Eiwit brood, vitaminewater, groene drankjes, kurkuma drankjes….hoe goed en gezond zijn ze echt?

Ons voedsel is afgelopen jaren niet alleen kunstmatiger geworden, ook is het allemaal “ meer functioneel” geworden. ( functioneel food) Dit houdt in, dat voedsel bijvoorbeeld dubbel zoveel wordt geconcentreerd, of verrijkt met bepaalde vitaminen, vezels en mineralen. We zien dankzij de positieve geluiden van eiwitten ook steeds meer eiwit-verrijkte producten op de markt verschijnen. Van eiwitshakes tot brood, van verrijkte zuivelproducten tot eiwit-koekjes.  De grote vraag die rond al deze producten rond blijft zingen is : hebben we dit werkelijk nodig? En is het allemaal zo onschuldig als het lijkt?

VITAMINE WATER, GROENE POEDERS, MYSTERIEUZE KRUIDEN EN SPECERIJENDRANKJES

Ik zie mijn tijdlijn op FB  iedere dag propvol  staan: de vele groene poedertjes om shakes en smoothies van te maken, die beloven je bakken vol energie te leveren, je huid / haar en nagels gezond en mooi te maken, je van binnen volledig te reinigen ( detoxen in een keurig hip woord verpakt) Ik heb eens zo’n poeder onder de loep genomen. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan.
Ook zien we nog altijd veel vitamine-watertjes in supermarkten. Deze vitamine watertjes heb ik ook al eens eerder onder de loep genomen, KLIK HIER om dit artikel te lezen.
Maar ook zie ik iedere dag wel weer iets van JUICE PLUS+ voorbij komen, waarin gestrikte distributeurs dagelijks hun tijdlijnen vullen met de meest bizarre claims en “ voor / na foto’s’ . Als we deze capsules slikken, worden we slank, mooi en krijgen we een prachtige huid, sterke nagels en prachtig haar.
Ook moeten we tegenwoordig niet aan een saai kopje thee slurpen maar aan kopje supersonische kruiden en specerijen-mengsels die ons ook al weer héél veel energie en gezondheid bezorgt. Met name kurkuma wordt flink uitgemolken. Nu dat steeds meer wetenschappelijk wordt onderbouwd dat dit worteltje daadwerkelijk geneeskrachtige eigenschappen heeft, zijn de kurkuma producten niet aan te slepen. We zien vooral erg veel instant poedertjes, die je kunt opschenken met heet water, om daar een “ kurkuma latte” van te maken of de inmiddels immens populaire “ golden milk”. Alle registers worden open getrokken op verpakkingen. Kurkuma is gezond, heilzaam, medicinaal, verkwikkend. Maar wat kopen we nu in een potje?
Wel, dit potje bevat 65% kurkuma, 10% gemberpoeder, 10% kaneel, 10% kardemom, en 5% zwarte peper. Dit is samen vermengd en in dit potje gestopt en wordt verkocht voor € 6,89 per 110 gram. Alles is biologisch.
Laten we  eens narekenen wat we kwijt zijn, als we dezelfde biologische specerijen gaan mengen in een potje :
– 65 gram kurkuma kost gemiddeld € 1,12
– 10 gram gemberpoeder kost gemiddeld € 50 eurocent
– 10 gram kaneel kost gemiddeld € 50 eurocent
– 10 gram kardemom kost gemiddeld € 50 eurocent
– 5 gram zwarte peper kost gemiddeld € 25 eurocent. 
 
Bij elkaar opgeteld kom je dan uit op € 2,87. Een verschil van zo’n € 4,02. Dat is dus echt behoorlijk veel. Slimme marketing?  Ik zeg van wel.Want laten we vooral daaraan niet voorbij lopen. Al deze “ functioneel Foods” zijn meestal zo’n 2 tot wel 4 x duurder dan conventionele vergelijkbare producten. De vraag is, of deze drank ook daadwerkelijk zo heilzaam is. Laten we dit potje kurkuma instant poeder als voorbeeld gebruiken. Lekker vind ik dit niet. Misschien ben ik de enige, maar ik zou dit spul niet dagelijks voor mijn plezier drinken. Je drinkt dit den ik, voornamelijk omdat je denkt supergezonde drank te drinken die veel voor je doet. Daar wil je ook gerust bijna € 7 euro voor neer lappen. Alles voor je goede gezondheid.
Als we inhoudelijk gaan kijken naar de samenstelling, kon je eerder al zien dat het vreselijk goedkoop wordt geproduceerd. In mijn berekeningen hierboven heb ik zelfs geen inkoopsprijzen aangehouden, maar wat ik er in de winkel voor zou betalen. De fabrikant koopt dit dus nog veel goedkoper in, tel uit je winst.
Maar hoe zit het met de effectiviteit?
Allereerst is daar de opneembaarheid van het aanwezige kurkuma poeder. Het is de vraag, of hier bijvoorbeeld curcuma-longa is gebruikt. Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%. In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is. Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal), is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief. Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.
Prasad en Anzari (2015) schreven een artikel over de biologische beschikbaarheid (opneembaarheid) van verschillende soorten curcuma voedingssupplementen. Zij onderzochten hoeveel curcumonoïden uiteindelijk worden opgenomen na inname van verschillende soorten curcuma producten.Anders gezegd, het medicinale effect van de kurkuma in deze drank is minimaal, eigenlijk verwaarloosbaar, tenzij je in een dag een halve pot uitdrinkt. De maximale opneembaarheid van poedervorm ligt maar op 2,4%. ( meer lezen over curcuma? KLIK HIER ) De fabrikant adviseert een theelepel per kop drank te gebruiken. Een theelepeltje zet dus niet veel zoden aan de dijk, als we naar de werking kijken.
De fabrikant van deze pot houdt zijn claims bescheiden. Het vertelt op zijn pot dat curcuma geweldige voordelen biedt. Het haalt voornamelijk de Ayurvedische kant aan, en dat deze natuurlijke manier om de gezondheid te bevorderen al eeuwen wordt toegepast in India. Wel vertelt de fabrikant dat de drank niet alleen een lekkere vervanging is voor thee en koffie, maar dat het dus ook vooral heel erg veel gezonde voordelen geeft. Liegt de fabrikant dan? Mag hij dit zeggen? Nee en ja. Want de ingrediënten die worden gebruikt zijn natuurlijk bewezen en onderbouwd gezond verklaard. Als deze fabrikant echter claims had gemaakt op zijn pot, dat het bijvoorbeeld kanker-remmend zou werken, dan had hij een probleem, want dit soort claims mogen niet worden gemaakt, al doen heel veel fabrikanten dit wel. Om zoveel mogelijk te kunnen verkopen zoeken veel fabrikanten de randjes op. Worden ze dan eens op de vingers getikt, , dan komen ze er vaak af met een waarschuwing of een minimale boete in het ergste geval. Het levert dus meer op voor een fabrikant om deze randjes op te zoeken. Vind je deze drank lekker om te drinken, dan kun je dit uiteraard drinken, het is gezonder dan een glas cola. Maar denk niet dat je een wonder-drankje drinkt dat je reinigt en geneest van binnenuit.

EIWITBROOD?

Afgelopen anderhalf jaar zien we explosief veel producten die zijn verrijkt met eiwitten. KLIK HIER om meer over eiwitten  te lezen. We zien voornamelijk explosief veel zuivelproducten die zijn verrijkt met eiwitten, zoals kwark en yoghurt. Maar ook dagelijkse producten als brood wordt plotseling verrijkt met eiwitten. Zo kwam ik onlangs bij de Lidl ( supermarkt) een half brood tegen wat is verrijkt met eiwitten uit o.a tarwe en peulvruchten. Bovendien is het brood verlaagd in koolhydraten. Ook zo’n gigantische hype om te mijden. In dit brood zit:
WATER: daar bestaat dit brood voor het grootste gedeelte ui
TARWE EIWIT: Anders gezegd zijn dit de eiwitten uit tarwe, ook wel de gluten. Het is juist dit tarwe eiwit in tarwe waar Coeliakie patiënten ( mensen met een allergie voor gluten, auto-immuunziekte) ) niet tegen kunnen. Het is in dit brood extra toegevoegd om het eiwitgehalte sterk te verhogen
11% VOLKOREN TARWEMEEL: Wordt erg veel gebruikt om brood van te maken.
7% ZONNEBLOEMPITTEN : ik moet zeggen dat dit aantal als toevoeging niet weinig is i.v.m andere “ pitten en zaden” broden
3% LIJNZAAD: ook behoorlijk netjes.
3% SESAMZAAD: ook behoorlijk netjes
ERWTENMEEL: Ook toegevoegd om het eiwithalte te verhogen
TARWE EIWIT CONCENTRAAT: Sterk geconcentreerd, waardoor het eiwitgehalte flink toeneemt
ZUURDESEM ( water, volkoren roggemeel, roggebloem) Netjes, dat erbij wordt vermeld hoe de samenstelling ligt van het toegevoegde zuurdesem
TUINBONENMEEL : opnieuw een eiwit-versterker in dit brood
GERSTEMOUTMEEL: Gekiemde gerst, waaraan tijdens het kiemen bepaalde enzymen worden toegevoegd die het aanwezige zetmeel omzetten in maltose. Dit is een suiker, die erg veel in broden wordt gebruikt om brood te zoeten Naast  gerstemoutmeel wordt veel dextrose gebruikt om brood zoeter te maken. Gerstemoutmeel heeft tevens de functie om het brood beter te laten rijzen en malser te laten worden.
TARWEZEMEL: Geeft het brood meer volume
GIST: Rijsmiddel
ZOUT: Zit standaard in brood.
NATRIUMACETATEN: Dit zijn zuurteregelaars.
TARWEBLOEM: Veel gebruikte grondstof voor brood.
Als we inhoudelijk naar dit brood kijken, zien we apart van de extra eiwit-toevoegingen niet erg veel verschil met het gemiddelde brood-recept. We zien per sneetje brood ( 42 gram) dat het inderdaad aardig wat eiwitten bevat t.o.v gewoon brood. Een sneetje gewoon volkoren brood met zaden en pitten levert per 35 gram gemiddeld zo’n 3 gram eiwitten op, terwijl je met een sneetje eiwitbrood bijna 10 gram eiwitten binnen harkt. Deze eiwitten komen niet uit dierlijke bronnen zoals eieren of melk. Hierin zit een groot verschil betreft de opname van eiwitten. Om te beginnen verschilt het aminozuurprofiel tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Mijn collega Juglen Zwaan schreef hier eerder een zeer duidelijk artikel over. KLIK HIER om naar zijn artikel te gaan. Ook hij verklaart in zijn artikel, net als ik veel verkondig, dat dierlijke eiwitten van meest hoogst haalbare kwaliteit zijn en dat plantaardige bronnen tenminste één of meerdere aminozuren missen waardoor het lastiger wordt om de juiste essentiële aminozuren binnen te harken die het lichaam echt nodig heeft. Omdat plantaardige bronnen van eiwitten niet volledig zijn, moeten veganisten en vegetariërs bijvoorbeeld opletten de juiste en de nodige aminozuren binnen te krijgen. Teruggekoppeld naar dit eiwitbrood: het levert inderdaad méér eiwitten, maar van plantaardige bron. Het brood vervangt dus geen eiwitten uit ons voedsel, maar kan zeker dienen als een welkome aanvulling.
Ik vind tevens, dat het suikergebruik in dit brood vrij hoog ligt. 1,5 gram per sneetje is vrij pittig. Ook vind ik dat er vrij gul met de zoutpot is gestrooid. Twee sneetjes brood levert meteen een suikerklontje mee en een flinke schep zout. Is dit een gezond brood? Als we er inhoudelijk naar kijken, even afgezonderd van het eiwitgehalte, dan vind ik het geen gezond brood,  maar ook niet direct een ongezonde variant op brood. Er zijn veel meer broden die je echt ongezond kunt noemen, in dit daglicht geplaatst kunnen we van een betere optie spreken.  Maar echt gezond? Nou, nee, dat zeg ik ook niet. Ik vond het brood wel smakelijk. Omdat ik geen zout gewend ben, vond ik het wel een beetje zout, maar dit moet je bij mij met een “ korreltje zout” nemen omdat ik dus helemaal geen zout consumeer, en het aardig binnenkomt als ik iets zoutig eet. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de prijs. Ik betaalde € 1,89 voor 11 dunne sneetjes brood. ( 500 gram)  Inhoudelijk zien we hier één zelfde trucje als bij de kurkuma instant drank. Ik schat, dat de fabrikant bij elkaar aan grondstoffen nog geen € 75 eurocent kwijt is. Het is dus best winstgevend. Onthoud ook, dat je door gewoon verse peulvruchten te eten, ook aan je plantaardige eiwitten komt. Dit is goedkoper, en bovendien krijg je ook nog eens extra vezels en vitaminen en mineralen binnen. Tot slot: dat er alleen plantaardige ingrediënten lijken te zijn gebruikt in dit brood , wil dit niets zeggen of het brood ook veganistisch is. Dit zul je na moeten vragen bij LIDL.

MIJN GROOTSTE PROBLEEM: DE PRIJZEN

Waar ik persoonlijk de grootste moeite mee heb, zijn de soms duizeling-wekkend hoge prijzen, die gevraagd durven te worden. Durven ja, want bijna € 7 euro vragen voor een potje gebakken lucht vind ik heel erg gedurfd. Bijna €2 euro voor 11 dunne sneetjes brood vind ik ook erg duur betaald. En laat ik het al helemaal niet hebben over de vele hippe groene poeders waar waarmee  ons om de oren worden geslagen, en waar populaire bloggers en vloggers en bekende Nederlanders zich voor een royaal bedrag laten strikken. Bijna € 20 euro voor 150 gram poeder is niet vreemd. Ik vind dit pure afleggerij. De consument wordt een enorme poot uitgedraaid, want kijken we inhoudelijk naar de ingrediënten, komen we vaak uit op nog geen kwart van de verkoopprijzen. Natuurlijk zou je kunnen denken “ ja, maar het kost ook wat om het te maken!” Dat klopt. Daar gaat namelijk meestal de hoogste kosten in zitten, niet in het product zelf. Dit wordt ook meegerekend in de verkoopprijs, en hoe luxer een verpakking, hoe hoger de prijzen kunnen oplopen. Sommige fabrikanten maken er juist meer werk van, om een verpakking vrij duur uit te laten vallen om zo de inhoud in prijsverhouding te compenseren. Dit fenomeen zien we ook in de supermarkten terug, via A en B merken. Een B merk komt meestal gewoon uit hetzelfde vaatje als een A merk, alleen zijn de productiekosten ( verpakken) zeer goedkoop ( bijvoorbeeld door veel goedkopere verpakkingsmaterialen te gebruiken) stukken goedkoper zodat de uiteindelijke verkoopprijzen ook lager zijn dan het A merk Bij al deze hippe, luxe functioneel Foods werkt dat zo’n beetje net zo.
Waar je erg goed op moet letten als consument, zijn de ingrediënten. Als deze zo zijn versimpeld dat je dit zelf ook wel in elkaar kunt knutselen, zou je gek zijn om voor het beetje extra luxe 2 of meerdere keren extra te betalen. Zelfs biologisch ingekochte ingrediënten zullen het product uiteindelijk altijd voordeliger uit laten komen. Laat je ook niet misleiden door alle prachtige verhalen. Hou het bij je eigen nuchtere gezonde verstand. Een groen poedertje kan je niet opeens bakken vol energie geven. Wees je ook zeer bewust van het placebo-effect. Mooie verhalen, enthousiaste distributeurs, mooie plaatjes, en veel inpraten kan zodanig van invloed zijn dat je meteen gelooft in de werking. Geef dit sowieso meer tijd, je lichaam heeft tijd nodig. Luister erg goed en bewust naar de signalen van je lichaam.

Resumerend:

Functional Foods zijn geen complete onzin, want ze zijn wel degelijk verrijkt met het één en ander of sterker geconcentreerd. Maar het ligt zeer genuanceerd. Zo heeft de opname van verschillende voedingsstoffen een grote invloed. Daarnaast zijn er veel onzin-producten op de markt die van alles claimen. Gebruik vooral je nuchterheid, bewaar deze goed en laat deze samenwerken met je gezonde verstand. Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan IS dat meestal ook te mooi om waar te zijn.

Bedenk je vooral of je al dit extra’s ook nodig hebt. Veel functioneel Foods zijn geschikter voor bijvoorbeeld top-sporters dan de amateur sporter. Vind eerst uit of dat wat je tekort denkt te komen, ook daadwerkelijk ligt aan een eiwit-tekort, of een magnesium-tekort of een tekort aan bepaalde vitaminen.

2 Reacties op “Eiwit brood, vitaminewater, groene drankjes, kurkuma drankjes….hoe goed en gezond zijn ze echt?

  1. Het is fijn dat je ingaat op de productsamenstellingen, echter niet in voldoende mate om er juiste conclusies aan te verbinden en dat is nou net waar de kritische, kwaliteitsbewuste klant op zit te wachten. En dat is juist jouw doelgroep, nietwaar!
    Over de prijssamenstelling ga je wel erg kort door de bocht en is deze beslist niet juist berekend gelet alle bijkomende kosten voor de fabrikant/verkoper. Het is dus een beetje flauw om op deze wijze mensen zand in de ogen te strooien met alleen grondstofprijzen! Komt bij de prijs is net zo hoog als een klant het ervoor over heeft en special products zijn nu eenmaal duurder door de veelal geringere oplagen. Grootgrutters kennen een marginale winst van enkele procenten!! Groet en verder veel succes.

  2. Eiwitbrood is koolhydraatarm, voor diegenen die graag toch een boterham willen eten. Ik heb wel eens Adamsbrot zelf gebakken en daar zitten heel veel gluten in. Er is ook meel van Atkins, ook prijzig. Eiwitbrood is geschikt voor sporters of mensen die af willen vallen. Mensen met een glutenintoleratie zullen glutenvrij moeten kiezen. In ieder brood zit vrij veel zout, dat merk je als je zelf bakt. Twee theelepels is heel normaal. Qua prijs, tsja, een heel volkoren bij de warme bakker kost ook 4 euro en een halfje koolhydraatarmbrood 2,75, een halfje low carb is nog duurder. Gewoon brood is ook alleen meel, water, broodverbeteraar en gist. Wat de gek er voor betaalt denk ik?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *