Eiwitten uit een flesje?

Het is weer eens wat anders dan uit een ei…….eiwitten die uit een flesje komen. Ik kwam dit “ eigenaardige” product onlangs tegen in de supermarkt in het koelschap naast de verse slagroom. Het deed mijn wenkbrauwen omhoog schieten. Ik ben heus veel gewend. Ik kom ontzettend veel meuk-onzin tegen. Dit zijn producten die we totaal NIET nodig hebben en vooral op de markt zijn gebracht door fabrikanten om groot geld mee te verdienen. Het gaat vaak ( al-tijd) om gemak-producten. Kant en klaar, voorbewerkt, voorgesneden, voorgekauwd, voorgekookt, voorgebakken….Tegenwoordig hoeven we enkel nog onze vorken/lepels in een verpakking te zetten en we kunnen alles naar binnen werken.
Dat al deze producten vrijwel in geheelheid bestaan uit kunstmatige ingrediënten, suikers, transvetten en zout wordt langzaam maar zeker wat bekender, maar de grote meerderheid aan consumenten zijn zich hiervan totaal niet bewust en kopen al die onzin in als zoete broodjes.

SAM_2314
Ik gebruik dagelijks verse eiwitten om aan mijn eiwitten per dag te komen. Ik sport veel en heb daarom wel wat extra eiwitten nodig. Maar ook leef ik vegetarisch ( al bijna 28 jaar inmiddels) al eet ik wel eieren en zuivel en sporadisch vis ( ik ben niet dol op vis, lang leve de omega capsules 😉  )

Ik vind het heerlijk om dagelijks een eiwit-mousse te eten, dit varieer ik veel af met steeds andere smaakmakers toe te voegen. Ik doe dit zeker al 6/7 jaren en vaar er wel bij.
Echt vervelend vind ik eieren splitsen niet. En als je dagelijks eieren staat te splitsen, wordt het een gewoon klusje. Het zou in mij dus niet zijn opgekomen om eiwitten in een flesje te kopen. Toch heb ik dit voor dit review, gedaan.

WAT ZIJN EIWITTEN?

We kennen eiwitten als de witte vloeistof in een ei, maar eiwit is net als bijvoorbeeld koolhydraten en vetten ook een voedingsstof. Eiwitten leveren zeer belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor het aanwezige eiwit in de lichaamscellen. De meeste aminozuren kunnen zelf worden aangemaakt door het lichaam, anderen die niet zelf kunnen worden aangemaakt moeten we uit ons voedsel halen. Deze aminozuren worden “ essentiële aminozuren” genoemd.
Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwitten. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Om wat dieper in eiwitten te duiken, bestaan eiwitten uit ketens van aminozuren, in ons voedsel kan eiwit soms 22 verschillende soorten aminozuren bevatten. De volgorde, structuren en vooral samenstellingen verschillen vaak enorm, en dit maakt elk eiwitsoort uniek. Zo zijn er bijvoorbeeld duizenden combinaties mogelijk van aminozuren.
Van de 22 aminozuren kan ons lichaam er 13 zelf aanmaken. Dit betekent dat de andere negen uit ons voedsel moet worden gehaald. Er bestaan ook zes “ semi-essentiele aminozuren” wat betekent dat normaliter deze aminozuren kunnen worden aangemaakt door ons lichaam, maar het lichaam ze niet of onvoldoende kan aanmaken door ziekte, en andere aandoeningen. Het lichaam kan dan tekorten oplopen, en moeten ook deze via ons voedsel worden genuttigd.
Even alle 22 aminozuren op een rij:

ESSENTIELE AMINOZUREN ( aminozuren die we NIET zelf kunnen aanmaken)

Histidine
Isoleucine
Leucine
Lysine
Methlonine
Fenylalanine
Threonine
Trypofaan
Valine
NIET-ESSENTIËLE AMINOZUREN ( de aminozuren die zelf door het lichaam worden aangemaakt)

Alanine
Asparraginezuur
Cysteïne
Cystine
Glutaminezuur
Tyrosine
Hydroxyproline
SEMI-ESSENTIELE AMINOZUREN: ( het lichaam maakt deze normaliter zelf aan, maar kan door ziekte/aandoeningen deze niet of onvoldoende zelf aanmaken)

Arginine
Asparagine
Glutamine
Clycine
Serine
Proïne
Weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen. Alle cellen bevatten eiwit. Van botten tot bloed, van spieren tot organen. Een gemiddelde volwassene bestaat voor 12 kg uit eiwit, opgebouwd uit aminozuren.
Ook voor bestaande cellen is eiwit essentieel. Ze vernieuwen zich steeds, en het lichaam breekt eiwit af om dit te vervangen voor nieuw eiwit. Het lichaam verwijdert beschadigd eiwit, wat voor een verstoorde celfunctie en celgroei zou kunnen leiden. Een goed voorbeeld zijn brandwonden. Er is dan extra eiwit nodig om weefsels te herstellen.
Het lichaam gebruikt de aminozuren uit het afgebroken eiwit om nieuw eiwit op te bouwen, maar daarbij gaan ook aminozuren verloren. Ook verliest het lichaam continu eiwitten via haren, zweet, urine en huidschilfers.Dit moet worden aangevuld.
Eiwitten zijn ook essentieel bij veel regelprocessen in ons lichaam. Enzymen zetten allerlei stoffen in ons lichaam om in andere stoffen, wat bijvoorbeeld veel gebeurt bij onze spijsvertering. Ook spelen eiwitten een cruciale rol in transport van stoffen in de cel, en in ons bloed. Zo is hemoglobine een belangrijke schakel dat zuurstof vanuit de longen naar de weefsels transporteert.
Om een lang verhaal kort te houden, weet je nu in elk geval hoe belangrijk eiwitten zijn. Zeker als je veel ( fanatiek/professioneel) sport, lijdt aan diverse aandoeningen/ziekten, moeten eiwitten extra via ons voedsel worden gegeten.
Het lichaam kan zoals je hebt kunnen lezen aminozuren halen uit ons voedsel, maar ook uit onze spieren omzetten in glucose. Dit gebeurt, als het lichaam beschikt over te weinig glucose, bijvoorbeeld als je langere tijd niets hebt gegeten, of als je weinig tot geen koolhydraten eet. Andersom kan ook: als je teveel eiwitten nuttigt worden overtollige aminozuren uitgeplast.
Eiwitten worden ook erg veel gebruikt in de keuken. Je kunt eiwitten opkloppen, waardoor er een stevige stijfeslagen witte schuimmassa ontstaat. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld schuimpjes maken of meringue. Dit bestaat uit opgeklopt eiwit met suiker. Andere bekende recepten met opgeklopt eiwitschuim zijn macarons en pavlova. Eiwitten bevatten geen vet. En is daarom erg geliefd bij “ lijners” en mensen die een strikt ( vetarm) dieet volgen. Het vet in een ei schuilt in de dooier. In deze dooier zitten echter ook alle waardevolle voedingsstoffen die een ei rijk is. Het eiwit zelf bevat niet erg veel voedingswaarde dan het eiwit zelf.
Dit flesje eiwitten is naar alle waarschijnlijkheid op de markt gezet voor de culinaire keuken. Veel mensen vinden eieren splitsen nogal lastig. En dan is dit product een uitkomst, als je vrij veel eiwitten nodig hebt. Dit fenomeen bestaat echter al een lange tijd, in de horeca worden grote kannen vol eiwitten gebruikt. Dat dit nu ook in een flesje voor de consument op de markt is gezet, is naar mijn mening vooral gedaan om ons weer erg veel gemak te geven. De vraag is: hebben we dit werkelijk nodig?

IMG_8502IMG_8501
Op het flesje staat keurig aangegeven hoeveel eiwitten we moeten gebruiken om tot een groot ei of het eiwit te komen. Wil je een eiwit uit één ei vervangen, dan moet je 30 ml eiwit rekenen uit het flesje. Wil je een heel ei vervangen, dan moet je 45 ml eiwitten gebruiken. Dit staat overigens aangegeven in Engelse/Amerikaanse maten ( tablespoons) wat zeer verwarrend werkt. Een tablespoon wordt in NL vaak gewoon gezien als een eetlepel. Dit is niet het geval, een tablespoon is gemiddeld 15 ml. De teksten op het flesje zijn sowieso zeer slordig: soms lees je een Nederlandse zin, maar het meeste is niet vertaald.
Ook kon ik niet indirect lezen of het eiwit afkomstig was van scharrelkippen of kippen met vrije uitloop, later vond ik vertaald in Nederlands, bij de voedingswaarde dat het vrije uitloop eieren betrof, Maar je moet dus wel goed zoeken.
Het product is afkomstig uit de UK. ( www.twochicks.co.uk) en op het flesje wordt vooral het gemak aangesneden. We kunnen lezen dat we heel gemakkelijk omeletten en pannenkoeken kunnen maken.
Het flesje is na opening 7 dagen houdbaar in de koelkast. Ook moet je flink schudden voor gebruik.

WAT VIND IK ERVAN?

Het opkloppen ging prima: gewoon zoals ik gewend ben van mijn vers gehaalde eiwitten. Het kan voor mensen met een eeuwig voortdurend chronisch tijdtekort een uitkomst wezen. Echter moet je het flesje binnen 7 dagen op gebruiken. Daarbij vraag ik mij af wat voor extra tijd het kost om een eitje te breken en te splitsen. De dooiers gebruik je lekker door in tal van andere baksels en gerechten. ik persoonlijk ga liefst voor vers.
Op zich is het geen onaardig product, al vind ik de claims op het flesje wat te vaag. En ik denk ( stiekem hoop ik het) dat wij Hollanders er te nuchter voor zijn. Een flesje kost 3,20. Dat is erg veel geld. Je kunt bij de boer al 20 verse scharreleitjes kopen voor nog geen 2 euro. En dan krijg je als bonus de dooiers er nog bij.
Voor mij is dit niet aan mij besteed. Geef mij maar een vers gelegd eitje!
TWO CHICKS eiwitten in een flesje, 500 ml voor 3,20, verkrijgbaar bij AH

SAM_2621

 

Je kunt ook zeer eenvoudig zelf een ei-vrij eiwitschuim maken! Klik hier!

17 Reacties op “Eiwitten uit een flesje?

 1. Jammer dat je na een aantal regels afdwaalt over algemeen meuk en daarna over eiwitten die niks met kippen ei wit te maken hebben…
  En dan aan het einde nog even kort over het flesje…
  Wat ik vooral mis is een foto van de ingrediënten, waaruit kan blijken of het om puur kippeneiwit gaat of om een bewerkt product.

  • Dit is een REVIEW. Geen artikel over eiwitten. Daarom heb ik alles zeer kort en beknopt in duidelijke taal geschreven. Er zijn op dit moment wat problemen met de website waardoor ik niet alle foto’s kan plaatsen, dit wordt zo spoedig mogelijk gedaan, excuses voor het ongemak. Warme groet

 2. Dag Monique,

  Misschien is het voor u makkelijk om even naar “de boer” te gaan voor verse scharreleieren, maar het is niet voor iedereen zo makkelijk.
  Wellicht voor anderen dus toch handig als zij wat meer kant en klare eiwitten nodig hebben.

  Vriendelijke groet,
  Ellen Nieuwland

  • Dag Ellen,
   Nee, voor mij is het ook absoluut niet ” naast-de-deur” om mijn eitjes vers te kopen. Ik woon in Rotterdam. Maar het is niet onmogelijk. Zoek in jouw nabije omgeving eens op internet waar je verse eieren kunt kopen. Ook kun je in biowinkels vaak vers aangelreverde eieren inkopen. Als dit niet lukt , zijn biologische vrije uitloop eieren uit de supermarkt ook een goede optie. Ik geef in mijn artikel mijn persoonlijke mening over eiwitten uit een flesje. Dit hoef jij uiteraard niet op te volgen of goed te vinden. Warme groet!

 3. Hoi Monique, Ik snap wat je bedoelt hoor, een ei splitsen is echt geen moeite. Maar wat ik me afvraag: Wat doe jij met de overgebleven eidooiers? Weggooien vind ik zonde en invriezen kan helaas niet met eidooiers.
  Het niet willen weggooien van voedsel is voor mij de voornaamste reden om af en toe eiwit in een flesje te kopen.

  • haha: deze vraag krijg ik veel gesteld. Ik maak iedere morgen zelf mijn eiwitmousse en de dooiers verwerk ik altijd weer in iets wat ik de rest van de dag ga eten. Denk aan pannenkoeken beslag, of koekjes, taart, of brood. Er valt altijd van de dooiers wel wat te maken. Maak er bv gewoonweg een omelet van. Ik heb het wat makkelijker: ik bak dagelijks voor mijn werk, en dus raak ik mijn dooiers altijd wel kwijt. Maar denk ook eens aan je buurvrouw, je vriendin, kennis…die kunnen wellicht ook veel doen met dooiers, gewoon door pannenkoek beslag als extra ei! 😉 Succes!

 4. Ik wil rauwe eiwitten gebruiken voor een gerecht en gasten voorzetten – ondanks dat risico klein is wil ik absoluut zeker zijn dat de eiwitten samonelle vrij zijn – zo n flesje lijkt me een uitkomst…

  • ook in een flesje blijft het ” risico” als je daarvan kunt spreken NET zo groot, daar doet een fesje uit de fabriek niets tegen. Laat je niet misleiden. Een ei blijft een ei. Warme groet.

   • Ik denk dat het risico juist lager is, aangezien de eiwitten in het flesje zijn gepasteuriseerd.

   • Als het goed is ,is het eiwit in flesjes gepasteuriseerd om er voor te zorgen dat het ziektekiem-vrij is. Dit product wordt juíst gekocht door instanties die geen risico willen op salmonella besmetting, zoals bejaarden en zieken én restaurants die zonder risico rauwe eierproducten maken.

 5. gisteren gekocht, en vanwege een kippen-
  (eigeel) allergie een ware vondst…

  • geen idee…..vraag het eens na bij de fabrikant? Warme groet!

 6. In de horeca zijn we zelfs verplicht om gepasteuriseerd eiwit en eigeel te gebruiken in rauwe ei producten zoals mayonaise, dus dit is gewoon een top product, ik zou graag willen dat het gepasteuriseerd eigeel ook in de supermarkt komt. Voor zwangere vrouwen en de iets minder gezonde mensen een uitkomst!

 7. In de patisserie gebruiken we gepasteuriseerd eiwit omdat verse eiwitten een ander resultaat geven. Willen we verse eiwitten een paar dagen laten rusten, dan kun je al niet meer spreken van 100% voedselveiligheid. Dus dan zijn deze flesjes een uitkomst. Het gaat dus niet alleen om gemak.

 8. Jij bent vast nog niet zwanger geweest? Als je met kerst zwanger bent en een lekker recept wil maken met eiwit wat verder rauw blijft dan kun je het vergeten met gewoon vers ei, en een toetje vinden waarbij je geen ei of alcohol of zo nodig hebt is best lastig… Dus dan is zo’n flesje gepasteuriseerd eiwit echt wel een uitkomst hoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *