Doperwten

Doperwten. 

We kennen ze voornamelijk uit pot. Al dan wel of niet samen met worteltjes. In pot zijn ze kant en klaar, dus gekookt en moeten wij ze enkel nog maar op te warmen. Het is jammer dat we de echte verse doperwten daarom voorbij lopen bij de groenteafdeling. Want niets is lekkerder dan verse doperwten die je zelf dopt. Ze zijn kort in een seizoen verkrijgbaar ( van Mei tot Juli) en daarom alleen al zouden we dan juist meer verse doppertjes moeten eten! Alles over doperwten!

IMG_1536

WAT ZIJN DOPERWTEN?

Erwten, ook wel doperwten genoemd, zijn een zomergroente. Het zijn de eetbare zaden van de doperwtenplant. Deze plant is familie van de Vlinderbloemigen. Ze zijn vers van half mei tot half juli verkrijgbaar. Ze worden onrijp geoogst, zodat de suikers in de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. De zaden hebben dan een zoetige smaak. Spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Spliterwten smaken daarom beduidend droger dan de fijnere doperwten. De Hollandse snert (erwtensoep) wordt van spliterwten gemaakt. De peul van doperwten is heldergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Doperwten worden geteeld in Nederland en Frankrijk. Er zijn twee typen erwten. Rondzadige en gekreuktzadige. Het verschil zit hem in de zetmeelsamenstelling. De rondzadige erwt bevat amylose, waardoor hij een meer aromatische erwtensmaak heeft. De gekreuktzadige heeft naast amylose ook de stof amylopectine. Dit maakt de gekreuktzadige zoeter en smakelijker.
IMG_1535

VOL VOEDINGSVEZELS

Doperwten zijn meer dan gezond. In vergelijking met andere groenten bevatten ze enorm veel voedingsvezels. Dit zorgt voor gezonde darmen en een gezonde stoelgang. Ze zijn verder enorm rijk aan vele essentiële mineralen als kalium, magnesium en ijzer. Ze zijn tevens erg rijk aan B-vitamines en foliumzuur. Per 100 gram bevatten ze zo’n 6-8 gram suikers. Omdat ze lekker zoet zijn, worden doperwtjes gezien als een zeer kind-vriendelijke groente.
IMG_1534

BEWAREN, BEREIDEN

Doperwten vallen onder peulvruchten. Deze kun je niet rauw eten. Ook doperwten moet je daarom koken. Doperwten uit pot, blik en diepvries zijn reeds gekookt en dus direct geschikt voor gebruik. Maar verse doperwten moet je dus wel even kort koken zodat de van nature aanwezige giftige stofjes onschadelijk wordt gemaakt.
Verse doperwten moet mooi fris, helder groen en stevig aanvoelen. Knijp zachtjes in de peulen om te controleren of de peulen vol met erwten zitten. Controleer, of ze geen bruine vlekjes bevatten.
Bewaar de peulen/ of gedopte erwten in de groentelade in de koelkast. Daar zijn ze ongeveer 4-5 dagen houdbaar. Je kunt vers gedopte erwten ook invriezen. Door ze kort even te blancheren. Kies liefst biologische doperwten. De peulen zijn kwetsbaar, en er worden daarom vrij veel bestrijdingsmiddelen gebruikt op niet-biologische varianten. Dit geldt ook voor varianten uit pot/ blik en diepvries.

WAT KUN JE ERMEE?

Doperwten zijn enorm veelzijdig. Bij de warme maaltijd, door salades, door groente-smoothies, lekker uit het vuistje voor de lekkere trek te stillen, kortom, ze kunnen altijd en overal! Zet ze daarom vaak op je menu! Een gezond idee!

2 Reacties op “Doperwten

  1. Veel mensen eten doperwtjes met worteltjes uit blik of pot, ik gruw daarvan, zo waterig en smakeloos. Jammer dat ze zo kort verkrijgbaar zijn want vers zijn ze idd. wel lekker.

  2. In Denemarken eten ze doperwten rauw uit de boon als een snack. Het ligt in iedere supermarkt. Ik lees op Nederlandse sites veel over de stof Lectine die problemen aan de maag kan veroorzaken. Waarom eten de Denen ze dan toch rauw?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *