foods for kids….food for thought

Van de week liep ik voor mijn onderzoek naar kinderen en hun eet/drinkgedrag tijdens een ochtendpauze mee buiten op een school/speelpleintje waar kinderen tussen 2/6 jaar even lekker mochten ravotten. En ook mochten ze wat eten en drinken. Dat was vroeger ook zo, ik herinner mij dit ook nog goed uit mijn eigen schoolgaande jaren. Dan mochten we ons eigen meegebrachte boterhammetje opeten, die we uit kleffe lunchboxen trokken. Je mocht kiezen om binnen te blijven om daar in alle rust je pakje schoolmelk en boterham op te peuzelen, maar in de zomermaanden mocht dat ook buiten op het schoolplein. Daarin is niet echt veel veranderd. Wat wel enorm is veranderd is het voedsel en de drankjes, die worden genuttigd.

 

Hier en daar zie je een kind nog wel knabbelen aan een meegebrachte boterham, maar dit is eigenlijk meer uitzondering dan regel geworden. Waar we de kinderen wel mee rond zien huppelen zijn zakjes chips, liga koeken, sultana’s, stukjes verpakte ontbijtkoek, en ik zag zelfs bij twee kinderen een puntzakje schepsnoep……Daar schrok ik eerlijk gezegd nogal van. Waar zijn de appels gebleven? De bananen?  De peren? De mandarijntjes? En helaas, het is niet het enige wat zo triest was om te aanschouwen, want naast al deze koek, chips en snoep werden er ook volop pakjes sap en blikjes cola gesignaleerd. Mini blikjes weliswaar, waarschijnlijk omdat ouders een groot blik toch wat teveel vonden, maar toch: cola blijft cola. Ook was erg opvallend hoeveel diversheid er was in flesjes, blikjes en pakjes. Nu was ik mij wel bewust van het extreme aanbod in de supermarkten, maar zie je een hele klas aan verschillende pakjes, flesjes en blikjes lurken, dan is dit zeer opvallend.

 

” …wij zouden het ook graag anders zien….” zucht een juffrouw van één van de klasjes. ” Maar we kunnen ouders niets opleggen of dwingen. We adviseren ze altijd wel om een boterham mee te geven, en een beker melk of sap van thuis, maar het is nu eenmaal zo, dat veel ouders haast hebben en een drukke baan. Je ziet ze vluchtig hun kroost afgeven hier op school, en net zo vluchtig hun kroost weer ophalen. Dan zijn die verpakte koeken enzo en ook die pakjes een uitkomst voor hen hé” Ze zucht weer oprecht diep. Ik zucht met haar mee. Want ik vind het echt triest.

 

Veel ouders zijn zich ook totaal niet zo bewust van wat ze hun kind daadwerkelijk iedere dag mee naar school geven. Zo had ik een buurvrouw die twee kleine meisjes had in de leeftijd van ( toen) zes en drie jaar oud. Deze dames kregen s’morgens vroeg voordat ze naar school gingen al een ontbijt vol suiker, maar ook werden hun kinder rugzakjes vol gestopt met pakjes sap en koek, reepjes en zelfs chocolade. Toen ik mijn buurvrouw daar ooit eens voorzichtig tactvol op aansprak, keek ze daadwerkelijk zeer beteuterd, zich van geen enkel kwaad bewust. ” Goed: die chocolade, dat is snoep. Maar in die Wicky pakjes zit vitamine hoor! ”  En die liga koeken bevatten calcium”Als ik haar dan vervolgens vroeg wat calcium volgens haar dan is, antwoordde ze ” Dat hebben ze toch nodig?”  Ze was echt overtuigd door de misleidende kreten van de verpakkingen dat ze iets gezonds meegaf aan haar meiden naar school. Mijn ex buurvrouw ( ze is inmiddels verhuisd) is helaas geen uitzondering op de regel. Het heeft te maken met een aantal factoren:

 • Geen kennis van producten
 • Graag geloven en aannemen dat iets goed en gezond is, vanwege tijdgebrek
 • De misleidingen van verpakkingen/ fabrikanten/ reclame ( spots)
 • Geen verdieping willen doen in voeding,

 

Het begint al bij het gebrek aan kennis. Natuurlijk weet je wel zo’n beetje wat je kind nodig heeft om gezond op te kunnen groeien, maar door al die overvloedige producten in de supermarkt wordt het de ouders knap lastig gemaakt en moet je goed bestudeerd van huis gaan, wil je enigszins nog juiste keuzes kunnen maken. De vinkjes en kreten/claims vliegen ons om de oren. Daarnaast zijn hippe verpakkingen enorm aantrekkelijk. Een pakje Capri Sun lijkt je qua uiterlijk vertoon te vertellen dat er in zo’n knijppakje veel fruit zit. De waarheid is echter dat je per zakje zo’n vier suikerklontjes ( afhankelijk van de smaak) naar binnen zuigt. Je kunt totaal op het verkeerde been worden gezet, en denken dat je met zo’n knijpzakje je kind een gezonde en verantwoord drankje meegeeft naar school.

 

 

suikerklontjes danoontje drie

Zo’n schattig pakje Danoontje? Je kind krijgt er drie suikerklontjes mee binnen. En als een ouder zich daar dus niet bewust van is, kan een kind als snel veel teveel suiker op een dag binnen krijgen, want het blijft uiteraard niet bij dat knijpzakje Danoontje op een dag. En geef je je kind dus dagelijks twee of drie van deze knijpzakjes mee, dan worden de suikerklontjes per dag voor een kinderlijfje echt teveel om te verwerken. En dan heb ik het nog niet eens over het kindergebit.

 

 

We hebben het ook druk. En in een druk gezin is tijd vaak kostbaar. Daarop springen fabrikanten maar al te graag in. De schappen puilen inmiddels uit van de handige pakjes, knijpzakjes, afzonderlijk verpakte koeken en reepjes ( fijn voor het milieu ook) om het de ouders maar zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zet er vervolgens op dat er tenminste IETS in al die meuk voor gezond versleten kan worden en het is wel erg lastig om de verleiding te weerstaan om naar deze gemaksproducten te grijpen.

 

Daarbij is er ook nog een vrij grote groep die niet echt interesse toont in wat zij eten en drinken, laat staan hun kinderen. Deze groep mensen eten vooral wat : A lekker is en B: goedkoop. Pakjes Wicky zijn goedkoop. En worden deze, zeker als er week-aanbiedingen zijn, massaal ingeslagen. Kijk eens om je heen: loop een paar meter ( waar dan ook) en zie tussen het zwerfafval de pakjes leeg geknepen Wicky liggen. Zeker rondom scholen lijkt het soms wel een ” Wicky parade” aan zwerfafval. Deze groep mensen is lastig te bereiken, maar gelukkig komen ook uit deze groep mensen steeds meer vragen over waarom hun kinderen zo dik zijn geworden.

 

 

wat dan wel?

 

Okay, we weten dus dat het triest is gesteld met het aanbod. Ik zet mij ook zeer in om alle meuk uit de supermarkt om te kunnen keren in gezondere alternatieven. En natuurlijk : er gebeuren al leuke dingen. Zo zijn er steeds meer superfoods en biologische varianten in de supermarkt verkrijgbaar, en worden ook fabrikanten wat meer creatief om te zorgen voor een product met minder meuk. Toch blijft het voorlopig vrees ik, een lange weg om terug te bewandelen. Ook fabrikanten willen immers winst behalen en niet verliezen. En zullen de kunstmatigheden niet zomaar verdwijnen uit ons voedsel. We kunnen gelukkig zelf ook een hoop doen. Meer dan vele mensen denken, en ook zelfs met minder ” gedoe” dan aanvankelijk steeds wordt gedacht. Maak bijvoorbeeld zelf brood, koek, of muffins en cupcakes om mee te geven naar school. Dit kost je hooguit een uur per bakbeurt. Vries muffins en brood in, zodat je iedere dag weer een andere muffin/ brood/ cupcake mee naar school kunt geven. Maak bijvoorbeeld ook eens verschillende soorten muffins, bijvoorbeeld enkele met magere cacaopoeder, met banaan. En geef gerust een stukje fruit mee naar school. Schil deze niet als dit niet hoeft, hou fruit zo intact mogelijk. Kinderen leren op deze manier dan ook een stuk fruit te waarderen in al zijn volheid. Ik zag bijvoorbeeld al meerdere keren, dat ouders hun kind een bakje fruit meegaven, natuurlijk ontzettend top, maar deze waren geschild en in stukjes en plakjes gesneden . Een kind leert zo dat een banaan uit plakjes bestaat, en niet uit een schil. Laat een kind zelf ontdekken.

 

Geef een kind een beker drank mee. Dit is niet alleen veel beter voor het milieu, maar het spaart de gezondheid en het gebit van kinderen. Cool bear  is een geweldig alternatief, maar helaas nog niet goed verkrijgbaar. We zijn er erg druk mee bezig, ik help ontzettend graag mee om zo’n goed product in de supermarkt te krijgen. Maak ijsthee ( ice tea) voor je kind door een liter thee af te laten koelen, en dit te zoeten met wat stevia kristal sweet Xtra. Voeg er eventueel wat pure vanille merg aan toe en laat dit oplossen in de nog warme thee. Maak zelf rijstemelk, havermelk, amandelmelk. Geef dit dagelijks mee in een beker. Maak een ” coole milkshake” door een banaan goed te pureren en dit door bijvoorbeeld havermelk te kloppen. Meng wat aardbeisap met enkele druppels stevia door een liter water, en je hebt een heerlijke sap. drink sap, homemade of niet, altijd door een rietje om het gebit zoveel mogelijk te besparen. Maak eens heerlijke kamutmelk  en roer daar wat gepureerde blauwe bessen door. Kortom: ga eens experimenteren met producten uit de natuur. Er valt echt ontzettend veel te ontdekken!

 

5 Reacties op “foods for kids….food for thought

 1. maar g&w verkoopt genoeg Cool bear….alleen bevat deze ook niet veel fruitsuikers dan? en kleurstoffen ivm de kleur? en is de stevia niet bewerkt?…..

  • lees alles over cool bear in het linkje in het artikel gegeven om al je vragen te beantwoorden. Succes en warme groet!

 2. Erg leuk om het stuk te lezen. Maar waar ik me uitermate aan stoor is dat ook hier de stevia weer op een “voetstuk” word gezet.
  Nog niet zo lang geleden was stevia binnen europ verboden en viel het product onder de wet van drugs en verdovende middelen!!!
  Deze wet is inmiddels veranderd, personelijk vrees is dat dat op aandringen van producenten is gebeurt.
  Echter zijn er een hoop kinderen maar ook volwassenen die er niet tegen stevia kunnen.
  Kenmerken zijn om mee te beginnen, een opgezette tog, een tintelende tong tot zware hartkloppingen, duizelig worden, etc.

  • ik ben het niet eens met je mening, maar respecteer deze. Ik wil wel melden dat ik hier spreek over meest zuivere stevia, en niet de ” supermarkt stevia”. Daarnaast reageert iedereen anders op voedingsmiddelen, of dit nu gaat om stevia of andere suikervervanging of andere producten zowel kunstmatig als uit de natuur. Lees meer informatie over zowel stevia als bijwerkingen in het Meukvrij ABC alhier op de website. Succes.

 3. Wat is er mis aan je kind gewoon water mee te geven?
  Mijn dochter van 3,5 drinkt enkel water en op een feestje mag ze daar een beetje diksap in…
  ’t is toch allemaal maar wat je hen gewoon maakt!?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *