Frisdranken…niet zo onschuldig als het lijkt

op You Tube vond ik een zeer treffend filmpje over hoe onbewust we allen zijn betreft de hoeveelheden suikers in dranken en frisdranken. In het filmpje zien we een jongen achter elkaar zakjes keiharde suiker achterover slaan, terwijl omstanders hem daarop raar aankijken,en van hun frisdrank drinken. Wat het filmpje laat zien is dat deze mensen precies hetzelfde doen, alleen merken ze dit niet: ze drinken de suiker op in vloeibare vorm. 

( fris) Dranken worden als het komt op het suikergebruik, ontzettend onderschat. Natuurlijk weten we, dat er suiker in zit. Maar dat dit soms echt extreem veel is, dat zijn weinig mensen zich bewust. Ook jongeren houden zich daar niet mee bezig. In mijn zelf-onderzoek naar het eet/drinkgedrag van scholieren tussen de 4-14 jaar kwam ik eigenlijk alleen maar blikjes frisdrank en red bull tegen. En hier en daar een pakje sap. Logisch, want het is overal volop verkrijgbaar voor een habbekrats. En helaas zijn er gewoonweg ook nog geen gezondere alternatieven verkrijgbaar, enkele uitzonderingen daar gelaten. Als we door het dranken gangpad in de supermarkt wandelen, worden we bijna aangevallen door alle hippe flessen. De etiketten zijn ook steeds flitsender geworden om de consument te trekken. Naast de originele varianten kregen we de afgelopen 10/15 jaar ook te maken met erg veel light varianten.

Frisdrank is voor een zeer groot deel verantwoordelijk voor het overgewicht-probleem over de gehele wereld. Ik heb in mijn loopbaan al vele stevige cola-drinkers onder behandeling gehad die zich ook totaal niet bewust waren van het feit dat de cola de boosdoener was van hun overgewicht. Zodra dit werd gestaakt, vlogen de kilo’s er dan ook meteen af. Omdat het vloeibaar is, kunnen we al zeer snel veel teveel suiker in één keer binnen krijgen, zonder dat we ons daar van bewust zijn. Gemiddeld drinkt een cola drinker een liter cola per dag. Als je je bedenkt dat er in 100 ml coca-cola 10 gram suiker schuilt, kom je op 100 gram suiker per literfles. Zeker op zomerse dagen, waar je lichaam om meer vocht vraagt,kun je onbewust erg veel suiker naar binnen klokken. Daarnaast kan frisdrank ook het gebit aantasten. Dit alles in zo’n onschuldig lijkend en overal verkrijgbaar zijnde drank.

Velen denken ook dat het allemaal erg meevalt. Dit omdat zij niet directe gevolgen ondervinden. Als je een liter cola wegtikt, zul je dat in veel gevallen niet meteen merken. En heeft het geen nadelig effect op korte termijn. Dit geeft meteen ook een groen licht om het niet zo nauw te nemen,we komen immers niet direct kilo’s aan. Drink je echter een week lang iedere dag een liter cola, zul je dit wel gaan merken. Zeker als je je andere suikergebruik op een dag erbij optelt. Dan is 100 gram suiker extra per dag wel na een week merkbaar. Stiekempjes kom je dus steeds meer aan.

Dan maar aan de light?

Velen drinken light frisdranken, om het suikergebruik te reduceren. Dit lijkt een perfecte oplossing en als je het vergelijkt met de originele varianten, klopt dit natuurlijk ook. Maar naast dat bijvoorbeeld cola light ook zaken als cafeïne bevat ( net als gewone cola) bevat het ook vrij veel kunstmatige zoetstoffen waarvan het onder vuur liggende aspartaam de koploper is. En ook zoetstofhoudende light drankjes kunnen het gebit net zo hard aantasten. ( tanderosie) Over kunstmatige zoetstoffen en de mogelijke gevaren voor de volksgezondheid is het laatste woord nog lang niet gerept. Maar duidelijk is wel dat het kunstmatig is, en iets onnatuurlijks wat we dagelijks drinken in light ( fris) dranken. Lees meer over kunstmatige zoetstoffen hier Light dranken kunnen zinvol zijn als je graag frisdrank wilt blijven drinken, maar niet de suiker. Maar het is niet aan te raden. Er zijn vele andere gezondere dranken op de markt die onder de betere keuzes vallen, zoals Holy Soda.

Misleidend

Vooral ( fris) dranken kunnen ontzettend misleidend zijn. De fabrikant doet flink zijn best om jou voor zijn cola, cassis of sinas te laten kiezen en gooit flink wat claims en kreten in de strijd om dat te bewerkstelligen. Hoe leuk de kletspraatjes ook zijn, frisdrank bestaat vrijwel altijd uit water en suiker, in het geval van light dranken uit water en kunstmatige zoetstoffen. De rest is aangevuld met kleurstoffen als karamelsuiker,en andere additieven om het goedje houdbaar en verkoopbaar te maken.Alhoewel veel fabrikanten hard proberen om er een gezond drankje van te toveren, frisdranken houden deze zelfde basis ingrediënten, ook hier uitzonderingen daar gelaten. Naast de grote hoeveelheden suiker komen we in verschillende soorten frisdrank ook vele andere zaakjes tegen waar de consument zich niet zo direct bewust van is.

Unknown

Deze populaire frisdrank, aangeprezen door onze eigen Doutzen Kroes, vinden we bijvoorbeeld ook ” melkserum”. En het gaat niet om een spoortje, maar om maar liefst 26%. Een melkserum is de vloeistof die van de melk overblijft na afscheiding van het botervet en de kaasstof. Deze bestaat uit water,albumine, globuline, melksuiker en vitaminen en mineralen. Nergens staat op de fles aangegeven dat dit product dus niet geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Wel worden we op de fles overspoeld met kreten als ” maar 5kcal per glas!” In deze drank vinden we naast suiker ( karamel-suikerstroop) ook een cocktail aan kunstmatige zoetstoffen. Alles bij elkaar gemengd krijg je niet echt wat je noemt een gezond drankje. Het wordt echter wel zo verkocht. En ook hier loert het gevaar om in vloeibare vorm veel teveel binnen te krijgen.

Hebben we ( fris) dranken nodig?

Net als bij vele andere producten uit de supermarkt, kunnen we ons om te beginnen afvragen of we al deze hippe drankjes nodig hebben. Het antwoord is uiteraard nee. Deze dranken zijn niet essentieel voor ons. We hebben uiteraard vocht nodig, maar geenszins in deze suiker en meukhoudende  varianten. Daar doen we alleen de fabrikant, de supermarkt, en de daaraan gekoppelde multi nationale ondernemingen een zeer groot plezier mee. Dit maakt een mooie ronde cirkel, die wij ook goed in stand houden door al deze meuk in te kopen. Er zijn fabrikanten die vanuit hun hart erg graag een echt gezonde variant op de markt willen zetten en daarin erg veel investeren. Helaas redden maar erg weinig fabrikanten het tegen de grote jongens die de markt goed verzadigen. Zo jammer, want juist deze gezondere varianten kunnen juist het grote verschil maken. Wat we vaak zien is dat deze producten het proberen tussen de meuk in de supermarkt, maar al even snel weer uit de schappen verdwijnt omdat de consument niet snel zal afwijken van de grotere merken. Nu dat steeds meer consumenten bezwaar maken tegen het overvloedige suiker en E nummer gebruik in ons voedsel, gloort er mogelijk wat hoop aan de horizon en krijgen deze gezondere alternatieven op de markt een echt waardige kans. De tijd zal het leren. Want uiteraard blijft water en thee de beste optie om aan ons dagelijks vocht te komen, maar zou wat afwisseling ook welkom zijn.

 

Meer lezen over dit onderwerp?

cool bear limonadesiroop

holy soda

Limonadesiroop…suikerbommen in een glas of niet?

 

4 Reacties op “Frisdranken…niet zo onschuldig als het lijkt

  1. Hai!
    Hoe kan ik dat filmpje vinden op YouTube? Ben erg benieuwd en wil deze ook aan mijn man laten zien
    Groetjes Mieke

  2. Roerend eens met dit informatieve artikel, en goed om inzicht te geven in melkserum in Rivella producten. Ik zou iets willen aanvullen : Rivella adverteert met cranberry, maar het percentage cranberry op basis van extract is… niet 1 %, niet 0,1 %, maar 0,01 %. Dat is 1/10.000 deel van het geheel, van de inhoud van een fles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *