Flan karamel

Een flan is een populair gerecht gemaakt van eieren, melk en suiker. Traditioneel wordt het gemaakt met heel erg veel suiker. Ik bedacht een gezonde variant op de flan. Het is ietwat intensiever om te maken, maar dan heb je ook wat!

Dit heb je nodig:

  • 400 ml havermelk ( of andere melkvervanging, gewone biologisch/ dynamische melk kan natuurlijk ook als er geen bezwaar is tegen koemelk)
  • twee flinke eetlepels stevia  sweet Xtra
  • drie/vier druppels stevia karamel 
  • twee en half eetlepels  erythritol suiker
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • enkele druppels pure vanille extract
  • drie grote eieren

Zo maak je het:

Zet drie/vier vuurvaste ovenschaaltjes ( bijvoorbeeld crème brulee kommetjes) klaar en vet ze zeer licht in met wat kokosolie. Verwarm de oven voor op 190 graden, en zet een grote ovenschaal klaar met daarin een laag water.

Doe de suiker en druppels in een steelpan, samen met een eetlepel water, en zet op middelhoog vuur. Laat de suiker smelten, niet roeren, draai de pan steeds even in het rond, tot alles goed in elkaar is opgelost. Verdeel de massa over de kommetjes en laat afkoelen. Zet intussen de melk samen met de kaneel en vanille op het vuur en breng aan de kook. Klop de eieren los, met een klein beetje erythritol suiker. Zodra de melk kookt, de melk bij de eieren voegen en doorkloppen tot de massa mooi schuimig is geworden. Schenk de massa uit over de vormpjes. Zet de kommetjes in de ovenschaal met water en schuif deze voorzichtig in de oven. Laat alles onder regelmatig controleren ongeveer 60 minuten garen. Laat vervolgens goed afkoelen, en later verder opstijven in de koelkast.

IMG_7785

De flans zijn op hun best, als je ze een nachtje in de koelkast laat koelen. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Draai na afkoeling voorzichtig de kommetjes om en vang de flan op, Bestrooi met stevia frost poedersuiker.

IMG_7787

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *