Ecologische ” CLEAN GREENER” reinigingsmiddelen bij de ACTION: wat is het, en is het wat?

Ik wandel regelmatig met mijn kritische blik door discounter ACTION. Alhoewel ik 95% van wat we daar kunnen kopen afkeur ( vanwege plastic, kinderarbeid enzovoort ) kunnen er krentjes in de pap rondzweven die de moeite waard zijn. Eerder heb ik al eens verschillende producten uit de Action besproken. Het is niet allemaal kommer en kwel. Onlangs vond ik een serie ecologische schoonmaak/ was/ reinigingsmiddelen, die mijn aandacht trokken. Het merk, CLEAN GREENER was mij volslagen onbekend. Ik betaalde voor 750 ml maar € 1,49, wat een lachertje is naast alle andere ecologische producten. Te mooi om waar te zijn? Ik zocht het uit.

WAT ZEGT DE VERPAKKING?

Allereerst ben ik gaan kijken naar wat het etiket allemaal te vertellen heeft. We kunnen o.a lezen, dat de reinigers voor gemiddeld 98% uit natuurlijke ingrediënten bestaat, dat het vrij is van allergenen en parabenen, en dat de fles is gemaakt van 100% gerecycled plastic, en opnieuw is te recyclen. Daarnaast zien we groot op de fles twee keurmerken afgebeeld staan: een ECOLABEL, en een NORDIC SWAN ECOlabel Ik begin met het ECOLABEL.
Dit keurmerk vinden we op erg veel massale producten terug die bijvoorbeeld in supermarkten te koop zijn. Het is een keurmerk wat wordt toegekend aan producten of diensten, die MINDER milieubelastend zijn dan kwalitatief vergelijkbare producten en diensten, op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. Je mag zo’n ecolabel-bestempeld product “ milieuvriendelijk” en / of “ groen” noemen. Het ECOLABEL bestaat sinds 1992 en is in het leven geroepen door de Europese Unie. Onder het keurmerk vinden we in de meeste gevallen een bijbehorend licentienummer. Op een etiket kunnen er nog wat claims worden vermeld waarom dit ecolabel is toegekend, in dit geval “ voor 98% uit natuurlijke ingrediënten “ en dat de fles gerecycled is. Een toekenning aan een productent wordt op Europees niveau vastgesteld per productgroep. Het doel is om duurzame producties te stimuleren. Het EU-ECOLABEL  wordt toegekend door bevoegde instanties in elke lidstaat van de EU. In Nederland is dit SMK, ook wel stichting Milieukeur. 
Het keurmerk zegt in wezen niet veel meer dan dat het milieuvriendelijker is dan conventionele alternatieven. Het is een stapje hoger op weg naar een volledige milieuvriendelijkheid. Hoe ver een producent gaat in het streven naar een zo milieuvriendelijk mogelijk product onder dit label, verschilt sterk. Het is daarom voor de consument knap lastig om een product met het blote oog op dit keurmerk te beoordelen, maar je mag er wel van uit kunnen gaan dat je een milieuvriendelijk product koopt.
En dan het andere keurmerk op de fles, het NORDIC SWAN Ecolabel. Dit betreft een Zweeds keurmerk ( Stockholm) die zich het officiële eco keurmerk noemen voor de Scandinavische landen. Het is opgericht in 1989 en we kunnen het terugvinden op wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, detergenten, afwasmiddelen en machine wasmiddelen . Voor elk type product heeft het label aparte criteria’s opgesteld. Het label geeft een garantie dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten. Het label wordt beheerd door een zogenoemd “ Nordic Ecolabeling board” Dit bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende Scandinavische overheden die via het label duurzame consumptie willen stimuleren. De controle gebeurt door on-afhankelijke controleorganismen. De eisen zijn strenger dan een EU ECOLABEL. Zo mag er maar een beperkt aantal additieven en grondstoffen worden gebruikt, en zijn verontreinigende producten uit de productie verboden. Het label hanteert vrij strenge normen voor de toxiciteit voor het waterleven en ook de biologische afbreekbaarheid van het product. Er is een verbod op het gebruik van schadelijke stoffen en schadelijke productieprocessen. Het Nordic label besteed echter GEEN AANDACHT aan dieren welzijn, wat zoveel betekent dat testen op dieren gewoon is toegestaan. Daarnaast is het een zogenoemd “ sociaal” label wat inhoudt dat het bijvoorbeeld NIET fair trade mag zijn.
Het maakt her lastiger voor een veganist om te achterhalen of een product wel of niet op dieren is getest, en alhoewel het testen op dieren (verzorging , reiniging en cosmetica )  veelal verboden is, gebeurt het nog erg veel. Ik vond on line geen gegevens betreft deze producten van CLEAN GREENER, ik heb de producent wel benaderd, maar geen antwoord op ontvangen. Ik kan dus niet zeggen, of deze producten wel of niet dierproefvrij zijn. Aannemelijk is het wel om ervan uit te gaan dat het niet is getest op dieren, maar nogmaals is er totaal geen zekerheid.

WAT ZIT ERIN?

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar bij de Action, allen € 1,49 per 750 ml. Ik kocht een allesreiniger en een keuken reiniger, beide ingrediënten lijstjes kwamen op hetzelfde neer. Er is nog een glasreiniger en een badkamer reiniger verkrijgbaar, en ook deze hebben zo-goed-als identieke ingrediënten lijstjes. Ik vermoed, dat er enkel per variant een ander parfum is gebruikt. Wat zit erin?
Zoals je ziet is het rijtje lekker kort, waar ik persoonlijk al vrolijk van wordt. Een oppervlakte-actieve stof verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof. Bijvoorbeeld bij water (een veel gebruikte vloeistof bij het schoonmaken). Een spanning wordt gecreëerd als de watermoleculen aan de oppervlakte worden getrokken naar de verzameling van water. Deze spanning zie je wanneer water wordt geplaatst op het aanrecht. De druppel houdt zijn vorm aan en verspreid zich niet. In het schoonmaakproces moet oppervlaktespanning verminderd worden zodat het water zich kan verspreiden in een waterige oppervlakte. Oppervlakte-actieve stoffen worden geclassificeerd op hun ionische (elektrische lading) eigenschappen in water. Er zijn er drie te onderscheiden:
Anionische oppervlakte-actieve stoffen:
Deze stoffen ioniseren (splitsen op in elektrisch geladen deeltjes) in een oplossing, hebben uitstekende reinigende eigenschappen en geven over het algemeen veel schuim. 
Niet-ionische oppervlakte-actieve stoffen
Deze stoffen zijn laag schuimend en worden doorgaans gebruikt in wasmiddelen, vaatwasmiddelen en glansspoelmiddel. Omdat ze niet ioniseren in oplossingen en dus geen elektrische lading hebben zijn ze bestand tegen waterhardheid en maken goed schoon op de meeste oppervlakten. 
Amfoterische oppervlakte-actieve stoffen:
Deze stoffen worden gebruikt bij verzorgingsproducten en huishoudelijke reinigingsproducten door hun mildheid, het schuimen en stabiliteit. Ze hebben de mogelijkheid anionische (negatief geladen), kationische (positief geladen) of niet-ionische (geen lading) te zijn in oplossing, afhankelijk van de pH (zuurgraad) van het water. 
 
Al deze stoffen worden gezien als veilig en vriendelijk voor mens, dier en milieu. In Europa is in de Europese detergentenverordening ( 648/2004/EG ) bepaald, dat ALLE oppervlakte-actieve stoffen die in was en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn. Daarom worden deze stoffen ook gebruikt voor ecologische alternatieven. Het wil echter NIET meteen zeggen dat een product daarmee 100% veilig is, omdat er vrijwel altijd sprake is van meer toevoegingen. In dit geval zien we bijvoorbeeld dat er parfums en kalium sorbaat is toegevoegd. Geurstoffen maken veel producten aantrekkelijk. We houden van lekkere geuren, en willen zelf ook graag erg lekker ruiken. Als ik naar mezelf kijk, ben ik erg gevoelig voor geuren. Het beïnvloedt mijn stemming. Oppeppende geuren zoals pepermunt en eucalyptus maken mij altijd weer even fris in het hoofd als ik ben ingedut., of een inkakker heb tijdens mijn werkzaamheden. In basis wordt ik blij en gelukkig van vanille, kokos en lichte bloemige geuren. Een vleugje parfum kan daarom wonderen doen. Geuren zijn van essentieel belang in verzorging en cosmetica producten, maar wat veel mensen onderschatten, JUIST van belang in was en reinigingsmiddelen.
Helaas zijn juist deze geurstoffen in verzorging en cosmeticaproducten een grote bron van huidirritaties. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan. Zowel synthetische geurstoffen als pure/ natuurlijke geurstoffen kunnen de huid erg irriteren. Daarom is besloten, om een aantal van deze geurstoffen verplicht afzonderlijk te vermelden op een etiket. Het gaat om in totaal 26 geurstoffen. Ik noem de meest voorkomende  hieronder op:
– GERANIOL
– LINALOOL
– CITRONELLOL-D- LIMONELE
– EUGENOL -LILIAL
– CITRAL HEXYL CINNAMAL
– BENZYL SALICYLATE
– COUMARIN
– LYRAL ( HYDROXYISOHEXYL-3 )
– BENZYL BENZOATE
– ISOMETHYLIONON
– HYDROXYCITRONELLAL
– BENZYL ALCOHOL
– CINNAMYL ALCOHOL
– ISOEUGENOL
– AMYL CINNAMAL
– CINNAMAL
– FARNESOL
– BENZYL CINNAMATE
-OAK MOSS
– ANYSYL ALCOHOL
– AMYLCINNAMYL ALCOHOL
– METHYL HEPTNE CARBONATE
– TREE MOSS
Naast deze benamingen zien we ook vaak “ parfum” of “ fragrance” staan. Dit is nog lastiger om te achterhalen welke geurstoffen er zijn gebruikt. In 100% natuurlijk geclaimde verzorging , reiniging en cosmeticaproducten kunnen we ervan uitgaan, dat het tenminste om 100% natuurlijke grondstoffen gaat. Veel gebruikte geurstoffen zijn bijvoorbeeld essentiële en etherische oliën, en sterk geurende planten en kruiden als anijs en venkel. Het wil echter niet zeggen, dat we hier verder geen irritaties of andere allergische reacties van kunnen krijgen. Ook stoffen uit de natuur, zeker in geconcentreerde vorm, kan de huid net zo erg irriteren als synthetische en chemische geurstoffen.

WERKT HET?

Veel ecologische alternatieven zien er ethisch en op papier erg goed uit, maar werken slecht tot helemaal niet. Dit heb ik zelf een paar keer ervaren met reinigingsmiddelen. Ik heb de reinigers dan ook goed aan een test onderworpen en heb twee keren mijn keuken en badkamer met deze sprays gereinigd. De geur vind ik fijn, best lekker. Ik vind het fijn dat het niet overheersend en / of penetrant is. Het ruikt in elk geval niet chemisch. Ik kreeg er gelukkig geen hoofdpijn van wat een goed teken is.
De sprays werken erg goed, de vloeistof wordt mooi gelijkmatig over de oppervlakten gespoten, Mijn keuken BLONK gewoon na mijn poetsbeurt, en het vuil vloog eraf. Mijn kraan glom als een malle. Het maakt zeker goed schoon! Ik was blij verrast in elk geval. Sterker, ik ben enthousiast. Ook mijn badkamer glom na mijn poetsbeurt. En kreeg een heerlijke lichte zweem aan geuren, wat je echt het gevoel geeft dat je iets hebt schoongemaakt.
WAT VIND IK ERVAN?
Het valt mij NIET tegen en ik vind het zelfs TOP te noemen. Wel heb ik kanttekeningen. Zo vind ik de onduidelijkheid rondom het dierproefvrij of niet, niet erg geweldig, en ook is er geen VEGAN keurmerk aanwezig. Ook dit kan duiden op dierlijke componenten. Maar verder? Eigenlijk is dit erg goed nieuws. Want het is echt een stuk milieuvriendelijker, de verpakking is te recyclen, en het WERKT. En het allerbeste nieuws is uiteraard, dat het stik-goedkoop is! Mensen die zwichtten voor de goedkopere conventionele reinigingsmiddelen kunnen zonder dat het ze raakt in de portemonnee overstappen op deze betere alternatieven. En dat maakt bewuster omgaan met mens, dier en milieu een stuk toegankelijker. Ik ben blij! 🌸🌸

ECO WASMIDDEL BIJ DE ACTION

Naast deze reinigingsmiddelen vond ik ook een ecologisch wasmiddel. Goed voor 30 wasbeurten. Ik betaalde € 3,29. Het heeft geen bepaalde merknaam, we lezen enkel groot ECO op het etiket. Het etiket vertelt, dat het wasmiddel 95% bioafbreekbaar is, geen microplastics bevat, huidvriendelijk is en geen kleurmiddelen bevat. Ook deze fles draagt een Nederlands goedgekeurd EU ECOLABEL , en een ander label; het CLEAN RIGHT label. Wat mij totaal niets zegt. Na wat research blijkt dat dit keurmerk staat voor een Europese consumenten portaal. Eigenlijk slaat het dus helemaal negens op, maar staat het vooral imposant op de fles.
De informatie op de fles is ronduit vaag en zeer onduidelijk, omdat het echt zeer klein is omschreven. Zelfs met een vergrootglas heeft de consument moeite om alles te ontcijferen. Ik vind dit soort etiketten bloed-irritant en de meeste consumenten met mij zodat ze het snel wel geloven en afhaken. Dit etiket heeft zowel aan de voor als achterzijde informatie in veel verschillende talen. Dit duidt op een massa product wat in erg veel landen wordt verkocht. De leverancier zit wel in Naarden, maar deze brengt dit dus uit onder een private label, in dit geval wellicht mogelijk zelfs exclusief voor de Action. Na wat ontcijferen las ik, dat dit wasmiddel staat voor :
– MINDER GIFTIG voor waterorganismen, wat dus NIET zegt dat het volledig ongiftig is.
MINDER SCHADELIJKE STOFFEN , wat ook hier absoluut NIET zegt dat het swiekie clean is, daar kom ik verderop op terug
– IN BELANGRIJKE MATE BIOLOGISCH AFBREEKBAAR, in dit geval 95%, wat betekent dat 5% NIET biologisch afbreekbaar is en dus NIET erg milieuvriendelijk.
Wat zit er allemaal in?
5-15% ANIONOGENE OPPERVLAKTE ACTIEVE STOFFEN, NIET-IONOGENE OPPERVLAKTE ACTIEVE STOFFEN, <5% FOSFONATEN, ZEEP, DE ENZYMEN METHYLISOTHIAZOLLINOLE,EN BENZISOTHIAZOLINONE, PHEOXYETHANOL, PARFUMS EN……SODIUM LAURETH SULFAAT, en C12-18 PARETH-7.
Het etiket waarschuwt zelfs met GEVAAR bij de laatste twee zeer dubieuze ingrediënten. Met name de Pareth kan ernstig oogletsel opleveren. Natuurlijk zijn wasmiddelen en reinigingsmiddelen geen dingen om te consumeren of op onze huid te smeren, maar het zijn wel behoorlijk agressieve jongens in dit ecologisch verklaarde wasmiddel. Er zit dus gewoon SLS in, een sulfaat.  Ook de enzymen in dit wasmiddel staan niet al te goed aangeschreven omdat ze bij herhaaldelijk contact mogelijk kan leiden tot allergieën .  Veel mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor METHYLISOTHIAZOLLINOLE , ook wel afgekort MI. Waar ik persoonlijk mijn wenkbrauwen nogal bij optrek, is de aanwezigheid van phenoxyethanol. Phenoxy ethanol is een olie-achtige, kleurloze vloeistof. Als grootste functie werkt het bacterie-dodend ( een bactericide vloeistof ) en het wordt dan ook veelvuldig gebruikt als conserveermiddel in cosmetica, wasmiddelen, en verzorgingsproducten. De stof heeft vele voordelen. Zo is phenoxy ethanol zeer stabiel, waardoor het kan worden toegepast in heel veel producten. Zo komen we het o.a tegen in zonnebrandmiddelen, crèmes, en in parfums, om de geur te fixeren. Omdat het verschillende texturen goed kan combineren wordt het tevens veel toegepast als “ meng-paneel” in vele producten die uit meerdere ingrediënten bestaat, die met elkaar moet worden opgelost.
De oplossing is giftig. Maar is door de EU in cosmetische producten ( Europese Cosmeticaverordening )  toegestaan tot een maximale concentratie van 1 %. Waarom wordt er een giftige stof toegestaan en gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten? Puur omdat het een zeer effectief conserveermiddel is. Het doodt bacteriën als geen andere stof dit kan. Gebruikt de fabrikant netjes minder dan, of precies 1% in zijn product, dan zijn de concentraties laag. Maar wel aanwezig. En ondanks dat de EU de stof tot 1% veilig verklaart, zijn er veel bijwerkingen. Deze zijn:
– irriterend tot zeer irriterend op de huid
– ontvettende werking waardoor de huid kan uitdrogen
– plaatselijke roodheid, zwelling
– irriterend voor de luchtwegen bij inademing
– bij langdurige blootstelling aan dezer stof kan de stof een effect hebben op ons centraal zenuwstelsel , wat kan uitmonden tot een verstoorde werking
Phenoxy ethanol staat in de top 10 lijst van meest voorkomende stof bij allergie en allergische reacties. Er is een studie, die uitwijst dat PE tot een allergische reactie kan leiden die zelfs kan eindigen in een anafylactische shock. Ook is er een verband gesteld met dermatitis ( een goedaardige huidontsteking )
Veilig verklaard wil in dit geval niets zeggen over de bijwerkingen. Het grootste probleem is dat het in heel erg veel cosmetica , wasmiddelen, en verzorgingsproducten voorkomt, zelfs in “ natuurlijk gewaande” producten. Ook blijft het linksom of rechtsom een giftige, chemische stof. Als je bijvoorbeeld drie producten dagelijks gebruikt waarin deze PE voorkomt, kun je zeker de veilige marge overschrijden. Ik reageer direct op deze stof met acute roodheid, zwelling en in sommige gevallen open barsten van de huid. Het blijft voor mij een groot raadsel, waarom deze stof gewoon is toegestaan, en in zeer massaal voorkomt in tal van producten die we dagelijks gebruiken.

WERKT HET?

De geur is erg lekker. Ik heb voor dit artikel 1 x met dit wasmiddel gewassen om te testen of het wel goed werkt. Dat zit wel goed. Het wast schoon. Maar ik zal om bovenstaande redenen deze geen tweede keer aanschaffen. Ik heb de fles aan mijn moeder gegeven en hou het gewoon op Marcel’s green soap wasmiddelen.
WAT VIND IK ERVAN?
Het is vast ietsje vriendelijker voor het milieu, maar of dat ook voor de mens geldt betwijfel ik. De stoffen die ik erin tegenkom stemmen mij in elk geval niet vrolijk. Het is wat mij betreft nogal misleidend, al zijn ze verder eerlijk over wat erin zit en staat het zelfs groot op de fles dat het om 95%  bio-afbreekbaarheid gaat. Uiteraard staat negens in normaal leesbare letters geschreven dat de 5% bestaat uit o.a sulfaten en enzymen en phenoxyethanol. Voor mij geen aanrader.

CONCLUSSIE:

Met de CLEAN GREENER producten bij de Action is niets mis. Ik vind ze zelfs top en zal ze dan ook voortaan blijven kopen, want de prijs is echt onwijs vriendelijk. Het wasmiddel daar in tegen, is een absolute miskleun. Ik ga dit dan ook geen tweede keer meer kopen.

7 Reacties op “Ecologische ” CLEAN GREENER” reinigingsmiddelen bij de ACTION: wat is het, en is het wat?

  1. Ik ben thuis de badkamer-boy en het reinigingsmiddel voor de badkamer en WC is inderdaad prima spul. Het beste wat ik tot nu toe ben tegen gekomen

  2. De toilet &bathroom cleaner vind ik niet goed; het laat een streperige waas achter, wat je vooral op glanzende oppervlakken goed ziet. De all purper cleaner en Windows cleaner zijn prima.

    • Ik vind de all purpose cleaner geweldig! De kitchen cleaner vind ik dan weer niet zo goed.

  3. De eco wasmiddel is niet meer te verkrijgen bij de action. Weet iemand waar deze wasmiddel nu wel te verkrijgen is?

  4. Waar wordt de Windows cleane nog verkocht.
    Vroeger bij de action,maar helaas niet meer in het assortiment.
    Het is het beste middel om je spiegels ramen mee te reinigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *