Doe mens, dier, milieu en je portemonnee een groot plezier, en maak voortaan zelf wasverzachter!

Ik kan mij er én over blijven verbazen als over opwinden…..de vele schadelijke stoffen die gewoon “ legaal” in de supermarkt onder allerlei hippe was en reinigingsmiddelen worden verkocht. Zeker nu het water letterlijk en figuurlijk ons tot aan de lippen is gaan stijgen als het komt op ons milieu, zou dit verboden moeten worden.

Ik snap goed, dat zowel was als reinigingsmiddelen in staat moeten zijn te ontsmetten en grondig te reinigen, maar het is inmiddels bewezen met de vele milieuvriendelijke alternatieven dat dit niet betekent dat er agressieve en schadelijke stoffen noodzakelijk zijn.  Toch zie ik wekelijks nieuwe producten op de markt verschijnen , het één nog giftiger dan het andere. We snappen, dat we het niet op moeten drinken, maar er wordt steeds meer bekend, dat zelfs het inademen van de dampen die vrijkomen uit dit soort sopjes, schadelijk kunnen zijn.
Ondanks dat we met zijn allen langzaam maar zeker de ernst inzien van onze vernietiging van het milieu, lijken we nog steeds blind en doof voor de gevaren van al deze was-en-reinigingsmiddelen. We kopen het massaal, en is er weer eens een leuke bonus-aanbieding, dan slaan we massaal wasmiddelen in. De meeste consumenten zijn zich totaal niet bewust wat voor schade het aanricht voor mens, dier en milieu. Mijn fans en volgers zullen vast inmiddels met ecologische was en reinigingsmiddelen werken, maar het grootste deel van Nederland gebruiken wasmiddelen alsof het gewoon water is. Ik maak veel mee, dat ik mensen tegenkom die ontzettend milieubewust bezig zijn op gebied van voeding en uiterlijke verzorging, maar totaal niet stilstaan bij was en reinigingsmiddelen. Ik tref bij de grootste milieu-bewuste mensen regelmatig een gootstleenkast vol met schadelijke middelen aan. We blijven Nederlanders. We willen voor dit soort producten niet teveel geld uitgeven. Vind we zonde. Daarom draaien discounters als Action ook super-goed. Zij verkopen zeer goedkope wasmiddelen.
We houden tevens van geuren. Ons wasgoed moet lekker ruiken en niet als een plank opdrogen. Steken we daarom liever onze koppen in het zand?

VERONTRUSTEND

 Wasverzachters geven onze was deze geurtjes, en is daarom tegenwoordig één van de meest gebruikte producten in Nederland. Als het ergens weer eens in een aanbieding is, worden de plastic flessen massaal ingeslagen, reclameblokken op televisie wanen ons in een zee van bloemen, als we het product kopen en gebruiken, en we kunnen kiezen uit duizenden geuren, van oceaan-fris tot een Frans lavendel-veld.
Wasverzachters neutraliseren on-aangename geurtjes, beschermen de stoffen, en maakt dat de was zacht aanvoelt.
Er is op internet erg veel discussie gaande over de schadelijkheid van al deze wasverzachters op onze huid.En wat het met ons doet, als we bijvoorbeeld met een theedoek gewassen met wasverzachter, onze vaat afdrogen. En wat doet het met de kleding van onze kleintjes, die snel iets in hun mondjes stoppen om erop te sabbelen?  Wasverzachters bevatten vrij veel agressieve / chemische stoffen. Veel sites / artikelen beweren dat deze stoffen giftig zijn op onze huid, als we er via onze gedragen kleding mee in aanraking komen. In 2017 heeft hoogleraar dermatologie Pieter Jan Coenraads ( RU Groningen ) hierover gezegd dat alles bij een overmatig gebruik schadelijk is in pure vorm. Daar was ook zijn collega  Joke Bouwstra , hoogleraar dermatologie aan de Universiteit in Leiden, mee eens. Volgens haar zit het gevaar hem in de mate waarin de stoffen onze huid penetreren. Hier zou meer en gedegen onderzoek naar moeten worden gedaan om een rotsvaste conclusie te trekken.
Wat in elk geval wel vaststaat dat we er wel degelijk last van kunnen krijgen. Huidirritaties komen bijvoorbeeld best vaak voor, en zijn al deze geparfumeerde wasverzachters ook geen echt goed idee voor mensen met astma en eczeem. Daarnaast kan ook je wasmachine er behoorlijk onder lijden, waardoor hij veel minder lang meegaat. Wasverzachters zijn een doorn in het oog voor alle wasmachine-monteurs. Wasverzachters kunnen zich ophopen in de machine waardoor het mechanisme kan worden aangetast, met o.a verkalking als gevolg. Het kan tevens de rubberen ring behoorlijk aanvreten.
Al lijkt het een feestje voor je wasgoed, wasverzachters kunnen juist op ons wasgoed een negatieve uitwerking hebben. Zo vermindert het de absorptie van o.a thee en handdoeken en kan het bepaalde stoffen behoorlijk aantasten. Bovendien kan het veel stoffen minder brand-vertragend maken.

KILLING VOOR HET MILIEU

Goed…naast dat het erop lijkt dat wasverzachters helemaal niet zo gezond zijn voor mens en machine, heeft het vooral een moordende uitwerking op ons milieu. Ze zijn EXTREEM VERVUILEND. Als het wasgoed meer dan voldoende oppervlakte-actieve stoffen heeft geabsorbeerd, belandt het restant van deze oppervlakte-actieve stoffen ( restanten die zich niet hebben vast gehecht aan de was ) in ons riool. Telkens als wij onze kleding met wasverzachter wassen, gaan er weer deeltjes van deze oppervlakte-actieve stoffen mee met het water in het riool. Uiteindelijk leidt dit tot afvoer en was-water vol met chemische stoffen.
We zijn ons niet erg bewust van deze chemische stoffen. Er worden standaard behoorlijk wat van deze chemische stoffen gebruikt in wasverzachters waardoor het al snel een soort chemische cocktail kan worden. Ik neem kort een aantal van de meest gebruikte chemische stoffen door:
TERPINEOL
Een kleurloze, brandbare vloeistof , met een geur van sering. Het geeft wasverzachters een geur.
BENZYLACETAAT
Een geuradditief, wat zeer gelijkt aan het eerder genoemde terpineol. Het is kleurloos, en daarom graag gebruikt als geur-additief in wasverzachters.
ETHYLACETAAT
Oplosmiddel met een vrij zoete geur.
CLOROFORM
Een dikke, kleurloze vloeistof met een milde, zoete geur. In wasverzachters wordt deze chemische stof toegevoegd voor geur-versterking n als oplosmiddel.
TERPINEEN
Kleurloze vloeistof die veel voorkomt in schoonmaakmiddelen vanwege de citrus geur.
Al deze stoffen zorgen er o.a voor dat er een zacht laagje over onze was wordt gelegd en dat ons wasgoed lekker gaat ruiken. Eigenlijk heeft het verder totaal geen functie, zoals een wasmiddel dit wel heeft. Anders gezegd kunnen we wasverzachters als een overbodige luxe beschouwen. Het beschermt onze kleding niet MEER dan een gewoon wasmiddel. Maar richt wel een enorme schade aan ons milieu.
Als we het nuchter bekijken, hebben we al die meuk helemaal niet nodig en kunnen we gemakkelijk zonder. Maar…..😞

BIJNA VERSLAVEND

….we lijken er compleet aan verslaafd te zijn. Mijn moeder ( 72 ) kan er een echte sport van maken om een heerlijk geurende wasverzachter te scoren. We lijken te houden van heerlijk geurende kleding. De grap is dat deze geuren zeer tijdelijk in onze kleding blijven hangen. Fabrikanten produceren hun wasverzachters zodanig, dat we er blij van worden als we de was uit de machine halen. En hoe heerlijk is het , dat je hele huis kan ruiken naar bloemen terwijl je was droogt? Dit stimuleert ons alleen maar meer om deze producten te blijven gebruiken.
Natuurlijk kunnen wasverzachters zorgen dat je was minder “ hard” opdroogt. Dit is het geval als je in een omgeving woont waar het water vrij hard is. Maar bijna iedereen lijkt tegenwoordig een ( energie-opslurpende) droger in huis te hebben waardoor dit verhaal een beetje overbodig wordt. En is het water helemaal niet zo hard, dan heb je er geen last van.
Kortom: we hebben in principe geen wasverzachters nodig.

DE ALTERNATIEVEN: ZELF MAKEN EN ECOLIGISCHE WASVERZACHTERS

Tja….
Toch wil je echt heel graag wasverzachter gebruiken. Wat zijn dan de alternatieven? Die zijn er gelukkig wel, en steeds meer. Er zijn tegenwoordig steeds meer biologische en ecologische alternatieven op wasmiddelen op de markt.  Het grootste verschil zit hem in de ingrediënten. Biologische wasmiddelen gaan een stapje verder. Ze bestaan in basis meestal uit een natuurlijke grondstof, zoals kaliumcocoaat, een natuurlijke oppervlakteactieve stof .Kaliumcocoaat is een kaliumzout dat afkomstig is van de vetzuren in kokosolie. Terwijl kokosolie eetbaar is, is kaliumcokoaat dat niet. De stof, ook wel bekend als Kalium-cocoszeep, is een lichtdoorlatende bleekgele vloeistof die glycerine, een vochtinbrengende crème bevat.Fabrikanten gebruiken kaliumkokos om zepen en shampoos te maken. Oppervlakteactieve stoffen zoals kaliumcokoaat spreiden moleculen uit elkaar waardoor de spanning van het oppervlak afneemt. Als gevolg hiervan worden het vuil en vet dat door die moleculen is ingevangen, vrijgegeven. Het vuil stijgt, waardoor het oppervlak eronder schoon blijft.
 
We kunnen voor deze alternatieven inmiddels al goed terecht in de supermarkt. Daar worden o.a ecologische wasverzachters van SEEPJE en ECOVER verkocht. Nadeel is dat deze alternatieven minder sterk geuren en niet lang in je kleding bijven hangen. Tenminste, dit is een veel gehoord nadeel. Ik gebruik deze zelf, en ik ervaar dat niet zo. Wel vind ik SEEPJE wat betreft geur iets sterker dan Ecover. 
Ik maak regelmatig ook zelf mijn wasverzachter. Dit is het allerbeste alternatief, wat ook nog eens stukken goedkoper is. 
 

ZELF MAKEN! 

Zelf je wasverzachter maken? 😯 Jazeker! Maar…is dat dan geen helse klus? En wat heb je er dan al niet voor nodig? Veel mensen rennen bij de gedachte van zelf maken al direct naar de winkels om alles knip en klaar aan te schaffen. Maar zij zouden het gewoon voor de grap eens moeten proberen. Want niets is eenvoudiger dan zelf je wasverzachter maken. 
Maar……werkt het wel hetzelfde? En ruikt dat ook lekker? JA en JA 😊 Met mijn recept ( die ik hieronder geef) kun je een heerlijk geurende wasverzachter maken die de kleding zacht houdt, kleuren intact houden en vieze geuren neutraliseert. Tot slot krijgt je kleding een lichte zweem van de geur die je kiest. 
Maar het doet nog veel meer goeds. Doordat het geen agressieve chemicaliën bevat is het fijn voor mens, dier en milieu, maar ook voor je wasmachine. Je eigen wasverzachter is namelijk multi-functioneel. Het verwijdert kalkresten, zeepresten en schimmels uit je machine. En….het is stik-en-stikgoedkoop! 
 

HOE DAN? 😍

Mijn recept bestaat uit vier ingrediënten . Ik gebruik een oude fles waar SEEPJE wasverzachter in heeft gezeten, deze flessen zijn 100% milieuvriendelijk. Maar je kunt ook een glazen fles of pot gebruiken om je wasverzachter in te bewaren. Voor een volle fles heb je het volgende nodig:
 
* 500 ml water
* 250 ml appel cider azijn
* 50 gram baking soda
* circa 10 druppels pure essentiele olie, bijvoorbeeld lavendel olie
 
 
Verder heb je een trechter nodig, deze kun je goedkoop kopen bij o.a Action en doe-het-zelf winkels. Ik gebruik zelf een RVS trechter die ik in een kookwinkel heb gekocht, maar je hoeft het niet zo duur te maken.
Giet de azijn met het water in een kom. Voeg nu beetje bij beetje de baking soda toe. LET OP: doe dit echt beetje bij beetje. Je zult snel genoeg merken, dat de baking soda het water / azijnmengsel direct activeert door het te laten schuimen en bruisen. Niet schrikken dus. Gooi je teveel in één keer in het water, dan zal je een schuimend feestje krijgen op het aanrecht. Voeg het dus echt voorzichtig en beetje bij beetje toe, tot alles volledig is opgelost.
Voeg tot slot de essentiële olie toe voor de geur. Ik vind lavendel olie heerlijk, maar je kunt uiteraard voor vele andere essentiële oliën gaan om te geuren, zoals citroen, of magnolia. Giet de wasverzachter via de trechter in je fles of pot. KLAAR!
Wil je dat je was supermacht wordt? Voeg dan aan je wasverzachter een klein beetje cremespoeling ( meukvrij uiteraard, bijvoorbeeld die van VAN DER PIGGE ) toe en schud goed voor ieder gebruik.

HOE GEBRUIK IK HET?

Velen vragen zich af of dit nu hetzelfde werkt als conventionele wasverzachters…..JA. Ook het gebruik is verder exact hetzelfde zoals je dit gewend bent. Ik gebruik al jaren een wasbolletje. Ondanks dat dit plastic is, heb ik de wasbolletjes nu zeker 3 jaar in gebruik, dus op deze manier duurzaam. Wil je de kleuren van je wasgoed in optimale conditie houden? Voeg dan aan de laatste spoeling een dopje azijn toe in de wasmachine.
De wasverzachter kun je ook gewoon in het zeepbakje van je wasmachine schenken. Sterker: … je wasmachine zal daar erg blij van worden.
De was komt er echt nét zo schoon, nét zo zacht, en nét zo geurend uit als chemische wasverzachters! Ik heb geen droger, en droog alles aan de lucht op mijn balkon droog.. In de wintermaanden gebruik ik mijn kelderbox als drooghok. Ook daar, waar toch best een muffe lucht kan hangen, droogt mijn wasgoed heerlijk naar lavendel geurend en zacht op. Ik merk werkelijk NIETS, maar dan ook helemaal NIETS ANDERS aan mijn eigen wasverzachter t.o.v conventionele. Voor mij bewijs genoeg, dat het milieuvriendelijk, en vooral goedkoper kan.

22 Reacties op “Doe mens, dier, milieu en je portemonnee een groot plezier, en maak voortaan zelf wasverzachter!

  1. Hoi Monique,

    Bedankt voor het recept om zelf wasverzachter te maken, ik ga dit zeker proberen! Ik had nog wel een vraagje; is de azijn die je in de wasverzachter stopt niet schadelijk voor de rubbers van je wasmachine?

  2. Hallo Monique

    Ik begrijp het geloof ik niet helemaal?
    Wasverzachter in een wasbol of zeepbakje? Was jij je was met wasverzachter of gebruik jij je wasverzachter als wasmiddel?

    • Inderdaad Jolanda was voor mij ook een ?? Wast Monique er nu mee? Trouwens ik gebruik al heel lang gewone azijn in spoelbakje vd wasmachine, stinkt absoluut niet en de was is heerlijk zacht, maar mis soms wel dat heerlijke geurtje zoals de wasverzachters ruiken. Dus ga deze wel maken.

      • Hoi Petra, nog geen reactie van Monique op mijn vraag maar ook ik gebruik azijn als wasverzachter en een meukvrij wasmiddel

      • in supermarkten, webwinkels, biowinkels en via het linkje in dit artikel 😉

  3. Ik heb het recept gevonden op de fles wasverzachter van SodaSan – water met citroenzuur en alcohol. Het is natuurlijk mogelijk om er een druppel geurolie bij te doen. Zonder die olie kan je het ook gebruiken voor stoffen waar geen wasverzachter bij gebruikt mag worden.

  4. Waarom appel cider azijn? Kan het niet met gewone azijn? Wat is het verschil?

    Ik gebruik al jaren een scheutje gewone azijn en een paar druppels geurende olie als wasverzachter, maar ga nu eens met baking soda proberen.

    • Ik ook inderdaad. Gewone witte natuurazijn met druppels essentiële olie (meestal lavendel). Ik doe de druppels bij opening van een nieuwe fles azijn er meteen in. Scheutje azijn in het wasverzachter bakje en klaar. Wel even de fles schudden voor gebruik. Heerlijk die lavendel geur en de wasmachine wordt meteen ontkalkt door de azijn. Ben wel erg benieuwd naar het recept van Monique met banking soda. Binnenkort eens maken.

  5. Ik verzamel al jaren al mij overtollige bioschillen van sinaasappels, halve citroenen en andere citrusvruchten en doe die in een grote weckbokaal met huishoudazijn. Zo krijgt mijn azijn vanzelf een extra geurtje.

  6. Net gemaakt, zonder conditioner. Ben erg benieuwd. Zo dun als water, dus voozichtig schenken 🙂 Bedankt voor de tip.
    Groet,
    Monique

  7. Schoonmaakazijn gebruikte ik al bij mijn was. Nu kan ik ook een vriendelijke wasverzachter maken. Ga dit zeker doen aangezien ik heel hard water heb. Moet de kranen en waterkoker elke week zeker 1 a 2 keer ontkalken.
    Graag meer van zulke supertips !

  8. Ik vroeg mij af, mijn huisgenoot gebruikt ook zelfgemaakte wasverzachter van sinaasappelschillen, essentiele olien en andere citrusschillen en daar zit vrij veel olie in. Het bakje van de wasverzachter zit vol met olie, is dit niet slecht voor je machine? En gebruikt zij dan teveel of zien jullie ook dat er olie blijft hangen in het wasverzachterbakje.

  9. Ik vind het heerlijke wasverzachter Monique ,maar als ik bij de azijn en water de bakingsoda voeg schuimt de helft er uit gebruik ik teveel bakingsoda of azijn ?

    • In het recept staat dat je de bakingsoda heel voorzichtig beetje bij beetje moet toevoegen. Om schuimen te voorkomen.

  10. Net de wasverzachter gemaakt. Ik had alleen natuurazijn, dus die maar genomen. De was draait nu met eigen gemaakt wasmiddel en eigen gemaakte wasverzachter. Ben zó benieuwd 👍

  11. Ik heb het gemaakt, maar dan net even anders. Ik heb natuurazijn gebruikt met citroenzuur, water en een scheut (ecover) wasverzachter en mijn was is heerlijk zacht.

  12. Ik gebruik al jaren natuurazijn of appelazijn als wasverzachter.
    Ben benieuwd wat de bakingsoda voor functie heeft omdat erbij te doen🙂

    • Die heeft geen functie, sterker nog: de soda (basisch) neutraliseert het zuur in de azijn.
      Het beste is alleen azijn met olie voor de geur. Zo doe ik het zelf al jaren…

  13. Hoi Monique,

    Ik lees je artikel nu pas, maar erg behulpzaam. Ik maak zelf wasmiddel en wil hier toch graag wat essentiële olien aan toevoegen voor de geur. Nou staat er op die flesjes echter altijd een symbooltje dat dit schadelijk is voor in het water levende organismen. Is het dan niet slecht voor het milieu om dit aan je zelfgemaakte wasmiddel of wasverzachter toe te voegen. Ik kan hier erg weinig informatie over vinden. Dus hoop dat jij hier misschien antwoord op kunt geven.
    Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *