Februari plasticvrij: de overstap van plastic naar…..jute!

Ik ben een groente-freak. En nee, dat zeg ik niet, omdat het zo gezond is, dit zeg ik, omdat ik het oprecht erg lekker vind. Ik eet het daarom iedere dag en in niet al te zuinige hoeveelheden 🙂 Uiteraard praat ik hier over VERSE, INTACTE groenten, ik eet niets uit pot of blik. Velen kijken mij raar aan, als ik vertel dat ik groente eten iedere dag een feestje vind. En dat ik tot wel twee kilo per dag weg kan werken. Je begrijpt vast, dat ik in mijn kleine keuken behoorlijk wat ruimte moet reserveren, om al die verse groenten kwijt te kunnen. Dit los ik creatief op. Ik ga zeer verstandig en effectief met mijn ruimte om, waardoor ik in principe bergen verse groenten in mijn keuken weg kan stallen.

Eén van mijn trucjes zijn JUTE ZAKKEN. ……..🥺………..
Eh…..juist ja……..😳
Laat ik je er alles over vertellen, want ik denk zomaar , dat ook jij aan deze zakken enorm veel plezier kunt hebben! En niet alleen jij, maar ook het milieu!

JUTE

Ik ga het hebben over speciale zakken die zijn gemaakt van jute en in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Ik liep deze onlangs tegen het lijf toen ik druk bezig was met het zoeken naar leuke nieuwe producten voor Puur & Fit en met name dan voor de PLASTIC VRIJ maand ( februari 2021 ) Ik was eigenlijk meteen enthousiast, de eerste blik op deze zakken maakte mij direct vrolijk.
Goed, laten we beginnen bij jute, wat is dat precies? Dit is een lange, zachte glanzende plantaardige bast-vezel die tot ruwe, sterke draden kunnen worden gesponnen. Jute is na katoen het meest gebruikt en meest goedkoop. De samenstelling bestaat voornamelijk uit cellulose en lignine. Jute wordt gemaakt van het zogenoemde CORCHORUS plantengeslacht.
Jute is enorm milieuvriendelijk, terwijl het zeer sterk is en robuust. De impact op het milieu is zeker in vergelijking met ander textiel erg laag te noemen, wat het zeker aantrekkelijk maakt. Jute ken je vast van “ de zak van sinterklaas” maar ook van de grote zakken aardappelen. Jute is erg ademend, waardoor de aardappelen goed van kwaliteit blijven. Ook andere grovere dingen als uien, wortelen en fruitsoorten kunnen in jute erg goed worden bewaard.
Jute is een zeer duurzame stof. Het is 100% bioafbreekbaar en natuurlijk, bovendien zijn de productieprocessen ook heel erg duurzaam. Jute is een herwinbare grondstof. De jute-plant groeit heel erg snel en neemt in dit proces veel CO2 op waardoor dit gehele proces bijna CO2 neutraal is. Het neemt vele malen meer CO2  op dan gewone loofbomen. De teelt voor het gewas vraagt zeer weinig water. De planten worden tijdens de moesson gezaaid zodat deze heel veel regenwater kunnen opnemen, binnen nog geen 5 maanden kunnen deze planten dan uitgroeien zonder enig gebruik van pesticiden.
Jute is ontzettend efficiënt in gebruik. Het is ontzettend sterk en robuust, wat ervoor zorgt dat het tijdens transportatie niet scheurt . Jute is daarnaast luchtdoorlatend waardoor schimmels en bacteriën minder gaan broeden. Vroeger werd jute erg veel gebruikt, maar sinds de komst van plastic zakken is jute compleet naar de vergeet hoek geschoven. Hoogste tijd, dat we jute daar eens uit gaan trekken! Jute kan JUIST NU , nu dat we al dat plastic de wereld uit moeten helpen, een geweldige plaatsvervanger zijn.
Terug naar de bewaarzakken. Ik ontving onlangs drie verschillende maten jute bewaarzakken van het merk AH! TABLE! ( via ECODIS ) Een zeer hoog kwalitatief Frans merk, die ik eerder leerde kennen via de notenmelk-zak. Ik kreeg drie zakken, in de volgende maten:
– SMALL ( 25 x 25 cm , deze kost € 1,95)
– MEDIUM ( 30 x 35 cm, deze kost € 2,49)
– EXTRA LARGE ( 30 x 50 cm, deze kost € 3,90 )
Het jute wordt gemaakt in India door een FAIR TRADE organisatie. De zakken bevatten biologisch katoenen trek koorden. Ze zijn heel erg leuk bedrukt met grappige illustraties van groente, uiteraard met volledig oplosbaar en milieuvriendelijk inkt. De maten zijn zeer prettig gesorteerd. De kleinste maat kun je bijvoorbeeld gebruiken om kleine groente als spruiten, aardperen, mini aardappelen ( kriel ) radijs, knoflook,  en sjalotten in te bewaren. De middelste maat kun je gebruiken voor o.a prei, uien, witlof, venkel, koolrabi, aubergine, courgette enzovoort in te bewaren.
De grootste maat is bijzonder geschikt om aardappelen in te bewaren. Deze zak is dan ook nét even wat anders. Het heeft een binnenvoering van biologisch katoen. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen zo lang mogelijk houdbaar blijven. Maar dat is nog niet alles. De zak bevat een handige ritssluiting. Op deze manier kun je “ first ones in, first ones out “ hanteren. De aardappelen die steeds onderaan op de bodem van de zak liggen kun je er zeer eenvoudig uit pakken. De rits kun je geopend houden of sluiten.
Je kunt de zakken op / in kasten plaatsen, om zo schoon en hygiënisch je groente en fruit op te kunnen bergen. Maar je kunt de zakken ook ophangen. Dit is voor de kleinere keukens een uitkomst. Ik heb de zakken aan mijn kast gehangen, wat mij enorme ruimte-winst oplevert. Bovendien staat het ook nog eens supergezellig!
De zakken zijn goed uit te kloppen. Als ze echt heel erg vies zijn geworden, kun je de zakken het beste op de hand wassen, met een warm sopje van ecologisch wasmiddel. Gebruik geen synthetische wasmiddelen en geen wasverzachters. Jute kun je het beste zo min mogelijk wassen. Het is zeer goed schoon te maken met een vochtige zachte doek. Met een natte natuurspons kun je eventueel vlekken ook zeer snel verwijderen. In de wasmachine wassen kan, maar het is zeer zeker NIET aan te raden. Het kan jute beschadigen. Wil je echt persé de wasmachine gebruiken, gebruik dan het 30*C wasprogramma en delicaat. Voor een verfrissing van de zakken, kun je de zakken na het uitkloppen een nachtje buiten hangen.

NEEM JUTEZAKKEN MEE BOODSCHAPPEN DOEN!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik erger mij groen en geel aan het vele plastic om groenten heen. Ook gebruiken supermarkten nog altijd milieuvervuilende plastic zakken om onze groente in te kunnen verpakken. Wil jij een steentje bijdragen, dan kun je je jute zakken meenemen naar de supermarkt en daar je verse groente meteen in verpakken. Dit zorgt ervoor dat je geen plastic gebruikt. In biowinkels gebeurt dit overigens al veel. Sommige supermarkten verkopen synthetische zakken, jute zakken zijn dan een veel betere oplossing. De bewaarzakken van AH! Table! bevatten een zeer handig koord, zodat er niets uit je zak kan rollen tijdens de transportatie naar huis. Wellicht zijn deze schattige zakken voor jou wel het keerpunt om eindelijk eens de stap te gaan zetten om minder plastic mee naar huis te brengen van de supermarkten.
WAT VIND IK?
Wat een ge-wel-dige uitvinding. 😃Ik ben er echt ontzettend blij mee. Het scheelt mij bakken ( letterlijk) ruimte in mijn keuken, ik vind ze geweldig leuk om te zien, ze zijn multi-functioneel en heel erg leuk geprijsd, waardoor de drempel om over te stappen niet zo groot hoeft te zijn. Vooral de aardappel-zak, om het zo even te benoemen ( de XL zak ) vind ik helemaal top. De handige rits sluiting aan de zijkant van de zak maakt het superhandig om nooit met verlepte aardappelen komen te zitten. Mijn ( zoete ) aardappelen bewaar ik in deze zak en hangt aan de zijkant van mijn keukenkast. Ik mik zowel oranje als paarse zoete aardappelen in de zak, waardoor het altijd even een verrassing is welke kleur er uit de zak komt 😁 Erg geinig. De kleinste zak, daar bewaar ik veel klein-spul in, zoals spruiten en aardperen. De middelste neem ik mee naar de supermarkt. Daar past echt veel in.
Wat ik ook echt heel fijn vind zijn de prijzen. Als je alle drie zakken bestelt betaal je in totaal € 8,34. Voor dit bedrag investeer je in jezelf, het milieu en voor jarenlang plezier. Dat kun je van de plastic zakken niet bepaald zeggen, al zijn die gratis.

WAAR KAN IK BESTELLEN?

Na mijn test wist ik niet hoe snel ik ze bij Puur & Fit binnen moest brengen. 😆 Ze zijn dus bij “ ons” verkrijgbaar! KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan. Je kunt de opties S / M / XL kiezen. Of ze uiteraard alle drie meteen bestellen!
Tot slot een notificatie: ik kreeg de zakken gratis ter beoordeling / om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm of bron van inkomsten, ook niet via eventuele kortingsacties. Dit artikel / review is geheel op eigen initiatief geschreven en op eigen persoonlijke ervaringen. 

LET OP!

tijdens de Februari plastic vrij maand 2021 gaan we deze zakken met een leuke korting aanbieden!

3 Reacties op “Februari plasticvrij: de overstap van plastic naar…..jute!

  1. Hier word ik blij van. Ik ga zeker een aantal van deze zakken bestellen. En ze zijn ook echt best vriendelijk geprijsd. Goed gevonden Monique!

    • geweldig, maar kun je deze zakken ook buiten onder het afdak bewaren met groenten en/of fruit erin

      • zeker wel! Ze zijn zeer robuust en goed bestand tegen weersomstandigheden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *