvulling worden op je leven! 

IMG_6740

BLOEMKOOLBLAD, EEN GROTE BRON VAN CALCIUM!

Als we bloemkool eten, snijden we de kool uit het groene blad. Hebben we knaagdieren in huis, geven we dat blad meestal aan deze dieren, die het dankbaar op peuzelen. Hebben we geen knaagdieren in huis, dan gooien we het blad gewoon weg. ZONDE!
Want wist je, dat juist in dat groene blad de meeste calcium huist in de hele bloemkool? Eet je bijvoorbeeld 250/300 gram rauw blad, dan vervang je al een klein glaasje melk in calciumgehalte! Eet het blad liefst rauw. Heb je een slowjuicer, kun je het groen ook persen en het sap door een smoothie verwerken. Of gebruik de bladeren als dip-stokjes!

IMG_2335

VERGEET HIPPE EIWITDRANKJES EN SHAKES, EET EEN KOMMETJE MAGERE KWARK!

De koelschappen in supermarkten puilen tegenwoordig uit van de hipste drankjes, toetjes, yoghurts en shakes. Vrijwel alle varianten dragen de claim, dat ze rijk zijn aan proteïnen ( eiwitten) Eiwitten hebben de laatste jaren een gezond imago gekregen, met name in de sportwereld is eiwit een toverwoord. De voedselindustrie speelt hier haarfijn op in, en klopt ons op deze manier heel wat geld uit onze zakken. Want eigenlijk is het niets meer of minder dan yoghurt, melk of kwark, waaraan extra melkeiwitten zijn toegevoegd. En in vrijwel de meeste gevallen nog veel meer, zoals suiker en concentraten. Deze producten kosten 3/4 x zoveel meer dan een beker magere kwark. Terwijl je met deze simpele kwark veel meer eiwitten binnen krijgt dan met al deze hippe producten. Een kommetje kwark van 300 gram geeft je een gemiddelde 21 gram aan eiwitten. Dit kommetje kost je zo’n 15 eurocent. Een flesje proteïnedrink van 225 ml kost 1,25 en bevat 20 gram eiwitten. Tel uit je winst.
IMG_2472

PEULVRUCHTEN VOOR MEER ENERGIE!

Peulvruchten worden eindelijk een beetje erkend en meer gewaardeerd. Want dat verdienen ze. Ik eet al jaren vrijwel dagelijks peulvruchten. Ze leveren namelijk BAKKEN VOL ENERGIE. Voel jij je vaak futloos? Moe? Opgebrand? En wil je graag wat meer energie? Zet dan dagelijks ( verse) peulvruchten op je menukaart!
Peulvruchten zijn zeer rijk aan eiwitten, vezels en bevatten een flink portie vitaminen en mineralen. Alles verpakt in soms hele kleine vruchtjes ( denk aan linzen!)  Het beste nieuws is, dat ze spotgoedkoop zijn, en daarom zeer toegankelijk voor mensen met een smalle beurs.
Peulvruchten die uitzonderlijk veel energie leveren zijn:
– kikkererwten
– kapucijners
– tuinbonen
– linzen
– zwarte bonen
Let wel: kies voor verse gedroogde peulvruchten. Peulvruchten in blik of pot bevatten vaak veel zout wat de energietoename juist belemmert. Eet ze het liefst naturel, dus zonder zout en andere kruiden en specerijen. Eet per dag ongeveer 200 tot 250 gram gekookte peulvruchten. Binnen één/twee dagen merk je al een toename aan energie!
IMG_2463

GOEDKOOP EN GEZOND BAKKEN? MAAK ZELF HAVERMOUTMEEL!

Ik gebruik erg veel havermouteel in mijn recepten. Veel mensen vragen zich af waar ik dat koop. Wel, ik koop het niet, ik maak het zeer eenvoudig zelf. Alles wat je nodig hebt is een goede ( liefst hoge snelheid) blender. Je kunt zelf kiezen voor welk soort havermout je wilt gaan en het zo goedkoop of duur mogelijk maken. Heb je niet veel te besteden, maar wil je toch erg graag gezond bakken, dan kun je voor meest goedkope havermout kiezen ( 40 eurocent per 500 gram) Deze is NET ZO GEZOND als bijvoorbeeld biologisch of 100% glutenvrij.
IMG_2461
Alles wat je moet doen is de mout in de blender tot meel vermalen. zo heb je een megapot vol gezond meel waar je vrijwel alles mee kunt bakken. Sterker nog: havermoutmeel biedt erg veel voordelen. Zo geeft het binding, structuur en stevigheid, waardoor je in princippe geen binding ( eieren , banaan ) nodig hebt. Vermengd met warm water geeft een superbeslag of deeg. Havermout is supergezond, voedzaam en volwaardig. Het kan dus erg veel glutenvrije DURE meelsoorten vervangen. Zo is havermoutmeel NET ZO GEZOND als boekweitmeel, of het dure amandelmeel. Op mijn website vind je talloze recepten met havermoutmeel, dus inspiratie genoeg!
Je kunt de meel ook als bindmiddel gebruiken in soepen en sauzen!

IMG_9026-1024x737

HAAL HET MEESTE UIT JE BROCCOLI, SNIJ DEZE VAN TEVOREN!

Terwijl we ons scheel betalen aan meest supersonische superfoods, ligt het ECHTE superfood gewoon voor het grijpen voor een koopje: BROCCOLI. ????Het is een o.a een superfood te noemen dankzij ……..
Sulfarafaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig , het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden. Ik snij mijn broccoli na aankoop direct in stukjes en bewaar ze in de groentelade in de koelkast. Na twee dagen consumeer ik de broccoli. Als je, zoals ik, iedere dag broccoli eet, kun je iedere dag wat stukjes uit de groentelade pakken en kort stomen

SAM_1761-768x1152

GEZONDE DRANK MAKEN, GOEDKOOP EN LEKKER!

We kopen ons scheel aan ( fris) dranken, sapjes en smoothies. Allemaal zijn ze volgens de fabrikanten gezond. Want er zit vruchtensap in. Inmiddels weten we, dat er vrijwel ( op enkele uitzonderingen na) geen gezonde frisdrank bestaat. En al helemaal geen gezonde sapjes.
Gelukkig kunnen we zelf de lekkerste en gezondste dranken maken. KLIK HIER voor inspiratie.
De pure druppels van www.greensweet-stevia.nl gebruik je bovendien superzuinig. Ze zijn zo puur, dat twee druppels in een groot glas meer dan voldoende zijn om je “ saaie” water op een meest gezonde manier “ op-te-leuken”. Op een liter water heb je zo’n 8-10 druppels nodig. Er zijn inmiddels 18 smaken verkrijgbaar. De smaakjes zijn gebaseerd op pure extracten. Dus geen aroma’s. Zo komt de chocoladesmaak van echte cacaobonen, en wordt aardbeien gemaakt uit aardbeipulp. Naast dat het knettergezond is, heeft het totaal geen invloed op onze bloedsuikerspiegel, heeft het een perfecte PH waarde waardoor ons gebit gespaard blijft en kunnen ze overal voor worden gebruikt, ook om te bakken.
25591829_1590259877701869_4167221871587253938_n

GOOI DE PITTEN VAN EEN PAPAYA NOOIT MEER WEG!

SAM_2930-1200x800

BROODBELEG? DAT MAAK JE TOCH ZEKER ZELF?

Vrijwel iedere week zie ik in de supermarkt wel een nieuw product in het brood-beleg-schap. Wij Nederlanders houden van zoet beleg op brood. Bij het ontbijt, op de lunchboterham, en zelfs als onderdeel van een avondmaaltijd. Ook eten we graag tussendoor iets waarop we zoet beleg smeren bijvoorbeeld op een crackertje of toast.  Vrijwel ALLE broodbeleg kun je zelf namaken. Ja, ook vlokken!  En ook gestampte muisjes. En jam. En pindakaas. En sandwichspreads. En….nog veel en veel meer. Ik heb inmiddels een recepten-map vol met zeer eenvoudige en gemakkelijke recepten om al je broodbeleg gewoon ZELF te maken. Wat zijn de grote voordelen van zelf broodbeleg maken?
– je houdt de complete regie over je eigen voeding
– je mijdt alle ongezonde additieven
– het is stukken goedkoper, zelfs als je biologisch kiest
– je kunt zelf bepalen wat je toevoegt of weglaat
– het is 10 x beter voor je gezondheid en die van je gezin
– je “ leert” echte, pure smaken weer te herkennen en te waarderen
– je leert de zoete hang naar suiker af
– het kost niet veel tijd. De meeste recepten zijn binnen 5  minuten klaar
– het vraagt niet veel moeite, een keukenapparaat doet feitelijk al het werk voor je
 
 
 IMG_1506-1200x800

MAAK ZELF JE TOMATENKETCHUP!

Wist je, dat er in een fles tomatenketchup gemiddeld zo’n 35 suikerklontjes zitten? Dat is inderdaad even schrikken. Natuurlijk eet je geen hele fles in één keer op, maar al die suiker is zo onnodig. Zeker, als je ontdekt hoe kinderlijk eenvoudig het is om het zelf te maken! KLIK HIER voor het uitgebreide overzicht.
IMG_2464         IMG_2465

PEL EEN BANAAN ALS EEN AAP!

Wist jij, dat wij een banaan verkeerd afpellen? We beginnen bij de steel, en moeten dan geluk hebben dat deze vrij snel breekt, zodat je de banaan kunt afpellen. Apen hebben dit veel beter begrepen. Zij pellen een banaan namelijk vanaf de onderkant af. Ze drukken de zwarte “ pit” met duim en wijsvinger plat, waardoor deze opensplijt. Je kunt het vruchtvlees er dan zo uit halen!
IMG_2345

WAAROM ER OOK BIJ JE VOEDING SOMS EEN ZAKJE SILICA GEL ZIT

We komen bovenstaande zakjes veelal tegen in nonfood-producten zoals tassen, schoenen, apparatuur en doe-het-zelf artikelen. Maar we komen ze ook tegen in verpakkingen van voedsel. Ze zijn bedoeld om vocht te absorberen als de luchtvochtigheid te groot wordt. Je kunt ze eigenlijk een beetje zien als kleine vocht-vretertjes. Silica is NIET EETBAAR. Dit staat ook duidelijk vermeld op het zakje. Silicagel wordt gemaakt van vaste, vochtabsorberende kristallen van een silicaat, synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat. Het is een behoorlijk giftig goedje. Het is dus erg belangrijk, dat het zakje bij bijvoorbeeld voedingssupplementen nog goed gesloten is. CONTROLEER DIT ALTIJD, ALS ER EEN ZAKJE SILICAGEL BIJ EEN VOEDINGSMIDDEL ZIT. Het gaat vrijwel altijd om kleine balletjes. Als een zakje is losgeraakt kunnen deze zeer snel en gemakkelijk vrijkomen en in je voeding terechtkomen. Controleer dus ALTIJD  zo’n zakje, mocht je het tegenkomen in een verpakking van voedsel. Is het zakje goed gesloten, en bevat het geen scheurtjes, is het voedsel 100% veilig. 

 

IMG_1446-1024x768

LAAT DE VISSEN MET RUST EN KIES VOOR ALGENOLIE!

Ik ben vegetariër maar geniet wel ( biologisch/dynamische) zuivel  ( kwark en yoghurt) en ik eet in principe ook duurzame vis. Het probleem is, dat ik eigenlijk nooit vis eet. Het is mij wat te duur, omdat ik voor echt duurzame, verse wilde vis ga. Als dit 1 x per jaar is, is dit nog veel. Ik ben daarom een poos geleden overgestapt van de Solgar levertraan capsules naar algen visolie. Wat is dit precies? Geactiveerde EPA en DHA zit ook “ knip en klaar” in algen ( en ook in wilde vis) Vissen maken de lange keten omega-3 vetzuren nauwelijks zelf aan. Ze halen dit uit algen. Op deze manier komt omega-3 uiteindelijk ook in je visolie terecht. Algen zijn extreem rijk aan EPA en DHA. Algen oliën zijn vrij van visolie. Ze worden ook zeer vaak geheel plantaardig gemaakt, om zo ook de steeds groter groeiende groep veganisten tegemoet te komen. Zo worden de capsules bijvoorbeeld vaak van zeewierextract gemaakt in plaats van gelatine en glycerine. Dit is tevens een stuk milieuvriendelijker. Als je je bedenkt, dat 1 op de 4 vissen worden gevangen om omega-3 visolie van te maken, weet je dat het kiezen van algen olie een juiste is. En kun je de vissen met rust laten. Als je kiest voor een busje of pakje algen olie in plaats van visolie, red je gemiddeld tussen de 30-35 vissen!!!!  Algenolie is ook 100% zuiver. Visoliën kunnen vervuild zijn met PSB’s, kwik en dioxines. Dit vraagt om een intensievere, chemische, en meer ingewikkelder productieproces om de visolie te reinigen. Algenolie is wat dat betreft een veel simpeler bewerkingsproces, al is dit per merk weer anders. Algen worden op het land geteeld.  Meest gehoorde klacht bij het slikken van visolie-capsules is wel de vieze vis-oprispingen. Daar heb ik ook best last van bij visolie. Bij algenolie heb je dit probleem niet.  Nog een pluspunt van algenolie: het is in regel altijd vers. Visolie raakt zeer snel ranzig. En veroorzaakt vieze oprispingen en vissmaken in de mond. 

Het is vooral erg fijn voor mens, dier en milieu. De vissen worden met rust gelaten en er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt tenzij de fabrikant de capsules met dierlijk product produceert. Dit gebeurt echter nog zelden omdat de vraag naar 100% veganistisch sterk groeit. De algenolie capsules worden vrijwel altijd van zeewier gemaakt ( agar agar) Qua werking verschillen algenolie en visolie nauwelijks tot niets. Het merk wat ik gebruik is TESTRA. Deze zijn volledig, dus met EPA en DHA. 

IMG_0708-1200x800

BESPAAR VEEL GELD, MAAK JE EIGEN MEEL!

Dankzij de gezonde trends puilen biowinkels tegenwoordig uit met bijzondere melen. Van amandelmeel tot kastanjemeel, van chufameel tot linzenmeel. En dat is natuurlijk super-tof. Maar ook super-duur. Zeker noten-melen kosten een godsvermogen. Bijna 25 euro voor een kilootje amandelmeel is geen rariteit. Noten zijn duur, maar als je ze als meel inkoopt , dubbel zo duur omdat je voor deze luxe BETAALT. Als je een goede ( liefst hoge snelheids) blender hebt, kun je ontzettend veel pingels besparen!!!!!!!! Niet alleen op notenmelen, maar ook op bijvoorbeeld boekweitmeel. Dit kun je namelijk ook van de zeer goedkope boekweitkorrels maken. Of maak een meel van lijnzaad! KLIK HIER om naar alle recepten te gaan en bespaar voortaan veel geld uit!

IMG_0573-1200x800

GOEDKOPE HAVERMOUT NET ZO GEZOND ALS DURE HAVERMOUT!

KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan, en koop voortaan goedkope havermout!

4 Reacties op “Dingen die jij vast nog niet wist over voeding!

  1. Hoi monique 2 vraagjes ik volg een koolhydraten arm dieet ivm zeer trage schildklier en ik ben aan sporten om af te vallen peulvruchten bevatten veel koolhydraten kan ik die dan toch eten ivm gewicht? Mijn huisarts heeft mij aanbevolen om geen algen of algenolie te gebruiken omdat het een negatieve invloed heeft op mijn werking van mijn trage schildklier klopt dit?

    • Dag Salvatore,
      Betreft peulvruchten: ze zijn juist ideaal om af te vallen. Ze bevatten enorm veel voedingswaarden maar maken niet dik. Betreft vraag twee: als jouw behandelend arts dit adviseert zou ik zijn advies opvolgen, ik weet niets van jouw medische geschiedenis af om je te kunnen adviseren. Warme groet!

  2. Hoi Monique,
    Is een keukenmachine ipv een hogesnelheidsblender ook sterk genoeg om havermeel te maken? Ik heb een Magimix 4200XL machine? Vind die blendersprachtig, maar ook best een investering.
    Groetjes, Marion

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *