Druivenpit meel

Onlangs vond ik in een biowinkeltje bij mij in de buurt een zak druivenpitmeel. Van druivenpitten is al reeds bekend dat het erg veel gezonde en zelfs medicinale voordelen biedt voor de mens. Daarom leek druivenpitmeel mij erg interessant om eens mee te gaan experimenteren. Druivenpitmeel is helaas vrij moeilijk verkrijgbaar en de zakken zijn zelfs op internet bijna onvindbaar. Dat is best jammer want het is naast gezond ook een erg lekker meel!

Krachtige antioxidant

Druivenpitten vinden we nooit zo prettig om tegen te komen als we een druifje eten. We spugen deze uit, of we kopen pitloze druiven. Zonde, want je loopt zo echt een hoop gezonde voedingsstoffen mis. In vakjargon is de meest belangrijkste in de druivenpit de oligomere proanthocyanidinen, afgekort OPC. Dit zeer krachtige antioxidant geeft ons veel goede gezondheidsvoordelen zoals een mooie huid. Het beschermt de allerkleinste bloedvaten en haarvaten zodat ook onze haren er sterker en gezonder van worden. Klinische testen hebben ook uitgewezen dat het OPC in druivenpitten vijftig keer effectiever is dan vitamine E en twintig keer effectiever dan vitamine C. De versterkende effecten op de bloedvaten zorgen voor een betere doorbloeding. Vooral voor de benen werkt OPC ondersteunend bij spataderen. OPC heeft nog veel meer gezonde voordelen in huis:

 • het helpt rimpels voorkomen
 • OPC is al binnen enkele uren na inname effectief om de bloedvat-wanden te versterken
 • OPC kan ook migraine verlichten

 

Geen ongezond pitje dus! OPC is overigens ook veel als supplement verkrijgbaar. Ook wordt druivenpit vaak verkocht in olie of extract. Maar helaas is het in meelvorm nog niet goed verkrijgbaar. Hopelijk komt daar snel verandering in, want dit meel verdient een plekje in het rijtje superfoods. De smaak is zeer opmerkelijk.Het meel heeft ook, net als kokosmeel, extra vocht nodig. De kleur van al je baksels worden zeer donkerbruin . De smaak is licht mild, zoet-zuur. Je kunt er zeer gemakkelijke koekjes mee maken!

 

druivenpit koekje solo

 

Dit heb je nodig:

 • 100 gram druivenpitmeel
 • twee eetlepels erythritol suiker
 • twee eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
 • twee eieren
 • 25 gram fijn gemalen pompoenpitten ( meel)

 

Om te garneren:

 • het rasp van een biologische limoen en een biologische citroen

 

Zo maak je het:

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed tot een deeg. Draai balletjes uit het deeg en druk deze licht plat tussen de handpalmen.Leg de helft van de koekjes op de bakplaat en leg op ieder koekje een tweede koekje.Rasp de citroen en limoenschil er royaal overheen. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 10-15 minuten,controleer tussentijds.Laat goed afkoelen.

 

 

druivenpit koekjes groot

 

Het merk Peak’s verkoopt druivenpitmeel. Deze kun je bestellen via www.ordersnoborders.com

 

3 Reacties op “Druivenpit meel

 1. Hoi Monique,
  Ik heb deze koekjes gemaakt, maar het deeg wilde niet plakken. Ik heb er al wat water bij gedaan, maar het bleef behoorlijk kruimelig. De koekjes zijn wel lekker geworden, maar smaken wat ‘zanderig’. Ik heb het recept wel gewoon gevolgd.
  Moet er niet wat meer vocht bij? Of kan er wat anders misgegaan zijn?
  Groetjes,
  Petra

  • Ik heb er pannenkoekjes van gebakken. Misschien nog even wennen en een goed recept zien vinden.

 2. Interessant stuk! Sinds kort hebben ze druivenpit meel ook bij De Tuinen (of sinds kort Holland & Barret). Ik vroeg me alleen af hoeveel druivenpitmeel je per dag zou moeten gebruiken om er gezondheidsvoordeel van te ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *