een rol papier wat milieuvriendelijk aluminium folie, plastic huishoudfolie en bakpapier kan vervangen? Bestaat dat?

Als fanatiek bakster gaat er bij mij aardig wat bakpapier doorheen. Niet alleen dat, maar ook bewaar-materialen om al dat lekkers in te bewaren zoals huishoud-folie, aluminium folie en zakken. Uiteraard probeer ik hierin de meest mogelijke milieuvriendelijkste keuzes te maken. Alhoewel het steeds meer wordt opgepikt, is de keuze NIET-ZO-REUZE als het komt op meukvrij. Ik vind in mijn biowinkel hooguit twee soorten en dan betaal je ook nog eens de hoofdprijs. Bijna € 10 euro voor een rol huishoud-folie vind ik nogal eh…..pittig in prijs. Ik heb het er wel voor over, maar moet mezelf wel steeds over een drempel heen zetten. Ik vind zoveel geld neer lappen voor iets wat je toch weggooit, “ pijnlijk”. 🥺 Maar een andere keus is er gewoonweg niet. Het is dit of gewoon een rol kopen bij de action voor nog geen euro….

Bakpapier is gelukkig iets milder geprijsd, maar toch…..bijna € 4 euro voor een paar vellen…..ik moet ook hier steeds even wat weg slikken. Ik heb het toch nodig dus nou ja…….😟

Vorige week kwam Rosa weer met wat leuks mijn huisje binnen wandelen. Ze had een rol bij haar, wat meteen mijn interesse trok. Het ging om een rol papier, die je kunt gebruiken voor allerlei doeleinden. Van bakpapier tot een vetvrij-papiertje om bijvoorbeeld je boterhammen in te verpakken, van afdek folie tot een alternatief voor aluminium folie. En dat allemaal meukvrij, volledig biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Je begrijpt: daar moest ik meer van weten!

WAT IS HET?

Het betreft een rol papier van Duitse afkomst,  COMPOSTELLA. Het gaat om een rol huishoud-papier die vier vliegen in één klap slaat. Het heet daarom ook 4-IN-1. Het papier is gemaakt van 100% ongebleekte cellulose uit Europees dunningshout, wat FSC en PEFC is gecertificeerd. Je zult vast het zijde-achtige glans laagje van bakpapier wel herkennen. Dit laagje wordt erop geverfd. / geïmpregneerd. Het is een chemisch proces. Compostella verkrijgt het glans laagje tijdens het persproces door hete stalen rollen ( officieel heet dit kalanderen, ook wel mechanisch ) Er komt dus niets chemisch bij kijken. Het papier is vrij van :
– chloor
– zuren
– siliconen
– chemische toevoegingen 
– lak
– coating
Het is 100% voedselveiligheid en vetvrij. Daarnaast is het papier ademend, wat als groot voordeel heeft dat het vrijwel nooit kan beschimmelen omdat het een constante uitwisseling van vocht en lucht mogelijk maakt. Het papier is smaak en reukloos, en laat dus geen rare smaakjes en geurtjes achter op het voedsel.  Het gaat om een puur en natuurlijk materiaal, wat na gebruik in de groene bak kan, dus veilig composteerbaar.  Het papier is hittebestendig tot 220 *C. Dat betekent dus, dat je het o.a als bakpapier kunt gebruiken.
De fabrikant adviseert, om het bakpapier licht in te vetten met een beetje bakproduct, maar in principe is dit niet nodig. De rol heeft een afmeting van acht meter en een breedte van 38 cm. Je kunt dus wel even vooruit. Je kunt telkens een stukje op maat afknippen of af scheuren.
Maar gebruiken als bakpapier is niet het enigste. Je kunt het ook als afdek-folie gebruiken. Je kunt een droog stukje papier gebruiken om een kom af te dekken, en dit met een elastiekje vast te zetten, maar je kunt ook een stukje papier nat maken en goed uitwringen , en dit over de gewenste materialen afdekken. Het papier kun je dan zonder behulp van elastiek vast plakken.
Je kunt het papier tevens gebruiken ter vervanging voor aluminium folie. Denk bijvoorbeeld aan een stukje vis in de oven bakken. Je maakt een stukje papier vochtig, wringt dit goed uit en versprak je stukje vis erin. In de oven kun je het dan nét zoals aluminium folie gebruiken. Maar ook om dingen vers te houden kun je alles verpakken in dit papier. Ook boterhammen voor de lunch. Het papier is vetvrij.
Je kent vast de laagjes in papier waar kaas en worst in wordt verpakt. Dit zorgt ervoor dat het vet niet door de verpakkingen heen dringt. Het papier van Compostela werkt nét zo goed. Je kunt er dis al je vettige producten in verpakken.

NAT EN DROOG

Wat vooral indrukwekkend is, is de sterkte van het papier. Je kunt het papier daarom bevochtigen. Het blijft vochtig sterk en het scheurt niet door. Door het papier te bevochtigen kun je bijvoorbeeld van alles inpakken en afdekken, zonder dat je het vast moet zetten. Het vochtige papier hecht zich vrijwel direct vast aan het product / materiaal waardoor alles vers en houdbaar blijft.
Ik heb hier als voorbeeld een gestoomde zoete paarse aardappel ingepakt in vochtig papier. Het papier hecht zich meteen vast waardoor de aardappel als ware vacuüm wordt gesproken een daardoor goed kan worden bewaard.
Maar ook droog kun je het papier op ontzettend veel verschillende manieren gebruiken als bewaar-materiaal. Zo kun je aangesneden groente en fruit in een stukje droog papier wikkelen en de uiteinden draaien waardoor alles ook goed vast komt te zitten.  Je kunt het ook als broodzakje / trommel-vervanging gebruiken. Het papier kun je met een vochtig doekje afnemen, waardoor je het vele malen kunt hergebruiken. Het is daarom erg duurzaam.

MIJN EERSTE ERVARINGEN

Wauw….🙂 ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg onder de indruk ben. Ik gebruik het papier inmiddels een poosje ter vervanging voor bakpapier, aluminium folie en plastic huishoud folie. Ook kan ik mijn bewaardozen in de kast laten, want dit papier vervangt werkelijk alles. Ik heb het papier zowel in mijn oven als in mijn airfryer getest. Beiden heb ik het droog gehouden, dus zonder invetten. Ik vond het resultaat verbluffend. Geen plakkerige torestanden, wat ik aanvankelijk een beetje verwachtte. Het papier laat enkele minuten nadat het uit de oven / airfryer komt meteen los. En is het niet vies, kun je het nog een paar keren hergebruiken.
Ik vind vooral de sterkte en de rek van het papier indrukwekkend. Ik vond het in het begin een beetje maf, om een stuk “ soort-van-bakpapier “ onder de kraan te houden maar het blijft heel en super rekbaar. Je moet er uiteraard ook niet als een malle aan trekken, maar je kunt erg ver gaan. Ik vind het echt een uitvinding. Voor mij zijn deze punten die ik even voor het gemak op een rijtje zet, erg belangrijk:
– het is sterk, functioneel en voor heel veel doeleinden inzetbaar
– het scheelt enorm veel ruimte in je keukenlade, geen verschillende losse rollen meer maar eentje die alles dekt
– het is onwijs goedkoop te noemen t.o.v andere alternatieven. Voor een rol van 8 meter betaal je gemiddeld € 5,95! 
– het is gemaakt uit 100% biologisch afbreekbaar cellulose
– het is volledig vrij van chemische en synthetische stoffen
– het is duurzaam, omdat het veel keren is te hergebruiken
Ik ben om…..😊 Dit vind ik echt fantastisch. Hier zat ik nu echt op te wachten. Ik kan inmiddels niet meer zonder. En zorg dat ik standaard een rol in mijn keukenlade heb liggen! Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een absolute aanrader voor iedereen die graag aan het milieu denkt en op de gezondheid let!

WAAR KAN IK HET KOPEN / BESTELLEN?

In fysieke winkels ben ik het nog niet eerder tegen gekomen, maar wellicht dat ze wel verkrijgbaar zijn in jouw plaatselijke biowinkel. On line kun je de rol bestellen via www.puurenfit.nl
KLIK HIER om naar de bestelpagina te gaan.

HET PFAS VERHAAL RONDOM BAKPAPIER…

Veel nemen we voor lief. Neem nu zoiets als bakpapier, als je het nodig hebt koop je een rolletje in de supermarkt of bij de Action voor een habbekrats. We staan totaal niet stil bij het feit, dat zo’n vel PFAS bevat ( KLIK HIER) Bakpapier wordt gemaakt uit cellulose en vaak heeft het papier een coating van PFAS, om producten niet te laten vastkleven aan het papier, net zoals dit met de anti aanbak lagen in pannen gebeurt. De rijksoverheid zegt dat bij normaal gebruik, bakpapier veilig is te gebruiken. Er zijn verschillende manieren om zo’n coating op het papier aan te brengen. Zo kan het direct worden toegevoegd aan het papier pulp , maar ook als een extra laagje aanbrengen op het bakpapier. PFAS bakpapier heeft als ware “ vastgebonden “ PFAS op het papier. Dit kan tijdens gebruiken in kleinere hoeveelheden vrijkomen. Alhoewel de rijksoverheid zegt dat de hoeveelheden dusdanig klein zijn en dat dit “ niet meteen “ schadelijk is voor je gezondheid, vind ik het persoonlijk al erg genoeg, en kies ik liever voor PFAS vrije alternatieven. Zoals siliconen. Nu moet je daar ook goed op letten, want echte natuurlijke gewonnen siliconen zijn weer heel anders dan industriële siliconen. Er wordt mij erg veel gevraagd, welk merk / soort bakpapier nu echt 100% gegarandeerd meukvrij is te noemen. Ik zeg dan meteen IF YOU CARE, een merk wat ik zelf al heel wat jaartjes gebruik.
IF YOU CARE…..

Een merk wat je vrij vaak in biowinkels tegenkomt, is het merk IF YOU CARE. Onder dit merk kun je niet alleen bakpapier kopen, maar ook papieren muffinvormpjes, brood-zakken, theezakjes, koffiefilters, en ronde en ovale vellen bakpapier.  Ik ben er al jaren groot fan van, maar sinds dat meer bekend is geworden over het PFAS in regulier bakpapier heeft dit merk in Nederland een explosieve groei beleefd. IF YOU CARE komt uit Engeland en heeft een vrij groot assortiment in verschillende verpakking en bak materialen voor in de keuken. Zij werken onder drie standaarden :
– HEALTHY HOME ( gezond huis ) 
– HEALTHY PLANET ( gezonde planeet )
– HEALTHY YOU ( gezonde jij ) 
Er wordt geheel gifvrij gewerkt, dus gegarandeerd GEEN PFAS, of resten van. Het papier wordt gemaakt van chlorine vrije ( TCF ) materialen. Chlorine is een zeer vervuilende factor voor ons ecosysteem en het is daarom erg fijn, dat het niet in deze producten voorkomt. Het papier is bovendien volledig composteerbaar. Veel mensen denken, dat al het papier volledig is te composteren, maar dat is niet zo. Papier komt in ontzettend veel vormen en gevarieerde processen.
IF YOUCARE  draagt een aantal zeer indrukwekkende keurmerken en certificeringen, zoals het USDA , FSC, EN TUV AUSTRIA. Het bakpapier bevat dus geen PFAs, maar een silicone laag wat zeer natuurlijk is gewonnen, niet te verwarren met de industriële siliconen. om het papier “ non-stick” te maken. Het bakpapier is hittebestendig tot 220*C, en is daardoor uitermate geschikt voor oven, airfryer en andere hittebronnen. Het bakpapier is bovendien herbruikbaar. Het is smaakneutraal.
Ik heb het eindelijk onlangs voor elkaar gekregen om het ook bij puur & fit binnen te halen. Superblij mee, want nu kan ik iedereen meteen door verwijzen!

TIP : HER GEBRUIK!

Ik heb zelf altijd de grote rol bakpapier ( KLIK HIER)  waar ik echt serieus, zelfs met mijn groot verbruik, maanden mee doe. Hoe dat kan ? Wel, ik her-gebruik alles zeker tot 5-8 keer! Soms is het niet meer in staat voor een volgende ronde, maar het meeste kun je gewoon weer opnieuw gebruiken. Zo heb ik standaard een stukje bakpapier op de bodem van mijn baklift in de airfryer liggen, waar ik zeker 5-8 keer mee kan bakken! Het is dus niet alleen gezonder maar zeker ook duurzamer!

Een reactie op “een rol papier wat milieuvriendelijk aluminium folie, plastic huishoudfolie en bakpapier kan vervangen? Bestaat dat?

  1. Ik lees dat het papier ovenbestendig is tot 220 graden. Wat gebeurt er met het papier boven die temperatuur??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *