Dingen die jij vast nog niet wist over voeding!

Over voeding raken we nooit uitgepraat of uitgeschreven. Mijn website staat inmiddels overvol met informatie en recepten. Er valt iedere dag wel iets te schrijven over voeding, omdat niets zo actueel lijkt te zijn als ons dagelijks voedsel. Van nieuwe ontdekkingen uit de wetenschap tot waarschuwingen, van nieuw ontdekte voedingsmiddelen tot oudere die dankzij de gezonde trends weer worden afgestoft en in de etalage worden gezet. Er valt erg veel te vertellen over voeding, maar sommige dingen zijn opmerkelijk, onbekend of ronduit opzienbarend te noemen. Wist jij bijvoorbeeld, dat in het blad van de bloemkool ontzettend veel calcium zit, zoveel, dat het een glaasje melk kan vervangen? En wist jij, dat er in een kommetje magere kwark maar liefst 21 gram eiwitten zitten? Ik zet in dit artikel heel veel feitjes en wetenswaardigheden die wellicht totaal onbekend zijn, voor je op een rij. Doe er je voordeel mee en laat voeding een nog betere aanvulling worden op je leven!

BLOEMKOOLBLAD, EEN GROTE BRON VAN CALCIUM!
VERGEET HIPPE EIWITDRANKJES EN SHAKES, EET EEN KOMMETJE MAGERE KWARK!

PEULVRUCHTEN VOOR MEER ENERGIE!

GOEDKOOP EN GEZOND BAKKEN? MAAK ZELF HAVERMOUTMEEL!

HAAL HET MEESTE UIT JE BROCCOLI, SNIJ DEZE VAN TEVOREN!
Terwijl we ons scheel betalen aan meest supersonische superfoods, ligt het ECHTE superfood gewoon voor het grijpen voor een koopje: BROCCOLI. ????Het is een o.a een superfood te noemen dankzij ……..
Sulfarafaan: dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar broccoli kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens ook voor de rest van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig , het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de broccoli twee dagen voor gebruik te snijden. Ik snij mijn broccoli na aankoop direct in stukjes en bewaar ze in de groentelade in de koelkast. Na twee dagen consumeer ik de broccoli. Als je, zoals ik, iedere dag broccoli eet, kun je iedere dag wat stukjes uit de groentelade pakken en kort stomen
GEZONDE DRANK MAKEN, GOEDKOOP EN LEKKER!

GOOI DE PITTEN VAN EEN PAPAYA NOOIT MEER WEG!

BROODBELEG? DAT MAAK JE TOCH ZEKER ZELF?

MAAK ZELF JE TOMATENKETCHUP!


PEL EEN BANAAN ALS EEN AAP!

WAAROM ER OOK BIJ JE VOEDING SOMS EEN ZAKJE SILICA GEL ZIT
We komen bovenstaande zakjes veelal tegen in nonfood-producten zoals tassen, schoenen, apparatuur en doe-het-zelf artikelen. Maar we komen ze ook tegen in verpakkingen van voedsel. Ze zijn bedoeld om vocht te absorberen als de luchtvochtigheid te groot wordt. Je kunt ze eigenlijk een beetje zien als kleine vocht-vretertjes. Silica is NIET EETBAAR. Dit staat ook duidelijk vermeld op het zakje. Silicagel wordt gemaakt van vaste, vochtabsorberende kristallen van een silicaat, synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat. Het is een behoorlijk giftig goedje. Het is dus erg belangrijk, dat het zakje bij bijvoorbeeld voedingssupplementen nog goed gesloten is. CONTROLEER DIT ALTIJD, ALS ER EEN ZAKJE SILICAGEL BIJ EEN VOEDINGSMIDDEL ZIT. Het gaat vrijwel altijd om kleine balletjes. Als een zakje is losgeraakt kunnen deze zeer snel en gemakkelijk vrijkomen en in je voeding terechtkomen. Controleer dus ALTIJD zo’n zakje, mocht je het tegenkomen in een verpakking van voedsel. Is het zakje goed gesloten, en bevat het geen scheurtjes, is het voedsel 100% veilig.
LAAT DE VISSEN MET RUST EN KIES VOOR ALGENOLIE!
Ik ben vegetariër maar geniet wel ( biologisch/dynamische) zuivel ( kwark en yoghurt) en ik eet in principe ook duurzame vis. Het probleem is, dat ik eigenlijk nooit vis eet. Het is mij wat te duur, omdat ik voor echt duurzame, verse wilde vis ga. Als dit 1 x per jaar is, is dit nog veel. Ik ben daarom een poos geleden overgestapt van de Solgar levertraan capsules naar algen visolie. Wat is dit precies? Geactiveerde EPA en DHA zit ook “ knip en klaar” in algen ( en ook in wilde vis) Vissen maken de lange keten omega-3 vetzuren nauwelijks zelf aan. Ze halen dit uit algen. Op deze manier komt omega-3 uiteindelijk ook in je visolie terecht. Algen zijn extreem rijk aan EPA en DHA. Algen oliën zijn vrij van visolie. Ze worden ook zeer vaak geheel plantaardig gemaakt, om zo ook de steeds groter groeiende groep veganisten tegemoet te komen. Zo worden de capsules bijvoorbeeld vaak van zeewierextract gemaakt in plaats van gelatine en glycerine. Dit is tevens een stuk milieuvriendelijker. Als je je bedenkt, dat 1 op de 4 vissen worden gevangen om omega-3 visolie van te maken, weet je dat het kiezen van algen olie een juiste is. En kun je de vissen met rust laten. Als je kiest voor een busje of pakje algen olie in plaats van visolie, red je gemiddeld tussen de 30-35 vissen!!!! Algenolie is ook 100% zuiver. Visoliën kunnen vervuild zijn met PSB’s, kwik en dioxines. Dit vraagt om een intensievere, chemische, en meer ingewikkelder productieproces om de visolie te reinigen. Algenolie is wat dat betreft een veel simpeler bewerkingsproces, al is dit per merk weer anders. Algen worden op het land geteeld. Meest gehoorde klacht bij het slikken van visolie-capsules is wel de vieze vis-oprispingen. Daar heb ik ook best last van bij visolie. Bij algenolie heb je dit probleem niet. Nog een pluspunt van algenolie: het is in regel altijd vers. Visolie raakt zeer snel ranzig. En veroorzaakt vieze oprispingen en vissmaken in de mond.
Het is vooral erg fijn voor mens, dier en milieu. De vissen worden met rust gelaten en er worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt tenzij de fabrikant de capsules met dierlijk product produceert. Dit gebeurt echter nog zelden omdat de vraag naar 100% veganistisch sterk groeit. De algenolie capsules worden vrijwel altijd van zeewier gemaakt ( agar agar) Qua werking verschillen algenolie en visolie nauwelijks tot niets. Het merk wat ik gebruik is TESTRA. Deze zijn volledig, dus met EPA en DHA.
BESPAAR VEEL GELD, MAAK JE EIGEN MEEL!
Dankzij de gezonde trends puilen biowinkels tegenwoordig uit met bijzondere melen. Van amandelmeel tot kastanjemeel, van chufameel tot linzenmeel. En dat is natuurlijk super-tof. Maar ook super-duur. Zeker noten-melen kosten een godsvermogen. Bijna 25 euro voor een kilootje amandelmeel is geen rariteit. Noten zijn duur, maar als je ze als meel inkoopt , dubbel zo duur omdat je voor deze luxe BETAALT. Als je een goede ( liefst hoge snelheids) blender hebt, kun je ontzettend veel pingels besparen!!!!!!!! Niet alleen op notenmelen, maar ook op bijvoorbeeld boekweitmeel. Dit kun je namelijk ook van de zeer goedkope boekweitkorrels maken. Of maak een meel van lijnzaad! KLIK HIER om naar alle recepten te gaan en bespaar voortaan veel geld uit!
GOEDKOPE HAVERMOUT NET ZO GEZOND ALS DURE HAVERMOUT!
KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan, en koop voortaan goedkope havermout!
Hoi monique 2 vraagjes ik volg een koolhydraten arm dieet ivm zeer trage schildklier en ik ben aan sporten om af te vallen peulvruchten bevatten veel koolhydraten kan ik die dan toch eten ivm gewicht? Mijn huisarts heeft mij aanbevolen om geen algen of algenolie te gebruiken omdat het een negatieve invloed heeft op mijn werking van mijn trage schildklier klopt dit?
Dag Salvatore,
Betreft peulvruchten: ze zijn juist ideaal om af te vallen. Ze bevatten enorm veel voedingswaarden maar maken niet dik. Betreft vraag twee: als jouw behandelend arts dit adviseert zou ik zijn advies opvolgen, ik weet niets van jouw medische geschiedenis af om je te kunnen adviseren. Warme groet!
Hoi Monique,
Is een keukenmachine ipv een hogesnelheidsblender ook sterk genoeg om havermeel te maken? Ik heb een Magimix 4200XL machine? Vind die blendersprachtig, maar ook best een investering.
Groetjes, Marion
dat lukt ook wel denk ik! Gewoon ff proberen 😉