Dure vuilnisbak

Laatst belde kennis B. Een enorme lieverd, maar ook een enorme kletskous. Van het soort die je op speaker kunt zetten terwijl jij gewoon verder gaat met je bezigheden terwijl ze ratelt. Dit keer had ze een lang verhaal over haar dag. Die nogal druk was verlopen, als ik haar zo aanhoorde. ” Rick en ik zijn eerst naar Het Kookpunt geweest, oooh, wat een kwijlwinkel is dat toch! ” begon ze haar verhaal.” ..We gingen voor een nieuwe vuilnisbak, want de oude lazerde in de ochtend echt van ellende uit elkaar toen Rick er zijn voet op drukte. De kids zijn er ook zo wild mee! We hebben nu een robuuste, meid, mooi dattie is! En hij kleurt zo goed bij de koelkast! ( Amerikaans bakbeest..) En de Kitchen Aid staat er ook mooi bij, heeft dezelfde kleur! Afijn, daarna zijn we nog even wezen ” actionen”( zo noemt zij winkelen bij de bekende discounter) en ze hebben weer zoveel leuks! Ik heb gezellige rieten manden gekocht en leuke kaarsen. En oh ja,een prachtige vaas! Voor op de vensterbank, die er stond vond ik niet leuk meer. Ik heb ook een grote bak gekocht daar voor de moestuin bakjes van de kids, meid, die stonden overal in de keuken! ( leuke actie weer van meneer AH, met Monsanto zaadjes)”

“…Daarna nog even langs de Kwantum, want Rick wil alles in de slaapkamer gaan verven. Liever hij als ik, ik haat verven! We hebben nu gekozen voor landelijk wit! Daar bij Kwantum hebben ze ook van die leuke hebbedingetjes! Ik heb voor de kids twee leuke dekbedovertrekken gekocht en een lief knuffeltje voor Amber. Ze heeft er nu bijna 200! En ze wilde een prinsessen-dekbedovertrek, ze was uitgekeken op haar oude. Die geef ik wel weer weg ofzo, want die was ook nog geen twee maanden oud. Toby wil nu ook opeens niks meer van Cars, maar alles van Sponge Bob.Hij wil ook alleen de hagelslag van Sponge bob eten, Amber eet ook K-3 hagelslag. Helaas hadden ze bij Kwantum geen Sponge Bob dekbedovertrekken. Bij Action hadden ze wel daar weer leuke drinkbekers van! Die dus ook meegenomen. We waren zo laat thuis, dat we lekker Chinees hebben afgehaald, moet kunnen voor een keertje!”

Terwijl ze lekker ratelde, zei ik maar niets.I k was al eerder eens een discussie met haar aangegaan. Ze vindt namelijk dat gezonde voeding veel te duur is en ze daarom ook niet direct gezondere keuzes maakt. Ze doet haar best, vindt ze zelf, maar haar portemonnee laat het niet toe om biologisch en duurdere producten in te kopen en dus kiest ze vaak voor kant en klaar meuk. Met haar denken erg veel mensen er hetzelfde over. Terwijl je, om gezonder te eten en drinken, echt niet zoveel meer geld kwijt hoeft te zijn. En het vooral een kwestie is van waar je eigen prioriteiten liggen. Ik krijg hier vaak felle kritiek op, als ik dit zeg. Maar als ze later de boel doordenken, komen ze er gelukkig vaak wel achter. En beseffen ze ook dat hun koopgedrag van erg grote invloed is. B.vertelde me dat haar nieuwe mooie vuilnisbak 145 euro kostte en dat het nog ging om een aanbieding. Gezond eten duur? De vuilnisbak én alles wat je daarin aan verspild voedsel in lazert is veel duurder dan gezonde voeding. Ik heb maar wat vaak gezien wat er in het gezin van B. wordt weggegooid aan bruikbaar voedsel. En ik durf te wedden dat zij niet het enige gezin is met dezelfde nare gewoonten.

 

B.is een typisch voorbeeld van hoe erg veel mensen redeneren over gezonde voeding. Ze blazen erg vaak hoog van de toren dat het allemaal veel te duur is en ze het niet kunnen betalen.Wel wordt er volop onzin-producten gekocht bij bijvoorbeeld discount winkels, of spullen die overbodig zijn. En vergeet vooral ook niet het ” afhaal tijdperk” van nu.Veel mensen bestellen buiten de deur hun eten, en zijn daar gemiddeld per keer ook snel zo’n 20/25 euro aan kwijt. Alleen uitgaande van deze kleine voorbeelden zien we al dat we veel méér geld kwijt zijn aan ongezond voedsel.

Uiteraard: gezonde voeding kost in veel gevallen iets meer geld. Maar als we ons er eens wat meer in gaan verdiepen, is dat echt niet zoveel meer. Sterker: in veel gevallen is het zelfs goedkoper.Terwijl velen denken dat kant-en-klaar goedkoop en snel en lekker is, betalen we grof geld voor al dat gemak, en eigenlijk niets aan waardevolle voedingsstoffen.Waar betalen we dan voor?

 • Dure verpakkingen/verpakkingsmaterialen
 • Reclame/promotie
 • Illustraties
 • Extra verpakking, zoals afzonderlijk verpakte porties, handige sluitdoppen en ” rits-rats” openingen.
 • Dure productie/bewerkingsprocessen als raffinage en chemische kleuring enz.

Omdat fabrikanten totaal niet voedingskundig bezig zijn met ons voedsel/welzijn, steken zij vooral veel geld in het jasje, want dat jasje zorgt er vooral voor dat wij producten kopen. Stel je eens voor: alle verpakkingen in de supermarkt zijn gewoon doorzichtig verpakt, zonder illustraties, en letters, zodat we alleen het product in de verpakkingen zouden kunnen zien.We zouden veel minder kopen, en ook minder vertrouwen op ons eigen intuitie. Want we laten ons erg graag wat wijsmaken en op de mouw spelden door al die praatjes op de verpakkingen. We geloven het, pikken en slikken hert. Waarom? tja….euhm, gewoon omdat het zo is? Als je eens wat dieper gaat nadenken over dit soort zaken zul je erg snel merken hoe afhankelijk we zijn geworden van de voedselindustrie. En dankzij deze afhankelijkheid kunnen fabrikanten ons zo mak als lammetjes maken.

 

Fabrikanten steken erg weinig geld in echt gezond voedsel. De huidige volgepropte supermarkten vol met kunstmatige producten is daar het levende bewijs van. Hoe goedkoper de grondstoffen, hoe meer geld er overblijft voor het jasje van een product. Voor de fabrikant het belangrijkste. Chemische/kunstmatig nagemaakte grondstoffen ( denk aan kunstmatige zoetstoffen) zijn stukken goedkoper dan pure en natuurlijke grondstoffen. Denk aan vanille. Het pure merg uit de vanillepeul is bijna onbetaalbaar, en dus wordt er in de industrie het ” nep-vanille” vanilline gebruikt. En denk nu niet dat alleen fabrikanten dit doen, ook banketbakkers en patissiers.We eten dus vaak vanille vla zonder een spoortje vanille.Maar hey: we hebben wel een grappig leuk pak met een luxe schenkdop.Waar we grif aan hebben mee betaald. Luxe waar we niet om hebben gevraagd, een fabrikant het doet voorkomen dat hij zo met ons is begaan dat hij ons deze luxe hartelijk aanbiedt. ” met handige schenkdop!”  ” Nu uitschenken zonder knoeien!” Wat aardig.Zolang we maar grif mee betalen aan die onzin.

 

Naast complete onzin, gaat het ook vaak over onzin producten. Producten die we helemaal niet nodig hebben om in leven te blijven. Alhoewel de voedselindustrie ons laat geloven dat zij het ons zo gemakkelijk mogelijk willen maken, maken zij ons vooral afhankelijk. En zijn we inmiddels de weg naar onze eigen keukens compleet kwijt geraakt. Ontzettend jammer maar vooral ontzettend ongezond.

 

Als al dat gemaksvoer nu eens echt gezond zou zijn, was het wellicht nog een ander verhaal. Maar vrijwel negen van de tien producten in de supermarkt hebben zo’n lage tot geen enkele voedingswaarde, dat het schrikbarend is te noemen.Terwijl we dagelijks een vrij hoog bedrag mogen afrekenen bij de kassa, krijgen we weinig goede voedingsstoffen binnen.We geloven de kletspraat graag op de dure verpakkingen, maar veel maakt deze zwets niet waar. Als we eens wat kritischer zouden gaan kijken met zijn allen naar wat we nu werkelijk dagelijks naar binnen werken, denk ik bijna zeker te weten dat we een ware shock te verwerken krijgen. En is misschien de stap terug naar écht voedsel opeens niet meer zo’n opgave. Duur? Het is maar hoe je het bekijkt.

 

Neem je eigen koopgedrag om te beginnen eens onder de loep.Vaak beseffen we totaal niet wat we allemaal kopen, omdat we ten prooi zijn gevallen aan verleidingen. Een bonus-aanbieding, een super-deal, een 1+1 gratis actie…we vallen er met bosjes tegelijk voor. Verse groente en fruit hoeft niet persee biologisch te zijn. Wel intact. En niet uit een pot of blik of nog erger: uit zakjes. Groene en fruit gekocht in het seizoen is vaak spotgoedkoop. Haal het verwende uit jezelf en zet jezelf weer aan het werk in de keuken. Geen tijd? Tijd krijg je, iedere morgen zodra je je ogen opent. Aan jou hoe je dit gaan uitbesteden. Waar liggen de prioriteiten? Kant en klaar is handig. Maar niet gezond. Nog meer voordelen:

 • Omdat gezond en biologisch in regel wat prijziger is, zul je ook bewuster in gaan kopen en twee x nadenken voordat je iets met het grootste gemak de dure vuilnisbak in kiepert.
 • Het is voedzamer en zul je minder nodig hebben om verzadigd te zijn.
 • Denk ook eens aan de kosten die je uitspaart aan ziekte. Medicijnen zijn duur. Duurder dan gezonde voeding.
 • Weer met je eigen voeding bezig zijn geeft rust, totale regie over je eigen voeding en denk eens aan het plezier! Ontdek weer hoe leuk hakken en snijden is, hoe leuk het is om samen met je kroost koekjes te bakken, hoe leuk het is om pannenkoeken te bakken met eigen gemaakt beslag.

Echt: we hoeven heus niet aan de dure superfoods. Of de biowinkel plat lopen.We kunnen met juiste keuzes precies hetgeen inkopen wat van belang is. Skip eens die bonus aanbieding en koop een verse bloemkool in. Laat die super-deal eens liggen en koop een paar biologische appels. Laat de 1+1 gratis actie van de ontbijtgranen voor wat het is en koop een zak biologische havermout. Goedkoper, en veel gezonder om je dag mee te beginnen. Het is niet zo moeilijk. Wel vraagt het doorzettingsvermogen en de wilskracht om werkelijk te kiezen voor gezonder in plaats van ongezonder .Geloof nooit de praatjes op verpakkingen. Lees de ingrediënten én vooral de voedingswaarden. Denk terug aan mijn stel-vraag eerder: zou je dit product ook kopen als het een transparante lege verpakking had? Afgaande op hoe iets eruit ziet? Dit is ook wat je in werkelijkheid doet: je koopt iets blind, op vertrouwen van de kletspraat van een fabrikant. ZIE wat je koopt: een stronk broccoli, een banaan. Bananen zijn nooit gezond te noemen verwerkt in producties. Ananasschijven op siroop, op eigen sap: je koopt een bak vol suiker en bent voedingskundig zelfs beter uit met een pak goedkope gewone suiker.

Volgens het Economisch bureau van ABN-Amro wordt ons voedsel komende tijd goedkoper .Helaas gaat dit over de grondstoffen tarwe ( GM) mais ( GM) soja ( GM) en suiker ( geraffineerd). En dus vrees ik dat we komende tijd meer onzin-producten op de markt zien verschijnen.What’s next? Chocolade bacon? Mokka-ketchup? We kopen het vast weer als makke lammetjes groots in. Think about it. Think about it als je weer eens wat zomaar gedachteloos wat weg kiepert in de dure vuilnisbak, die zowel zelf als in inhoud alsmaar duurder wordt.

220px-Vuilnisemmer

 

9 Reacties op “Dure vuilnisbak

 1. Met afval scheiden heb je niet zo n grote vuilnisbak meer nodig, gaat alleen maar stinken…
  Op een flat iets anders misschien maar papier, glas en plastic kan je tegenwoordig overal wel kwijt.

  Fijne dag!

 2. Wij hebben ook een dure afvalbak gekocht (60 euro), maar wel van mijn verjaardagscentjes. Was vooral omdat ik er dan beter bij kon met een baby op de arm, ik het deksel makkelijker open kon doen (klikdeksel) en ook omdat ik die mooier vond in onze nieuwe keuken. Het is inderdaad handig, maar misschien hadden we ook een goedkoper alternatief kunnen nemen. Dat soort dingen denk ik nu pas over na….

 3. Ik hebdeze afvalbak al 16 jaar! Je haalt nogal eea aan.
  Ik persoonlijk moet van heel weinig rondkomen
  En koop nu iedere week een mooi en eerlijk product
  Voor het bakken van koek,cake,brood etc.
  Maar heb niet in 1 x een meukvrije keuken…
  Ik vindt de aanschaf van de verschillende meelsoorten ook erg duur..vorige week erythritol gekocht..Himalaya zout,..en bio boekwinst en haver..
  Nou..het hakt er aardig in. Wil dat toch even kwijt.

 4. Monique je bent een dame naar mijn hart, het gaat hier natuurlijk niet om die vuilnisbak. Je mag best iets moois uitzoeken voor in je keuken. Ik heb een prachtige rode Wesco via marktplaats gekocht voor een schappelijk prijsje, maar daar gaat het niet om. Wel om de discussie dat geOnd eten duur is, wat een onzin. Als je al die bagger weglaat ben je veel goedkoper uit, ook als je kiest voor biologisch. En je gaat je zoveel beter voelen! Echt Monique, ik ben blij met je artikelen en het enthousiasme waarmee je dit opschrijft.

 5. Wat een heerlijke blog weer! Ik kan me daar zo in vinden!
  I wilde meedoen met de Footbattle, die aanstaande maandag begint. bijhouden wat je weggooit, tips om voedselverspilling tegen te gaan enz… Krijg ik eerst een vragenlijst waarin ik aan moet geven wat ik nu aan voedsel weggooi. …naast bananenschilletjes, klokhuizen, de wortel van de sla en eierdoppen, kom ik gewoon niet verder! En het doet me ergens goed om dat te mogen ontdekken 😉

  • Dat heb ik ook,en ik denk velen met mij.
   Het lijkt mij ook zo overdreven die weggooi verhalen.
   Maar als we de statistieken moeten geloven is het echt zo. Fijn om te ontdekken dat het bij jou en mij niet zo is!

 6. Ik eet zelf regelmatig biologische groente en fruit. En ook vegetarisch en vlees van de scharrelslager. Heel lekker, maar…….. Als we allemaal biologisch gaan eten, is er een ander probleem! Je kan daar niet iedereen mee voeden. Heeft te maken met veel verschillende dingen. Jammer genoeg heb ik geen artikelen bij de hand nu. Maar ik zou er gewoon even echt induiken als je het interessant vind. En dan ook zoeken naar een echt onderzoek hiernaar. Want iedereen kan wel iets op internet ‘pleuren’ 😉

 7. Ik denk dat veel volgers van deze groep al bewust eten en inkopen.
  Ik vindt wel dat je de keuzes van je vriendin kan respecteren. Ze heeft een andere levensstijl. Zij klaagt niet, ze is happy met haar Action aankopen ! met weinig geld is het best moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.
  Gezond en bewust eten is belangrijk,
  Maar… Je kan je pegels maar 1 x uitgeven. Zij kiest voor deze nieuwe mooie vuilnisbak .. Topje top.
  Eens komt ze er wel achter.. Hoe jong is je vriendin?

 8. bio groenten zijn vaak ook in de aanbieding. Minstens 2 X per week koop ik ze in de eco winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *