Ecologische vlekken verwijderaars: SONNET versus ECOVER

Ik heb onlangs een nieuwe wasmachine aangeschaft. Mijn mini-keuken kreeg een grote verbouwing, ik heb meteen de gelegenheid aangepakt om meer ruimte in mijn keukentje te creëren, door mijn megagrote wasmachine ( die ook al bijna was overleden, bijna 14 jaar oud) te verwisselen voor een wasmachine met bovenlader. Nu zul je je vast afvragen “ waarom heb je in godsnaam de wasmachine in je keuken gezet?” Nou, dat antwoord is kort maar krachtig: de enige aansluiting zat in mijn keuken, en in mijn nog kleinere badkamer was er geen ruimte. Ik KAN mijn wasmachine dus niet anders dan in mijn keukentje kwijt. Maar dankzij mijn ingekrimpte nieuwe wasmachine heb ik er een zee van ruimte bij gekregen, waar ik erg blij mee ben. Bovendien wast de nieuwe machine 10 x beter dan mijn vorige. Mijn wasjes komt er veel droger ( gecentrifugeerd ) en schoner uit, zelfs op mijn gewoonlijke 30* C wasjes.

Toch komt het regelmatig voor, dat sommige kledingstukken niet geheel vlek-vrij uit de machine komen. Ik gebruik daar sinds enkele jaren ecologische vlek-verwijderaars voor of ik zet het bevlekte kledingstuk in een emmer met bakingsoda.
Het viel mij op, dat mij afgelopen tijd vrij regelmatig werd gevraagd naar dit soort milieuvriendelijke / ecologische alternatieven op bijvoorbeeld Bio-Tex, Vanisch, of SHOUT. In de supermarkten schijnen deze alternatieven langzaam maar zeker binnen te druppelen. Ik ben eens gaan kijken in mijn plaatselijke AH en vond inderdaad een alternatief van het merk ECOVER.  Ik gebruik zelf de vlekkenspray van het merk SONNET. Deze koop ik in mijn biowinkel. Ik ben super-tevreden over deze vlekkenspray. Het verwijdert de vlekken goed en snel. Meestal zet ik bevlekt wasgoed in een emmer bakingsoda die ik activeer met wat citroensap. Dit laat ik een nachtje staan en de volgende dag zijn de vlekken dan meestal geheel verdwenen. Ik heb een flesje ECOVER vlekken verwijderaars gekocht en ben deze gaan testen. Is het beter of juist slechter dan mijn SONNET vlekkenspray en mijn baking-soda badjes?

VLEKKEN VERWIJDERAARS, ZEER SLECHT VOOR MENS, DIER EN MILIEU

Als je graag vlekken uit je wasgoed wilt verwijderen, en het lukt je niet met enkel een wasbeurt in je machine, dan grijp je al snel naar vlek-verwijderaars. Er zij er velen op de markt, van poeder tot spray, van vloeibare vlekken-verwijderaars tot een blok zeep. Nu weten we, dat al deze vlek-verwijderaars, net als andere reinigingsproducten, niet zijn gemaakt om te drinken of om op te eten. De vele rode kruizen op de verpakkingen waarschuwen ons niet voor niets. We verkijken ons echter op de grote impact van al deze schadelijke middelen op mens, dier en milieu.
Je kunt je vast wel iets voorstellen bij al die vlek-verwijderaars. Om een vlek uit je wasgoed te kunnen halen worden geen milde stoffen gebruikt. Het heeft immers wat nodig om zo’n vlek eruit te krijgen. Als we naar een gemiddeld ingrediënten lijstje kijken op zo’n vlekverwijderaar, zien we veel vreemde, lange en onuitspreekbare worden. Alcohol ethoxylate, percarbonaat, waterstof peroxide, alifatische koolwaterstoffen, zuren, was-actieve stoffen……het geeft ons te denken. In heel veel vlek-verwijderaars vinden we wasbenzine, bleekmiddelen, kleurstoffen en parfums. Geen fijne jongens als het komt op het milieu. Er komt jaarlijks ontzettend veel van deze stoffen in het milieu terecht. Via onze gebruiken aan wasmiddelen / verzachters, maar ook deze aparte reinigingsmiddelen voor de was. Die leuke trommel doekjes bijvoorbeeld, geven hele kleine deeltjes af die regelrecht in het milieu terechtkomen.
Naast dat het echt heel erg schadelijk is voor ons milieu, zijn deze stoffen ook niet zo fijn voor ons, met name onze huid kan er behoorlijk geïrriteerd van raken. Kleine kinderen en baby’s kunnen voor heel wat vlekken zorgen. We wassen daarom heel wat baby-kleding enzovoort , die we voor behandelen met dit soort vlek-verwijderaars. Dit levert onbewust heel veel geïrriteerde baby-huidjes en kinderen huidjes op. Het kan in de ergste gevallen zelfs zorgen voor een allergie of een contact allergie. Een stof die we bijvoorbeeld vaak tegenkomen in vlek-verwijderaars is de stof benzisothiazolinone. Op veel etiketten lezen we een waarschuwing, dat deze stof een allergische reactie kan veroorzaken. Waarom wordt dit in hemelsnaam toegepast in producten? Je kunt je erover blijven verbazen, nietwaar? 😟
Toch worden al deze schadelijke stoffen bij elkaar in een vlek-verwijderbaar verkocht. Goed tegen vlekken, absoluut, maar goed voor mens, dier en milieu? NEE! 😕
 

BETERE ALTERNATIEVEN?

Tja, alles leuk en aardig, maar jij wilt toch wel heel graag dat die vervelende vlekken uit je wasgoed verdwijnen. Er zijn betere alternatieven. Om te beginnen is daar de “ good-old” bakingsoda. Ik heb standaard altijd een doosje ( Arm & Hammer, spotgoedkoop, meest effectief ) in huis. Ik gebruik dit voor alles. Ook als ik een “ nasty-stain” in mijn kleding heb. Ik maak dan een sopje van enkele eetlepels making-soda, wat ik activeer met wat citroensap, en veren met een beetje water. Daar laat ik mijn kledingstuk een nachtje in weken. 9/10 x zijn de vlekken er de volgende dag uit en kan ik mijn kledingstuk mee wassen in de machine.
Soms lukt het niet, om de vlekken eruit te krijgen met baking soda, en als mij dat niet lukt, zet ik mijn troef in: de vlekken spray van SONNET. Dit vind ik tot nu toe het beste alternatief op vlek-verwijderaars. Het bevat geen vervelende stoffen, maar 5-15% niet-ionische tensiden die zijn gemaakt uit suiker. Verder zit er een plantaardige alcohol in, 1-5% plantaardige glycerine, panama-schors-extract, natuurlijke etherische oliën uit lavendel en salie ( balsamische toevoegingen) en gewerveld water tot 100%. Deze Duitse fabrikant heeft ook voor de nodige certificeringen en keurmerken gezorgd. De vlekken spray is bovendien geschikt voor veganisten. Ik heb deze spray ongeveer drie jaar geleden ontdekt en sindsdien zeer tevreden met de resultaten. Ik spray op de vlek wat van deze spray. Laat dit 10 minuten even inwerken, en gooi daarna mijn kledingstuk in de machine om te worden gewassen. De vlekken zijn altijd als sneeuw door de zon verdwenen.
Ik heb dan ook nooit verder gezocht of maar gekeken naar andere betere alternatieven, want “ why change a winning team? “ 😊 Totdat ik wel erg veel vragen kreeg over de vlek-verwijderbaar van ECOVER. Geen idee eigenlijk, of dit nu een product is wat pas op de markt is gezet, of dat het al een poosje bestaat, in ieder geval heeft het de aandacht. Diverse supermarkten verkopen deze vlek-verwijderaar en ook zag ik deze in mijn biowinkel staan. Wat mij direct opviel is dat hij een stukje duurder is dan mijn vlekken-spray. Ik betaalde € 3,49 voor de Ecover terwijl mijn vlekken-spray €2,99 kost. Wat zit er in de ECOVER vlek verwijderaar?
5-15% NIET IOGENE OPPERVLAKTE ACTIEVE STOFFEN 
<5 % ANIONOGENE OPPERVLAKTE-ACTIEVE STOFFEN
PARFUM :  linalool
METHYLISOTHIAZOLINONE: geen fijn aangeschreven stofje. Het EWG, een site die ik veel raadpleeg voor research, zegt er ook het fijne over. Er zijn bewijzen gevonden dat deze stof huidirritaties en contact allergie kunnen veroorzaken.
BENZISOTHIAZOLINONE: ook al net zo omstreden als methylisothiazlinone. Sommige fabrikanten zetten het zelfs als waarschuwing op hun producten……
ENZYMEN: andere, water????? Een zeer onduidelijke omschrijving, ik kan er geen tabak van maken in elk geval.
ALCOHOL: niet bekend om welk soort alcohol het gaat, er staat in ieder geval geen plantaardige alchohol.
NATRIUMCHLORIDE: ook wel keukenzout
CITROENZUUR

 ANIONISCHE, NIET-ANIONISCHE, AMFOTERISCHE OPPERVLAKTE-ACTIEVE STOFFEN?????????

Zoals je ziet bestaat deze vlekken verwijderaar van Ecover bepaalde oppervlakte actieve stoffen. Een oppervlakte-actieve stof verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof. Bijvoorbeeld bij water (een veel gebruikte vloeistof bij het schoonmaken). Een spanning wordt gecreëerd als de watermoleculen aan de oppervlakte worden getrokken naar de verzameling van water. Deze spanning zie je wanneer water wordt geplaatst op het aanrecht. De druppel houdt zijn vorm aan en verspreid zich niet. In het schoonmaakproces moet oppervlaktespanning verminderd worden zodat het water zich kan verspreiden in een waterige oppervlakte. Oppervlakte-actieve stoffen worden geclassificeerd op hun ionische (elektrische lading) eigenschappen in water. Er zijn er drie te onderscheiden:
Anionische oppervlakte-actieve stoffen: 
Deze stoffen ioniseren (splitsen op in elektrisch geladen deeltjes) in een oplossing, hebben uitstekende reinigende eigenschappen en geven over het algemeen veel schuim. 
Niet-ionische oppervlakte-actieve stoffen: 
Deze stoffen zijn laag schuimend en worden doorgaans gebruikt in wasmiddelen, vaatwasmiddelen en glansspoelmiddel. Omdat ze niet ioniseren in oplossingen en dus geen elektrische lading hebben zijn ze bestand tegen waterhardheid en maken goed schoon op de meeste oppervlakten. 
Amfoterische oppervlakte-actieve stoffen
Deze stoffen worden gebruikt bij verzorgingsproducten en huishoudelijke reinigingsproducten door hun mildheid, het schuimen en stabiliteit. Ze hebben de mogelijkheid anionische (negatief geladen), kationische (positief geladen) of niet-ionische (geen lading) te zijn in oplossing, afhankelijk van de pH (zuurgraad) van het water.

WAT ZIJN TENSIDEN?

Als we deze ingrediënten tegenover de ingrediënten zetten van SONNET zien we een significant verschil. Niet alleen zijn de stoffen in SONNET veel natuurlijker en milder, ook wordt er een TENSIDE gebruikt als basis. Wat is dit? Een tenside is een schuimvormer. Tensiden hebben verschillende eigenschappen, zoals een wasactiviteit en een schuimend vermogen. Elke tenside heeft een aantal van deze eigenschappen, maar niet in dezelfde intensiteit. Zo schuimen sommige tensiden beter dan andere of zijn ze milder. De niet ionische tensiden in de SONNET spray is om te beginnen gemaakt uit suiker, en daarnaast hebben deze tensiden geen lading. Hierdoor werken ze mild en verzachtend voor onze huid. Ze geven een zeer goede schuimvorming. Stukken beter voor mens dier en milieu dus dan de gangbare ( niet) ionische oppervlakte actieve stoffen.
Wat vrij opvallend is, zijn de keurmerken en de waarschuwingen op beide verpakkingen. Op de ECOVER vinden we één keurmerk, die van CRUELTY FREE. Daarnaast zien we vrij veel waarschuwingen, en ook de bekende zwarte uitdrukken om de waarschuwingen kracht bij te zetten. Je zou er bang van worden….🙄 Het zegt voldoende over de inhoud. En dat deze zo “ groen” en “ clean” niet is.
Op de SONNET vinden we drie keurmerken en…..geen enge kruizen of zwarte uitdruktekens in gevaren driehoekjes, maar enkel een klein driehoekje met de tekst dat we de spray buiten bereik van kinderen moeten bewaren. De drie keurmerken zijn  een ECO garantie ( gecertificeerd door Certisys,) een CSE label, en een Vegan-keurmerk. Dit is tegenover de ECOVER gezet best significant.
Tijdens wat research kwam ik ook een oudere formule tegen van de ECOVER. Het bestaat dus waarschijnlijk al wel een poosje. In deze oudere formule vond ik zelfs SLS. Ecover weet dus denk ik vast wel, dat ze niet zo heel erg zuiver bezig zijn.

SONNET VLEKKENSPRAY VERSUS ECOVER VLEKKEN VERWIJDERAAR

Okay, laten we eens gaan kijken of de ECOVER mijn SONNET spray kan verslaan. Ik heb op een oude theedoek twee vette vlekken ( mijn vegan mayonaise) gemaakt. De vlek links behandeld met de ECOVER, rechts met SONNET. Na 15 minuten intrekken heb ik de theedoek mee gewassen.
Dit is het resultaat. Beide vlekken zijn volledig verwijderd. Het werkt beiden dus erg goed.

WAT VIND IK?

Beiden wassen ze even schoon. Wil je lief zijn voor je portemonnee, mens, dier en milieu, dan zou ik zeker voor de SONNET kiezen. BY FAR de beste uit deze twee. Ik vind de ECOVER nog aardig vol zitten met meuk. Zeker gericht op allergie en huidirritaties vind ik het geen al te beste keuze om vlekken uit kleding te verwijderen. Ik blijf lekker bij mijn SONNET vlekkenspray en mijn baking soda. De meuk van ECOVER sla ik over.

2 Reacties op “Ecologische vlekken verwijderaars: SONNET versus ECOVER

  1. Ai, Ecover had ik jaren geleden ook bij de biowinkel. Nu gebruik ik ossegal alweer jaren.

  2. Ik ben ook “fan” van sonnet.
    Ik gebruik meerdere schoonmaakmiddelen van sonnet in huis. Ik ben ook erg enthousiast over de kalkverwijderaar. Die doet het echt heel goed, en bevat net als de vlekverwijderaar ook natuurlijk afbreekbare ingrediënten.
    Alleen het waspoeder van Sonnet vind ik niet zo geweldig. Weet jij daar nog een goedalternatief voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *